Once Upon a Time in... Hollywood (2019) ☆ 👁

Volt egyszer egy... Hollywood

(Quentin Tarantino)

amerikai-angol-kínai dráma, vígjáték

4,0
★★★★☆
611 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Brad Pitt filmbeli karaktere Cliff Booth pontosan ugyanolyan (vagy talán ugyanazt a) babakék VW Karman Ghia típusú cabrio-t használ(ja) , mint Uma Thurman karaktere, a Menyasszony, Tarantino korábbi filmjében a Kill Bill 2-ben.

A film egyik karakterét Flower Child-ot, Tarantino muzsájának és egyik kedvenc szinésznőjének, Uma Thurman-nek (valamint Ethan Hawke-nak) a lánya, Maya Hawke alakítja.

A Pussycat-et játszó Margaret Qualley, a híres színésznő, Andie MacDowell (Groundhog Day) lánya.

A kaszkadőr koordinátor házaspár szerepére Tarantino nem véletlenül választotta Kurt Russel-t és Zoe Bell-t, ami egyfajta belső poén, hiszen mindketten kaszkadőrt alakítottak Tarantino korábbi filmjében, a Death Proof-ban. Külön érdekesség, hogy Zoe Bell egyébként is kaszkadőrködik, a Kill Bill-ben is Ő volt Uma Thurman állandó kaszkadőre.

Tarantino fiktív márkái ebben a filmben is visszatérnek. A Pulp Fiction-ből megismert Big Kahuna Burger és a Red Apple Cigarette a háttérben feltűnik egy-egy óriásplakáton. Utóbbit a szereplők is előszeretettel szívják. Vadiúj fiktív márkák is megjelennek a filmben, mint pl.: a Wolf's Tooth kutyaeledel (mosómedve és patkány ízesítéssel), vagy az Old Chattanooga márkájú sör.

A főszereplő, Rick Dalton Cadillac-je a valóságban Michael Madsen (Tarantino állandó, visszatérő színészének) a tulajdona, ami a Reservoir Dogs-ban is benne volt és Michael Madsen karaktere, Mr. Blonde használta.

Tarantino számos régi filmet megidéz a filmben, amiket még követni is nehéz. Ezek közül talán a legemlékezetesebb és legismertebb a The Great Escape (filmrészlet Rick Dalton-nal - a Reservoir Dogs-ban is beszélnek róla Charles Bronson-t említve), az Il mercenario (plakát, valamint a rendező, Sergio Corbucci említése - a film főszereplője Franco Nero anna a Django-nak volt a főszereplője, ami Tarantino Django Unchained-jének volt az egyik ihletője - Franco Nero ebben a filmben is feltűnik), illetve a The Graduate (a film főcímzenéje, a Mrs. Robinson felcsendül a filmben, a film kezdőjelenete a Jackie Brown főcímének az alapjául is szolgált és a reptéri mozaikcsempés fal ebben a filmben is visszaköszön, ráadásul Rick Dalton is előszeretettel sodródik a medencében, mint ahogy Benjamin Braddock is tette.

Luke Perry utolsó filmje.

Shannon Lee (Bruce Lee lánya) közbenjárására Kínában nem mutatták be a filmet.