Karácsonyi fény (2018) ☆ 👁

(Czeily Tibor)

magyar dráma, rövidfilm

1,6
★☆☆☆☆
14 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-12-05 14:13:34 dikalosz (1) #18

Megkaptam a választ.

Természetesen! Egyrészt szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy a karácsony nem a pénzen megvásárolható, szépen becsomagolt ajándékokról szól, hanem az egymásra való odafigyelésről, a rég nem látott szeretteinkkel való várva várt találkozásról, és az önzetlen, akár a végtelenségig kitartó szeretetről. Másrészt arra, hogy ha nem ismerjük egymást, és nem figyelünk oda a másikra akkor olykor a legnemesebb szándékok által vezérelt cselekedeteink is kudarcot vallhatnak. Köszönjük szépen a kérdést!

előzmény: dikalosz (#17)

2018-12-04 19:03:32 dikalosz (1) #17

Szerintem ez egy káros alkotás. Rákérdeztem, mégis mi volt a szándék emögött, hisz azért aki filmírásra vetemedik valamelyest mégiscsak az átlagember felett áll.

2018-12-04 11:57:04 Ugor (3) #16

tomside, miután te valószínűleg Isten szellemi terméke vagy Chrissel együtt, így nagyon örülök, hogy sikerült elkerülnünk azt banális medvecsapdát, hogy végtelenül egyszerű, de rosszindulatú elvtársak fikázzanak végtelenül egyszerű, de jóindulatú elvtársakat, azokkal a jelzőkkel, hogy giccs, csillámpóni, nyál, broáf, meg ilyenek. De szerencsére itt már időben felülemelkedett ezen mindenki. Mert mindenki belátta, hogy nem akkora ez a tét, hogy bárki is karmot növesszen ezügyben. Így hát boldog karácsonyt egyestől ötösig mindenkinek!

előzmény: tomside (#15)

2018-12-04 11:42:41 tomside (1) #15

Hát ha még a rendezőt is ismered, Chris, akkor duplán alàhúzom, hogy semmi személyeskedés nincs abban, amit írtam.

Ugor, igazad van, igazad van!

ryood, csak annyi kieg., hogy az a lista flake-kel közös. És köszi, hogy te is megosztottad!

előzmény: ChrisAdam (#14)

2018-12-04 11:04:51 ChrisAdam (1) #14

Nagyon pontos látleletet adsz erről a jelenségről és a műfajról. Bár annyit tudok, hogy habár a film terméknek hat, a rendezőnek ez korántsem üzlet, inkább kiadás és szenvedély - személyesen ismerem. Az már szubjektív, hogy milyen minőség származik ebből a szenvedélyből. De persze ez nem befolyásolhatja az osztályzatot.

Az viszont inkább szomorú, hogy ez tényleg az a "termék", amit jól ismerünk az internetről. Jó dolog, ha valaki szíve erre dobban és ettől fog jobb emberré válni. Öröm. De ezek inkább azok a pár perces történetek, amik leginkább azért készülnek, hogy felébredjen a nézőben a jó, adjon egy jó impulzust. És megnyugtassa a lelkiismeretét, hogy igen, helyén van még a lelkem, ha erre az impulzusra érzékenyen reagálok. És ennyi. Ez jól hangzik, pedig csak egyszerű felületes érzékenység. És igen szomorú az, ha a fánkzabáló internetezőknek ennyi kell - magyarán a társadalomnak. Apró kis impulzusok, amikkel megsimogatjuk a lelkiismeretünket, miközben semmit nem teszünk. Nem csak a karácsonynál van így, mindennel kapcsolatban: osztjuk, hogy tele van szeméttel India és Kuba, de közben telibe teszünk rá, hogy mit veszünk és hogyan alakítjuk a saját fertályunkon a környezetünk védelmét. Osztjuk, hogy ezt és azt teszi a kormány, de csak ölbe tett kézzel várjuk a sült galambot, miközben megnyugtatjuk magunkat, hogy hiszen kinyilvánítottuk, hogy ellene vagyunk. A film pedig mindennek aládolgozik, erősíti ennek táborát, és ez az igazán szomorú és káros. Nem az az ízléstelen giccs és sablontörténet, amivel felruházták ezt a 12 percet.

előzmény: tomside (#10)

2018-12-04 10:53:45 ryood (?) #13

akkor én is megosztom veletek egyik kedvenc karácsonyi alkotásomat (tomside listáján felbuzdulva)
Hogyan lopták el a szellemek a Karácsonyt

2018-12-04 10:26:53 somogyireka (1) #12

Élmény itt veletek ennél a filmecskénél. Már csak e sok jó bejegyzés miatt érdemes volt megnézni.

2018-12-04 10:23:34 Ugor (3) #11

Persze, ha leveszitek róla ezt a valllásszerű hozzátett anyagot, akkor nem is olyan borzasztó. Van, aki önmagától jó és van, aki egy izmus elvei, tanítása miatt. Az előbbi erősebb és tisztább késztetés. De ha egy ilyen kis propagandafilm rávesz valakit arra, hogy az izmus átvétele nélkül is jobb legyen, akkor haszna van. Jámbor ismerőseim egy része pontosan ilyen stílusú cuccokat osztogat meg a közösségin, mert ennek a nyelvezetét érti, ez áll hozzá a legközelebb. Ez hatja meg. És ez végül is nem baj. A baj csak az, ha csak lájkolgatja meg küldözgeti, de nem csinálja. És ha visz vagy tesz a szomszéd néninek valamit, amit máskor nem tenne meg, akkor 10 pont nyerés. És akkor ebben a történetben meg már tök közömbös, hogy melyik évszakban született a názáreti.

2018-12-04 09:56:45 tomside (1) #10

Rendesen rajta van a rózsaszín lencse, az egyszer biztos. A valóságban tízből kilnec János bácsi nem nyakkendőben, hanem szakadt gatyában iszik egyedül, nem vörösbort hozzá való pohárból, hanem matróz rumot négycentes pultalóliból, és nem a rózsadombi kétszintesben, hanem jobb esetben egy szociális otthonban, és nem egy fűtetlen lakásban. Stan Smith jutott az eszembe, aki szerint az álkeresztények teleállják ünnepi vasárnapokon a parkolókat... ezt a filmet is elég sokan fogják könnyes szemmel nézni, és meghatódni magukon, hogy micsoda karácsonyuk van. Az emlegetett jó szándék mellett azért én - kövezzen meg, aki gondolja -, a haszonszerzés célját is sejtem a film körül, elvégre a celeb szereplők, a rózsadombi környezet és a giccses mézes-máz jól behatárolják a célközönséget... szóval ez nekem igazi vadkapitalista popkeresztény termék. Termék ez, nem is igazán film. "Sokan jönnek majd az én nevemben..." és egyéb bibliai szöveghelyek mentén is kikezdhető lenne a termék, de véletlenül sem kívánom a kereszténység védelmezőjének szerepéből kritizálni a terméket, mert egyrészt hogy jönnék én ahhoz, másrészt inkább mint általános kultúrkritikai véleményt fogalmaztam meg mondandómat. A rendező nem ügyetlen, jól látja, hogy az értelmi és érzelmi vonatkozásban egyaránt elbutult magyarországi társadalomnak éppen kielégítő szellemi táplálék ez a jutalomfalat, és talán adnak is érte némi ezüstpénzt... Oda lehet tenni szépen Müller Péter Szeretetkönyve és Lakatos Levente igazi szerelemről szóló regényei mellé. Poplélektani szennytermék, szellemi mcdonald-os kaja. Az elbeszélt Jézus, ha ezt meglátta volna egy DVD-árusnál a templomudvarban, ugyanúgy elzavarta volna, mint a többi árust, ha nem tévedek. Egy pár percre elgondolkodtam, hogy konformizmusból adok rá egy kettest, hátha csak én tévedek, de mire ide értem, ez elszállt, meggyőztem magam: vállalom, hogy ez a termék úgy beszél el a karácsony lényege mellett, mint... hogy arra nincs is jó hasonlatom.
Ne vegye senki személyesnek, aki szerette. Én nem szeretem.
Alapvető természetemet tekintve konstruktív fórumozónak tartom magam, ezért szerénytelenül, de jó szívvel ajánlom a karácsonyi filmet keresőknek e termék helyett a flake-kel közös karácsonyi filmlistánkat.

2018-12-04 08:49:52 somogyireka (1) #9

(én magammal kezdem...)akkor lesz jó mindenkinek..mindenkinek, akit kivetítek magamból.

előzmény: mimóza (#8)

2018-12-04 06:55:47 mimóza (?) #8

Nem, Ő valóban nem "decemberi", és amit köré pakoltak az évszázadok során, az iszonyat. Csak épp a Lényeg tűnt szem elől...
Inkább megyek,és próbálok rájönni, kinek mit is adhatnék, hogy MA - ha csak egy hajszálnyival is -, könnyebb/derültebb legyen a szíve.

előzmény: somogyireka (#7)

2018-12-03 23:53:38 somogyireka (1) #7

Ivan/-nal értek egyet..az utolsó maradék kedvemet is elvette a karácsonytól. Mondjuk azt nem volt nehéz..Ráadásul, mióta tudom, hogy Jézus nem is decemberi...(egyelőre nem tudom pontozni, addig is a nézhetetlen kategória)

előzmény: Ivan/ (#3)

2018-12-03 11:22:17 Ugor (3) #6

De persze, persze, igazad is van, egy film esetében feltétlenül. Ez meg nem annyira film, inkább meztelen mondanivaló. Viszont van, aki a filmet nem érti, az édibédit meg igen. Na jó, az nem te vagy...

előzmény: ChrisAdam (#5)

2018-12-03 11:07:17 ChrisAdam (1) #5

Jó szándék, jó szándék... igen, de nekem erről nem a jó szándék jut eszembe, hanem az, hogy "ilyen nincs!". Inkább zavart kelt, mint meghatódást, együttérzést, vagy magának a tettnek a mélységét és fontosságát. Szerintem ilyennel tanítani nem igazán lehet - vagy éppen azokat az embereket nem érik el az alkotók, akik számára készült. Az én lelkem és szívem már lehet össze van aszódva e cudar világ hatásai miatt, de én inkább arra vagyok vevő, amikor az embernek nem a szájába van rágva, segge alá van téve a mondanivaló, hanem saját maga jön rá az "Igazságra". Na, ez a film totál nem engedte, hanem képünkbe volt tolva a mondanivaló. Persze ez létező kategória, ahogy mimóza mondja, és tökéletesen igaz, hogy nem való nekem. (Valamikor talán az lehetett.) És egyébként igaz, hogy a főszereplő kislány tényleg nem csak "eljátssza" szerepét, én is ismerem és igazából is "tündéri". A képeslapnyi cukormáz és sztori ezáltal azonban még nem lesz jó. :(

előzmény: Ugor (#2)

2018-12-03 09:42:23 mimóza (?) #4

"Motivációs kisfilm" alkategória talán nincs itt nekünk, de én önkényesen oda illeszteném ezt a rövidfilmet.
S mint olyan, nem rossz ez. (SZERINTEM.)
Kismillió ilyesmi születik, de "mi itt a KT-n" ugye NEM nézzük ezeket. :o))
Ha mégis megesik, hát nem bocsátunk meg magunknak sokáig.

Én legalábbis nehezen szoktam túllépni, ha ilyesmivel pazaroltam az időmet, de ezt most konkrétan megbocsátottam magamnak, sőt.

Lehet, hogy idealista képeslap (AZ!), de - a cukormázat lehámozva - hadd legyek csak erre a tíz percre vevő rá.

Megsúgom azt is, hogy "véletlenül" ismerem a főszereplő kislányt, s azt is borítékolom, hogy hitelesen el tudta játszani, amit a filmecske kívánt tőle. <3
Ő lehet, hogy a való életben is visszamegy ötödjére oda, ahonnan elkergetik, és megkeresi, mivel segíthet, mivel okozhat örömöt a másiknak. Vagy, ha nem, hát segít másnak. (Az se baj, sőt, fontos és hasznos, ha a saját védelmi vonalait kiépíti.)

A példa ott van előtte, az édesapja ritka elkötelezett Segítő: speciális mentő.

2018-12-02 23:20:24 Ivan/ (1) #3

A jó ízést még hírből, se ismerik az alkotók! Igazi szirupos, hatásvadász szörnyeteg.

2018-12-02 22:34:14 Ugor (3) #2

Jó szándék, Chris, jó szándék... olyan kiveszőfélben van, hogy az ember örül ennek egy kicsit, még ha hááát.. khm... na jó, tényleg ez egy full giccs. Csudaszép anyuka csudaszép kislánnyal prospektust tart elénk az idealizált életről, és attól, hogy tök valószínűtlen, hogy egy kislány ötször odamenjen vissza, ahol ötször gorombán elkergetik, az azért pozitív és szép. Még ha ilyen kisamerikai háttérbe is van csomagolva. Igen izé ezt végignézni, de ilyenkor rá vagyunk szocializálva az ilyenekre, télvíz idején.

előzmény: ChrisAdam (#1)

2018-12-02 22:12:20 ChrisAdam (1) #1

Megtekinthető.

Ez is egy tucatnyi keresztény (ráadásul karácsonyi) filmecske, amiben az ég egy adta világon semmi maradandó nem történik, minden mondat és mozzanat életidegen és kiszámítható, kivéve, hogy a luxifeleség Csősz Bogira nem számítottam itt. A történetet pedig Chris Columbusék már elmesélték, csak kicsit hosszabban és Reszkessetek, betörők volt a címe. Full giccs, a zene túlharsogta még a kritikus gondolataimat is néha, pedig a főszereplő kislány aranyos, technikailag pedig nagyon rendben van, sőt. Továbbra is várok a formabontó, merész és a méretes sablonoktól kicsit elrugaszkodottabb keresztény filmre, amit nem borít el az özönvíznyi didaktikusság. De a rendező előző filmjeihez képest ez már sokkal jobb.