Ruben Brandt, a gyűjtő (2018) ☆ 👁

Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

2022-03-28 23:15:27 ryood (5) #45

megnéztem a filmet harmadszor.
most valami olyasmire hajlok, hogy ha figyelembe veszem a film eleji Karinthy idézetet, illetve a záró képsorokat ahogy tükröződik Kowalski képe a vonat ablakán RB arcán és ugye van konkrét utalás is a filmben a skizofréniára, hogy "Két test egy lélek" (csak hogy még egy filmes utalást idehozzak, szóval Ruben Brandt és féltestvére valahogy egyek, és az egyikük terápiázza magát az elrabolt festményekkel, a másikuk pedig üldözi a híres műkincsrabló terapeutát, aki saját maga persze, és mintha ez az egész csak egy álom lenne, végig minden egyes pillanata, amiben egy ember kettéosztódik, és kergeti magát groteszk kedvtelésből, de az is lehet, hogy nem az, csak egyes részei..szerencsére nincs minden szájba rágva, és hagy teret a rendező a nézőnek is az interpretációra.
én mindenesetre nem nevezném ezt egy egyszerű tákolmány sztorinak.
a vörös teknős mellett a legjobb animációs film, amit láttam az elmúlt tíz évben. (a dán Menekülést most külön kategóriának veszem, na az még egy igazi súlyos remekmű)

2022-02-08 18:16:29 Ugor (5) #44

Sok rejtély megoldódott... eddig nem tudtam, mi is igazán a baj velem, vakon éltem vagy bekötött szemmel, mint egy bennszülött szénégető a vadon mélyén, aki sohasem merészkedik be a nagyvárosba. De a tomside meg a ryood nevű emberek a 15 éves magyarfilmes közkérdésnél rávilágítottak létem zsákutcájára, és már egy napja olyan súlyos lelkiismeretfurdalásom volt, hogy elestem tőle az utcán. Ilyenkor odajönnek a környék kutyái és levizelnek, mert finom szaglásukkal ők is megérzik, hogy nem láttam még a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmet. De most pótoltam! Ez csak idáig volt így! De ez valami szuperjó!! Mekkora maflán nem néztem meg eddig! Kár volt. Nem csak a rajzolt mesemény, de a hozzá tartozó zene is eszement jó! Bekapcsoltam, a zoknimat húztam volna fel reggel, de ment a film, és egy fél óra múlva jöttem csak rá, hogy a két ujjal kitágított zokni még mindig a kezemben van, és csak nézem a filmet tátott szájjal... szóval, kösz srácok, ez pazar élmény volt, jár a sör a legközelebb is!

2021-01-07 17:10:24 Dió (3) #43

Köszi, megvan a kubizmus művtöri óráról, de úgy látszik, nem csapódott le eléggé annyira nálam, hogy élvezni tudjak egy erre alapuló filmet. Sőt, bebizonyosodott, amitől féltem, hogy erősen rétegfilmről van szó, aminek a jelek szerint nem én vagyok a rétege. :) Ez megmagyarázza akkor a hármasomat is. Mindazonáltal, a sikerének örülök, illetve hogy magyar. :)

előzmény: tomside (#42)

2021-01-06 15:59:40 tomside (5) #42

Szia, szerintem senki sem állíthatja bizton, hogy az összes művészeti utalást felfedezte a filmben, de akiket te kétfejű meg őt szemgolyójúként aposztrofálsz, azok leginkább a kubizmusra, jellemzően pedig Picasso képeire emlékeztetnek. Kattints rá pl. az Avignoni kisasszonyok c. képre.

A vége most nincs meg előttem kockáról-kockára, de sokkal inkább arról szól, hogy megszabadul a kísértéseitől, rémálmaitól amit az apja pszichoanalitikusan kódolt bele még gyerekkorában. Arra viszont emlékszem, hogy a vége jelenet álomszerűsége, ahogyan egy soklábú híd elmegy a nagy víz fölé, kifejezetten Dalì festészetére emlékeztetett.

előzmény: Dió (#41)

2021-01-06 12:55:12 Dió (3) #41

Lehet lemaradtam valamiről, de el tudja valaki magyarázni, hogy miért volt minden második szereplőnek két feje, három csöcse és öt szemgolyója? Ez valami absztrakt festőre vagy művészeti válfajra utalás, amit a műveltségem hiánya miatt nem tudtam értékelni, vagy csak valami morbid vígjátéki elemnek szánták szerintetek? Azt pedig jól értem, hogy a végső csavar az, hogy a főszereplő az EGÉSZET csak álmodta??

2020-11-18 23:50:09 pelu (5) #40

Az államat szedem össze a padlóról még 2. megnézés után is! Hűha! Ez abszolút zseniális a maga módján! Teljesen jó a sztori, a képi világ pedig különösen kreatív, viszont a zene az pedig csúcsszuper, húzza magával az egész alkotást.

Egyébként hol vannak a díjak? Ez egy szinte hibátlan mestermű!
És különösen örömteli, h magyarként fut. Bravó!

2020-07-11 15:42:54 tomside (5) #39

Vannak igazán vagány magyar dolgok! Pl. ez a film. Rendesen büszke vagyok rá, hogy ilyent mi csináltunk. Egyedi, intelligens és van töke!

2020-03-23 11:37:09 Zuzmo (2) #38

Önszántukból nem is nagyon nézik, de anno volt egy programsorozat és rengeteg diákot meghívtak hogy nézzék meg a filmet. És studio látogatás is volt párszor gimnazistáknak.
Én nem mondom hogy ez nem érdekelheti a felnőtteket de elsősorban ez nem nekik készült.

előzmény: Kempesbaba (#36)

2020-03-23 10:09:25 mimóza (5) #37

Ez egyéni... Mindazok, akiket valamilyen szinten érdekel az animáció világa és/vagy,a képzőművészet, ők biztosan örömmel, érdeklődéssel ássák bele magukat ebbe a filmbe - középiskolás korosztálytól felfelé igazából időtlenül.

Sok múlik a művésztanárokon, mit tudnak átadni lelkesedésükből, ismereteikből tanítványaiknak... én saját tapasztalatból is mondhatom: nem lettem ugyan magam is művész - tehetség híján :) - de az érdeklődésem megmaradt, és ezért nagyon hálás vagyok.

Továbbra is várom majd, hogy magáról a filmről érdemben is beszélgethessek azokkal, akiknek nálam is jobban tetszett, valamint tudásuk mélyebb, szélesebb körű, mint - laikusként - az enyém .. Köszönöm! :)

2020-03-23 09:09:41 Kempesbaba (2) #36

Ilyenkor szeretnék a nézettségi adatokban kor szerinti lebontást. A szűkebb és tágabb környezetemben lévő 13-17 évesek kétlem hogy önszántukból leülnének ez elé a film elé. Nyílván ez nem számít reprezentatív felmérésnek de nem hiszem hogy ha lenne ilyen felmérés,az gyökeresen mást mutatna.

előzmény: Zuzmo (#35)

2020-03-22 23:25:54 Zuzmo (2) #35

Egyébként ez nem "felnőtt mozi". Kifejezetten fiataloknak szánták (kb13-17 éveseknek), részben oktatási célból.
Az "okosmozi" dolgot is emiatt hozták létre, mert vissza lehet keresni az utalásokat és leírás is van hozzá.

2020-03-22 13:50:54 Kempesbaba (2) #34

Rendben,akkor segítek levonni a tanulságot: nem kell feltétlenül minden témában megnyilvánulni...
Neked is szépet

előzmény: Danesz99 (#33)

2020-03-22 13:31:23 Danesz99 (4) #33

Akinek művtöriből négyesnél rosszabbja van, az hülye. Nyilván nem ezt írtad, és gyanítom nem is így gondoltad, de magas labda volt, lecsaptam, nem kellett volna, elnézést kérek. Képzőművészet oktatás a mai közoktatási rendszerben: ehhez hozzászólni, pláne érdemben nem tudok, mert baromira nem vagyok ebben a témában prudens. Szép napot!

előzmény: Kempesbaba (#32)

2020-03-22 13:19:11 Kempesbaba (2) #32

Ha már megtiszteltél a hozzászólásoddal,tedd már meg hogy kicsit ki is bontod azt. Például,miből gondolod hogy én bárkit lehülyéztem? Vagy esetleg mi a véleményed a képzőművészet oktatásáról a mai közoktatási rendszerben?

előzmény: Danesz99 (#31)

2020-03-22 13:09:47 Danesz99 (4) #31

Ilyen kifinomultan és elegánsan lehülyézni embereket, megemelem a kalapom. ;) Abszolút nem kötekedés akart lenni, én is tisztelem a véleményed.

2020-03-22 13:04:49 mimóza (5) #30

Én szeretem, ha a filmrendezők/alkotók bűvészek is egyben. :D

2020-03-22 13:04:06 mimóza (5) #29

És ha én képzőművészeti alkotásként néztem ezt a mozit, és azzal a tudattal, hogy milyen irdatlan mennyiségű, aprólékos munka során születik meg egy ilyen hosszúságú animációs mű? :)
Engedtessék meg ez is nekem. ;)
De véleményedet - természetesen - a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartom.

előzmény: Zuzmo (#26)

2020-03-22 11:30:26 Zuzmo (2) #28

Ilyen már létezik (csak kevesen tudnak róla)
Itt a link: http://www.okosmozi.hu/festmenyek/lanylabdaval

2020-03-22 11:02:06 Kempesbaba (2) #27

Ennek a filmnek az alapötlete jó,de semmi több. Akinek nincs müvtöriből minimum egy négyese,az nem tud mit kezdeni vele. Egy olyan kiadványt viszont el tudnék képzelni ahol a DVD mellé adnának egy nagy színes albumot a megidézett művek képeivel és bőséges szöveges magyarázattal. A film e nélkül a nagyközönség számára csak egy torzó, mondhatni KÉPZŐBŰVÉSZET.

2020-03-22 10:00:48 Zuzmo (2) #26

Az egész film csak marketing és látvány. Semmi több.
Ez a két dolog viszont könnyen beszopatja a nézők többségét.

Semmi okunk nem lenne egynél többször megnézni ezt az üres és semmitmondó mesét. Viszont a kultúrális utalásokkal visszarántják a gyanútlan nézőket, akik így újra és újra megnézik a filmet. Marketingből 5ös.

Miloradnak pedig azt tudom mondani, hogy aki csak a látvánnyal képes dolgozni, az legyen képzőművész, de ne rendezzen filmet. Ahhoz több kell ennél.

2020-03-22 08:03:14 mimóza (5) #25

Különleges élmény, többszöri megtekintést igényel. Sikerült DVD lemezen megvennem, most a bezártságban el lehet elmélkedni rajta, ahányszor csak akarunk. A vizualitása, muzsikája elképesztő, emiatt ötöst érdemelne. Miután kielemeztem művészettörténeti vonatkozásait, és elolvastam az elérhető tanulmányokat, talán átírom kitűnőre.
Addig is, szívesen beszélgetnék majd arról, ki hogyan értelmezi. :)

Korábbi agyalásomra és tanácsaitokra reflektálva, hogy a 12 évesem lássa-e ezt a filmet: nem lelkesedett érte, de nem is bánom! Ez felnőtt mozi, kérem. Az én meglátásom szerint mindenképp. Minimum középiskolás korú legyen a fiatal, aki szeretne belemélyedni. Egyrészt elég bonyolultak az utalások pszichológiai értelemben, másrészt az álomszekvenciák olyan tudati réteget érintenek szerintem, amelynek a megpiszkálása (nem tudok finomabban fogalmazni) az érzékenyeket megviselheti.
Apropó: benyomásom szerint ez a film álom az álombeli álomban. :)

2019-05-15 22:25:45 BonnyJohnny (2) #24

Mindamellett, hogy nem tetszett a megvalósítás, filmként is egy közepesre taksálnám, aminek nem értem a végét. Szóval, ez nem nekem készült... de azért örülök a sikereinek. :)

2019-04-29 18:51:35 supernadal (?) #23

A képi megvalósítás valóban nagyon szép, a különböző utalások bizonyos filmekre, művészeti alkotásokra igazán ötletesek, de valahogy az egész nem áll össze egy igazán ütős animációs filmmé.
A vége pedig egyelőre számomra értelmezhetetlen, pedig láttam már épp elég művészmozit.

2019-03-02 22:33:43 betti (5) #22

Őrült egy alkotás... :-) De nekem bejött.

A vetítés után volt egy (nagyon rövid) beszélgetés a producerrel, Miskolczi Péterrel, aki mondta, hogy ő ugyan 15* látta a filmet, de nem mondhatná, hogy érti az összes képkockát - viszont a rendező elmondása szerint minden egyes kockának jelentése/jelentősége van, úgyhogy érdemes többször megnézni.

A "hány éves kortól ajánlott" témához: a saját gyerekét mindenki maga ismeri, de azt gondolom, h valóban nem való mindegyik 12 évesnek, nem is valószínű, h értenék ill olyan élményt tudna nekik nyújtani, h lenne értelme megnézni. Mondom ezt úgy, h a lányom kifejezetten értelmes, intelligens csajszi, az volt már 12 évesen is, de akkor nem lett volna jó megnézni, most viszont, 14 évesen, úgy láttam h bejött neki. (De azért a rémálmos részeknél rendesen osszerezzent. Ahogy én is).

2019-01-24 01:06:57 cucu (5) #21

Szerintem van olyan szuper ez a film, hogy elobb nezd meg egyedul, aztan ha ugy iteled meg, hogy valo a fiadnak, akkor nezd meg vele is. :-) Igy se mi nem tippelgetunk latatlanban, hogy mit bir el konkretad a te fiad, se te, hogy melyikunk iteli meg jol a filmet ilyen szempontbol.

előzmény: mimóza (#19)

2019-01-23 22:19:35 sleepingdancer (3) #20

Akkor ne vidd a 11 éves gyereket, ha a múzeumban megijed egy Picasso-festménytől. Ez a film is kb annyira ijesztő. Pl vannak benne háromszemű emberek, meg kétdimenziós ember, ilyesmi. Nem tudom, milyenek a mai gyerekek, de mi az oviban vadabb dolgokkal találkoztunk, és túléltük.

előzmény: mimóza (#19)

2019-01-22 19:24:38 mimóza (5) #19

Rendkívül rendes tőletek a gondoskodás! Hála a pro és kontra tanácsokért! A debreceni Apollóban a Magyar Filmszüreten még meg tudom nézni.

A fiamat talán inkább nem viszem, félek Chris kombájn-hadműveletétől. :o) (Ti.: 11. hsz.)

2019-01-22 17:20:56 hpapline (5) #18

Ne vidd a gyerekeket! A film nagyon jó, de nem gyereknek való. Ne hallgass arra, aki mást állít! Mindenképpen nézd meg, ha még adják arrafelé, de gyereket ne vigyél magaddal!

előzmény: mimóza (#14)

2019-01-20 22:25:08 sleepingdancer (3) #17

Szerintem nyugodtan viheted a gyereket, semmi vészes nincs benne.

előzmény: mimóza (#14)

2019-01-20 22:23:21 sleepingdancer (3) #16

Kár, hogy a film beszippantó, fantáziadús, nagyon szép képi világához, hangulatos és változatos soundtrackjéhez, jól megírt szövegeihez egy rettenetesen felejthető történetet sikerült összetákolni. 6/10

2018-12-07 19:06:45 ChrisAdam (5) #15

Elképesztő film. Tömény gyönyör, magával ragadó, brutális lendület és kreativitás sugárzik belőle. Nagy wow!
Viszont tényleg teljesen jogos lenne egy 16-os karika (minimum).

2018-11-25 18:33:38 mimóza (5) #14

Erre a problémakörre is kiváló megoldás a KT. :) Amióta itt vagyok, egyszerűen megkérdezlek titeket, hogy erre és erre a filmre elvihetem-e a 11 évesemet. :) Mivel bízom mindnyájatok ítélőképességében, mindjárt nagyon okos leszek, és jól tudok lavírozni a filmek erdejében. :) KT nélkül az ember (ha szülő) valóban kicsit elveszett. A traileren kívül az IMDb segít még: ott szoktam olvasgatni, mert jó esetben részletesen közlik az adott filmnél, hogy pontosan melyik jelenet kifogásolható gyereklélek szempontjából. (Persze, ezzel nektek nyilván nem mondtam újat.) :)

Ruben Brandt: Erről pl. azonnal lebeszéltetek: NEM való gyereknek. Pedig de akartam vinni!

2018-11-25 15:47:36 cucu (5) #13

A karika pont arra lenne jo, hogy segitsen eligazodni a szuloknek. Mert nem minden filmnel egyertelmu a leiras, plakat, mufajbesorolas alapjan, hogy milyen. Engem meglepett ebben a filmben, hogy ennyire durva jelenetek/kepek vannak benne. Igaz, a trailert nem lattam elozetesen. Szoval a karika jo lenne, ha pl erre a filmre nem 12 adtak volna. Mondjuk az olyan rendszert meg jobban szeretem, ahol tisztazzak, hogy sex, violence, disturbing images, vagy mi a turo az oka, mert nagyon nem mindegy.

előzmény: ChrisAdam (#11)

2018-11-25 15:34:53 critixx (?) #12

Szerintem ez az egész karikázósdi egy marhaság, illetve akkor talán lenne értelme, ha normálisan működne. De amíg például a Rontó Ralph 2. és a Saul fia egyaránt ugyanazt a 12-es besorolást kapja, addig nem sok értelmet látok az egészben.

előzmény: ChrisAdam (#11)

2018-11-25 14:09:38 ChrisAdam (5) #11

A 12-es karika nem azt jelenti, hogy gyereknek való film, amelyik szülő pedig olyan felelőtlen, hogy utána se néz a filmnek, amire beülnek, akkor magára vessen, én hozom a kombájnt.

előzmény: replay4 (#10)

2018-11-25 12:29:52 replay4 (3) #10

A rajzok nagyon kreatívak voltak, de sajnos nem jó értelemben. Az emberek nagyon aberráltak néznek ki, arra emlékeztetett amikor egyszer egy magyar börtönben készült rajzot láttam. Az illető a családját rajzolta le, az alakok mosolygósak voltak mégis nagyon ijesztő volt a kép, egyértelmű volt hogy az ember fejében valami nincs rendben. A film számomra ugyanilyen volt.
Egy 12 éves forma kisfiút kivittek a szülei kb. a második rémálomnál, amikor felállt, hátat fordított a vászonnak és befogta a füleit. Én minimum 18-as karikát adnék neki.
Arról nem is beszélve hogy túl hangos volt, többen is befogták a fülüket körülöttem, ami szerintem moziban nem egy tipikus dolog (Puskin, nagyterem). Biztos a rémálmok gyötrő hatásait akarták megjeleníteni, de nekem szimplán csak idegesítő és túlzó volt.
A történet érdekes volt, de semmi különös. A film érdeme a képi világ lehetne, amiben tényleg látszik a sok munka, de nekem sajnos nem jött be.

2018-11-20 23:13:48 hferi (5) #9

Félházzal ment multiplexben hétköznap este. A film után mindenki, azaz mindenki ülve végignézte a stáblistát "az utolsó szögig". És még utána is csend. Lenyűgöző vizuális élmény volt.

2018-11-18 12:22:34 ryood (5) #8

ezt a filmet, amúgy minimum kétszet látni kell.
engem az első megtekintés (puskin mozi nagyterem) teljesen elvarázsolt, és beindultak a mindenféle asszociatív, intuitív folyamatok az agyamban, ahogy egyre jobban belevesztem a tengernyi műalkotás animációs újraértelmezésébe, felfedezeésébe a filmes utalásoknak, zenéknek, épületeknek stb...persze ott volt az erős terápiás jellegű krimi, thriller is, de nem arra került a fókusz. na majd a másodiknál...és persze mondanom sem kell, még műalkotásból is lesz felfedezni, ámulni való itt ebben a csodában.

2018-11-16 19:56:03 ryood (5) #7

amikor az egész világ, a teljes élet egy lüktető, pulzáló, folyton mozgásban lévő és váltakozó szüerrális műalkotás. zene, film, képzőművészet, építészet, színház, irodalom és pszichológia mindenütt. elsőre zavarba ejtő rémlátomás, aztán lassanként körvonalazódó gyógyulás. hullámvasút a nyugtató őrület vasútján, országútján és vizein, na meg levegőjében. utazás, odüsszeia, és mellékesen még van egy történet is némi humorral megspékelve.
szórakoztatás, oktatás, figyelemfelkeltés valami nagyon fontosra. hát létezik a jelenségvilágban fontsabb dolog a művészetnél? aligha.
alkossatok!

2018-11-16 14:51:16 cucu (5) #6

Uristen!!! Masfel ora tomor stilusgyakorlat. Es annal sokkal tobb! Az elso kepkockatol beszippantott.

2018-10-15 00:54:42 dittike (5) #5

Szerintem a művészetterápiának nagyon fontos szerepe kell hogy legyen az emberek életében mert így tudják feldolgozni az életükben felgyülemlett válságokat és felveti ez a film azt a kérdést is hogy ki a kezelt és ki az orvos az adott szituációban, valamint hogy ki a detektív és ki a rabló de azt is hogy a vérségi kötelékek menyire határozzák meg egy ember felnőtt életét.

2018-10-14 21:26:53 desmond (4) #4

Hát nem tudom, engem nem nyűgözött le igazán. Gyenge négyes.

2018-10-04 16:02:50 hpapline (5) #3

Nagyon különleges film. Újra meg fogom nézni premier előtt. Vizuálisan és agyilag is komolyan lefoglalja az embert, de szórakoztató is.

2018-10-03 16:11:33 Enigma1978 (2) #2

Animációs fesztekre is járok, de valahogy ez "műalkotás" nem fogott meg.

2018-09-18 22:12:12 nttsk (5) #1

Fantasztikus film, vagy inkább helyénvalóbban mondva alkotás. Annyi szinten hat az emberre egyszerre, annyi rétege, fontos részlete van.. olyan, mint egy puzzle, aminek külön-külön minden darabkája egy önálló kép. Maga a képi világ lenyûgözô, akár egy festmény, nem lehet vele betelni.
Ezeken túl egy meghatározó pszichológiai vonallal is bír, kritikával átszôve. Elgondolkodtató, gondolatébresztô, szintén egy nagyon erôs összetevôje a filmnek.
És mindezeken túl a sztori önállóan is megállná a helyét, minden mögöttes tartalmat kizárva. Egy igazi mûalkotás. Nem is csoda, hogy ennyi év szükségeltetett az elkészítéséhez.
A záróképsorok fenomenálisak, Eredet, Harcosok klubja rajongóknak külön csemege.
Számomra egyébként emellett a részletgazdagság mellett olybá hatott, mintha az egész film egy hatalmas filmkockák közé rejtett titkos üzenet lenne. Várom, hogy mikor bukkanak fel majd részletek az álmomban, amik most fel sem tûntek :D
És persze azt hiszem mindezek után nem is kérdés, hogy a filmben felcsendülô zenék is nagyon el lettek találva, de ez már csak a hab a tortán.
Én tényleg csak szuperlatívuszokban tudok kb. errôl a filmrôl beszélni, biztosan többször újra fogom nézni. Menjetek és nézzétek meg!