Le rayon vert (1986) ☆

A zöld sugár

(Eric Rohmer)

francia dráma, szerelmi történet

4,4
★★★★☆
26 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-10-08 19:51:52 mimóza (5) #5

Hajjajj... az érzés igazán páratlan, amikor az emberek fecsegnek körülötted, és te udvariasan hallgatod őket; mosolyogva bizonygatod, hogy rendben vagy, aztán a következő pillanatban elbőgöd magad; próbálod elmagyarázni 9 értetlenül grimaszoló asztaltársadnak, hogy ne aggódjanak, minden porcikád rendben van attól, hogy vegetáriánusként élsz; igyekszel nem észrevenni, hogy leszólnak a hátad mögött, mondván, hogy olyan vagy, "mint egy növény"; az összes barátod lelkesen próbál "segíteni", persze, mindegyik a tőle telhető legötletesebben, ám neked menekülni támad "kedved" (vágyad? kényszered?) tömegből, hajóról, hintából...

E pár szóval még semmit sem mondtam erről a zseniális filmről.
Ha introvertált vagy, totál át fogsz érezni minden rezdülést, ha nem, akkor kiváló alkalom, hogy bepillants a "bevehetetlen különcök" lelkivilágába.
Csak látszólag ijesztő ám. :)

(Jó hír: NEM, nem mindenkinek "kell" bíbelődnie ezekkel a nehéz esetekkel. Sőt.)

2018-10-07 08:11:40 ryood (5) #4

most azt érzem, hogy rátaláltam arra a főhősre, akivel a legjobban tudtam azonosulni életemben...egy filmben sem még így, mint itt, és ez egy nő..

2018-03-13 04:49:28 oscarmániás (4) #3

Nekem pont az első 2/3-a tetszett, valószínűleg a régen volt nyári idill nosztalgiát ébresztő lírai ábrázolása miatt, bár valószínűleg ez véletlen, és az eltelt, sok mindent megváltoztatott évtizedek okozzák. Az utolsó harmadban az érzelmek gejzírszerű feltörése nem érintett meg, mesterkéltnek, összecsapottnak tartom a befejezést, a megoldást, de hát az már egy másik filmnek a története és legalább nem a megszokott, klisés. Jó volt nézni, szép film, a romkomoktól a lehető legtávolabb elhelyezkedő francia film. "Kereső" embereknek szívből merem ajánlani.

2017-10-07 18:23:36 -senki- (4) #2

Az egyik legjobb Eric Rohmer film film. A színészi játék is a legjobbak között van, a főszereplő hölgyé. És jót tesz hogy a szokásosnál tematizáltabb, a zöld sugár fel-feltűnik.

2013-06-03 22:11:45 somogyireka (5) #1

Ez a film most de jólesett! Pedig a ¾-ig nem hittem volna, hogy ennyire összeáll.Olyan tankönyvszagúnak indult, vontatottnak, ódon dialógusokkal..a főszereplő lány is eleinte idegesített..de csak addig, amíg meg nem találta a helyét, s onnan már minden mozdulata természetes volt és gyönyörű..Szeretem Rohmer-t, szerencsére sok filmem megvan tőle, s amikor valami teljesen egyszerű, természetes hangra vágyom, valamire, ami semmi más csak emberi, nincs benne se csavar, se trükk, se misztika, akkor őt nézem. Úgy tudnám írni,"megtisztítanak" az általában feszesre szabott, másfél órás filmjei..
(a film vége pedig mesteri..nehéz most nem leírni,mi az...úgy örülök neki, nehéz ilyen örömöt bent tartani)