Us (2019) ☆ 👁

Mi

(Jordan Peele)

amerikai-japán-kínai horror, thriller

3,4
★★★☆☆
394 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-12-30 08:40:45 Norbert Simon (4) #59

Nagyon jól sikerült. Abszolút van olyan jó mint a Get out! És méltó párja neki. ( bár attól nem jobb épp olyan jó) Ez a film is sok fontos mondanivalóval bír. Nagyon jól felépített a sztori, iszonyú jó karakterek vannak. Lupita Nyong'o alakítása félelmetesen jó. Nem kevésbé rossz Winston Duke sem. Őt egy kicsit nehezebben fogadtam be de rájöttem ,hogy ennek így kellett lennie. Tökéletes ellentétei egymásnak. És volt nem kevés olyan jelenet is ami egyszerűen bámulatos. A feszültség garantált végig a filmben, a Winston Duke pedig arra volt hivatott ,hogy enyhítsen valamit. És igen a film üzenete és mondanivalója pedig félelmetesen igaz. Ehhez képest a filmbéli horror klisés jelenetek amiket több százszor láthattunk már kis Miska ahhoz képest ami a mondanivalót illeti. Az értékelés:4/5 Ezek után kíváncsi leszek a Nemre is!

2022-07-21 00:19:14 dittike (5) #58

Valakitől hallottam, hogy ez a gonosz én dolog ez egy spirituális megközelítés, amely helytálló és létező dolog.

2022-02-14 15:24:36 jackbau33 (4) #57

Anno láttam de tervben van neki egy újranézés.

előzmény: tomside (#56)

2022-02-14 15:19:57 tomside (4) #56

Gonosz hasonmás alapötletben nálam máig verhetetlen ez a súlyosan alulértékelt darab.

előzmény: jackbau33 (#55)

2022-02-14 15:02:22 jackbau33 (4) #55

Peele elárulta hogy a film közvetlen ihletője a The Twilight Zone „Mirror Image” című epizódja volt, amelyben egy nő meglátja a hasonmását egy vasútállomáson, és megszállottja lesz annak, hogy a gonosz oldala a helyébe akar lépni.Az „Us” nál ezt a gonosz hasonmás alapötletet gondolta tovább és bővítette ki.A legtöbb horrornál zavar a különböző alzsánerelemek vegyítése,itt viszont passzolt a cselekmény menetéhez a home invasion,a slasher és az apokaliptikus hangulattal megspékelt szál is.A filmnek számomra többféle olvasata van.Először is, van egy önmagunkkal és belső démonainkkal való szembenézés és legyőzés.Van egy szocializációs értelmezése: a közeg formálja a jellemünket,ergo aki a kúltúrából a primitívizmusba taszíttatik le megreked egy vademberi szinten,aki viszont utóbbiból kerül a felszínre kiművelődik.És itt van még a társadalmi megosztottság és különbözőségek szimbolikája,a haszonélvező és a nélkülöző réteg egymásnak feszülése. Előbbinek a jóléte az utóbbi rossz sorát eredményezi.Mindez az üzenethalmaz horrorisztikus hatáskeltéssel és olykor feszültséget oldó humorral van elmesélve.A végső magyarázatába nem látom értelmét belekötni,mivel ahogy pl a Ház az erdő mélyénnél is másodlagos volt hogy a föld alatti komplexumba hogyan kerültek a szörnyek,úgy itt is csak a szimbolikarendszer miatt kellettek a klónokA Tűnj el befogadhatóbb darab,viszont a Mi számomra szintet lépett mert a társadalomkritikája egyetemlegesebb,sokrétűbb,Így számomra 8,5/10

2021-05-01 13:24:25 Joeker81 (3) #54

Tegnap este sikerült megnéznem, szóval még nem ülepedett le teljesen az élmény. Elolvastam most a véleményeiteket, mindenki belemagyarázott mindent, szóval én már nem teszem, mert a többségét én is beleláttam abból, amit ti is írtatok. Négyest akartam adni, mert tetszett, hogy felvállalta - akarom hinni, hogy tudatosan - azt Peele, hogy bizony ez a film a szimbolika rendszere, a fragmentáltsága és úgy en bloc a kivitelezése miatt baromi megosztó lesz. Engem is megosztott a nézése közben, nem volt folyamatosan konstans a filmélményem, hol csettintettem, hogy ez jó, hol meg pocskondiáztam. Ha egy film nagyon megosztó, akkor általában felfelé értékelem, függetlenül az alkotó eredeti tervétől (pont letojom, hogy ő mit gondol, hiszen az a lényeg én mit gondolok, mit kapok miután megnéztem), de ez a film sajnos annyira hullámzó volt, és a vége annyira túl szájbarágós volt (mert az amcsiknak mindent is meg kell magyarázni ugye), hogy engem ez lefárasztott, illetve egy kicsit bosszantott, mert nem hagyta, hogy kétségek közt maradjak, igazán agyalhassak rajta, és ez nem tetszik, mivel nem egy céltalan horrornak, thrillernek indult, akart látszani. Úgy gondolom, hogy ha ezt egy európai rendező kapja meg, akár azzal az ukázzal, hogy legyen benne amerikai társadalomkritika külsős szemmel, vagy csak egyetemes társadalomkritikát kell belefogalmaznia egy sokkal, de sokkal jobb filmélményt kapunk, amit igazán érdemes kielemezni. Így végül kapott egy hármast.
Jelenleg nem tudom eldönteni, hogy Peele a hibái ellenére is kitűnik majd az átlag amerikai filmiparosok közül (azért ezek a tények elismerésre méltók: Get Out awards: won 1 Oscar, another 148 wins & 203 nominations, Us awards: 82 wins & 123 nominations), vagy elhalványul és belesüllyed a posványba, ezért várom a harmadik művét ami az IMDb szerint jövőre jön egy újabb horror formájában. Az a film szerintem eldönti bennem ezt a kérdést, és ez még befolyásolhatja a véleményem az eddig filmjeiről is, meglátjuk...

2021-02-19 12:53:23 pointless (2) #53

Úgy ültem le elé, hogy nézek most egy jó filmet, de ahogy haladt előre, egyre rosszabb lett. Az első óra tetszett, amíg egyre csak a feszültséget növelte, valószínű azért, mert akkor még úgy voltam vele, hogy bármi lehet, felkeltette a kíváncsiságomat, vajon ebből mit hoznak ki. De aztán elkezdte kibontani és eléggé széthullott.

Először jön egy fél órás menekülés/hentelés, ami közben a hasonmásokról semmit nem tudunk, így akár egy sima szörnyes hentelős horror is lehetne ez a szakasz (ami nincs ínyemre), semmi jelentősége, hogy hasonmások. Ezután jön a hír, hogy ez nem is személyes, hanem globális.

A magyarázós részt többször megnéztem, de (talán én vagyok lassú felfogású) tök értelmetlen az egész.
Kik hozták létre őket? Miért? Hogy működnek?
Kiket pontosan, csak a vurstlis embereket, vagy egész Amerikát? Azt hogy?
Miért mozognak néha pontosan ugyanúgy, mint az eredetiek, akkor is ha semmi értelme (pl. kisfiú belesétál a tűzbe) máskor meg komplex haditerv alapján?
Hogy tartották fenn magukat, ha magukra voltak hagyva és kb. zombik? Gondolok itt az épület karbantartására, ruhákra, ollókra, nyulak etetésére stb.
Minek állnak sorba (mondjuk itt az eredeti ötletet sem értem, ez hogy segít az éhezésen)?
Most akkor ez mégse globális, hanem személyes bosszú?

A végén a csavarhoz érve már belefáradtam ezekbe, eléggé erőtlen volt így, és tippre ha újranézném, ez is értelmetlen lenne.Eléggé belementem apróságokba, szívesen szemet hunynék felettük és keresnék inkább szimbolikus jelentést mögötte, de sajnos az egész koncepció értelmetlen számomra, így párhuzamokat sem tudom felfedezni.
A zene jó volt.

2020-06-04 12:41:55 devidke (2) #52

A humor része nekem illúzióromboló volt és végig kibillentett az elményből. Mennyire hiteles az olyan jelenet, amiben az apa végig poénkodik miközben a családját aprítják? Nem is értem. A szereplők sokszor logikátlan viselkedése is csak ront a helyzeten. Azt külön utálom, mikor ez a feszültség forrása.

2020-03-10 02:44:06 Ugor (4) #51

Amúgy le a kalappal, hogy milyen kis furfangos film keveredett ki ebből! Folyamatosan egyre jobb lett.

2019-12-30 12:08:17 DevilTakeU (2) #50

Jordan Peele egy nagyon tehetséges ember,biztos vagyok benne hogy rengeteg dologhoz ért - ezek alól csupán az írás és a rendezés a kivétel. Már a Tűnj el! (lopott) története és levezénylése is marta a szemem (igen,a forgatókönyvírói Oscar illetve a zsillió bevételek ellenére is),ám az Us még azon is túltesz.

A történet semmitmondó hagymázas lufi,a vöröspizsamás ollódílerek motivációi és tettei értelmetlenek is, érthetetlenek is,az erőltetett,amúgy kilométerekről üvöltő csavar a végén pedig teljességgel felesleges,bár aki addig eljut,az már úgyis csak egy fáradt meh-vel fogja nyugtázni az egész lecsengést. A fényképezéssel nincs semmi bajom,helyenként szép képeket és jó beállításokat kapunk,a zene pedig kifejezetten izgalmas,számomra ennyi a film összes pozitívuma. (És a plakát!)

A színészvezetés rossz (Moss kiváló,Lupita nekem pár helyen már sok,túljátszott,mindenki másnak Arany Málnát de izibe,Winston Duke pedig menjen kapálni inkább!),a folyosós kislány-flashback (visszautalás a film elnyújtott kezdésére,csak más szemszögből) pedig roppant szájbarágós és kellemetlen. Nem úgy jófajtán,"horrorosan" kellemetlen,inkább gáz. Arra pedig felettébb kiváncsi vagyok hogy míg a "főhőseink" otthonában kapunk egy masszív monologizálást,addig Kitty-éknél miért gyilkolnak azonnal,minden átmenet nélkül az akkor felbukkanó hasonmások. Tipikus céldramaturgia. Pár jelenetnél amúgy is felötlött bennem hogy Peele csak trollkodik,ennyi balf@szkodást illetve ilyen anti-emberi reakciókat (főleg egy kétméteres állattól,akinek éppen betámadták a családját) ritkán látni,az pedig tényleg csak hab a tortán,hogy az egykor komikusként feltűnő direktor egyszerűen képtelen használni a humort. Nem kötelező hogy legyen,de ha már van,akkor illene tudni,jobb esetben ÉREZNI hogy mikor kell,és ezt sajnos nem lehet tanulni A Tűnj el!-ben az idióta biztonsági őr haver volt hivatott a comic relief szerepre - álmomban ne jöjjön elő -,itt Winston Duke és a HAJÓ (ami egy tetves motorcsónak btw) szolgálna feszültségoldás gyanánt,gyakorlatilag nulla sikerrel.

IMDb-n 4 pontot adtam rá,itt megy a két csillag.

2019-09-15 14:24:20 Benny Bug (4) #49

Használd a spoiler gombot. Épp azért van ott. Nem biztos, hogy mindenki látta már a filmet. :)

előzmény: Alyr (#48)

2019-09-15 13:48:36 Alyr (?) #48

Üdv mindenkinek.

Hááááát... tudom háttal nem kezdünk mondatot, de ez a fos film teljesen megcsinált. Ez minden lehet, de olyan messze van a horrortól mint ide a Nap. Nem is tudom minek nevezzem. Ez idétlen drogos rémálomnak.... Totálisan teljesen értelmetlen lehetetlen baromság.
A föld alatt élnek az idióta klónok, fehérre mázolt makulátlan folyosókon és nyers nyulakat zabálnak.
Az hogy ki, klónozta le az USA teljes lakosságát??? Vagy hogy keletkeztek... és akkor a végén feljönnek tüntetni az éhínség ellen.... Mi ez valami elcseszett Green Peace doksi film??? Kicsit a hívatlanokra emlékeztetett, bár nem tudom melyik a szarabb. Ha ezt moziban néztem volna meg, biztos visszakérem a jegy árát... Vagy kérem a "panaszkönyvet".
Értelmetlen, abszolúte jellegtelen szarhalmaz...

Igazából a kiadót sem értem. Melyik dilettáns állat adott erre pénzt???
Biztos kirúgnám...

Nem találok rá szavakat, hogy mi ez... 10 ből 0,5 a film értéke... Ellopott az életemből másfél órát ezt soha nem bocsátom meg... :-)

2019-08-03 23:18:34 Xaos (3) #47

Viszont szpójler nélkül leírhatom, hogy a főszereplők nem élték bele magukat a szerepbe. Olyan mintha tudták volna, hogy ez egy film, ami igaz is nyilván. Lényeg, hogy nem volt kellően hiteles a játékuk. Pl. a véres jeleneteknél a gyerekek...

előzmény: Benny Bug (#46)

2019-08-03 23:00:42 Benny Bug (4) #46

Szerintem adj még egy esélyt neki! Igen, nagyon szimbolikus, lehet rajta egy keveset gondolkodni meg emésztgetni. Én moziban láttam utoljára, de határozottan tetszett, habár egy újranézést majd én is megejtek valamikor, mert igényes filmet hozott össze Peele másodjára is.

előzmény: Xaos (#45)

2019-08-03 22:30:16 Xaos (3) #45

Ez a film tele van szimbólumokkal, de bevallom őszintén én nem értettem. Lehet még egy megnézést megérdemel?

2019-07-22 02:16:38 gomez1000 (4) #44

Érdekes, kicsit beteg film. Hangulata, képi megjelenítése egész jó, csak a sztori nem kerek.

2019-07-21 16:59:59 The Cortez (4) #43

Jól hozza a Thhhűnj el! világát, de ez valamiért nem tud annyira hangulatos, rejtélyes és feszült lenni. Az a helyzet, hogy Peele az első filmjével túl magasra rakta a lécet, amit aztán a következővel már nem tudott megugrani.
A nem túl izgalmas kezdést hamar egy olyan elvont, beteg folytatás váltja fel, amelyet rengeteg home invasion rendező megirigyelhet. Ezután a cselekmény újra leül, hogy később a fináléban a mindfuck csavarnak, illetve az addig látott, utólag már logikátlannak ható történéseknek + az egész mozit megspékelő, egymásra dobált mindenféle szimbólumnak köszönhetően, alaposan összezavarjon minket. A sztori egy komoly, de nehezen értelmezhető USA- és társadalomkritika, melyben még a legrövidebb snitt is hatalmas jelentőséggel bír.
A színészek itt is kiválóak, poénok itt is bőven akadnak, a fényképezés megint csak jól sikerült, viszont itt nincsenek olyan látványos vizuális trükkök, mint amilyeneket a Get outban kaptunk. Nem kevés stílus szorult az alkotásba, sőt, egy hosszabb jelenetben még egy kis Tarantino-feeling is befigyel. A zenék közül az I Got 5 On It gyakori lejátszása igen cool atmoszférát teremt, főleg a végén, ahol meglepően menő verzióban szól.
Az újszerű, egyedi zombiapokalipszis téma miatt nem lenne megdöbbentő, ha mások legalább 1000 teljesen felesleges bőrlehúzást gyártanának belőle. Összességében dicséretes próbálkozás, ám a sok zagyvaság végett, csak gyenge 4-es osztályzatot érdemel.

2019-07-13 20:36:03 Mardel (?) #42

Nem tudom ér-e szöveg helyett videót linkelni, de..

https://www.youtube.com/watch?v=MB3LMwzSjH4&fbclid=IwAR1Qg1QaRBgr1bc0nC9XSwW5fkIJPK51c619nIY9aY3_Plj_DUQDzWuHz8w

2019-07-10 22:21:05 BonnyJohnny (4) #41

Elég jól működött horrorként, miközben szimbolikájával és (többféleként értelmezhető) mondanivalójával még jelentőséget is szerzett magának. Simán megállta volna a helyét misztikus allegorikus történetként (aminek nincs valóság alapja). De az, hogy (szerintem nevetséges) magyarázatot kapott és bemutatta a másik oldal életét (amivel tovább növelte a nevetséges és/vagy ellentmondásos dolgok számát) rontott az élményen. Horrorként amúgy is csak a bő feléig működik igazán (ameddig el nem hagyják a házat)... de most komolyan... a végén volt egy öt perces(!) magyarázó rész... ez még a legmegalománabb Jame Bond gonosztól is kínos lenne... itt különösen feszültséggyilkos volt.
Bár Peele mindkét filmjére négyest adtam, az előző majdnem ötös, ez majdnem hármas.

2019-06-10 14:16:22 PG (3) #40

Ok, felreerthetoen irtam.
Kepletesen szolva szerintem a film azt mondja, hogy mindenkinek van egy demona, akivel meg kell kuzdenie, es az az o esetukben egyenileg tortent. Ezert az autoban egymasra nezes mondhatja, hogy egyikuk se biztos abban, hogy a masik nem a demon.

előzmény: necksprain (#39)

2019-06-10 05:55:28 necksprain (4) #39

nem tudom értelmezni amit írtál, láttad a filmet? mind a négyen túlélik, nem csak ketten, nem tudom hinnan szedted ezt. szóval továbbra is érdekelnek az ötletek.

előzmény: PG (#38)

2019-06-06 20:17:27 PG (3) #38

Talan azon gondolkoznak, hogy ketten maradtak a csaladbol, de vajon a masik igazi-e. Ellenpontozasa a masik jelenetnek, a kislany ruhat cserelt es a szulei igy azt hiszik, hogy o az eredeti kislanyuk.

előzmény: necksprain (#37)

2019-06-05 23:14:03 necksprain (4) #37

én még azt nem értem, hogy a legvégén mi az az összenézés a sráccal? azt ti hogyan értelmeztétek?

2019-06-01 21:02:24 critixx (2) #36

A rendezés profi, a színészek jók, helyenként az atmoszféra is eléggé rendben van. De amúgy nagyon üres az egész. A "végepoén" a film első öt percétől kezdve sejthető. Amint valaki már említette, az egymásra hányt szimbólumok is inkább csak úgy szépen egymásra vannak pakolva, anélkül, hogy valóban rendszer lenne bennük. A százhúsz perces játékidő pedig teljesen felesleges, csak elnyújtott lesz tőle a film. Gyenge hármas. De lehet inkább erős kettes.

2019-04-04 07:28:57 ChrisAdam (5) #35

Nem is értem, miért lenne releváns a Mafab értékelése bármiben is. :)

előzmény: kilépett felhasználó (#33)

2019-04-04 07:24:29 Ubul (3) #34

20 szavazat...az semmi :)

előzmény: kilépett felhasználó (#33)

2019-04-04 00:57:51 kilépett felhasználó (?) #33

Wow Ennyi nezhetetlent még sztem sose osztottak ki mafabon. Ott híg csak a leves igazán? Így látatlanba, csak véletlenül észrevettem és meglepett. Rotten 94 és az itteni 3.9 után az ottani 52

2019-04-01 10:56:10 Rorschach (2) #32

Ez most elég messze volt a jótól.

Meg-megvillant Peele rocksztár stílusa, néha igazi virtuóz, ha a harsány röhögés és az elborzasztó horror közt kell lavírozni, de ahogy kimutatja a film a foga fehérjét, úgy áll földbe az egész, marha nagy Lostozások folynak az Usban.
Jeremiás tizenegy-tizenegy, szó szerinti underdogok, igazi amerikaiak, élőlánc, fehér nyúl, arany eszkalátor, meg a pék f*sza is eléd van szórva, hogy átérezd: ez itt, kérlek, A Nagy Allegorikus Kinyilatkoztatás, szabadon hagyott interpretációs lehetőségekkel.

Ezzel egy baj van: akkor hinném el Peele-nek, hogy ez egy aprólékos műgonddal létrehozott, koherens és értelmes egész, nem pedig csak jelentés nélküli szimbólumok egymásra hányása, ha a film minden területét ilyen aprólékos műgond jellemezné.

De amíg a rendező azzal a csavarral akar pofán vágni az end credits előtt, amit konkrétan az ötödik perctől tudsz (és aztán sem rest ezerrel foreshadowolni), akkor kicsit elgondolkodok, hogy ha itt kilóg a lóláb, valszeg nem a társadalmi megfejtés lesz csiszolt gyémánt. Pláne úgy, hogy allegória ide vagy oda, a gyakorlati sztori csekély hatezer kérdést hagy maga után. Ez pölö a Quiet Place-ben nem zavart, mert tök jól szórakoztam a kérdések között is, itt viszont valahogy nem tudta elérni a film, hogy ne akarjak folyton kötözködni.

Azt hiszem, jobban örültem volna, ha az Us inkább kevesebbet markol, de arra rá is szorít.

2019-03-27 14:35:41 nttsk (4) #31

Nem tudom, érdekes kérdés. Az életben is vannak emberek, akik ahelyett, hogy változtatnának - magát az alap helyzetüket megmásíthatatlannak vélik - “csak” bosszút forralnak, és a náluk jobb helyzetben lévőket hibáztatják a saját életükért. Lehet a személyiségéből fakadóan eszébe sem jutott, hogy megpróbáljon kitörni onnan. Én erre tudok esetleg gondolni.
Bár nem teljesen elhanyagolható körülmény, hogy OV néztem, és Red torzított hangja miatt lehet elkerülte valamilyen fontos részlet a figyelmemet.

előzmény: Locke(d) (#30)

2019-03-27 07:36:59 Locke(d) (5) #30

Nekem az nem volt tiszta, hogy a helycserét követően mi volt az oka annak, hogy a valódi kislány soha nem próbált kijutni a hasonmások közül? Vagy rosszul rémlik, hogy magánál volt, amikor a klón lány levonszolta?

előzmény: nttsk (#28)

2019-03-27 06:46:49 BalaKovesi (4) #29

"Ez a befejezés némileg tompít azon, hogy amúgy Peele analfabéta, állati hangokon kommunikáló és vérszomjas fenevadaknak állítja be az alsóbb rétegeket. Ami hát..izé...fura."

Szerintem itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy Peele szinte állatnak ábrázolja őket, hanem arra, hogy mennyire nincsenek megértve, mennyire nem figyel a világ erre a perifériára szorult rétegre. Az agressziójuk meg (ez lehet kicsit meredek lesz, de) szerintem érthető azok után, hogy hogy kellett élniük, mikre voltak kényszerítve.

előzmény: kaamir (#23)

2019-03-27 00:34:17 nttsk (4) #28

A helycseréről: számomra egy olyan kicsengése volt, hogy milyen erős befolyással van ránk a minket körülvevő világ, milyen hihehetlen módon alakít minket, a mentalitásunkat a sorsunk, a környezet amiben felnövünk. Főként ha semmilyen fajta kitörési lehetőség nincs belőle. Nyilván fontosak az genetikusan, epigenetikusan kódolt személyiségjegyek, valószínűleg emiatt válhat vezetővé a lent ragadt lány. Azonban alapvetően mindkét lány adaptálódik az őt körülvevő világhoz, annak a keretein belül, annak mentén teljesedik ki a személyiségük örökölt magja.

2019-03-26 23:52:22 ChrisAdam (5) #27

Megint egy film, amiről jó sokat lehet diskurálni! Szinte makulátlan, írok még hosszabban is, de még kavarog a friss élmény!

2019-03-26 22:04:08 Gasz András (3) #26

Hú ez nálam nagyon félrement, (lehet csak a nagy hype miatt is) csak a színészi szuper játék és kezdetben feszültséggel teli rendezés miatt adtam hármast. Mennyivel jobb volt a Tűnj el szerintem! A sok mondanivalót csak úgy rakosgatja a film ahogy a stílusokat, trash horror, thriller, dráma, fekete komédia. A sok szék közé esett a film emellett sokszor azt éreztem a dead island és a holtak hajnala keveredése egy kis egyedi ízzel. Még a zombis vírusos filmek jobb részében is volt mondanivaló ahogy most itt is de a megoldások, a megvalósítás nagyon sekélyes lett szerintem... Pont az ami miatt annyi elismerést kapott Peele a forg. könyv a sztori volt szerintem itt a leggyengébb. Az alapfelvetés ötlet nem rossz, a felütése a filmnek, ahogy indul, csak itt aztán a 40. perc után kb vége is az egésznek. A Boszorkánynál folyamatosan éreztem a feszültséget és hogy a film megy valahová s folyton valami mondanivalót bontott ki vagy utalást tett 1-1 dologra ami később kis lett bontva. Itt se kibontás, se végkifejlet igazán. Még az Annabelle 2 is jobban felépített volt pedig ott sok volt a jumpscare is.

50%

2019-03-26 14:59:41 kaamir (3) #25

Na igen, mindenképpen újra nézem majd eredeti nyelven, mert tényleg sokszor nem tudtam eldönteni, hogy a film akar vicces lenni vagy csak a szinkron ment nagyon mellé, vagy mindkettő egyszerre.

előzmény: paksiendre (#24)

2019-03-26 12:12:38 paksiendre (3) #24

egy emberként röhögött fel a mozi, amikor a piros ruhás Lupita Nyong'o először megszólalt

Szerintem ez a fantasztikus magyar szinkronnak volt köszönhető.
Eredeti nyelven nem láttam, de mindenesetre azt írják, hogy az hátborzongató volt.

előzmény: kaamir (#23)

2019-03-25 10:25:17 kaamir (3) #23

Alapvetően értékelem Peele erőfeszítését, hogy mondanivalóval próbálja tartalmasabbá tenni a horrort, de nekem ez túl modoros és leegyszerűsítő volt.

Mert igen, az amerikai középosztály csodás és gondtalan életét és, és igen, ott vannak alattuk azok a rétegek, akik csak álmodnak erről erről az életről, és csak imitálni tudják. Ez utóbbiak egyszer csak fellázadnak, és megválasztják Trumpot, szétrombolják ezt az idillt. És igen, a befejezéssel azt sugallja a film, hogy csak a mázlin múlik, hogy te melyik rétegbe kerülsz, és teljes mértékben felcserélhetők ezek az életek. Ez a befejezés némileg tompít azon, hogy amúgy Peele analfabéta, állati hangokon kommunikáló és vérszomjas fenevadaknak állítja be az alsóbb rétegeket. Ami hát..izé...fura.

Szóval mindez szép és jó, de nekem csak egy hatalmas közhely, ráadásul Peele nem, vagy csak rosszul fejti ki ezt az allegóriát. Egyrészt nem merül el benne eléggé, másrészt mindenféle zagyvasággal próbálja még misztikusabbá tenni (emberkísérletek, vallási szimbólumok stb.). Kellett volna még csiszolni ezen a forgatókönyvön, mert zavaros, és messze nem elég következetes.

Ha csak sima home invasion-filmként nézem, akkor is átlagos. A zene és a színészek kiemelkedőek, de nekem se a feszültség nem jött át, se a sok rohangálásban nem láttam túl sok kreativitást. Peele ráadásul túl sokszor próbálja humorral oldani a feszkót, ami néha már a filmet teszi röhejessé (egy emberként röhögött fel a mozi, amikor a piros ruhás Lupita Nyong'o először megszólalt - pedig annak nem kellett volna viccesnek lennie).

2019-03-24 19:15:36 nygaben (3) #22

Tetszett az indítás, a rendezés iszonyatosan profi volt, a zene bemászott a bőr alá, még a humora is működött... így kell 2018-19-ben horrort csinálni, gondoltam. Valahol a felénél viszont engem nagyon elveszített, feleslegesnek éreztem, hogy meg akarja magyarázni magát, miközben mégsem dönti el véglegesen, hogy pontosan miről is szeretne beszélni.

A másik énünk elnyomásáról? A rasszizmusról? A terrorizmusról? Sok ez így egyszerre, stílus-/műfajtörést éreztem nem egy helyen, mintha nem egy koherens filmet látnék, hanem két-három különbözőt. A főszereplő család szemszögéből nézve pszichothrillerről van szó, mindenki más apokalipszisként éli meg a sztorit. Kik ezek a hasonmások? Egyszer zombiként viselkednek, máskor a személyiségünk rejtett oldalának kivetüléseként, megint máskor agyafúrt gonoszokként. Az utolsó fél-háromnegyed órára nálam összeomlott, a szimbolikája itt már túlzottan erőltetettnek hatott, visszagondolva is inkább már megterhelte a filmet, mintsem hozzáadott volna bármit is (gondolok itt pl. a játékpók-pók szerepeltetésére, a tükrökre, a maszkokra stb. De főleg az ollókra. Rejtély... ügyesen utalt volna a személyiség szétszabdalhatóságára, a végén azonban mégiscsak más szerepet kapott.). Nem világos, hogy milyen logika szerint tették a karakterek azt, amint (a srácot miért utánozta a hasonmása, miért sétált bele a tűzbe? Mikor halnak meg a hasonmások végleg, és mikor támadnak fel?) A balett-jelenettel párhuzamba állított végső leszámolás így már sok volt, zavart, hogy számomra zavaros a sztori, a zenével együtt a leszámolás már bántóan hatásvadásznak, dilettánsnak érződött. Sajnálom, pedig nagyon jól megnyomta az első felét.

2019-03-23 16:45:22 Benny Bug (4) #21

Nagyon erős, majdnem ötös kategóriás horror-thriller. A Tűnj el is tetszett, ez még egy picit annál is jobban. Nagyon komoly, sőt mélysége, szimbolikája is van neki bőven. Sokkal több, mint amire az előzetes alapján számítottam. Kellemes meglepetés. :)

2019-03-23 08:50:07 tomside (4) #20

Látatlanba.
Azt írja a voxdotcom, hogy az US a meghasonlott amerikai társadalom valamiféle önsorsrontó allegóriája, merthogy US, és akkor nyilván United States. Mostmár érdekel. :)

2019-03-22 19:52:13 BalaKovesi (4) #19

Nehéz erről a filmről bármit is írni, legalábbis sokkal nehezebb mint a Get Outról. Az egy egyszerűbb, "egyenesebb" élmény volt, amibe nem nagyon tudnék belekötni, de a zseniális jelzőt nem aggatnám rá, mert nálam nem érte el azt a szintet. Az Usnál azonban más a helyzet, sokkal komplexebb élmény, számomra nem olyan egyértelmű mit akar mondani.

Kezdem az egyértelmű dolgokkal. Lupita Nyong'o alakítása baromi erős, kimagasló, nagyon intenzíven játszik. A többi színész is jó, bár ők inkább csak asszisztálnak. Míg a Get Out Kaluuya filmje volt, addig egyértelmű hogy ez Nyong'o filmje. A rendezés is remek, számomra nagyon szimpatikus hogy Peele elhagyja a jumpscareeket, próbál atmoszférát teremteni, ami inkább azzal éri el a hatását hogy rádtelepszik a hangulat. Feszültségben sincs hiány, az első találkozás az árnyékcsaláddal van talán a legjobban felépítve. Szerintem a humor sem ártott a filmnek, működik, nem zökkent ki, bár nem egy olyan jelenet van, ahol nem tudtam eldönteni, hogy most nevetnem kéne, vagy komolyan kéne vennem. Talán néhány rész volt, amit szerintem lehetett volna még fokozni feszültségkeltés terén, de ez abszolút nem volt zavaró. Elég jó beállítások vannak a filmben, sőt, én egy bemozdulásra, bizonytalan kameramozgásra sem emlékszem (bár sajnos ebben kevesebb Kubrickot idéző szimmetrikus kép van mint a Get Outban, pedig azokat nagyon szeretem).

Ami igazán érdekes az Usban, az a sztorija, hogy mit akar mondani. Friss élmény, még sokat agyalok rajta, szóval még nem jutottam sok mindenre. Én valami olyasmin kezdtem el gondolkodni, hogy a nagyhatalmak/felettünk álló emberek hogyan próbálnak minket befolyásolni, irányítani, a tudatalattinkon keresztül rávenni dolgokra (vedd meg ezt, vedd meg azt és akkor jó lesz neked, vedd meg a kerti nyugágyat, nembaj hogy erkély nélküli emeletes házban laksz, most úgyis 20%-kal olcsóbb). Az árnyékok a tudatalattink kivetülései, akik megelégelik hogy így mérgezzük a lelkünket. Igaz, az árnyékok a mi helyünkbe szeretnének lépni, de lehet ezzel a boldog tudatlanságra vágynak, hogy ne tudják milyen rosszat teszünk magunkkal. De lehet szó társadalmi rétegek elnyomásáról, rétegek közti szakadékról, saját magunk legyőzéséről. Nem tudom. Az a gond hogy ezeknek mind nagyon belemagyarázás szaga van (kivéve az utolsónak, mert az meg túl egyszerűnek tűnik). :D Kicsit olyan blöff érzete van a filmnek, mindenki azt lát bele amit akar. Egyenlőre nem találok kapaszkodókat amik mentén értelmezhetném, vagy csak nem ismertem még fel őket. Például még gondolkodom hogy miért pont nyulak, a nő miért vágja le a játéknyúl fejét, az elején miért van egy fekete nyúl a fehérek között, van-e egyáltalán annak bármi szerepe hogy afroamerikai családot helyeztek a középpontba? De azt sem tudom hogy a szőke hasonmás miért vágja fel a saját arcát? Oké, az árnyékok agresszívebbnek tűnnek, és a nő említ még a tengerparton valami szépészeti beavatkozást ha jól emlékszem, vagyis talán az utóbbinak a túlzó változata lehet az arcfelvágás, de még mindig nem értem mi a szerepe.

Kicsit más jellegű dolgok amiket nem értettem: akkor most csak Amerikában vannak ilyen hasonmások, vagy az egész világon? A film elején a kiírásban az Amerikai alagutakról van csak szó. Ha csak Amerikában vannak, akkor mi lesz annak az embernek az árnyékával aki mondjuk Ázsiába vagy Európába utazik? Adelaide miért magyarázza el az árnyékának hogy mi az a hely, hogyha arról a hasonmás is tud? Egyáltalán hogy jött rá arra hogy egy kísérlet részei voltak a lentiek? Ha jól figyeltem egyik hasonmás sem tud beszélni, tehát nem volt ki elmagyarázza neki.

Szóval igen, vannak bennem kérdések bőven, de nagy élmény az Us, kivitelezését tekintve jó film, jó beszédtéma, csak nem tudom eldönteni hogy blöff-e, vagy csak az én fülemig nem jut el egyelőre amit Peele mondani akar. Van még időm gondolkodni bőven, addig viszont kíváncsi lennék hogy Nektek mi jött le a filmből, ti hogyan értelmeztétek. :) A kezdeti ötöst most leviszem négyesre a sok kérdőjel miatt, de persze ez még változhat idővel.

8/10

2019-03-22 16:47:10 bambula (4) #18

Egyébként szerintem az is lehet,hogy gyermekként elveszitjük az ártatlanságunkat,vagyis ezt jelképezi a gyerekkori traumája a főhősnőnek.De ki mondja azt,hogy a többi ember nem-e volt szintén hasonmás,akik mind gyerekkorukban szenvedtek el valami traumát és a végén a gyerekkori énjük akar felszínre törni a piros ruhások képében.Mi csak a főhősnő traumáját láttuk,mivel ő a főszereplő.Senki nem nodta,hogy a többi szereplővel nem történt valami kis korában.Jó kis lökött eszmefuttatás a részemről.

2019-03-22 11:01:17 TheDriver (4) #17


Köszi, akkor félreértettem a felkelés vezetőjének a személyet illetően a dolgokat. Azt hittem a másolat Lupita a lentieknek is játszott, hogy segítse őket. Akkor viszont nem lehet rossz karakternek mondani őt sem, hiába lentről jött. :)
Mindenesetre kíváncsi lennék, hogy folytatódna a történet, most hogy feljöttek a piros ruhások...

előzmény: MicaHiro (#16)

2019-03-22 10:55:39 MicaHiro (5) #16

Nem értem a problémádat :)

A mi főszereplőnk célja az volt, hogy teljesen új életet kezdjen a felszínen, amennyire csak tudta próbálta magában elnyomni a lenti borzalmak emlékeit. Részben saját maga miatt, részben pedig mert ez is segítette beilleszkedését.

Abban persze igazad van, hogy (ha más nem, tudat alatt) biztos tudott a piros ruhás bandáról, és a búvóhelyükről is. Ezért félt visszamenni a partra, és végig rossz érzése is volt ettől, ez teljesen jól látszik a filmben. Mert bár ő a piros ruhás bandából való volt, de elszakadt tőlük, már nem tartozott velük egy közösségbe. Ő a saját maga által felépített világban akart maradni, ezért félt a piros ruhásoktól mindenkinél jobban. Mert pontosan tudta mire képesek, milyen indulatok vannak bennük, és hogy ha egyszer elkapják, semmi jóra nem számíthat tőlük.

Szóval egyáltalán nem volt felesleges megjátszani magát. Ő továbbra is a normális, fenti emberek közösségében akart maradni, nem állhatott vissza a piros ruhások közé . A felkelést pedig az eredeti (tehát a gonosszá vált) Lupita szervezte, a felkelésről magáról a mi főszereplőnk nem tudott.

előzmény: TheDriver (#15)

2019-03-22 10:43:30 TheDriver (4) #15


A gonosz maradt életben igen , a jó pedig meghalt a film végén. Na de ez így akkor hatalmas logikai ellentmondás és bukfenc az egész..
Az a Lupita ugye akit a film elejétől látunk végig a rossz karakter volt , ugye lentről jött , tehát tisztaban volt vele hogy vannak ezek a hasonmasok, a piros ruhás emberek, szóval tudta ezt magáról is, hiszen onnan jött ő is. Ráadásul ő volt ha jól értelmeztem a hasonmasok által szervezett lázadás, felkelés ötletgazdája, vezetője.
Akkor viszont mit volt úgy meglepődve és megrémülve amikor meglátta a hasonmasokat? Miért akarta őket megölni a film alatt végig, ha ő is egy volt közülük??? Megjátszania magát felesleges volt.
Na ezt magyarázza meg nekem valaki!!! :))

előzmény: MicaHiro (#12)

2019-03-22 09:38:13 adrianbtoth91 (4) #14

igen, koszonom szepen!

előzmény: Ugor (#13)

2019-03-22 09:35:12 Ugor (4) #13

Belejavítottam. Így gondoltad? Meg most már le is osztályozhatod.

előzmény: adrianbtoth91 (#10)

2019-03-22 07:58:09 MicaHiro (5) #12

Nekem óriási élmény volt, muszáj lesz újranéznem még ma. (Pedig nagyon ritkán csinálok ilyet.) Hosszabb vélemény ez után várható, most legjobb tudásom szerint válaszolok azért adrianbtoth91 kérdéseire

"Szóval honnan jöttek ezek a hasonmások?" Valamiféle titkos kísérlet eredményei voltak ők. A kísérletet abbahagyták, de a hasonmások megmaradtak.

"Ez egy allegória volt?" Mindenképp. Nagy kérdés, hogy mié :) Az énünk sötét oldalának elfolytásán keresztül a kisebbségek elnyomásán át az amerikai társadalom eltemetett, de végzetes titkainak felszínre kerüléséig sok minden felmerülhet

"Lényegében a gonosz Lupita Nyongo maradt életben?" Szerintem az lehet vitatéma hogy gonosz-e, mindenesetre jól gondolod :) A hasonmás-Lupita és az eredeti-Lupita helyet cseréltek, és a hasonmás alapított családot, ő élte túl

"Mi ez az egész?"
Egy rendezés, színészi teljesítmény és stílusérzék szempontjából zseniálisan összerakott, enyhén mindfuck és talán kicsit átgondolatlan Rorschach-teszt a filmnézőknek :)

előzmény: adrianbtoth91 (#8)

2019-03-22 07:47:14 VVega (5) #11

Még kavarog bennem kicsit, ezért csak később fejtem ki, de az biztos, hogy Peele a 2000-es évek egyik legjobb horror rendezője. Az Us erősebb, érettebb, mint a Get Out, igazi mestermű.

2019-03-22 01:39:21 adrianbtoth91 (4) #10

első kommentjeim egyike, valamiért nem tudtam alkalmazni de biztos én csináltam rosszul, utólag tudom módosítani? :)

előzmény: Ugor (#9)

2019-03-22 01:16:42 Ugor (4) #9

A spoilert nem kiáltani kellene, hanem határolójelek közé tenni. Kösz!

előzmény: adrianbtoth91 (#8)

2019-03-22 00:35:01 adrianbtoth91 (4) #8

SPOILER!!!

A szinkron átlagos volt, nem zavart jobban mint általában, újra kell nézni eredeti nyelven az kétségtelen de nem csak ez miatt, nem tudom.. friss az élmény, ebben a pillanatban a Get Outot jobbnak tartom. Nem vagyok benne biztos, hogy mindent tudtam értelmezni amit Peele szeretett volna mondani, lehet, hogy Közép Európai emberként persze nem érzem annyira magaménak az USAban lévő társadalmi szakadékokat amire igyekszik a film felhívni a figyelmet. Nem is az a baj, hogy nem tudtam értelmezni, néha elég ha érezzük de nem volt annyira mély és gondolatébresztő mint amennyire annak akart tűnni szerintem. A belső logikája sem annyira tiszta számomra tele vagyok kérdésekkel. De meg kell jegyezzem a suspense építés a hangulat és a film első fele ahogyan felépül, őrületes, szorongató, fizikális tüneteket produkáló volt nálam, kicsit még most is velem van a gyomorideg. Szóval honnan jöttek ezek a hasonmások? Ez egy allegória volt? Lényegében a gonosz Lupita Nyongo maradt életben? Mi ez az egész? NEM ÉRTEM ! :)

2019-03-20 08:03:16 Locke(d) (5) #7

Szombaton/vasárnap beszámolok. :)

előzmény: paksiendre (#6)

2019-03-19 17:18:05 paksiendre (3) #6

Ez engem is elkeserít. Pedig igény lenne rá, szerintem nem is kicsi.
Aki esetleg nézi a héten szinkronnal, megköszönném ha pár szóval leírná, hogy mennyire vállalható stb.
A trailer egyáltalán nem volt az. :)

előzmény: Ágó (#5)

2019-03-19 14:32:11 Ágó (4) #5

És ebből sem lesz feliratos, csak szinkronos. Gratulálok...

Mondjuk néhány moziban eredeti nyelven fogják vetíteni. Legalább ennyi.

2019-03-18 20:05:58 Ubul (3) #4

érdekes, hogy már 58 review count, és 100%, tudom, a Get Out is így volt, de nah...metacriticen már csak 78, korrekt :)

2019-03-18 19:59:07 BalaKovesi (4) #3

Előre idegeskedtem, mégis adják nálunk is, nagy az öröm, nagyszerű!

előzmény: ChrisAdam (#2)

2019-03-18 16:33:24 ChrisAdam (5) #2

Mindig kedden érkezik a műsor. :) Szóval reménykedj még!

előzmény: BalaKovesi (#1)

2019-03-18 15:58:00 BalaKovesi (4) #1

Vajon még nem frissült a műsorterv, vagy tényleg csak két város Cinema Cityjében lesz látható? (bár hiába reménykedem, Veszprémbe szokás szerint úgysem fogják lehozni...)