Greyhound (2020) ☆ 👁

A Greyhound csatahajó

(Aaron Schneider)

amerikai-kanadai-kínai akciófilm, dráma, háborús film, történelmi film

3,3
★★★☆☆
111 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-02-25 08:53:25 kaamir (3) #9

80 perc faltól-falig akció, üresjárat nélkül. És hát karakterek vagy dráma nélkül is (na jó, egy kis szentimentális hazafiasság azért belefért). Tulajdonképpen hatásos ez a sallangmentes elbeszélés, de igazán nagyot így nem üt.

Az a legfurcsább, hogy Tom Hanks jegyzi a forgatókönyvet. Azt hinné az ember, hogy egy színész ennél összetettebb sztorit meg szerepet ír magának.

2021-02-23 02:37:44 SoZi (4) #8

Moziban lett volna a helye. Otthoni filmnézés ritkán tud igazán beszippantani, ennek sikerült. Pedig lényegében szögeket meg irányokat kiabálnak a hidegben, aztán várják a hatást. De aki tudott izgulni a Vörös Októberen, annak ezzel sem lesz baja. Hasonlóan technikai/stratégiai film. Itt azért van némi látvány is a vektorok közepette, de akkor működik igazán az izgalom, ha tudod követni az aktuális állást, ki merre megy éppen, honnan céloz hova. Figyelni kell, nincs mese, nem is húzza egy feszes másfél óránál tovább. Pont ennyi az egészséges belőle, a szokásos 120+ perces játékidőnél azért már nehéz lenne.

2020-07-27 23:14:27 BonnyJohnny (3) #7

Nagy előnye a filmnek, hogy, rövid, és azon belül is folyamatosan adagolja a történéseket, sokszor (az értékelést látva) meglepően magasra tolva az izgalom faktort.
Ez átsegít a filmen, amit egyébként is inkább tartok semmilyennek vagy betonközepesnek, mintsem rossznak. Tipikusan oké/elmegy kategória, de azon belül is a megtekintésre érdemes fajta, már csak a második világháború ritkán bemutatott oldala, és úgy általában is a tengerészeti érdekességek miatt.

2020-07-21 19:54:19 Kempesbaba (3) #6

Az utolsó mondatoddal maximálisan egyet értek. Akit ez a téma érdekel,inkabb A tegeralattjárót-az 1981-est és nem a most is futó sorozatot-nézze meg,vagy olvasson utána a témának és úgy szerezze be az ismereteit,semmint ebből a filmből...

előzmény: farkasfi (#5)

2020-07-21 18:02:53 farkasfi (5) #5

Nem értem a fanyalgást. Ennél szikárabb, majdnem csak a harccal foglalkozó filmet talán még nem is láttam. A film párbeszédeinek kb. kilencven százalékát a parancsok kiadása, azok megerősítése, a kapitánynak adott jelentések teszik ki. Itt aztán végképp nincs felépítve egy tipikus amerikai hős, nincs moralizálás, hogy "miért is harcolunk", mindenki csak teszi a dolgát. Ennélfogva nem gondolom, hogy a filmnek kifejezetten célja lett volna az amerikaiak hazafias érzelmeinek megszólítása, sőt kifejezetten visszafogott ebben a tekintetben. Az amerikai zászló is csak egyetlen egyszer kerül elő a filmben, a három tengerész temetésekor. Az a jelenet viszont kifejezetten furcsa lett volna anélkül.
A bevezetésen, és néhány, az eseményeket madártávlatból mutató jeleneten kívül az egész film a Greyhound fedélzetén játszódik, egyetlen egyszer sem "ugrunk" még a konvoj más hajóinak fedélzetére sem. Ez a megoldás kifejezetten átélhetővé teszi a történéseket, olyan mintha mi is a fedélzeten lennénk csata közben. Szerintem épp ezért nem is baj, hogy "egyoldalú" a film, sőt! Akit meg a másik oldal érdekel, nézze meg a Das Boot című filmet, mivel az ugyanennek a pár napnak a történetét meséli el német szemszögből.

2020-07-12 20:24:13 Kempesbaba (3) #4

Patrióta mozi az usa átlagember hazafias érzelmeire hangszerelve.Minden más nációnak ajánlott fenntartásokkal kezelni. Simán bele köthetnék mind a forgatókönyvbe,mind a kivitelezésbe,de az egész nem ér annyit. Csak is Tom Hanks játéka miatt adok rá egy gyenge hármast,aki álmából felkeltve,vagy épp félrészegen is tudná hozni ezt a színvonalat.

2020-07-12 18:16:01 Benny Bug (3) #3

Tisztességgel elkészített, ám valóban elég egyoldalú film. A látvány nagyon jó, kár hogy végül nem vásznon mutatkozott be, sokat dobott volna rajta. Hanks alakítása korrekt, maga a film is az, viszont klasszisokkal jobb lenne, ha többet foglalkozik a karaktereivel, az alig másfél órás játékidő viszont erre nem biztosít lehetőséget. Egyszer azért érdemes, de ha már Hanks és háborús mozi, akkor kérdés nélkül a Ryan közlegény megmentése a favorit.

2020-07-12 00:34:59 TheDriver (3) #2

Inkább bosszantóan egyoldalú...

előzmény: Bbazsa (#1)

2020-07-11 16:18:39 Bbazsa (5) #1

Nekem nagyon tetszett, izgalmas film. Érdekes hogy nem mutatja a másik oldalt.