Doom: Annihilation (2019) ☆ 👁

(Tony Giglio)

amerikai akciófilm, horror, sci-fi

1,7
★☆☆☆☆
15 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-10-09 22:43:20 BonnyJohnny (1) #3

Őszintén szólva nem a leggyengébb egyes. Ha ugyanezzel a költségvetéssel egy 20 perces rajongói filmet készítenek, a felesleges és sablonos csipet-csapat nélkül, akkor egyesnél jobbat kapna.

2019-10-07 15:55:36 Ragemarci (1) #2

"Mi az eredménye annak, amikor tehetségtelen filmkészítők markába kerülnek kultjátékok megfilmesítési jogai?" Uwe Boll ;-)

Amúgy teljesen egyetértek a leírtakkal és még a "premiert" is elbaszták, mert 11.22 az Eternal megjelenése, elég lett volna ezt akkortájt kiadni, máris több Vod bevételt generált volna.

2019-10-07 15:34:38 Bateman (1) #1

Mi az eredménye annak, amikor tehetségtelen filmkészítők markába kerülnek kultjátékok megfilmesítési jogai? Az eredményt jelen filmben láthatjátok. Röviden: nulla sztori, bűnrossz színészek, semmitmondó dialógusok, műanyag díszletek és gagyi CGI, halálos unalom és dilettantizmus felsőfokon.

Bővebben:

Nulla sztori:

Titkos UAC kísérletek a Phoboson. Az összeköttetés megszakad. Érkeznek a tengerészgyalogosok. Pif-puf; óh, jaj; ratatatata; BUMM! Oké, semmilyen hasonló B-kategóriás mókától, pláne egy Doom-filmtől nem várok Terrence Malick-féle létfilozófiai elmélkedést, de könyörgöm, ez nem azt jelenti, hogy megkérem az ötéves gyerekemet, hogy írja már meg apu legújabb filmjét, ami aztán olvasás és javítás nélkül egyenesen a forgatáson landol, mint shooting script.

Klisé-klisé hátán, pl. főhősnőnk Joan Dark (érted: Joan of Ark - Jeanne d'Arc = Szent Johanna) zűrös múltja, ami miatt a bajtársak nem szívesen szívnak vele egy levegőt, vagy a katona, aki a bevetés előtt családi fotókat nézeget, hogy aztán öt perccel később ő legyen a bodycount egyik első statisztikai száma. vagy a nagydumás feka, vagy a többi X számú katona, akiknek felesleges volt nevet adni.
--- --- --- --- --- ---

Bűnrossz színészek:

Ha már a production design és a számítógépes részleg elvitte a költségvetést, min spórol a kontár filmes? Hát a színészeken, mi máson?
Nagyon kellett volna ide egy húzónév, de vagy nem volt rá pénz, vagy azok a közepesen ismert B-sztárok, akik átfutották a háromoldalas forgatókönyvet is rémülten dobták vissza a szerepet, így maradtak a nóném aktorok, akiknek még egy szarul megírt beszólást is nehezükre esik hihetően közvetíteni.

Mivel történet és színészvezetés nem volt, így elég nehéz bárkiért is könnyet hullatni, talán a főszereplő csajon érezhető némi kínkeserves karakterábrázolás, de mint minden, ez is be lesz áldozva a film végi nagy CGI-leszámolás kedvéért, magyarul mi nézők a film végén ugyanott vagyunk érzelmileg, mint a film elején... már ha nem számítjuk a frusztrált dühöt, amit a film gagyisága okozott.
--- --- --- --- --- ---

Semmitmondó dialógusok:

Mivel a vizualitás láthatólag nem erőssége a filmnek, néhány értelmes párbeszéd segíthetett volna előregördíteni a cselekményt, alátámasztani a látottakat, vagy pár tökös egysoros a kellő időben és helyen csempészhetett volna némi vagányságot a filmbe, de az óvodáskorú író eszköztára ilyesmikre már nem futotta. Helyette száraz és unalmas közhelyek, következetlen, sehova nem vezető vitatkozások és sótlan bazdmegek repkednek. De íme néhány gyöngyszem:

Film eleji katonai eligazítás
Katona 1: Az alsó szinten van a reaktor.
Katona 2: Milyen reaktor?
Tudós: Fúziós reaktor.
Katona 2: Mármint nukleáris reaktor?
Tudós: Igen, de biztonságos.
Katona 3: Mert ugye még soha nem történt semmi rossz a nukleáris energia miatt.

Vagy a káplán, akinek összesen kb. három sora van a filmben, természetesen mindegyik egy nagy banális életbölcsesség, mint pl. "A hit semmibe sem kerül." vagy mikor a tudós a "mi folyik itt?" és "mi ez az egész?" kérdésekre folyamatosan azt a választ adja, hogy "Nem tudom." Vagy a következetlenségre jó példa, mikor az elcsigázott túlélők visszamenekülnek a tengerészgyalogosok hajójára, ahol Daisy-t, a hajó mesterséges intelligenciáját megszálló gonosz a főszereplő csaj által feltett "Daisy, mi történt itt?" kérdésre "Az, ami veletek is történni fog!" választ adja. A csaj számára ez a válasz nem sejtet semmi rosszat, hiszen változatlan bizalommal fordul újra az ai felé: "Daisy, riaszd a legénységet."
--- --- --- --- --- ---

Műanyag díszletek és gagyi CGI:

A "műanyag"-szót itt szó szerint kell érteni. Már rögtön az első képkocka megjelenésekor észlelhető, hogy ez bizony GAGYI! Szarul kivitelezett miniatűrök (holdbázis), műanyagból készült belső folyosók, minden díszletről süt az olcsóság. Még a BFG is fröccsöntött játékpityunak tűnik. Arról nem is beszélve, hogy képesek voltak tucatnyi jelenetet ugyanazon a díszletfolyosón felvenni, csak az egyik jelenetben sárga fénnyel, a másikban zölddel világították meg a díszletet.

A film végi pokoljelenet pedig - amire szvsz a készítők a legtöbbet költöttek - kis túlzással, de rosszabb animációval bír, mint a 2004-es Doom 3.
--- --- --- --- --- ---

Összegzésképpen lehet, hogy csak én reagálom túl, de sokkal többet várok egy 2019-es sci-fi-horrortól, mint amennyit a Doom Annihilation nyújt. Nem akartam idecitálni a 2005-ös filmet (ami szintén nem egy jó film), de ha összehasonlítom, akkor Andrzej Bartkowiak mozija Oscar-díjas az Annihilation-hoz képest, ráadásul míg előbbi az "annyira rossz, hogy már jó" kategória, és alkalomadtán még mindig bekerül a lejátszóba, addig az utóbbi szimplán szar.