Mulan (2020) ☆ 👁

(Niki Caro)

amerikai-hongkongi-kanadai akciófilm, dráma, kalandfilm

3,0
★★★☆☆
40 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-09-19 16:15:22 The Cortez (3) #9

Élőszereplős Disney-film, ami részben egy szuperhős mozi, ám kissé hasonlít a Star Warsra is. Az egész köszönőviszonyban sincs az animációs verzióval: túl komolyan veszi magát, unalmasabb, fáradtabb a sztorivezetés, gyengék a karakterek és nincs énekelgetés, bár a vége felé meg a stáblista alatt azért elő-előveszik az egyik ismerős tracket. Az alkotás ereje a díszletekben, a látványban, de főleg az akciókban rejlik, mivel az ázsiai harcművészfilmekre jellemző koreográfiát nyomatják benne. Természetesen befigyel egy kis feminista siránkozás, viszont szerencsére visszafogottan, közel sem a mai hollywoodi trendnek megfelelő módon.

2020-09-13 18:38:00 Kempesbaba (?) #8

Ki kellett gugliznom ,hogy ez mit jelent,de megérte. Minden nap tanulok itt valami újat :D

előzmény: Ragemarci (#7)

2020-09-13 18:29:02 Ragemarci (1) #7

Recseg-ropog ez az egész és hiperhidrózistól szenved.

2020-09-13 16:21:19 Ninety-Four (3) #6

Jogos.

előzmény: Bubu (#5)

2020-09-13 14:22:27 Bubu (4) #5

Több, mint százezer ember írta alá a petíciót, hogy a Mulanhoz a Disney kínai, de legalábbis ázsiai színészeket alkalmazzon. Tudva, hogy tavaly Fan Bingbing, kínai színésznő hónapokra eltűnt, miután megkérdőjelezte a kormányát, majd visszajött, majdnem minden pénzét odaadta a kínai kormánynak és elkezdte az ő dalukat fütyülni, tudni lehetett, ha a Disney csak azt teljesíti, amit ez a petíció kért, azzal közvetve, de egy elnyomó rendszert támogat eleve. Egyszerű azt mondani, hogy Liu Yifei borzalmas, szörnyű ember, de biztos, hogy a saját véleményét mondja, ha nincs szólásszabadsága. De ez a film neki is adott egy világméretű közönséget, hogy terjessze az igét... Nyilvánvalóan a Disney felelősségét nem lehet szőnyeg alá söpörni, nem is szabadna, de mindenki, aki valaha vett egy okostelefon vagy bármit "Made in China" felirattal, az támogatta ezt a rendszert. A nyugat részben pont a keleti olcsó munkaerő kizsákmányolásából és az ottani elnyomásból is gazdagodott meg, szóval egyetértek veled abban, hogy így több ezer kilométer távolságból nehéz átérezni, sőt hol a határ, amíg felelősségről beszélhetünk, mikor részei vagyunk a problémának, ami túlmutat egy filmen.

@Ninety-Four: Szerintem nem azt mondja a film, hogy eleve egy szuperhős Mulan, hanem azt, hogy egy erős harcos, akinek az edzés, gyakorlás mellett arra IS szüksége van, hogy a belenevelt elvárásokon, a rejtőzködésen továbblépjen, hogy igazából kibontakozzon. És itt a lényeg: az a sok energia, amit arra fordít, hogy álcázza magát (reggel elsőként kel és este utolsóként fekszik, plusz feladatokat vállal, hogy ne kelljen a többiekkel együtt fürdenie), mind hátráltatja őt, hogy szabadon kitűnjön a többiek közül. Abban a pillanatban, hogy megszabadul a nagy páncéltól, erős fűzőtől, önmagára figyel és nem a többiekre, úgy tud harcolni, ahogy leginkább kijönnek az erősségei és így válik azzá, aki igazából mindig volt: egy harcos. Azért tisztelték a többiek is, amilyenné vált az edzés, a gyakorlás, és főleg a választásai miatt: magát helyezte mások elé akkor is, mikor a saját élete is rámehetett volna. Ami nekem nagyon tetszett a filmben, hogy emellett azzal is foglalkozott, hogy a társadalmi elvárások, sztereotípiák ugyanúgy a férfiak életére is hatottak: az apjára, katonatársaira… stb. Emiatt is mondanám feministának: foglalkozik azzal, hogy a társadalom által elvárt nemi sztereotípiákkal bárkinek nehéz megbirkóznia, ha úgy érzi, nem illik bele az elvárt képbe valamilyen tulajdonsága vagy állapota miatt. Ebben úgy érzem továbbvitte a mese gondolatvilágát, amiben engem mindig nagyon zavart, hogy sokkal inkább fizikai erőt értettek az "erős nő" fogalma alatt. Nem csak fizikai erő létezik: lelki erő, kitartás, hűség, tűrőképesség, fájdalomtűrés, önfeláldozás. Ezeket inkább mutatták be a filmben, mint a rajzfilmben, szerintem.

Nem tartom hibátlannak a filmet, nekem kicsit sok volt a deus ex machina, Liu Yifei helyenként erősebb jelenléttel bírt, máskor meg bőven lehetett volna jobb a játéka. De a film vizuálisan, hangzásban hozta, amit elvártam, sőt a zene szerintem nagyon jól sikerült. Tetszett, hogy az uralkodó egy kompetens embernek tűnt, nem pedig egy bábnak (mint mondjuk az Aladdinban a szultán), és kimondottan örültem a kínai filmekre jellemző húzások megidézésének. Nem is hasonlítottam magamban a rajzfilmhez, mert a hangsúly máson volt így a történet is másról gondolkoztatott el. Szerintem ezért érdemes újraforgatni egy filmet, nem pedig szolgaian lemásolni. Ezután mindenki eldöntheti, neki melyik tetszik jobban.

előzmény: Tenebra (#3)

2020-09-13 11:47:09 Ninety-Four (3) #4

Szerintem a feminista vonallal két súlyos gond van a filmben. Részben az általad részletezett okok miatt. Másrészt a '98-as és a '09-es adaptációban Mulan

alapjában véve egy hétköznapi lány, aki elsősorban az eszével, kitartásával és tehetségével emelkedik a többiek fölé és vívja ki az egyenrangúságot. Oké. Itt viszont Mulán már eleve egy szuperhős, akinek "csak" rejtegetnie kell a képességét, de végül annak segítségével győz.

Valamilyen szinten itt is van karakterfejlődés, csak ez így harmatgyenge az eredeti szándékot nézve.

Ráadásul Yifei színészi munkája sem erősítette a karakter irányába a szimpátiát számomra. Például a Star Warsnál Reyt is Mary Sue karakternek éreztem, de nem érdekelt Daisy Ridley pozitív kisugárzása és élénk játéka miatt.

előzmény: Tenebra (#3)

2020-09-13 10:33:52 Tenebra (3) #3

"Persze közel sem egy kiváló film, de engem meggyőzött, soha rosszabbat. Nem értem a nagy utálatot."

Nem rossz film ez szerintem sem, főleg egy átlagos Disney-remake-hez viszonyítva, de azért értem az utálatot, ami nem feltétlenül a film minőségének, hanem az általa közvetített ideológiának szól. Raádásul ugye a színésznő is tett kínapárti, illetve hongkongi tüntetőellenes kijelentéseket, valamint kiderült, hogy egy kínai erőszakszervezet is segített a film forgatásán. :'D Ezt persze így több ezer kilométer távolságból nehéz átérezni, de képzeljük el, hogy ha az Egri csillagokat az ötvenes évek elején forgatják, és mondjuk a recski internálótábor verőlegényei segítenek összehozni a filmet. Azért lehet, hogy koránt sem szeretnénk annyira ennek fényében úgy, mint a Várkonyi Zoltán-féle klasszikust.

Plusz a film feminista vonulata egy nagy humbug, egy mézesmadzag, hiszen amellett, hogy kvázi szimbolikusan megtámogatja a mai diktatórikus Kínát is a film, és a lázadók leverésével a hongkongi tüntetések ellen is uszít nagyon burkoltan, a patriarchális rendet is megerősíti. Hiszen Mulan legyőzi a renegát varázslónőt, akit ugyanúgy megaláztak, mint őt csak azért, mert nő, ahelyett, hogy mondjuk együtt megdöntenék a patriarchális császárságot. Valódi reformok nem lesznek a birodalomban, Mulan egy kivétel, aki erősíti a szabályt, és láthatóan minden megy is tovább a régiben. Persze ez nem akkora gond, mint az előző, hiszen ez jelen volt már az 1998-as rajzfilmben is. Csak szerintem fontos hangsúlyozni, hogy ez kicsit sem feminista film, hanem nagyon is konzervatív. A felszínen lehet, hogy ez másként látszik, de mélyrétegeiben, lényegét tekintve egy kőkonzervatív alkotás, ami illik a kőkonzervatív / "látszatprogresszív" Disney-hez.

2020-09-12 16:09:15 Umberto (4) #2

Teljesen jó ez is, akárcsak a többi élőszereplős mese. Itt ráadásul nem is zavarhat a feminista olvasat, lévén indokolt és jogos, nem erőltetett, mint például az Aladdinnál.

2020-09-11 18:40:06 Benny Bug (4) #1

Valahogy egészen szerettem. Nálam egy előszereplős Disney-remake mindig lutri, van ami bejön, van ami kevésbé. Az Oroszlánkirály és az Aladdin után kezdtem lemondani róluk, de ez most egész kellemes volt. Szép a képi világ, végig lekötött, ráadásul nem egy az egyben az eredeti szolgai másolata. Yifei Liu pedig telitalálat, sok filmben akarom még látni. Engem levett a lábamról. :D Persze közel sem egy kiváló film, de engem meggyőzött, soha rosszabbat. Nem értem a nagy utálatot.