Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut (1956) ☆ 👁

Egy halálraítélt megszökött
A Man Escaped

(Robert Bresson)

francia dráma, háborús film, thriller

4,4
★★★★☆
135 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-12-24 16:38:02 Norbert Simon (4) #12

Nem túl bőséges a sztori de mégis abszolút elszórakoztatott. Végig lekötötte a figyelmemet a srác szökési terve és annak részletes kidolgozása. Szóval az egyszerűséget ilyen remekül is filmre lehet vinni. Robert Bresson értette ennek a módját. Itt a kitűnő példa! Együtt tudtam izgulni a rabságban sínylődő főhősünkkel az egyszerűségek ellenére. A Fontaine-t megformáló színészt is dícsérni tudom.

2021-09-08 13:06:57 Xuja (4) #11

Egyenes vonalvezetésű, dokumentarista stílusú háborús dráma. A soványka történet részletgazdag megvalósítása, illetve a szokatlan rendezői eszközök tetszetősek, de inkább érdekes filmélmény volt ez, mint élvezetes, néhol igen lassan vánszorogtak a percek (de ez lehetett Bresson koncepciója is, hiszen baromi unalmas és nyomasztó egy cellába bezárva lenni :D) Gyenge négyes.

2015-09-01 10:13:30 Kalevala (5) #10

Engem az első pillanattól kezdve beszippantott a film. Hogy lehet az, hogy egy percig sem unalmas, holott egy a világtól elszigetelt térben rendszeresen visszatérő egyhangú cselekedetek sorozatát, egyszerű tevékenységek ismétlését mutatja. Igen, tök unalmas is lehetett volna, de mégsem az! Pontosan ez a varázsa a filmnek. Tudom, mi a vége, hiszen a cím elárulta a film kimenetelét, igy nem az az izgalmas, hogy sikerül-e, vagy nem. A néző nyugodtan összpontosíthatja a figyelmét a terv felépítésére, a módszerre, ahogy Fontaine, mint egy megszállott aprólékos, céltudatos, türelmes, kitartó munkával lépésről lépésre közeledik a célhoz. És érdemes odafigyelni!!

2013-02-08 23:07:47 Hannibal Lecter (5) #9

Azt hiszem, mindent elmondtatok már előttem. Zseniális film.

2013-01-21 16:58:53 Adam Taylor (4) #8

Második filmem Bresson-tól; a rendező stílusa nem csak érdekes, hanem hatásos is, mai szemmel is elképesztő, mennyi feszültség van egy-egy sima, kézfejre szabott szűk képnek. A zsebtolvaj-nál is ez a mozzanat maradt meg bennem leginkább - na meg hogy azt egy fokkal drámaibbnak és elgondolkodtatóbbnak tartottam.
Az Egy halálraítélt megszökött stílusa annyira minimalista, egyszerű, hogy az ember önkéntelenül is - és persze a rendező szándékának mérten - túlkompenzál: misztikumot, vallásosságot, emelkedett téma puritán feldolgozását lát a képekben.

2012-11-03 00:07:01 critixx (5) #7

Engem érdekel a dolog. Bresson stílusa mindig is érdekes volt. Ahogyan a klasszikus filmes ábrázolásmódot felbontja. Az egyik nagyon fontos tényező nála a képen kívüli tér használata, ami ugye ebben a filmben is erősen jelen van. Később, főleg a Zsebtolvajban még inkább leredukálódik ez a minimalista stílus (nekem a kedvencem abban a filmben az elutazás és a Londonban töltött egy év, majd visszaérkezés megoldása).

előzmény: coles (#6)

2012-11-03 00:04:38 coles (4) #6

Szerkeszthetném, de inkább csak fűzök hozzá pár gondolatot. Minél többet olvasok e darabról, annál jobban tetszik.
Bíró Yvette pl. nagyszerű megállapítást tett vala: "az egész mese a hős és a holt környezet háborújára szorítkozik."
Másutt... "Elképesztő részletezettséggel tud Bresson a tárgyi mozzanatok bemutatásánál időzni: ahogyan hőse a pléhkanállal kínlódik - abban nem kisebb küzdelem feszül, mnt egy színpadi nagyjelenetben."
Kiemeli még Mozart (és Bach?) muzsikájának meggyőző erejét, de erről érdeklődés hiányában talán majd máskor...

előzmény: coles (#5)

2012-10-31 01:30:54 coles (4) #5

Remekmű. Puritán képi világgal, amatőr színészekkel? "Natúrszereplőkkel". (H. Z.) Nyomasztó légkör, csöppnyi helyszín, lélekgyilkos tömlöc, ahol egy ceruzáért is golyó jár. R. Bresson csak tudja, maga is raboskodott a második világégés alatt. Andre Devigny memoárja kiváló matéria /lehet/. Csak a cím zavar. Nem lett volna jobb az Egy halálraítélt megszökne? Meg aztán: egy? Inkább másfél.
Egyébként tetszenek ezek a belső "poénok", az ember fia alig várja, hogy egy-egy örökzöld érje már el az ötvenest!
Majd elfelejtettem! Mit mondott Jean-Luc Godard, miután megnézte?!

Szabad beszúrni az ilyesmit? [link]

2010-04-04 22:47:45 mchn (5) #4

A Mouchette picit jobban tetszett, de ez a film is fantasztikus elmeny volt.

2009-04-11 10:48:49 critixx (5) #3

Egyébként Bresson egyik legnagyobb mesterműve ez a film. (Nem mintha a többi rosszabb lenne.)

2009-04-11 10:47:36 critixx (5) #2

IMDb-n én már nem is nézem az efféle szavazásokat, meg a Top 250-es listájukat. Mivel a szavazóik legnagyobb része amerikai és fiatal az olyan mesterek, mint pl. Bresson, Antonioni, Godard, Tarkovszkij teljesen alul értékeltek és meg sem jelennek a "legjobb filmek" között, míg a lista élén a Star Wars, a Gyűrűk ura meg a Spielberg-mesék állnak.

2008-03-17 23:25:51 Dougie (?) #1

érdekességképp, csak zárójelben jegyzem meg: ennek a filmnek az értékelésénél az IMDb-n szavazatot leadó nők 41%-a egyessel értékelte a filmet (tízes skálán persze), ami számomra egy "hangyányit" soknak tűnik - inkább nem is írom ide azoknak a (rossz) filmeknek a címeit, amelyek pedig meg sem közelítik ezt az értéket (ugyanebben a kategóriában, vagyis a nők egyese)

továbbá hasonló a helyzet egy másik Bresson filmmel is (Egy falusi plébános naplója), ott a nők több mint 45%-a adott rá egy kövér egyest
a Vétlen Balthazárnál ugyanez csak 28%
a Mouchette-nél pedig csak 27%

ezek az értékek leginkább (a statisztika szerint) a 45 év feletti hölgyeknek köszönhetőek, náluk a következőképpen alakul a helyzet (az egyesek százaléka)
Egy halálraítélt megszökött: 68%
Egy falusi plébános naplója: 66%
Vétlen Balthazár: 60 %
Mouchette: 67%

tehát ők Bressont (kis túlzással) nagyjából Uwe Bollal egy szinten értékelik,
komolyan mondom, azért ez már nem semmi...