Iskusavanje djavola (1989) ☆ 👁

Az ördög kísértése

(Zivko Nikolic)

jugoszláv dráma

?,?
 
5 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-11-23 20:06:39 mimóza (5) #3

Ez egy hihetetlen film! Sosem felejtem majd.
Montenegró vad hegyei közt játszódik, és különösen adta az élethelyzetem, hogy éppen ott jártam, amikor az ajánlót olvastam. Az első adandó alkalommal meg is néztem a filmet. Sokkoló élmény kerekedett így belőle, meg kell hagyni, mert tökéletesen bele tudtam élni magam a miliőbe.
Ez a rendező az emberi lélek nagy ismerője volt. Nem kispályás, az biztos: véletlenül sem elégszik meg a felszín karcolgatásával, a történetben szereplő karakterek mindegyike megkapja a maga próbáját; félelmetesen pontos jellemrajzokat látunk, fejlődési ívvel - ki erre, ki arra alakul, de senki sem marad változatlan. Nem skicc, mindegyikük szinte egész tanulmány! Fehér holló ez a jelenség filmekben, de itt csuda-alapos munkát látunk. Nem kíméli a nézőt, meg kell dolgozni szívnek-léleknek-észnek egyaránt a befogadás érdekében. Egy mondat járt végig az eszemben: a kísértés mindig személyre szabott, hiszen, ha nem az, akkor nem is kísértés. Megkapja itt mindenki a magáét, és nem felhígítva. Nincs könnyített terep. Kinek a becsvágy, kinek a fékezhetetlen irigység, kinek a harag, kinek az engesztelhetetlenség, kinek a gyávaság, kinek az önfényezés, kinek a túlféltés, kinek a szerelem... És a csavar a végén... ja, hogy melyik csavar? Van itt elég. A leginkább előrelátók sem biztos, hogy kitalálják, hova fut ki a sztori.
És az elképesztő fényképezés... van néhány olyan jelenet, amihez hasonlót sosem láttam filmen, és beleájultam. Lehet, nekem ez a kísértés? :)))
Többszörnézős. Számomra biztosan. Nem csupán a vad hegyek miatt.

2022-11-18 21:08:31 zéel (5) #2

Živko Nikolić, a zseniális jugó filmrendező nálam 3 filmből 3 ötös.
Szeretnék erről a, Montenegró vad hegyei közé helyezett, bún történetről (büszkeség, rivalizálás, kísértés, hiszékenység stb.) valami fontosat, okosat írni, de... inkább nézzétek meg a filmet.

2019-02-08 15:57:24 dikalosz (?) #1

Soltyk Úr, egy-két szót, ha kérhetnénk.. :)