Yol (1982) ☆

Az út

(Serif Gören - Yilmaz Güney)

francia-svájci-török dráma, szerelmi történet

?,?
 
8 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-12-07 13:14:53 mimóza (5) #3

ChrisAdam, nagyon köszönöm az ajánlót! Ó, mennyire nem Hollywood! Minden más, mintha egy másik világban járnánk - és igen, valóban másik világban járunk. Különleges a színészek arca, minden megnyilvánulásuk, a környezetük, a házaik, a szokásaik, az ókori törvényeik, és az azokhoz való ragaszkodásuk... Aki megnézi, bizony kultúrsokk éri. Közben azon tűnődtem, hol vannak az állatvédők, a női és gyermekjogi aktivisták ebben a szeletében a világnak... S a szomorú valóság az, hogy sehol... Ha megszakad is a szívünk a jogtalanságok és értelmetlen szenvedés láttán, nem mi, nyugatiak vagyunk a normális világ mércéje. Vannak más mércék, amelyek alapján embermilliók élik le az életüket.De szeretnek, küzdenek, örülnek és sírnak, lelkiismertük törvényei alapján hoznak személyes döntéseket, hiába a fegyverek szavával uralkodó hatalom felettük. Sorolhatnám még a megdöbbentő ellentmondásokat és tanulságokat, de nem teszem, mindenkinek szívből ajánlom ezt a filmet, hogy nyíljon a szemünk és a szívünk mások felé!

előzmény: ChrisAdam (#2)

2014-01-20 10:20:48 ChrisAdam (5) #2

Hihetetlen, hogy egy évvel később is milyen jó emlékeim vannak erről a filmről, szinte belém égett a hangulata. Sajnálom, hogy azóta csupán egy valaki nézte meg eme remekművet, de invitálok mindenkit, hogy nézze meg, mert nagyon nagyon nagyon érdemes, szenzációs alkotás. (Bővebben eggyel lejjebb!)

2013-01-25 22:22:10 ChrisAdam (5) #1

Nagyszerű film, kár hogy ilyen kevesen ismerik.
Elvitt egy kietlen országba, ahol az, hogy élet és halál, szeretet és gyűlölet teljesen más értékű, mint nálunk. Furcsa, hogy a rendező arra kényszeríti a nézőt, hogy átérezzen és együttérezzen, ott legyen a fehér pusztaságban, elgémberedett végtagokkal. Güney szenzációsan vezeti az öt szálat, melyek hosszabbak, rövidebbek, vagy örökké tartanak. Emellé szolgál egy melankólikus főtéma, mely még most is fülemben cseng. Nem nehéz film, bár vannak kemény pillanatai. Ha valaki nem tudja elkapni a kitűnő hangulatot (melyet utoljára a Kaukázusi fogolynál éreztem), akkor is jó filmélményt ad, hisz kitűnően enged bepillantani a kelet-antóliai falvak életébe.

Egy igazi ismeretlen gyöngyszem, amit ajánlok mindenkinek! És tényleg mindenkinek!