The Dead Don't Die (2019) ☆ 👁

A holtak nem halnak meg

(Jim Jarmusch)

amerikai horror, vígjáték

3,0
★★★☆☆
65 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-10-22 12:31:51 dr. caligari (2) #7

fárasztó.

2019-09-18 19:34:14 ryood (4) #6

üdítően kellemes baromság á la Jarmusch. komolyan élveztem, bár voltak azért felesleges részek is benne.
szóval ilyen kéne, hogy legyen egy indie zombikomédia.
volt, hogy nagyon a közepes felé hajlottam, de aztán mindig jött egy iszonyú szórakoztató epizód, így a végére egy egész jó filmélményem lett belőle.
ja, tényleg nem való mindenkinek, igazi rétegfilm.

2019-09-14 10:32:29 BonnyJohnny (2) #5

Nálam kettesre menti Murray és Driver kettőse (amit mondjuk a "read the script" jelenet vág haza), illetve pár mellékalak villanása (Swinton és Waits, kisebb mértékben Buscemi és Glover). De például Sevignynek semmi szerepét nem láttam azon kívül, hogy asszisztált "was it a wild animal or two wild animals" jelenetben, de azt is pont az ő plusz egy köre rontotta el. Selena Gomez hipsterjei, és az intézetis gyerekek konkrétan semmik.
A sokfelé ágazó, de sehova nem tartó története elég unalmas, és sajnos a karakterek sem töltik fel több tartalommal, mint amennyi egy trailerre elég. Aztán az UFO nálam is betette a kaput.

2019-09-13 15:12:12 Ragemarci (2) #4

Jarmusch legrosszabbja, ez kétségtelen. Nem tudom a mester követi vagy sem mi történik filmes körökben, de 2019-ben egy ilyen hányaveti zombis filmet készíteni, amikor évek, ha nem évtizedek óta a csapból is ez folyik, köztük nem egy szuper ötletes volt, elég nagy bátorságra vall. Remélem 2022-ben nem egy szuperhős mozival lep meg minket

2019-09-10 20:36:54 guybrush (4) #3

Igazad van, minden filmet az alapján kéne megítélni, hogy milyen műfajmegjelölést kapott az IMDB-n. Kár, hogy Jarmusch-nak nem tudtál időben szólni!

előzmény: Dió (#2)

2019-09-10 15:48:01 Dió (1) #2

Akkor a hosszabb verzió.

Nem láttam Jarmusch összes filmjét, de még így is megkockáztatom, hogy ennyire hanyag, amatőr és szarokbele módon megírt filmje nem lehet még egy. Selena Gomezék karakterei (meg úgy a szereplők fele, hogy szegény Iggy Poppot ne is említsem) milyen funkcióval kerültek bele a scriptbe? A három gyerekkel végül mi történt? Ha a sarkvidéki olajbányászat "csinálta" a zombikat, akkor az ufókat ki? Egy ufónak miért érdeke zombikat öldösni? És egyáltalán mi a pék bús pélójáért próbál meg szociális tanulságokat legyömöszölni a torkomon egy olyan film, amiben a szamurájkardos skót főhősnő a film végén elrepül a Marsra? (Nem látom a szatíra műfaji besorolást sem itt, sem imdb-n, úgyhogy senki ne jöjjön azzal, hogy ilyeneket nem kérhetek számon rajta)

A rendező összehajigált egy rakás, vázlati státuszban lévő karaktert meg ötletet, majd mindenféle koncepció nélkül, kiforratlanul összeerőszakolta őket, hogy majd lesz, ami lesz. Hát, nem lett. Végeredményt tekintve ez se nem szociodráma, se nem szatíra, se nem arthouse horror, még csak nem is unintentional comedy, egyszerűen csak egy identitászavarban szenvedő kalap szar, ami kirak egy rakás széket a padlóra, majd akkora taccsot hasal közéjük, hogy Kínában lyukad ki.

A félmillió irányba húzó és tökéletesen inkonzisztens stílust legalább a szokásos Jarmuschos humorral próbálja próbálná összefogni az ürge, de úgy látszik, már ezen a téren is ki van égve. A "was it a wild animal or two wild animals" jelenetek kifejezetten erőltetettek és fárasztóak, a karakterek vicceske névválasztása (pl. Tilda Swinton / Zelda Winston) funkciótlan és humortalan, Driver poénkodása, hogy "látta a scriptet", pedig olyan szinten visszafelé sül el, hogy még insider joke-nak is rossz.

Bár először még azzal hitegettem magam, hogy dehát ez Jarmusch, és majd lesz valami belőle, a végén már csak azért nem keltem fel a távirányítóért, és lőttem le ezt a korcsot, mert rajtam feküdt a macskám, és nem akartam felébreszteni. Már bánom. De legalább az év végi bottom 3 listámon már most bebetonozott helye van.

2019-09-08 07:56:40 Dió (1) #1

Ha valaki szereti Jarmuscht, és szeretné, hogy ez így is maradjon, akkor kétszer is gondolkozzon el rajta, hogy ez elé biztosan le kell -e ülnie. A többieknek pedig gondolkoznia sem muszáj rajta.