The Lion King (2019) ☆ 👁

Az oroszlánkirály

(Jon Favreau)

amerikai animáció, dráma, kalandfilm, musical

3,0
★★★☆☆
139 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-10-25 06:55:53 tomside (?) #10

OFF

A “lökedék” - bármit is jelentsen ez - japán animációkból legalább ötöt-hatot többre tartok az Oroszlánkirálynál. A statisztika pedig statisztika. Az érzésed megértem, néha én is értetlenül állok 1-1 kedvencem pártján tátott szájjal, felháborodva, hogy ez miért nincs benne a világ 100 legjobb filmjében vagy mittomén. De hát nem marad, csak az elfogadás. Hogy pl. a KT valószínűleg többre tart egy Vándorló palotát, mint egy Oroszlánkirályt. Amivel én pl. messzemenően egyetértek.
Egy másik szempont: talán nem kellene mindig minden filmet versenyeztetnünk. Van bennünk ez a fura kényszer, ami nekem mostanában egyre feleslegesebbnek tűnik.

előzmény: o0o (#9)

2019-10-25 00:34:21 o0o (1) #9

OFF

Az hogy lehetséges, hogy a régi Oroszlánkirály nincs benne a KT Top250-ben, miközben lökedék japán animációk sora figyel ugyanitt? A Lion King számomra egyértelműen a legjobb rajzolt Walt Disney, de simán lehet, hogy a valaha készült legjobb hagyományos rajzfilm (tehát nem computeres animáció). Minden képkockája tökéletes – ha belegondolunk, egy rajzfilmnek pont az a lényege, hogy a készítőknek megvan rá a lehetősége, hogy tökéleteset alkossanak. Nem kell a színészek, jelmez- és díszlettervezők stb. emberi esetlegességével bajlódniuk (nem is beszélve a fizikai törvényekről); minden tökéletesen, makulátlanul megvalósítható úgy, ahogy azt a képzelet diktálja. Az Oroszlánkirály az egyetlen létező rajzfilm szerintem, ahol ezt sikerült is megvalósítani. A rajzfilm mint műfaj abszolút csúcsa az 1994-es The Lion King!

Ehhez képest, itt van ez a top250 lista, az Oroszlánkirály meg sehol... Talán több teteje lenne a történetnek, ha a felkerülési minimum nézettség legalább 400-ra emelkedne, elvégre felteszem az elmúlt években növekedett a T. közösség létszáma is.

Bocs az offért, de mindezek a dolgok e film kapcsán jutottak eszembe, így ide írtam. Szép napot!

ON

2019-10-13 02:46:11 ZoLeEe (3) #8

Ami plusz az tényleg a látvány itt-ott tényleg NatGeo-szint.
Negatívumok: az átdolgozott dalok pocsékak, Bugyuta szövegek, főleg a végénLions attack! meg you cant win scar! its my destiny! wtf? Meg persze miért kell három percig mutatni egy szőrcsomót? :D

mindenesetre jobb lett mint amilyenre számítottam.

2019-08-06 07:58:03 tomside (?) #7

A “kedvenceid szerint” egyelőre 1.8 nálam. Ez megy a levesbe, olcsó szaga van.

2019-08-06 01:46:41 dittike (5) #6

Sírtam miközben néztem annyira megható film.

2019-07-24 11:44:08 Rorschach (3) #5

Asszem, a jellegtelen a legjobb szó rá sajnos. Messze nem olyan borzasztó, mint a híre (persze kinek mi csapja le a biztosítékot a hollywoodi pofátlanság tengerében úszva), ugyanakkor nem is kihagyhatatlan, össznépi limonádé szórakozás.

Simán a(z eredeti angol) szinkronhangok a legjobbak amúgy, amilyen vérlázítóan lusta volt az arcanimáló csapat, annyira tettek bele apait-anyait a szinkronszínészek, igyekeztek menteni, ami menthető... csak hát a film még az igyekezetük ellenére is suta marad.

Az a poén amúgy, hogy pont a szolgai másolás működik a legjobban, amint eltérnek az eredetitől, egyből bezuhan a minőség - a Circle of life után rögtön két dalolászás is elég erőtlen, a finálé meg egy nyögvenyelős párbeszéd és egy tiszta ciki "mindenki verekszik mindenkivel" - igaz, hogy inkább a mese első fele vésődött be kockáról kockára, de asszem, az eredetiben a zárás kicsit egyszerűbb volt.

Hehh, "eredetiben," erről is ennyit amúgy, egy ellopott, húsz évvel ezelőtti sikermese lelketlen meganimálása robbant kasszát a nyári főszezonban. Itt tartunk, srácok.

2019-07-20 20:35:26 Bogár Bence (3) #4

Nem rossz, de az eredeti mérföldekkel veri. A látvány az ami tényleg csodás, meg Favreau is egész jól rendezett. De a cselekmény gyakorlatilag teljes egészében ugyanaz maradt, csak fél órával hosszabb, ami nem kellett volna. Egynek oké, vállalható, tisztes iparosmunka, de joggal nem lesz belőle klasszikus.

2019-07-20 13:03:17 BonnyJohnny (2) #3

Bevallom, én is hasonlóan érzek. A lehúzó kritikák után igazából kellemesen csalódtam a filmben. Viszont az tény, hogy egy tök felesleges remake, ami az eredetiből átmentett érdemeket jelentősen csorbítja a fotorealisztikus látványvilággal (hisz sem a karakterek, sem a koreográfia nem olyan jó, mint rajzoltan). Ezért a kettes.
Favreau korábbi hasonló filmje más tészta: az a fotorealisztikus látványvilággal együtt a történetet is realizálta, komorította.
Ez a film olyan, mintha Burton Batman filmjeit újra elkészítenék a Nolan trilógia technológiájával. Nem passzol a dolog...

előzmény: Umberto (#1)

2019-07-19 08:12:50 Nagy Tamás (4) #2

Sajnos a Magyar szinkron nem lett jó a filmben! :/ Maga a film azt viszont zseniális lett! :)

2019-07-18 23:24:32 Umberto (4) #1

Köszönettel tartozom a lesújtó kritikáknak, hiszen ha egy kicsit sem hittem volna nekik, most nem okozott volna ilyen kellemes meglepetést a film. A fikázások garmadája után gyakorlatilag nulla elvárással ültem le a film elé, ehhez képest egy nagyszerű moziélménnyel gazdagodtam. A látvány, a fotórealisztikus animáció egészen lenyűgöző, a történet továbbra is katartikus, akárcsak a zene, az pedig külön piros pont, hogy Favreau jó párszor egy az egyben megidézi a '94-es klasszikust. Hogy ennek ellenére miért nem zseniális? A dinamikán lehetett volna még csiszolni (az eleje túl lassú, a befejezés túl gyors), a hiénák pedig túlságosan is félelmetesre sikerültek.