Egy nő fogságban (2017) ☆ 👁

A Woman Captured

(Tuza-Ritter Bernadett)

cseh-kanadai-magyar-német dokumentumfilm

4,2
★★★★☆
56 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-10-26 22:49:46 dittike (5) #3

Az élet sokszor tartogat nagyon rossz dolgokat az ember számára, főleg, ha a környezete sem segíti, ezért át tudtam érezni, a főszereplőnő valós problémáit és minden tiszteletem a rendezőnőnek, aki valós segítséget nyújtott ennek a bajba jutott asszonynak.

2019-05-02 11:59:17 somogyireka (5) #2

Valami igazira vágytam tegnap mozi előtt, nem valami olyanra, ahol ez egyes jeleneteket akár ötször is felveszik, mire tényleg jó lesz, és aztán végre a színész lemoshatja a sminkjét, megpihenhet a szerepétől.
Hát ezt megkaptam. De telibe.

Mert itt az történik, hogy a filmesek egyszerűen belépnek a valódi cselekménybe, amit nem valaki az íróasztalnál írt, hanem, ami még az isten se tudja, "ki által" íródik, és hívjuk úgy, hogy élet.
Másfél évig forgatott a rendezőnő a "modernkori rabszolga", Maris, született nevén Edit mellett, egyáltalán kész csoda, hogy a fogva tartó beengedte. A filmből aztán megtudjuk, miért..A fogva tartó, aki nem tűnt el a világból a nagy rabszolgatartó társadalmak megszűnése után sem, csak most már titokban éli ki szörnyű hajlamát. Hadd szpojlerezzek kicsit a tényekkel, nincsenek kevesen. Magyarországon 22ezer, világszinten pedig 45millió esetben bukkan fel a modernkori rabszolgatartás jelensége.

Döbbenetes alkotói folyamat ilyen elszántsággal az ismeretlenbe hatolni bele, ilyen hittel bízni abban, hogy a művünk valahova tart, és témája miatt pedig nagy szükség van rá. Legalább tudnunk kell róla, hisz a rendőrség is teljesen tehetetlen ennek az ügyében.
A vége sajnos már kissé kreált, egy ennyire igazi, őszinte film után mennyire is érződik az első, kissé hamiskás filmkockánál, hogy hát igen, ezt beállították. De ez éppen csak kicsi árnyék ezen a tökéletes alkotáson.

2018-01-17 13:42:28 Tenebra (4) #1

Volt szerencsém már a filmhez, és nagyon ajánlom. Amellett, hogy nagyon fontos témáról beszél, és rendkívül felkavarja a nézőt, pedig nincsenek benne sokkjelenetek, de az utalásokból és a suttogásokból tudjuk, hogy mi történhet a kamerán kívüli világban. A film azért is tetszett, mert a rendezőnőnek sikerült elkapnia egy "valódi mesét" arról, hogy a nyomorba és rabszolgasorba taszított ember hogyan tud megmenekülni fogvatartói elől, és hogyan vesz pozitív fordulatot az élete . És amúgy mind a rendezés, mind a vágás igen profi, nagyon feszült a film összes jelenete, akár egy jobbfajta thrillerbe is beillenének az Egy nő fogságban bizonyos jelenetei például mikor Edit rászánja magát a menekülésre.

Még több ilyet! A dokumentumfilm nemcsak unalmas beszélgetésekről vagy a téma körbe-körbejárásáról szólhat, hanem erről is, az igazi cselekvésről. Mert ez tényleg szó szerint cselekvő film, mivel az alkotónak sikerül beavatkoznia a valóságba, és segíteni is tud az áldozaton, akivel foglalkozik. Ritka az ilyen, nagyon ritka. Ezért szeritnem érdemes dokumentumfilmeket készíteni.

Egyedül az volt a problémám, hogy a film végére már túlságosan is átvette a szerepet a "kreativitás" a dokumentumfilm felett. Vagyis a végén a karácsonyi jelenet meglehetősen nyálasra, melodramatikusra sikeredett, és az őszinte érzelmek helyett modorosság lett úrrá a zárójeleneten. Viszont amúgy nagyon erős alkotás, a Csicska és a Délibáb után megint egy remek film, mely a modern rabszolgaság elhallgatott és figyelmen kívül hagyott problémájával foglalkozik.