Avatar: The Way of Water (2022) ☆ 👁

Avatar: A víz útja

(James Cameron)

amerikai akciófilm, dráma, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,5
★★★☆☆
305 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

"Bár Kate Winslet korábban már több interjúban is mesélt arról, miféle elképesztő dolgokat kért tőle és a a kollégáitól a maximalista James Cameron, a színésznő csak utólag értesült róla, hogy az Avatar 2 munkálatai alatt a 7 perc 14 másodperces szabadtüdős merülésével megdöntötte Tom Cruise egyetlen levegővétellel rögzített víz alatti forgatási rekordját (az adrenalinfüggő színész még 2011-ben állított fel csúcsot, amikor a Mission: Impossible - Titkos nemzet forgatásán 6 percen át tartotta vissza a lélegzetét a víz alatt). A kérdéses jelenet a 45 éves színésznő búvár kezeslábasban, egy hatalmas lebernyeggel a vállain sétálgatva vette fel egy gigantikus medence alján, egy víz alatti táncjelenetet adva elő, amit a Ronal nevű karaktere egy na'vi szertartás részeként lejt majd el az Avatar 2-ben. Persze csak azután, hogy James Cameron trükkmesterei felturbózzák ezt a speciális „víz alatti performance capture”-jelenetet a megfelelő CGI technológiával." (port.hu)

James Cameron komolyan elgondolkodott azon, hogy az Avatar folytatásait magasabb képkocka-sebességgel veszi fel. "A 3D ablak a valóság felé, de a magasabb képkocka le is veszi az üveget az ablakról." Általánosságban a filmek képkocka-sebessége 24fps, a magasabb ráta 48, 60 vagy 120 képkockát jelent másodpercenként. Végül elvetette az ötletet, mert bár elképesztően látványos ez a módja a filmnézésnek, tudja jól, hogy a filmrajongók a megszokott módit szeretik. Ettől függetlenül az Avatar második részének bizonyos jelenetei HFR (high frame rate) techcnológiával lett felvértezve.

A folytatások összesen 1 milliárd dollárba kerültek.

A folytatást az első film bemutatója után nem sokkal, 2009 decemberében jelentették be. Akkor a kitűzött dátum 2015 volt, de nem sokkal később 2016 decemberére csúsztatták. Nem sokkal később ez 2017 decembere lett. 2016 áprilisában Cameron maga jelentette be, hogy az Avatar második része 2018 decemberében lesz látható a mozikban. Egy évvel később, 2017 márciusában már úgy beszélt, hogy 2018 decemberében nem mutatják be a filmet. 2017. április 27-én új dátum lett kitűzve: 2020. december 18. 2019 májusában már a Disney jelentette be, hogy a bemutató biztos: végre valahára 2021. december 17-én utazhatunk újra Pandorára. A Covid-19 világjárvány kellős közepén végül ezt a bemutatót is el kellett tolni, ez év júliusában jelentette be a Disney, hogy a végső bemutató 2022. december 16. lesz.

13 év telt így el az első és a második film bemutatása közt, amely az egyik leghosszabb előkészületi, forgatási és utómunkát jelenti a filmtörténelemben.

Amikor a Total Film riportere feltette a kérdést Cameronnak, hogy miért 3 órás a film, ezzel magyarázta: "A célunk az, hogy egy érzelmileg rendkívüli történetet mutassunk be. Azt mondanám, az új film hangsúlya jobbára a karaktereken van, a történeten, a benne levő kapcsolatokon, érzelmeken. Nem domborítottuk ki az első rész során ezeket annyira, mint amennyire tesszük a másodiknál. Hosszabb film, mert több karakterrel operálunk, több történetet mesélünk el."
A víz útja családi történet. 14 évvel az első rész után játszódik, Jake és Neytiri öt gyermek szülője. Azonban ez nem egy átlagos családi történet, mint amire legtöbben számítanak. Ez nem egy klasszikus Disney-történet, Cameron így tisztázza: "Ez úgy családi történet, mint ahogy a Maffiózók az."

"A Titanic-hoz és az Avatarhoz hasonló kasszasikerekről ismert James Cameront a nézők valószínűleg nem tartják túlzottan erőszakos rendezőnek, ő mégis így látja magát, különösen olyan korábbi filmjei miatt, mint a Terminátor vagy a True Lies. Ezek a filmek azért zavarják, mert túl sok bennük a fegyveres erőszak, és Cameron abban sem biztos, hogy ma is készítene-e ilyen, szerinte fegyvereket fetisizáló filmeket. Emiatt vágott ki 10 perc felesleges erőszakos akciót az Avatar: A víz útjából is." (port.hu)