Vox Lux (2018) ☆ 👁

(Brady Corbet)

amerikai dráma, zenés film

2,9
★★★☆☆
28 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-01-18 00:05:54 zsandar filip (2) #8

Gondolkoztam úgy a film közepe tájától, miközben Natalie Portman ripacskodását néztem, vajon a jószándékú rendező talán szatirikus hangvétellel kívánja lerántani meglehetősen olcsó megoldásokkal a leplet a XXI. századról… És valóban , amikor a finále /XXI/ felirat is megérkezett, már magabiztossággal igyekeztem az új szűrön keresztül figyelni és átértékelni a látottakat. Nem lett jobb.

Ritmus nélküli, aránytalan snittek, odadobott „mélyen szántó gondolat” galacsinok, pl. " tragédia felemészti a lelket" nem vittek se távolabb sem pedig közelebb a celebitas megítéléséhez vagy megfejtéséhez, minden-minden közhely maradt.
Maradt a középszer és csalódottságom.

2020-01-14 21:09:29 guybrush (5) #7

Szerintem is a Léonban volt a csúcson.

A Jackie meg talán a legrosszabb, legmanírosabb alakítása az összes közül. Állatorvosi lova annak a megközelítésmódnak, amikor egy színész annyira görcsösen próbálja reanimálni a halott személyt, hogy a panoptikumban lenne a helye, nem a mozivásznon.

Hasonlóan elfuserált film a Garden State is, amelyben aztán végképp nem lehet színészetről beszélni, akkora nulla karaktert írtak neki. A rémes manic pixie dream girl toposz szótári definíciója.

Ellenben a Vox Luxban szerintem ügyesen hozta, amit kell, jól állt neki az (ön)irónia. Az énekhangja mondjuk tényleg messze nem az a szint, mint a fiatalkori önmagát alakító Raffey Cassidy-é, de ez betudható a rendezői koncepció részeként is.

Számomra a tavalyi (idei?) Oscar-díjszezon legnagyobb vesztese ez a film. A következő kategóriákban mindenképp jelöltem volna:

Legjobb film, legjobb rendezés, legjobb filmzene, legjobb betétdal (az összes számot Sia írta! Hol van ehhez képest a nyálas Csillag születik?), legjobb fényképezés, legjobb jelmezek, legjobb Willem Dafoe-kameó.

2020-01-14 12:46:41 MicaHiro (?) #6

Szerintem ne az Oscar-ok miatt revideáld az álláspontod, hanem nézd meg mondjuk a Garden State-et, a Closer-t vagy a Jackie-t, aztán hátha.

előzmény: qanic (#4)

2020-01-14 12:41:40 kaamir (?) #5

A Léon, a profi óta egyébként is erősen visszaesett

Tehát lényegében a teljes karrierjében vissza volt esve?! Azért csak összejött egy Oscar meg két jelölés.

előzmény: qanic (#4)

2020-01-14 11:34:50 qanic (2) #4

A nevén kívül semmi indokát nem látom Natalie Portman jelenlétének. A Léon, a profi óta egyébként is erősen visszaesett, ráadásul jól összezavarják a nézőt azzal, hogy az egyik lány végig tudja játszani a szerepét a másik pedig újjászületik. Ha összevágnák rövidre, akkor az X-Faktor nemzedéknek be lehetne mutatni osztályfőnöki órán, habár szerintem már a tanáraik sem értenék az üzenetet. Mondjuk lehet, hogy nem is volt...

2019-02-24 21:58:19 dukyka (2) #3

Eléggé más karakterük volt. Portmannek egy ripacsabb típusú dívát kellett eljátszania, Gagának meg valószínűleg pont azért egy földhözragadtabbat, mert ő a való életben ez a díva. Szóval az nem az ő sara, hogy kevésbé volt "popsztáros". Persze ettől még érezheted színészileg hitelesebbnek Portmant, de én nem tudok elmenni amellett, hogy ordított róla a színpadon, hogy köze nincs az énekléshez. Ezt egyébként könnyen meg lehetett volna oldani úgy, hogy nem látjuk/halljuk énekelni, nem is volt igazán szükséges.

előzmény: saatonda (#2)

2019-02-24 21:15:54 saatonda (?) #2

és portman, akit én finoman szólva nem kedvelek, mégis jobb volt mint lady gaga, aki pedig valódi popsztár, nem énekhangra gondolok természetesen, és a film is érdekesebb, még ha számos hibája van is.
inkább ez, mint bármelyik angolul beszélő oscar-jelölt film:)

előzmény: dukyka (#1)

2019-02-24 20:49:26 dukyka (2) #1

Nem igazán értem, hogy ez konkrétan miről akart szólni. Az első fele, amíg Natalie Portman nem tűnik fel, addig egyébként még oké a film, de utána teljesen érdektelenné válik az egész. A másik, hogy hiába játszik ő jól, a végén van egy 10 perces koncertjelenet, amiből kiderül, hogy kb semennyire nem tud énekelni.... nagyon fájdalmas volt hallgatni. Ezzel meg az a baj, hogy közben el kellene hinnem, hogy ő egy imádott popsztár. Mondjuk a gyenge dalok sem segítettek rajta. Kár érte, mert potenciál volt a filmben.