Lords of Chaos (2018) ☆ 👁

A sötétség gyermekei

(Jonas Åkerlund)

angol-norvég-svéd dráma, életrajzi film, horror, thriller, zenés film

3,4
★★★☆☆
101 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-26 08:35:40 budaik (4) #15

Szerintem nagyon erős film, eléggé naturalisztikusan mutatja be egy jelentős szubkultúra kialakulását. Biztos vagyok benne, bár nem tudom, hogy eléggé hiteles a karakterek ábrázolása. S olyan érzés marad az emberben a megtekintés után, hogy nem tudja eldönteni, hogy jó volt, mármint morálisan, amit látott. Rémisztő. De végülis létező műfaj. S bár én nem rajongom érte, de tényleg nagyon hatásos. S a színészi alakítások is nagyon jók. A zenék is :)

2019-10-03 12:40:33 The Cortez (3) #14

Mindenképpen jó húzás volt, hogy egy krimivel + horrorral kevert, zenés életrajzi mozit csináltak e rakás abnormális, pszichopata tróger hírhedt munkásságának történetéből. Ennek ellenére itt is befigyelnek a tipikus műfaji klisék, ilyen például a hiszti a koncon, na meg a sztoriba erőltetett, teljesen felesleges szerelmi szál.
A black metalban utazó csürhe kalandjai között akad jó pár véres felvonás, melyek közül 2 az kőkemény slasher. De hogy még komplexebb legyen az élmény, kapunk egy félelmetesnek szánt, ám nevetségesen gyengére sikerült rémálomjelenetet, amiben legfeljebb Rory Culkin arckifejezéseitől lehet megijedni. Az alkotók egyébként remekül reprezentálják a filmbeli Euronymouson keresztül, hogy milyenek a különböző ideológiák, életérzések kamu fanatikusai-prédikátorai.
Ha nagyon a képernyőre szegezzük a szemünket, akkor ismerős lehet nekünk 1-2 pesti helyszín, a stáblistára viszont elég csak fél pillantást vetni, és máris milliónyi magyar név tűnik fel, köztük a Minnie Mangaként pornóban nyomuló Leszkovszki Ivetté, aki szerencsére csak néhány nagyon rövid snittben látható, továbbá Csihar Attila fiáé, ki a saját faterját alakítja az alkotásban.

2019-06-01 21:51:46 GothMan (4) #13

Én erre megint csak azt tudom mondani, hogy ha ott lettél volna, nem éreznéd röhejesnek ezt az egészet. Egyébként sem hiszem, hogy Akerlundnak az lett volna a célja, hogy szembehuggyozza saját múltját.

előzmény: Lanie (#12)

2019-06-01 20:52:25 Lanie (1) #12

Alapjáraton nehezemre esett feldolgozni, hogy erről egyáltalán film készül, végül nem véletlenül lett nézhetetlen, lényegében nem néztem végig, nem vártam tőle semmit, tettem vele egy próbát de nem.
GothMan meg nem érti a lényegét annak amit írtam. Nem arra utaltam, hogy az akkori tinédzserek/fiatal felnőttek ne lettek volna ugyanolyan elszállt, nagyarcú extrém arcok mint manapság vagy lényegében bármikor. Egyszerűen röhejesen lett ábrázolva, úgy érzem direkt :) Ugyanez volt az érzésem anno a Romper Stomper nézése közben is, az egész idegen, olyan mintha anyám csinált volna belőle filmet akinek annyi rálátása van csak a dologra amennyit általam belelátott és furának/viccesnek tartott. Kb ennyi.

előzmény: agymosott09 (#11)

2019-05-31 19:02:39 agymosott09 (4) #11

De nem pont része az egésznek, hogy "gondolják csak nyugodtan ezt"? Miért kéne egy olyan mainstream filmet várni, ami a mi titkos tudásunkat a műfajban rejlő erőkről befogadható közkinccsé teszi? Ezt írtam már előbb is, nem értem, miért várják el a műfaj rajongói közül annyira sokan, hogy valami szimpatikus, szerethető, mély, filozofikus lényekként legyenek ábrázolva a műfaj hősei? Miért lenne ez jó? Sokkal jobb ez így, film nem nyálas, illetve, a végén a hajlevágós dolog egy kicsit elbassza, azért is vontam le egy pontot, de te odáig el sem jutottál.

előzmény: Lanie (#9)

2019-05-31 18:20:15 GothMan (4) #10

Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, de ezek a dolgok valóban így néztek ki a nyolcvanas évek végén. Az, hogy manapság ezt a korszakot próbálják valami misztikus ködbe burkolni egy dolog, de valójában a black metal is a sex and drugs and rock'n'roll egy extrém megnyilvánulása volt, fiatal kölykökkel, akik azt hitték, övék a világ.

előzmény: Lanie (#9)

2019-05-31 12:35:04 Lanie (1) #9

Kénytelen voltam egyest adni rá, olyan szinten kínos volt nekem mint téma kedvelőjének nézni ezt a túlfigurázott bohóckodást, hogy valahol a fele után abbahagytam és egyszerűen nem éreztem késztetést ahhoz hogy tovább nézzem, annyi szuper de még alapjáraton nézhető film van a világon, erre úgy érzem, hogy semmi szükségem sincs. Rettenetesen elnagyolt, maníros, túlzó, olyan távol áll tőlem mint black metal kedvelőtől, hogy csak na. Persze értem a kifigurázás értelmét, hiszen sokszor van is mit, de egyáltalán nem érte el az általam egyébként is nehezen értelmezhető célját maga a film. Valahogy így képzelem azt amit gondolnak rólam és a körülöttem lévőkről az átlag vidéki konzervatív emberek és én magam teljesen másképp élem meg minden nemű random megmosolyogtató "sátááán" felkiáltás nélkül.

2019-05-05 20:12:07 GothMan (4) #8

Nyilván alapból másképp értékeli a filmet egy - mondjuk úgy - kívülálló, és egy olyan ember, aki maga is ott volt a 80-as évek végén, 90-es évek elején, a metal őrület közepén. Én, ez utóbbiakhoz tartozom, és bár nem voltam az Inner Circle tagja, sőt, soha nem is voltam igazán black metal fan, az a miliő, amit a film bemutat, telitalálat. Tényleg ilyen volt, még itt Magyarországon is. És persze mindamellett, hogy megismerhetjük ezt a történetet (a zenék kurva jól szóltak végig), betekintést nyerhetünk abba a világba is, ami létrehozta ezt a hihetetlenül szélsőséges művészeti irányzatot. Plusz pont, hogy a (ön)gyilkosságok bemutatását hiper realistára vették, semmi cicó. Erre azért nem számítottam. Nekem tetszett.
7/10

2019-04-26 12:20:19 bojtos.tibor (5) #7

Én szerintem érdekes film lesz. Paksi endrét nagyon tisztelem.de szerintem adjon esélyt a filmnek

2019-03-10 11:41:45 deniro2 (4) #6

Számomra is kellemes meglepetés volt ez a film. Arra készültem, hogy vagy hagymázas legendagyárat vagy szánalmas karikatúrát fogok látni, de szerencsére nem így történt. Végig ügyesen egyensúlyoztak a készítők a szélsőségek határán és nagyrészt sikerült is megtartaniuk az arányokat. Amennyit én tudok a történtekről, az alapján a filmben bemutatott sztori nem áll olyan messze a valóságtól, mint az elvakult rajongók hinni vagy az érintettek láttatni szeretnék.

2019-03-03 09:13:52 Trashman (4) #5

Nekem tetszett, habár nem vagyok black metal fan, sőt. De tényleg érdekes film volt. Amiért lecsúszott az ötösről az, ahogy Vickernest bemutatják. Függetlenül attól, amit elkövetett, rossz színésszel játszatták. Varg kifejezetten lányos arcú és ebből fakadóan nárcisztikus is volt. A fanatizmusához nem fér kétség, de
azért én a tárgyalására is szántam volna időt. De tök jó film. Kb. ilyenre gondolok mikor egy zenészről, szubkultúráról film készül. Van akiről érdemes és van, akiről nem.

2019-02-24 17:12:31 agymosott09 (4) #4

Abszolút kellemes meglepetés. Nem lett belőle ostoba holywoodi szerelmesfilm, ahogyan sokan előre beharangozták, nem nyálas. Nem próbálja a zenét sem lenyomni a néző torkán - nagyon helyes, akit tényleg érdekel, majd meghallgatja a lemezeket, és a dokumentarizmust sem viszi túlzásba. Van köze az interjúkból és biográfiákból megismert valósághoz, de van benne fikció is, ahogy ez az elején korrektül elhangzik. Külön vicces, hogy mennyire pontosan ábrázolja Vikernest pont akkora kreténnek, amekkora ténylegesen. A lényeg viszont az, hogy bemutatja a rock and roll egyik utolsó stációját, a legszélső fokozatot. A rock and roll ugyebár akkor szexi, ha veszélyes - ha nem veszélyes, akkor csak geekség. Ma már csak geekség az egész, amivel egyébként nincs is baj, mindenesetre ők voltak az utolsók, akik veszélyesek akartak lenni és azzá is váltak.

2019-01-19 10:06:09 paksiendre (1) #3

Már a trailer is minősíthetetlen. Aki érez magában egy kis becsületet az messze elkerüli ezt a kelést a világ testén.

2018-04-16 15:08:14 paksiendre (1) #2

Erre az egész filmre tényleg semmi szükség, annyi dokumentumfilm született a témában ill. beleszőtték játékfilmek sztorijába (pl a metalhead), hogy nem hiába vált ki ilyen ellenérzéseket. Minden tiszteletem a zenészeké, hogy elhatárolódnak ettől.
Bár a mai mayhem egy vicc, kb egy hakni lakodalmas rock zenekarral egyenértékű számomra, mindenesetre nekik is abba kéne hagyni ezt a múltgyalázást mert senkinek nem tesz jót semmilyen szempontból amit művelnek a színpadon manapság (bár a teltházas koncertjeik azt mutatják hogy elég sokan szeretik a lakodalmas haknit és lemennek progizni rá a csajukkal az emberek).
A filmen pedig majd max a kisgyermekes anyukák borzonganak egyet és elmondják h micsoda állatok ezek az emberek.

2018-01-20 15:47:50 Újpest Ostora (3) #1

Én kurvára bírom a Sigur Róst (ahogy a Mayhemet és az égő norvég fatemplomokat is), de nem tudom, mit szóljak hozzá, hogy ők írnak zenét egy black metál filmhez. Igaz, furcsább hírek is keringtek már erről a filmről, amit már most gyűlöl az ún. színtér. Én bízom benne, hogy vagy vállalható lesz, vagy annyira nevetséges, hogy az már kult.