Midsommar (2019) ☆ 👁

Fehér éjszakák

(Ari Aster)

amerikai-magyar-svéd dráma, horror, thriller

3,8
★★★★☆
176 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-10-21 21:56:55 Xaos (4) #84

Mintha egy Suspiria&Texasi láncfűrészes ötvözete lenne a film. A szerelmi szál túl sok volt, ahhoz képest, hogy horrorfilm. Emiatt (sem) ötös.

2019-10-08 12:45:23 Calavera (?) #83

Számomra egy kicsikét hosszú volt. Nem mondom azt, hogy vontatott, csak hosszú, de nagyon élveztem.
Leginkább az tetszett, hogy akármennyire nyomasztó és borzalmas, mindez gyönyörű színes virágok között, fényes, napsütötte helyeken. Értem úgy, hogy nem azzal operál, hogy sejtelmes és fekete, árnyak, hanem minden világos és gyönyörű. Nagyon tetszett.
A hallucinogén anyagok alatt álló személyek látásmódját és átélése is olyan, hogy a néző a helyzetükbe tudja képzelni magát.
Ami zavart kelthet az erőben, hogy a gyorsan elpatkoló figurák felismerhetetlenek, csak képzelni lehet, hogy ki kicsoda.
Miért mosolyog a csaj a végén? Mert megtisztult, minden szarságát, ami a várossal és a való élettel áll kapcsolatban elfelejti, elhagyja és egy olyan helyen lehet, ahol szeretik (május királynő lett), elfogadják és beleillik a társaságba. Amikor megcsókolja a srác aki odaviszi őket, nem ellenkezik, hanem örömmel fogadja a csókot, mert már vissza sem akar menni a válóságban

elég jó film, nekem tetszett, csak úgy mint a The Witch - valamiért nekem hasonlóak

2019-10-08 10:08:37 lizardking (4) #82

Sokan felhoztátok a főhősnő film végi nevetését. Számomra az egyértelműen egy felszabadult, minden gondot, problémát magáról ledobó, megkönnyebbült nevetés. Annyi fájdalom és küzdelem után, végre szabad lett. Ergo, egy rossz és egészségtelen párkapcsolat végre véget ért. Egy Manson lemez címe ugrik be erről, ami szintén hasonló koncepcióra épült: The High End of Low.

2019-10-07 23:15:56 critixx (?) #81

Adókedvezmények. Egy csomó mindent leírhatnak az adójukból, ha itt forgatnak, ezzel csábítja ide a magyar állam a külföldi produkciókat. Plusz a magyar stáb harmadannyi fizetéssel beéri mint az amerikai és a különböző szolgáltatások, vásárlások is jóval kevesebbe kerülnek.

előzmény: ender1112 (#80)

2019-10-07 23:13:44 ender1112 (4) #80

"p.s.: azt meg könyörgöm, magyarázza már el valaki, hogy miért kellett egy amcsi produkciót pestig hozniuk a forgatásra... az USA-ban nincsenek mezők dombokkal?!?!?? :-)"
Nyilván itt olcsóbb forgatni.

előzmény: Dió (#75)

2019-10-07 08:02:03 BonnyJohnny (3) #79

Nem tudom. Talán kilógott a horror részből. Talán, ha nem a Hereditaryt akartam volna újra látni, jobban tetszett volna. Amúgy tényleg érezni rajta a törődést, ahogy írtam is (ismétlem, nekem az a háttértudásom sem volt meg, amiről te írtál, mégis érezhető volt). Talán, ha az egész film tetszett volna, akkor az eleje feljebb húzta volna a dolgot. Így viszont, hogy nem tetszett, csak felesleges (művészieskedő) lassítása volt a dolognak.
Az Ad Astra után néztem meg, a Guerilla előtt, és számomra nagyon egy kategóriák abban az értelmeben, hogy a rendező jól láthatóan meg akarja mutatni, de nem jön össze. Ami marad, az pedig túlnyújtott, helyenként erőlködős, unalmas film, ami mögött nincs annyi tartalom, mint szeretnék.

előzmény: Dió (#78)

2019-10-07 07:18:55 Dió (2) #78

Hogy érted, hogy "a kapcsolati rész pont nem működött annyira (mert egy működésképtelen kapcsolatot ábrázolt)"? Nekem pont ezért tetszett, mert működőképeset szerintem könnyebb lenne ábrázolni, míg itt egy ilyen roggyantat sikerült (nagyjából) sikeresen bemutatnia. :) Ahogy Te is írod, szerintem is látszott, hogy ez az egyetlen dolog a sztoriban, ami tényleg "szívből jön" neki, míg a többin ezt én sem láttam.

előzmény: BonnyJohnny (#76)

2019-10-07 06:43:55 biri (2) #77

Valóban jó megvalósítása egy gyenge sztorinak, azaz nem unalmas, de rossz. (Pont ellentétes az általam előtte nézett Vörös ügynökkel, ami nem rossz, de unalmas.)

előzmény: BalaKovesi (#12)

2019-10-06 20:13:35 BonnyJohnny (3) #76

Utólag olvasva, hogy Astert saját romlott kapcsolata ihlette a sztori megírására, nem meglepő, hogy ez benne az egyetlen működő majdnem működő szál; amire viszont azt mondom, hogy akkor nem horrort kellett volna belőle csinálnia.
Ezt nem is tudtam, de így utólag olvasva, ezt érezni lehet rajta. Ahogy írtam is, érezni, hogy nagyon oda akarja tenni magát. Mondjuk nekem a kapcsolati rész pont nem működött annyira (mert egy működésképtelen kapcsolatot ábrázolt), de érezni rajta, hogy a rendező törődik velük, nagyon meg akarja mutatni ezt is.
(Lehet érdemesebb lett volna két filmet készítenie: egy párkapcsolati drámát, és egy szektás horrort.)

előzmény: Dió (#75)

2019-10-06 11:55:18 Dió (2) #75

Szerencséje van Ari Asternek, hogy ilyen tehetsége van látványhoz és hangulatkeltéshez, aminek szerintem nagy szerepe van a sikerében... mert íróként, hát, szerintem nem sok az ürge.

Az első filmje még "legalább" megcsípte a hármast, mert ott éreztem, hogy van valami a csini küllem mögött, és mondani is próbál valamit (még ha nem is értettem maradéktalanul, hogy mit), de itt aztán már a szándék sincs meg. Amire amúgy fel voltam készülve, és épp ezért el is döntöttem, hogy ha az első harminc perc alatt nem ránt be a Midsommar, akkor még ott lelövöm. A remek indítás (sőt, az első egy-másfél óra!) ennek ellenére az ellenkezőjét érte el, feltornázva ezzel a várakozásaimat... és ezért érzem még inkább átbaszva magam a hányadék utolsó egy óra láttán.

Kifejezetten érdekes témákat feszegető, értelmesen építkező, slow-burn piszchohorrorként indult ugyanis a film: a lány drámája, a főszereplő sráccal való kapcsolata, a svéd kommuna működése, pláne a leugrás-jelenet utáni magyarázattal, biológiai vs. választott család témája ezzel a vérfertőzés vonallal kiegészítve, stb. - ezek mind remek szálak. Ezt félúton elkezdte felhigítani egy rakás unszimpatikus, logikátlanul viselkedő karakterrel, akiket egy klisés kapcsolati háló próbál összetartani. Majd az utolsó egy órára még ezt is ledobta a kútba, és megmutatta, hogy soha nem is akart semmit kezdeni a fentiekkel. Helyette egy túljáratott sablonokkal megelégedő, olcsó szektás slasher lett belőle, ahol a mattüres (és még mindig unszimpatikus) karakterek egymás után halnak kiszámítható és súlytalan halált egy rakás papírmasé pszichopata keze által. Végül tortán a habként betetőzi az egészet egy szimpla, in your face gore/sex kombóval, csak mert ugye kenyeret és cirkuszt is kell a népnek.

Az külön zavart, hogy marhára nem értettem a végén a lány hisztérikus mosolyát. Amin gondolkozva, egyben a film célján töprengve, addig jutottam, hogy talán annak megmutatása volt végig a célja Asternek, hogy mi visz rá egy alapvetően normális embert egy ilyen szektához való csatlakozáshoz, azaz miből lesznek a pszichopaták. Ez ugye abból is jön, hogy az alapvetően normálisnak induló női főszereplő mellett kapunk arra is egy csomó utalást, hogy az őket egészbe belesodró svéd srác is anno hétköznapi ember lehetett, akit végül egy személyes tragédia vitt bele a sűrűbe, illetve csinált belőle pszichopatát. Ugyanakkor anyira vékony lábakon áll ez a magyarázat, meg amúgy ilyet is láttunk már párszor, hogy sokat nem ment az összképen ez sem. Utólag visszagondolva az egyetlen dolog, ami eredetinek mondható, és jelentéssel is bír, az a főszereplő páros drámája, ami remek leképezése egy olyan kapcsolatnak, ahol a két félnek egyáltalán nem kéne együtt lennie: a srác egy gyenge figura, aki képtelen az őszinteségre, helyette a gyáva és egyszerű kiutat választja, míg a lány egy menthetetlenül depressziós karakter, aki rossz helyeken keresi a segítséget. Utólag olvasva, hogy Astert saját romlott kapcsolata ihlette a sztori megírására, nem meglepő, hogy ez benne az egyetlen működő majdnem működő szál; amire viszont azt mondom, hogy akkor nem horrort kellett volna belőle csinálnia. Az egész horrorkörítés ugyanis sztori szempontjából nézve erőltetett, nélkülöz minden eredetiséget, és hát nem igazán illeszkedik szervesen a főszereplő páros drámájához sem. Pláne, hogy így szerintem horroratmoszférát csinálni és parát kelteni sem lehet, hogy 24/7 süt a nap, és minden táj vidámságot sugárzóan tavaszi és hófehér (ami egyébként külön vicces - a svéd időjárást ismerve egy nyár alatt nem kapnak annyi szünet nélküli felhőmentes eget, mint itt egy hét alatt). Ha ezek után igaz a pletyka, hogy a következő filmjével műfajt szeretne váltani, akkor az elé majd még talán leülök, míg ha tucatgyáros horrorrendező válik belőle, akkor ezzel engem itt és most elvesztett.

p.s.: azt meg könyörgöm, magyarázza már el valaki, hogy miért kellett egy amcsi produkciót pestig hozniuk a forgatásra... az USA-ban nincsenek mezők dombokkal?!?!?? :-)

2019-10-05 17:05:02 BonnyJohnny (3) #74

Ari Aster előző filmjéhez képest mindenképpen visszalépés nekem. Hosszabb, mindamellett kevésbé feszesebb, így unalmasabb. Hangulatilag sem fogott meg annyira ez a néhol slasheres bimbózó romantikával fűszerezett fiatal felnőtt csapat (ami elég hülye ahhoz, hogy mindvégig ottmaradjon ebben az őrült szektában), mint az előző film helyenként krimikre jellemzően körmönfontan felépített családi dráma thrillere. A főszereplők is teljesen hidegen hagytak, és ez sem segített a fentebb említett "Hosszabb unalmasabb" érzés elviselésében.
Persze sokszor odateszi magát a film, de összességében nem tud végig lekötni, ellenben sokszor erőlködő, hatásvadász. Látszik, hogy egy régóta dédelgetett projekt, amibe nagyon oda akarta tenni magát a rendező.

2019-10-02 02:50:33 unrealnoise (2) #73

Szép képek meg hasonló, de olcsó blöff az egész, és elég hatásvadász is, túlnyújtott jelenetekkel, aztán drámainak sem éppen mondanám, mert a dráma nem működhet abból adódóan, hogy alig ismerjük meg a karaktereket, szorítani értük ezért sem nagyon tudunk, néha logikátlanság is van az egészben, kapcsolatok szintjén is, meg úgy az egészét tekintve is, egyszerűen szó szerint több a füstje a prokukciónak, mint a lángja. Jóval több.

Nem, nem azzal van gond, hogy ez nem horror, vagy thriller, hanem, hogy ilyen téren nem működik. A drámai részt meg fent ecseteltem. Totális időpocsékolás volt ez a film, egy fokkal jobb csak, mint az Örökség.

2019-09-29 14:29:02 caulfield (4) #72

Jobban, teljesültebben fazonírozza a horrort saját képére, mint a rendező korábbi, inkább zavaros próbálkozása. Aronofsky Mother-je óta nem vibrált rémfilm egyszerre ennyi kiforrott gondolatiságtól és érzékenységben fogant halszemű vizualitástól. A képeket uraló festői hókaság, a cselekmény krónikus kimértsége, a beavatás tudat kegyetlen áttételeződése és a józan ész maradéktalan legyalulása kellően nézőt felkavaró módon összegződik ebben a rendkívüli moziszeánszban. Bár egyes jeleneteiben nem mentes a klisészerű vadhajtásoktól sem, viszont szerintem, ha ezeket az ember képes nem komolyan venni, akkor mint humorelemek már annyira nem is lógnak ki az egyébként nagy műgonddal megalkotott rémálomszövetből. De az esetleges, öncélú, feslett műfaji sajátosságokért egyébként is Aster bőven kárpótol a delejező magabiztosságával, ahogy a kortól, helytől, folklórtól független bigott mágikus szemléletet kérlelhetetlenül pellengérre állítja. (A matyó hímzés mintha Bartók nagy tévedését visszhangozná.) Ezen élveboncolásban lakik az igazi démon, melynek kiapadhatatlan tápláléka az a például kötelező évfordulókra felhúzott rutinrendszer, melynek fülledt, fojtogató, embertelen familizmusa beárnyékolja a legragyogóbb napokat is. Mert az ártatlannak tűnő annumoknak, akár többek között a szülinapok egyszerű rítusának is a természete a kötelező érvény bűvkörében burjánzva és a megkerülhetetlen szokásjog égisze alatt sütkérezve szűnni nem akaró kihívást és kényszert is jelent. Míg végül más nem is, csak önjáró, gépies és aljas dologiság garmadája patakzik az ebből eredő felhősödésből, az arctalan elvárások ketrecébe zárt, túlrendezett és szorongó ember izzásából.

2019-09-28 20:56:34 Ragemarci (4) #71

Néhány goás arc tuti segített Aster mesternek összerakni a bevarázsgombázott jeleneteket. Az első egyenesen hibátlan. A svéd motívumok is nagyban hasonlítottak kis hazánk népviseletére, úgyhogy összeraktuk neki itt a dolgokat. Viszont túl hosszú,a szektás/sorra eltűnős klisék miatt kár volt.

2019-09-27 04:03:55 ender1112 (4) #70

Kétlem, hogy a spoileres rész fél nap múlva történt.

előzmény: ipartelep (#69)

2019-09-26 21:15:16 ipartelep (3) #69

Most kezdtem nézni. De már az elején... A csaj elmebeteg húga meggyilkolja a szüleit, magát meg-öngyilkolja. A csaj pasija erre egy fél nap múlva elmegy a bulikába, és vele megy a csaja is (akinek a húga...). Mi vaaaaan? Noooormális?
Ez a kis mozzanat erősen csökkentette a kedvem eme film további nézéséhez. Azért még nem adom fel, nagyon kíváncsi ember vagyok, de ebből ötös már biztosan nem lesz.

Update: tévedtem. Nem másnap mennek a bulikába, hanem hónapok múlva. Ezt valóban elnéztem, bár ettől még nem tetszik jobban a film.

2019-09-25 17:01:10 Ugor (5) #68

Akkor most mindenki kisütötte az akkumulátora túltöltését. Legyen a téma a film továbbra is.

2019-09-25 16:37:20 ArmaGedeon (?) #67

Áhá, szóval ha valakit zavar az, hogy egyesek nem tartják tiszteletben mások szórakozását, az sznob? Szerintem olvass utána a kifejezés jelentésének, a Google ebben jó partner. (Az esetek többségében hanghatás nélküli grimaszolgatás, illetve a zacskócsörgés/mobilozás/beszélgetés pedig szerinted egyenértékű súlyozású a nyugalom megzavarását illetően? Hm.)

Amúgy a film épp ma került ki a webes óceán tajtékos habjaira, csak jelzem azoknak, akiket érint. Ha pedig tetszeni fog, én leszek az első, aki megveszi eredeti BluRay-en. Mert szoktam ám olyat is csinálni, hangozzék bármennyire is hihetetlennek. :)

előzmény: pelu (#66)

2019-09-25 16:16:40 pelu (3) #66

Magam is meglepődtem rajta, h ennyire sikerült fennakadnom ezen. Valószínűleg tartom, h azért, mert az Apokalipszis most-on a Puskinban egy ilyen sznob pali grimaszolgatott feltűnően pár székkel arrébb minden apróságon, és végül az sokkal idegesítőbb volt, mint a csörgő-zörgő-csámcsogók...

előzmény: Xaos (#64)

2019-09-25 16:14:54 Ragemarci (4) #65

Ilyen kommentszekciót a youtube videók alatt szoktam látni...

2019-09-25 15:51:48 Xaos (4) #64

De sok itt a mimózalelkű :)) Akinek nem inge...

2019-09-25 14:40:34 pelu (3) #63

OFF

Természetesen nem kötelező, ahogy nekem az is mindegy, h te hol és milyen formában élvezed a filmeket. A reakcióm csak a nagyképű, durva és ledegradáló hozzászólásodnak szólt, mégha nem is érzem magam úgy, h beletartoznék ebbe a "faszkalap" rétegbe.

De majd legközelebb továbbgörgetek...

És itt be is fejeztem a témát!

(ha valakit nagyon zavar az előző kommentem, akkor nyugodtan lehet törölni azt)

előzmény: ArmaGedeon (#59)

2019-09-25 14:28:17 Kempesbaba (?) #62

Ugor bátyó: de itt a határ ahol még idejében meg lehet fékezni az illető(ket) és nem hagyni eszkalálódni a folyamatot (mint ahogy nemegyszer úgy érzem,mintha szándékosan be lenne dobva a gyeplő a lovak közé)
De ez már tényleg teljesen off

előzmény: Ugor (#61)

2019-09-25 14:07:51 Ugor (5) #61

Moderátor1: örülnék, ha a személyeskedés mindig csak idáig tartana, és nem tovább.

előzmény: Dió (#60)

2019-09-25 14:04:24 Dió (2) #60

OFF: Moderátoroktól kérdezném, vagyis nekik üzenném, hogy szerintem az ilyen stílusú és tartalmú hozzászólások simán kimerítik a személyeskedés fogalmát és a szabályzat ellen mennek - vagy a jelek szerint ezt csak én gondolom így?

előzmény: pelu (#57)

2019-09-25 13:14:49 ArmaGedeon (?) #59

Szerinted kötelező mindenki számára a mozilátogatás? Aranyos vagy, hogy ezt te akarod eldönteni, de inkább told arrébb a bicajt, én pedig olyan formában élvezek egy filmet, ahogy nekem tetszik.

előzmény: pelu (#57)

2019-09-25 09:01:02 Tenebra (4) #58

Én sem szeretem különösebben az általad említett réteget, és ennek a filmnek a (sajtó)vetítésén is volt szerencsém drámai jeleneteken gúnyosan röhögő nézőkhöz. Ami nyilvánvalóan bosszantó, de én úgy vagyok vele, nehogy már ilyenek vegyék el a kedvem / lehetőségem a mozinézéstől. És azért ha az ember jól megválasztja a helyszínt (jó, vidéki városokban nem könnyű, ahol jó, ha van egy plázamozi) és az időpontot (nem hétvége :D), akkor kisebb eséllyel fut bele ilyenekbe. Nem ítélem el persze a torrentezést, mert demagógia elítélni, előbb-utóbb a többség ráfanyalodik. Viszont pont ilyen filmek esetében bűn a kisképernyőt választani, megkockáztatom, még DVD-BD vásárlás esetében is. Nagyon remélem, hogy a rendezői változat is menni fog a mozikban, mert ha valami, akkor a Fehér éjszakák nagyvászonra termett. Itt a nézőt is magába szippantó tájnak még fontosabb szerepe van, mint maguknak a szereplőknek. :D Nagyon kétlem, hogy akár még 4K tévén nézve is úgy bevonzana, mint a mozi sötétjében. Ezért is bosszantott az idióták röhögcsélése, mert bár voltak benne tényleg vicces (vagy inkább groteszk) jelenetek, de összességében ez egy elég drámai és sokkoló film, amin szerintem csak az nevet abszolút nem vicces részeknél, akit nem kapott el, vagy éppen ellenkezőleg, a nevetéssel távol akarja tartani magát zavarában / félelmében.

előzmény: ArmaGedeon (#54)

2019-09-24 13:54:25 pelu (3) #57

Mondjuk, ahogy most megfogalmaztad, hogy miért nem jársz moziba, tényleg nem ajánlott menned, nem neked találták ki. Gondolom, az utcára sem könnyű kimenned. Nehéz az élet!

előzmény: ArmaGedeon (#54)

2019-09-23 22:32:23 tomside (5) #56

Van egy réteg, akik az általában olcsóbb jegyárak miatt jönnek művészmoziba. Ők ugyanolyan plázasuttyók, csak mellé még fillér..szók is. :O

A másik oldalon viszont hülyén érzem magam, mert vannak szituációk, amikor csak én röhögök a művészben, és a többiek hülyén néznek rám. (Nem, nem azért, mert hű de fentebb stíl humorérzékem van, hanem mert sokszor mást látok viccesnek, mint a többség.) Ilyenkor viszont hülyén érzem magam, mert sokszor eszembe jut, hogy pl. az olyanoknak, mint te, valószínűleg miattam (is) megy el a kedve a mozitól. Pedig én csak élvezem a filmet. És ez egy olyan dolog, amin nem tudok túllenni. :/

előzmény: ArmaGedeon (#54)

2019-09-23 19:01:26 Bogár Bence (5) #55

Október 31-től a hazai mozikban is látható lesz a film rendezői változata, magyar felirattal. Az információ hivatalos, a forgalmazó írta ki a Facebook oldalára. Bár, gondolom még kevesebb helyen vetítik majd, mint a “sima” verziót...

2019-09-22 19:23:56 ArmaGedeon (?) #54

Igen, konkrétan a torrentre gondoltam, de sejtem, hogy vannak itt erre érzékeny lelkek is. A mozilátogatásról már leszoktam, ahogy öregszem, nem bírom elviselni a csörgő-zörgő-csámcsogó-pofázó-mobilozó faszkalapokat. És mielőtt: igen, a művészmozikban is vannak effélék.

2019-09-20 23:04:24 Xaos (4) #53

Hát az itt ezen az oldalon tabu!

előzmény: Interracial Facial Creampie (#51)

2019-09-20 21:18:04 TheDriver (4) #52

Jövő héten lesz fent hd-ban angolul, a magyar felirat meg amikor megcsinálja valaki. A szinkronos verzió november.

2019-09-20 19:28:11 Interracial Facial Creampie (?) #51

Szerintem úgy értette, hogy enkóron mikor lesz má' fönn.

2019-09-20 18:58:28 Mikkey (3) #50

szerintem arra gondolhatott, hogy a viszonylagos rétegfilmes státuszból áttörhet e közönségfilmes körökbe?
erre megvan minden esélye, mert csak nekem több olyan óvatlan ismerősöm is bevállalta, akit csak a "híre" v marketingje csábított a moziba, de meg is szenvedtek vele rendesen :D

2019-09-20 11:20:45 tomside (5) #49

Nem várható! Senkinek egy q... szót se a Midsommarról!

előzmény: ArmaGedeon (#46)

2019-09-20 08:37:09 Xaos (4) #48

Ez engem is érdekelne.

előzmény: ArmaGedeon (#46)

2019-09-19 21:27:23 Ugor (5) #47

Ezt hogy érted? A nyilvános mozi nem elég széles kör?

előzmény: ArmaGedeon (#46)

2019-09-19 21:04:12 ArmaGedeon (?) #46

Szerintetek mikorra várható a film kiterjesztése szélesebb körökben is?

2019-09-07 15:46:36 Tenebra (4) #45

Tök jók a ruhák!

Amúgy a filmmel kapcsolatban: ne félj annyira tőle! :D Hatásmechanizmusát tekintve ez inkább feszült thriller, semmint ijesztgetős horror. Van benne 1-2 sokkoló jelenet, de eleve "nappal" játszódik az egész, tehát lehetetlen is az olcsó, sötétségből fakadó ijesztgetés benne. Ez nem zsigeri horror, inkább intellektuális horror, azaz kemény dráma. Rendkívül erős az atmoszférája, de engem nem ijesztett meg egyszer sem. Inkább feszültségben tartott, és elgondolkodtatott. Persze lehet ez azért is van, mert edzett horrorrajongó vagyok. :D De az objektíve is elmondható, hogy ebben nem fogsz minden második jelenetben kiomló beleket vagy a kamerába ugró szörnyeket látni, ez nem erről szól, ez nem az a fajta horror.

előzmény: mimóza (#43)

2019-09-07 15:29:32 Ugor (5) #44

A végén már egészen magyaros motívumok is kiintegetnek a képekről. :o)

előzmény: mimóza (#43)

2019-09-07 15:14:56 mimóza (?) #43

A minap Lukács Judit szövőnő, egyik kézműves ismerősöm, feltett a FB-ra egy beszámolót arról, hogy a hosszú, kékkel szövött jelmezeket (4 szereplőn látható a filmben - egész konkrétan két szereplőn és két dublőrön) ő tervezte és szőtte két héten keresztül a műhelyében.

Aki látta a filmet, biztosan emlékszik a ruhákra, itt mutatom a képeket.

Az ilyen személyes vonatkozások adnak némi plusz motivációt, hogy a félelmeim ellenére nekiveselkedjek ennek a - számomra - "mumus" alkotásnak. :)

2019-08-31 00:20:11 Ugor (5) #42

Újranézve. Most úgy érzem, simán írnék egy százoldalas értekezést ennek a filmnek a vonatkozásairól. Pazar a feszültség megteremtése az eleje óta és csak vezet és vezet. Elképesztően jók a szereplők karakterei. Senki sem túl szép, de nem is csúnya, simán hihető, hogy minden erdei svéd svéd, amennyire annak kell lennie. Talán sohasem láttam hagyományos, ősi svéd népi motívumokat, mégis simán elhiszem, hogy pont ilyenek. A realitás meg a misztikum viszonya meg hát… de hát az összes vallás és szekta ilyen. A titkok tudója is, a hívő is, az áldozathozatal is, meg a betérés is. Ááá, sokkal több van ebben, mint ami a felszínen hullámzik…

2019-08-29 12:55:33 gerbence (3) #41

Szép film, úgy értem, technikailag, tehát gyönyörű az operatőri munka (már akinek bejönnek a kissé steril, "túlszépezett", videoklip-esztétikában nyomuló felvételek), gyönyörű a táj is (kis hazánk vendég-, illetve társfőszereplésével), és nagyon ki van agyalva a hatáskeltés kedvéért - éppen hogy túlságosan is. Emiatt egy idő után már észrevehető a tolakodó hatásvadászat, és mondanom sem kell, maga a hatás annál kisebb.
Szépen, lassan haladunk előre, mégis: a film - legkésőbb - felétől már tudjuk, látjuk előre, mi fog következni, mire megy ki a játék.
Szemben például a letagadhatatlan inspirációval, a Wicker man-nel, ahol a végéig kétséges a történet kimenetele, és a hosszas hangulati felvezetés után is tud sokkolni a végkifejlet.
Itt a sokk elmarad, de az érzelmi hatás is nagyobbrészt; maximum kíváncsiak vagyunk a befejezésre, hogy mi (ill. hogyan) történik majd a karakterekkel, de együtt nem érzünk velük, ahhoz túlságosan "vezetett", kitalált, kimódolt, mesterkélt a történet.
Ráadásul, ha visszagondolunk (vagy ha mondjuk másodjára is végignéznénk, amire nem sok késztetést ébresztett bennem a film), de a mégnagyobb baj, hogy tulajdonképpen már menet közben is feltűnik, hogy meglehetősen logikátlan sokszor a karakterek viselkedése.
Részleteiben ötletes, összességében okoskodó, túlságosan önmagáért való film; érdekes, de nem túlságosan emlékezetes darab.

2019-08-29 09:45:29 Hanoi (?) #40

Köszi a spoilert!

előzmény: hellcat (#39)

2019-08-29 05:21:36 hellcat (3) #39

Nem vagyok elragadtatva a filmtől - pedig általában szoktam szeretni az ilyen szektás cuccokat. A legnagyobb hibának talán az elnyújtottságot mondanám, feleslegesen hosszú. Akadnak azért benne érdekes részek is. A főszereplő csaj mosolya a végén eléggé kétértelmű. Úgy gondolom, hogy egyértelműen a sokktól volt... Amúgy meg nem tudom elképzelni, hogy ott fog maradni a szektánál, gyanítom szökés lesz a vége.

2019-08-22 16:46:49 tomside (5) #38

Hm...nekem eszembe sem jutott, hogy becsalogatták, én arra gondoltam, hogy amikor idegenek vannak ott, mindig őrzik a templomot. De visszagondolva igazad lehet. :)

előzmény: pelu (#37)

2019-08-21 12:33:54 pelu (3) #37

Oké, eltudom fogadni a gondolatmeneted. És azt pedig visszaszívnám, hogy például az utolsó 2 srác meggyilkolása nem előre megtervezett volt, mivel természetesen készültek rá. Ha jól emlékszem, a feka gyerek is tudatosan volt becsalogatva a szentélybe. Tudták, hogy be fog menni majd a könyvért.

előzmény: tomside (#36)

2019-08-21 10:31:03 tomside (5) #36

Kellett kilenc halott, mint a végén kiderült. Hogy kik halnak majd meg, azt nyilván nem tudták a tábor legelső napján, ebben volt egy esetlegesség. Ez közben alakult ki. Láttad, a végén még ki is kellett “pótolni”. Szerintem nincs ezzel semmi gond. :)

előzmény: pelu (#35)

2019-08-20 23:05:24 pelu (3) #35

Persze, a rituálé az oké, azt végig akarták vinni, viszont például a 2 srác meggyilkolása nem tartozott bele, nem előre tervezett volt. Szóval ez nálam továbbra is hibádzik, de igazából nem von le a filmélményből.

előzmény: tomside (#33)

2019-08-20 17:50:54 Ugor (5) #34

Megint megragadta kend a lényeget.

előzmény: tomside (#33)

2019-08-20 17:21:08 tomside (5) #33

"viszont szerintem nem bajlódtak volna ilyenekkel. Macerás és figyelemfelkeltő volt az egész"

Te abból az előfeltételezésből nézed, hogy "gyilkolni akartak". De szerintem nem ez a lényeg, őket az motiválta, hogy a szertartásaikat és a rituáléikat elvégezzék. Egy több ezer (?) éves rituálé pedig milyen legyen, ha nem a legapróbb részletekig kidolgozott? Minden, amit csinálnak, szertartásos, ha megfigyeled. Az étkezés, a párválasztás, de még az is, ahogy a ruhát párban kicsavarják, vagy játszanak.

Nekem pont ez, a legapróbb részletekre is odafigyelő kidolgozottsága az egyik olyan tulajdonsága a filmnek, ami nagyon tetszett.

előzmény: pelu (#32)

2019-08-20 15:19:07 pelu (3) #32

Az oké, hogy rituális megoldások, viszont szerintem nem bajlódtak volna ilyenekkel. Macerás és figyelemfelkeltő volt az egész, de végülis már a fináléra készültek, szóval nem biztos, hogy még érdekelte volna őket a lebukás veszélye. Viszont nekem ez akkor is kicsit erőltetett és felesleges volt. Nem éreztem ezeknek a jeleneteknek a logikus helyét a filmben.

előzmény: tomside (#31)

2019-08-20 12:13:22 tomside (5) #31

Amennyire én értem, egyik sem volt felesleges.

A “tyúkólas megoldás” - lejjebb írtam - egy ősi viking kivégzés, a “blood eagle”. A kiálló láb valószínűleg a színesbőrű srácé, aki illetéktelenül lépett a szentélybe. Ezért pont, hogy összefüggésben van a temetése a “bűnével”, még meg is volt jelölve a talpa, valamit belevéstek.

előzmény: pelu (#30)

2019-08-20 12:03:21 pelu (3) #30

Rendkívül nyomasztó és zavarba ejtő film, napokig benne marad az emberben. Viszont a vége már elég zavaros, és voltak benne olyan dolgok, amikkel nem tudtam mit kezdeni: semmi értelmét nem láttam a halálnemeknek, inkább volt nevetséges a tyúkolas megoldás, vagy a virágok közt kiálló lábszár, mint félelmetes.
A friss vér behozatala egy zárt csoportba szerintem érthető és logikus, ahogy azt is eltudom fogadni, h az öregek életük alkonyán maguk vetnek véget az életüknek, h ne legyenek terhek a többiek számára.
A forma az már kérdéses, mindenesetre a vásznon rendkívül sokkoló volt. Annyira, hogy egy fiatal srác el is ájult a teremben, ahol néztem, a párja sikoltozott és kért segítséget az emberektől. Nem tapasztaltam még ilyet. A srácot kivitték a teremből, remélem nem lett komolyabb baja.

2019-08-16 11:31:17 tomside (5) #29

Újranéztem, megéri ez az ötöst.
Elképedve nézzük, hogy valaki önként veti le magát a szikláról, de nálunk, "kint" a "normális" világban teljesen megszokott, hogy valaki megmérgezi magát és a szüleit. Érdekes kérdéseket feszeget a film, valamennyire -nem túlságosan - művészi, és nagyon jó arányokkal dolgozik. Baromira tud nevettetni, amikor az első ember eltűnésénél az egyik helyi beközli, hogy ők betartják a KRESZ-t, hangosan röhögtem, és nem ez volt az egyetlen alkalom. Odaadóan figyel az apró részletekre a közösség életének bemutatása terén, ezért roppant izgalmas a kommuna. Másodszori megnézés után tudtam meg pl., hogy a tyúkok közé kifeszített figura halálneme egy, a viking történelemből ismert, valódi kivégzésforma blood eagle néven.

Más: a biológiai család vs választott család ma nagyon is aktuális kérdés, valahol ez a film egyik központi témája Danin keresztül.


Hátborzongató az egész, na.

2019-08-09 13:27:42 Ugor (5) #28

Az egyik legszomorúbb dolog, hogy csóró medve mit tehetett erről az egész farokságról?

előzmény: tomside (#27)

2019-08-09 13:10:46 tomside (5) #27

Ez engem is elgondolkodtatott, de végül abban maradtam, hogy a 90 éves szöveg csak beetetés, és amúgy minden évben lemegy ez a story. Apró erre utaló jel, amikor az asztalnál a főszereplő azt mondja egy csecsemőre, milyen cuki, az azt babusgató fiatal csaj azt mondja, nem az övé a gyerek, de az igazi anyja éppen “zarándoklaton” van. Vagy valami ilyesmi. Itt én arra gondoltam, hogy nem Pelle az egyetlen kerítő, hanem többen, köztük az anyuka is kint vannak a világban, és épp behálózzák a friss vérnek, áldozatnak valókat.

előzmény: mrfaktor (#25)

2019-08-09 13:08:29 Ugor (5) #26

Az a 90 évente, meg, hogy ki mikor áldozza fel magát, meg miért ajánlja fel magát fiatalon, meg miért kell külső vér meg vérfertőzés is, az nekem is zavaros, de melyik vallás vagy szekta nem az?

előzmény: mrfaktor (#25)

2019-08-09 12:05:12 mrfaktor (5) #25

Engem besokkolt a film. Szerintem jobb mint a Hereditary, végig egyenletesen fenntartja a figyelmet, nem éreztem unalmasnak. Mondjuk azt érdekesnek tartom, hogy valaki azon lepődik meg, hogy egy horrorfilmben a főszereplők egymás után hullanak el, de legyen.

Az nem egészen volt világos, ha 90 évente rendezik meg ezt az elborult fesztivált, akkor a 72 éven felüliek csak ekkor végeznek magukkal? Vagy egyébként is kijárnak levetni magukat a szikláról?

2019-08-09 10:22:23 Ugor (5) #24

Azt hiszem, én otthagynám a szakmát és inkább zarándok lennék Tibetben.

előzmény: tomside (#23)

2019-08-09 10:16:16 tomside (5) #23

Nem lennék a helyében, nagyon nehéz kérdés! :)

előzmény: Ugor (#22)

2019-08-09 09:41:21 Ugor (5) #22

Én megesküdnék rá, hogy a Hereditary pont a vége volt tárgya, ennek meg az eleje kissé unalmas, na, de ennyiben különbözünk. Most akkor itt áll a szerencsétlen Ari Aster és kétségbeesetten néz, hogy akkor most mi van, most akkor az Ugornak csináljon filmet vagy a Rorschachnak? :o

2019-08-09 09:22:26 Rorschach (2) #21

Pedig amúgy jól indult. Amíg a címig eljutunk, van minden, ami kellhet: jó zene, szép képek, tömény baljós hangulat, és nagyszerű színészi teljesítmény.
A film eleje ebben a mederben folyik, aztán leugrik a két hülye a szikláról, és következik a csalódott felismerés, hogy ez is csak egy olyan film lesz, ahol harminc éves amerikai egyetemisták tűnnek el egyesével egy hippi szekta karmai közt a legretardáltabb módokon és döntések közepette, és ne már.
Még a második felében is vannak pillanatai a filmnek, de a vége egyrészt kurva nagy, nevetséges nonszensz, másrészt pedig Ari Aster szokjon már le arról, hogy ilyen pofátlanul hülyének nézi a közönségét, mert egészen sértő, ahogy az első 45-50 perc alapjait két-három vérlázítóan ostoba húzással szinte percek alatt lerombolja.

A Hereditary-nak a vége volt jó, ennek meg az eleje - nem bánnám, ha a következő film végig hozna egy egyenletes jó minőséget.

2019-08-04 17:46:29 Bogár Bence (5) #20

Én bizonyos részeit észrevettem, ha nem is mindet. De tényleg mesteri húzás volt Astertől, az biztos. :D

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#17)

2019-08-04 16:39:53 Ugor (5) #19

Nem vettem észre. De majd megnézem újra, és most már így.

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#17)

2019-08-04 10:32:13 TheDriver (4) #18

Igen, én a végén észrevettem. :) Zseniális húzás az biztos.

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#17)

2019-08-04 08:45:07 ifj. Ó. Posszum (5) #17

Nektek leesett,
hogy a kezdő képen, festményen a film sztorija van előre lerajzolva? Zseniális önspoiler, úgy, hogy észre sem veszed. Visszakerestük és eldobtuk az agyunk.

2019-08-01 15:41:59 Ugor (5) #16

Gondolkodtam és rájöttem, hogy igen, a film legeslegborzalmasabb jelenete az, amikor Dani a végén elneveti magát. Ez akkorát tesz rá a filmre, hogy méterekkel megemeli a tartalom értékét.

2019-07-30 18:45:07 Ugor (5) #15

Egyszerűen döbbenet! Ritka szépen épül, az érdektelen, zavaró valamiből a kegyetlen távlatokba, tele hihető, emberi, szépséges apróságokkal és aztán őrült fekete mélységekkel, a fehér éjszakákban... ámulatba ejtő ajándék, a mozi hatalma, az emberi lélek örök rejtélye, minden ereje, hibája benne rejtőzik!

2019-07-28 21:10:09 ChrisAdam (5) #14

Napok óta próbálok épkézláb véleményt mondani, de nem igazán megy. Szerintem nem volt még moziszék ennyire kényelmetlen, nem volt még moziélmény, ami ennyire a mellkasomra ült volna. Légszomj, ólomsúlyú lélegzetek, enyhe remegés. De lehet ez nem mond számodra semmit, mert totál máshogy ér célba. Megette a lelkemet, a félelem is, de inkább valami furcsa és megmagyarázhatatlan, ami a filmből árad.

2019-07-26 14:40:05 Bogár Bence (5) #13

Amire tudok válasz(oka)t adni:
Ami a festményt illeti, én meg épp a medvére nem emlékszem róla. :D A fanszőrös jelenet viszont rajta volt biztosan, ami később úgy is következik be a filmben: szegény tag megkapta az "ajándékot" vöröskétől, később még egy kis "fura koktélt" is, aztán meg is történt az elcsábulás. Mondjuk azt nem tudom, mennyire cselekedett szabad akaratból, vagy inkább a tudatmódosítók hatására-e, de szerintem is-is. De már nagyon a kiutat kereste a kapcsolatukból, ez látszott már a film elején. Hogy mi történt Florence Pugh karakterével a végén? Nos, biztosan nem tudom, de tippelni lehet, meg is teszem. :) Talán a mosolyt arra vélném, hogy sikerült elégtételt vennie a barátján. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy addigra szinte teljesen beleőrült az eseményekbe, ami nem is volna nagy csoda. Hisz ott van az elején a szörnyűség, amit a testvére tett a családdal, aztán megérkezik Svédországba, felejteni, de ott is csak szürreális és nyugtalanító dolgok történnek. Persze azt is sejthette, hogy a kapcsolatuk nincs rendben, főleg az olyan dolgok miatt, mint amikor elfelejtette a születésnapját. Szóval én azt mondanám, hogy a sok szörnyűség hatására megtört, így inkább átadta magát az őrületnek.
Viszont nekem a közönséggel iszonyú nagy szerencsém volt. Gyakorlatilag mindenki néma kussban nézte végig, amiért hálás vagyok, mert tavaly az Örökség vetítésén sajnos kifogtam jópár világi tirpákot. Így volt tökéletes az élmény, nem zavart bele senki. Mondjuk nem is voltunk olyan sokan, kb 25-30 néző lehetett. Az én közelemben sem adták sajnos, nekem az volt a szerencsém, hogy mentem Budapestre, Iggy Pop koncertre, aztán előtte bementem moziba is. De nagy kár egyébként, hogy ilyen kevés helyen adják, mert kiváló élmény volt. Bezzeg ha tucat jumpscare volna, akkor kb minden mozi adná, aztán csak úgy özönlenének rá a népek...

előzmény: BalaKovesi (#12)

2019-07-26 02:36:11 BalaKovesi (4) #12

Kisebb gondban vagyok. Nagyon érdekelt a film, át is utaztam érte egy másik városba (nálunk Veszprémben sajnos nem tűzték műsorra), és azt kaptam tőle amit vártam, ugyanakkor mégsem.

Kivitelezésileg abszolút az Örökségre hasonlít, makulátlan munka, belekötni nem lehet, viszont a sztori szempontjából úgy vagyok vele, mint a tavalyi Suspiriával. Ugyanis bármennyire is kimagasló megvalósításban, derekasan bevallom, hogy én ezt a filmet nem teljesen értettem. Azt persze felfogtam, hogy a gyászról van szó, a párkapcsolatról, a végén a bosszúról, ember-természet kapcsolatáról (linearitás-ciklikusság), de valahogy mégsem áll össze. Így míg a megvalósítás 100%, csillagos ötös, addig a sztori számomra nem elég egyértelmű, így jön ki az átlagból a négyes. Mert persze valószínűnek tartom, hogy bennem van a hiba, mégis azért ott lebeg a szemem előtt, hogy ez talán csak egy blöff, amiben csak egyre több zavarbaejtő elemet dobnak elém. Az Örökségnél sokkal egyértelműbb volt nálam Aster szándéka. Hatása viszont nem kevésbé volt erőteljes. Még most is émelygek, egyszerűen nem tudom magamról levedleni a film nyugtalanító, feszélyező hangulatát. Folyton a Midsommar festői képei lebegnek a szemem előtt, és nem csak amiatt, amiért ennyire zavar hogy nem teljesen értem.

Ha már képek: bitang jók, hatásosak, szinte már Kubrickot megidézően "fegyelmezettek", szimmetrikusak. Aster esztétizálja az erőszakot, azzal fest a vásznára, egyszerre gyönyörködtet és elborzaszt. Van benne nem egy embertpróbáló képsor, amikor már szinte rosszul lettem, egyszerűen nem tudtam mit reagálni. A zene is rásegített erre, a szűk-kvintelő hegedűszólamok surlódása csak még jobban hozzásegített a szorongáshoz. A játékidő hosszát csak abból vettem észre, hogy a végén már nagyon ki kellett mennem a mosdóba, így sajnos az utolsó fél óra korántsem volt olyan hatásos mint lehetett volna, így számomra a film csúcspontja mindenképpén az a bizonyos leugrós jelenet volt a film közepe fele, ez némileg rontott a film ívén, de hát ez legyen a legkisebb baj. A színészek egyébként remekek, Florence Pugh-t nagyon szereti a kamera, az Ő alakítása a legkiemelkedőbb, nem mellesleg (szerintem) elképesztően gyönyörű. :) A szinkron nem volt vészes, de hát sajnos helyenként nagyon lehetett érezni, hogy elvesz az átélhetőség mértékéből. Sajnos a közönség amit kifogtunk nem volt túl jó, mivel az elborult utolsó fél órát szinte végig nevették (aztán lehet, hogy csak zavarba estek, nálam pont a Hereditarynál volt olyan, hogy annyira nem tudtam mit kezdeni a jelenettel, hogy csak nevetni tudtam rajta). Hiába, jobban hozzá vagyunk szokva a sorozatgyártott Jumpscare-alapú cirkuszi mutatványokhoz, de azért nagy öröm, hogy készülnek még ilyen filmek, amikben kb nulla arcba ugró szörny van, mégis napokig velünk marad a borzongás.

Összességében tehát igényes, egyedi (úgy nyugtalanít, hogy közben alig van benne sötétben játszódó jelenet), beteg, kivitelezésében zseniális film a Midsommar, csak hát még nagyon nem sikerült megfejtenem, egyszerűen nem találok kapaszkodót, túl sok ösvényen tudnék elindulni. Hatalmas élmény, de nem tudnám jó szívvel ajánlani. Ennek a filmnek át kell magunkat adni, megszokni a kimértebb tempóját, nem mellesleg nagyon kell hozzá gyomor, az nélkül nem érdemes megnézni, és nem is ajánlott. Jó hír is meg nem is, de biztos hogy még napokig fog a fejemben kavarogni. Akarva-akaratlanul, de muszáj összehasonlítanom az Örökséggel, ami nekem jobban tetszett, az talán egy hajszálnyival erősebb volt horrorban, meg azt értettem is, ehhez lehet még érnem kéne. :D Százalékot egyelőre nem adok rá, majd ha jobban megértem amit mondani szeretne. Egyelőre kap egy négyest, de ez később inkább felfele csúszhat mint lefele.

Ez ugye nem ilyen mindenki azt lát bele amit akar film? Az Orákulum mit csinált egész film alatt? A főszereplő a végén a bosszútól kezd mosolyogni, vagy szimplán csak teljesen átadja magát ennek a "létformának"? Miért raknak a csecsemő alá ollót? Akkor az a festmény (amire úgy hivatkoznak hogy egy kapcsolat története) most konkrétan lespoilerezte a filmet és Daniék kapcsolatának alakulását? Sajnos már nem emlékszem milyen rajzok voltak rajta, de mintha az egyik egy medveégetést ábrázolt volna.

2019-07-24 17:04:54 revkri (3) #11

Érdekes kis film volt ez. Semmiképpen sem mestermű vagy formabontó, de még a rendező első filmjéhez képest is gyengébb, meg jelentősen hosszabb is. Megelevenedik benne Jodorowsky világa (el topo, the holy mountain), a giallo filmek hangulata, a slasher filmek minden kliséje és még aktualizált is benne az alkotó (a tolerancia problematika, tudatmodosító szerek, párkapcsolati nehézségek és a bosszú). A film előtt a nagy kérdés bennem az volt, hogy a kiváló első filmje után kiderül, hogy egy alkotóval van dolgunk vagy vesz egy shyamalani csavart és kibukik a kóklerség. Nos a film nem lett olyan erős, mint az Örökség, de Aster bizonyította, hogy kompetens filmes alkotó. A film után a nagy kérdésem az volt, hogy ez a film, hogy a csudába talált finanszírozót és terjesztőt. Annyira nem a mai piacra van szabva. Jól jelezte a mai közönség elvárásait egy horror filmmel kapcsolatban az, hogy az utolsó fél órában többször is hangosan röhögtek, de valaki szuszogással jelezte, hogy a maga részéről inkább átalussza a lassan építkező hangulatteremtést (meg a továbbiakat is). Sajnálatos, hogy már csak a zsigeri (instant) reakciókra apelláló jump scare az ami "félelmet" vált ki a nézőből és egy valóban félelmetes szituáció és kőkemény vérengzés csak röhögésre jó (a bizarr már nem elég konkrét). Ez még akkor is fura, ha ugyan a filmben van humor, különösen a karakterek és reakciójukat tekintve, ami egyértelműen utal és karikírozza a slasher filmek szereplőit. Na mindegy. A filmet mindenképpen megéri megtekinteni, annak aki valami - a mai kínálathoz képest - szokatlanra vágyik és nem bánja a lassú építkezést és történetvezetést, szereti a fent említett filmek hangulatát és szívesen veszi ha azoknak szereplőiből/fordulataiból viccet és áldozatot csinálnak. Sok jó alapanyag került a filmbe, azonban hosszabb lett, mint amennyi benne volt. De semmiképpen sem öncélú. UI.: barátomnak meg is jegyeztem a film közepe felé, hogy eddig ez a legjobb Jancsó Miklós film amit valaha láttam. Végre itt nem nettó öncéluság a sok tánc/meztelenség. És minő véletlen, hogy idehaza forgatták (ezt is), talán Miki bácsi szelleme be is köszönt.

2019-07-24 14:14:36 Bogár Bence (5) #10

Ari Aster beteg, beteg, nagyon beteg- ugyanakkora újra kiemelkedő horrort alkotott, alig egy évvel a kiváló Örökség után. Ilyen elvont pszichedelikus trip azt hittem, hogy csak Panos Cosmatos által dirigált film lehet. Gyönyörű képi világ, bizarr és bőr alá kúszó hangulat és iszonyú ütős, elvont cselekmény. Meg egy több mint zseniálisan játszó Florence Pugh. Nem vagytok ti erre készen, kedves leendő nézők. Nagyon nem. :D Az év egyik legnagyobb moziélménye lehet, ha valaki fogékony rá. Egyértelmű ötös, kérdés nélkül. Nézzetek meg, mert tényleg zseniálisan kreatív tébolyda. :)

2019-07-24 10:41:30 VVega (4) #9

Én nem éreztem hosszúnak, nem fészkelődtem a székben egy pillanatra sem. Mármint az időtartam miatt nem :D Gyönyörű képek, hipnotikus zene, és habár számomra nincs meg benne az a sokkoló őserő, mint a Hereditary-ben, ez is egy külünleges, nagyszerű film.

2019-07-21 22:11:15 Zsoca87 (5) #8

Valóban túl hosszú, túl mindfuck néha. Főleg moziban zavaró ez, amikor volt, aki kiröhögte a mindfuckokat - ami érthető talán, de nekem ez belerondított. :)

Ennek ellenére szerintem egyedülálló élmény, rég láttam ilyen filmet. Nagyon jó ilyen szektás / beteg közösség témában.

2019-07-21 03:48:20 necksprain (3) #7

hasonlót éreztem. az elso ketto miatt viszont a mindfuck sokszor tul kimuveltnek hatott nekem. a hossza meg.. nem mondom, hogy az oramat nezegettem volna, mert alapvetoen elveztem, de volt olyan pillanat, -tobb a kelletenel- mikor szimplan csak untam. nekem az orokseg egyertelmuen jobban bejott a 'prosztobb' jellegevel.

meg ami meg akkor megfogant bennem (tegnapelőtt este) nehany elvetemultebb jelenet kapcsan, hogy yorgos lanthimos sokkal jobban banik ezekkel, ezerszer okosabban sztem.

előzmény: erahurka (#6)

2019-07-20 19:18:33 erahurka (3) #6

Túl hosszú, néha túl lassú, néha túl mindfuck. Az első kettő az igazi probléma, ami a mindfuck részeket kicsit frusztrálóvá, idegesítővé teszi. Szükség lenne olyan producerekre akik nem hagynak rá mindent a készítőre, hanem megmondják hogy túl sok, de mégis engedik kibontakozni a kreatív tehetséget.

2019-07-17 11:03:42 Xaos (4) #5

Ez valami "boszorkány szektás" film? Trailer alapján annak tűnik.

2019-07-02 19:06:13 mimóza (?) #4

Spoiler nélkül erre a kérdésre nem igazán lehet válaszolni... Beleolvastam az IMDb-n a Parents Guide részbe. Amit ott felsoroltak, annak alapján azt kell mondanom, nagyon alapos okkal kapott 18+ besorolást ez a film. Mindegyik alpontnál sorakoznak a vadabbnál vadabb jelenetek. A felmerülő témák pedig - a teljesség igénye nélkül: --- aki nem akar előre tudni a filmről semmit sem, itt már ne olvasson tovább!!! ----
Kapcsolati problémák, kultikus szeánszok, gyilkosság, öngyilkosság, trauma, gyász, hűtlenség, vérfertőzés, állatáldozat, emberkínzás, csonkítás és drogok.

Remélem, pár év múlva nem olvasunk a szereplőkről olyan szomorú híreket, mint anno Shelley Duvallról, vagy Iwona Petryről... :(

előzmény: Bogár Bence (#2)

2019-07-02 18:43:12 BalaKovesi (4) #3

A legtöbb esetben nem érdemes szerintem... Én az Örökségre is simán adtam volna 18+-os besorolást, meg a Loganre is (az már más kérdés hogy csak 15 voltam amikor utóbbit néztük moziban). :D

előzmény: Bogár Bence (#2)

2019-07-02 17:11:58 Bogár Bence (5) #2

18-as karikát kapott. Kiváncsi vagyok, miért nagyobb mint az Örökség besorolása, ami 16 volt. Mert már az is bevitt jópár gyomrost meg sokkolt is rendesen, akkor itt mi lesz majd? :D Vagy lehet, hogy nem érdemes a logikát keresni a magyar korhatárok között. XD

2019-06-19 20:57:49 Bogár Bence (5) #1

Pozitívak az első kritikák! A filmet zavarbaejtőnek, sokkolónak és semmi máshoz nem hasonlítható élménynek találtak a legtöbben. Úgy látszik, Ari Aster ismét kitett magáért. Metacritic 72, Rotten 100 (eddig).