Der Hauptmann (2017) ☆ 👁

The Captain

(Robert Schwentke)

francia-kínai-lengyel-német-portugál dráma, háborús film, történelmi film

4,1
★★★★☆
76 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-28 00:50:32 Rorschach (5) #16

Zseniális film, abból a fajtából, amit belátható időn belül eszem ágában sincs újranézni. A kiváltott érzés valahol A hullaégető és a Mechanikus narancs között van, szóval szerintem ez érthető.

Borzasztóan kegyetlen dolgokról mesél nekünk a Hauptmann, méghozzá annyira autentikusan, hogy félúton jobbnak láttam kilőni. Nem sűrűn csinálok ilyet, de itt muszáj voltam, aztán még napokkal később is alig vitt rá a lélek, hogy befejezzem. Első rangú munka, mindezt pedig attól a faszitól, aki ez előtt young adultozott meg az R.I.P.D.-t rendezte? Nem létezik.

Pedig biz' isten, méghozzá ő is írta, úgyhogy nagyon meg akarhatta csinálni ezt a filmet. Ez meg is látszik a végeredményen, ugyanis több téren is brillírozást látunk: a színészi játék pazar (a főszereplő Max Hubacher túlzás nélkül monumentálisat játszik, és baromi szomorú látni, hogy semmi komoly díjat nem zsebelt be ezért a filmért), a zene nemkülönben (ritkán feltűnősködik, de akkor okkal), a fényképezés pedig akkor is megérne egy misét, ha nem monokrómban csinálják meg. Hát még így.

Kurva szar érzés a Hauptmannt nézni, személy szerint mégis minden emberrel megnézetném. Persze kinek mi, könnyen lehet, hogy nem mindenkinél érné el azt a fojtogató, lelket összemocskoló hatást, mint nálam.

Egyúttal újfent megtanultam, hogy még akkor sem szabad egy vállrándítással leírni senkit, ha az eddigi referenciái szerint nem sok figyelmet érdemelne az illető.

2019-03-21 09:25:46 kaamir (4) #15

de addigra már kb minden megtörtént ami megtörténhetett, és így csak egy lett a sorban

Sztem pont ez volt a könyv célja: juss el te is arra a fásultságra, ahol a szereplők vannak. Ahol már a legnagyobb embertelenséget is elintézed egy vállrándítással, mert túl vagy már mindenen. Én pont ezért nem éreztem öncélúnak, mert ezt csak így lehetett bemutatni, és átéreztetni az olvasóval.

A filmre olyan szempontból hasonlít, hogy az Orgiában is kisszerű, pitiáner emberek kapnak hatalmat, és brutálisan visszaélnek vele. De a Hauptmann az erőszak ábrázolásában összehasonlíthatatlanul visszafogottabb, mint az Orgia.

előzmény: betti (#14)

2019-03-20 15:37:01 betti (?) #14

A filmet nem láttam de a kommentek alapján érdekel.

Viszont a könyv... (Tudom, off, úgyhogy csak egy kicsiiiit). Egyrészt rendesen ütött, bp-i vagyok, a konkrét környéken nőttem fel. Másrészt viszont volt egy pont ahol már úgy éreztem h tobzodik a durvabbnal durvabb jelenetek leírásában, különös tekintettel a szexuális erőszakra, és öncélúvá válik. És így nekem pont a vége lett szinte hatástalan, mármint abban az értelemben, h elvileg annak a jelenetnek még utosebbnek kellett volna lennie - de addigra már kb minden megtörtént ami megtörténhetett, és így csak egy lett a sorban. Egy nagyon ocsmány sorban. Érdekel erről a véleményed, és az is h ez a film miben hasonlít a könyvre? Mert nem biztos h meg akarom nézni ha pont a fentiek terén.

előzmény: kaamir (#13)

2019-03-20 11:13:14 kaamir (4) #13

Meglepődtem, h ez igaz történet, mert annyira tökéletes allegóriája annak, hogy az ember a legkisebb hatalomtól is totálisan meg tud őrülni. Hát még ha egy hatalmas hadigépezet is áll mögötte. Ennél tökéletesebben tényleg nem lehet bemutatni, hogy mi történik, ha nímandok kapnak erőt, hatalmat és lehetőséget (talán csak Zoltán Gábor Orgia című könyve jobb ebben a témában).

Max Hubacher egyszerűen zseniális, egy ilyen alakítás simán Oscart kéne, hogy érjen.

2019-01-29 10:06:33 necksprain (3) #12

nagy elvárásokkal ültem le, sajnos csalódnom kellett. azt hittem, lesz valami átmenet jellemfejlodes (ez esetben jellemvesztes) terén, ehhez kepest adott egy teljesen pszichopata főhős, aki vegre kielheti a vágyait, azt kb ennyi. a csalafinta társát sem értettem, miert válik egyik pillanatról a másikra állattá, kb azt ereztem, hogy ez van a forgatokonyvben, igy kell lennie. volt meg néhány idegesítő dolog, de maga ez a lelketlen, félkész bánásmód a karakterekkel tett be nálam.

2019-01-07 15:20:11 ryood (5) #11

pár éve forgatáson statisztáltam. rendőr ruhában voltam, és szigorúan tilos volt még a szomszédos közértbe is átmennünk abban az öltözetben. és akkor még fegyverekről nem is volt szó..

előzmény: HejjaX (#2)

2019-01-04 09:29:36 zéel (5) #10

nem kizárólag

előzmény: HejjaX (#9)

2019-01-04 08:46:31 HejjaX (5) #9

"a nagy fehér ember"

Azért az kemény, hogy a filmből neked kizárólag ez jött le.

előzmény: zéel (#8)

2019-01-03 17:55:57 zéel (5) #8

íme az ember, a nagy fehér ember

2018-12-31 20:28:46 Olórin (5) #7

Hm, oké, ez tényleg húzósnak tűnik. Anno olvastam egy interjút a rendezővel, ahogy részletesebben mesélt erről a jelenetről, de természetesen most nem találom sehol...

előzmény: HejjaX (#6)

2018-12-31 17:42:29 HejjaX (5) #6

Gyorsan visszanéztem. Nem a vállukon lóg a fegyver, hanem a kezükben tartják, előrefelé, ujjukkal a ravaszon, sőt, van akire rá is fogják a fegyvert. Falhoz állítják őket. Csoportosan elveszik az értékeiket. Sokan feltartják a kezüket félelmükben. Van, akit levetkőztetnek, letérdepeltetnek. Szóval húzós, na.

előzmény: Olórin (#5)

2018-12-31 17:33:54 Olórin (5) #5

Hát én már hónapokkal ezelőtt láttam, de nem rémlik, hogy bárkire fegyvert fogtak volna. Az, hogy VAN náluk fegyver, önmagában még nem fenyegetés (az igazoltató rendőrnél is van fegyver).

előzmény: HejjaX (#4)

2018-12-31 17:27:45 HejjaX (5) #4

Azért ez nem ilyen egyszerű. Fegyverrel, vagy igazinak tűnő másolattal - amiről a járókelők nem tudják, hogy nem valódi, tehát félelmet kelt bennük - kényszeríteni embereket valamire, az bűncselekmény és semmilyen hatósági engedély nem legalizálhatja azt. Azt értem, hogy mit akar mondani: az egyenruhának (a hatalomnak) képesek vagyunk engedelmeskedni, kérdés nélkül. Ez azonban másként működik a háborúban, mert ott kivégeznek parancsmegtagadásért, és másként békeidőben, és ott sem mindegy, hogy fegyvert lóbálnak az orrod előtt vagy sem.
De az emberek ostobaságát sosem becsülném alá. Azt nem lehet :)

előzmény: Olórin (#3)

2018-12-31 17:13:20 Olórin (5) #3

Márpedig elvileg igazi... szerintem alábecsülöd az emberek hiszékenységét/ostobaságát:)
(Ami a bűncselekmény részét illeti: egyrészt nyilván csak kellékek a fegyverek, másrészt hatósági engedély kérdése az egész.)

előzmény: HejjaX (#2)

2018-12-31 16:52:22 HejjaX (5) #2

Bakker. Ez így év végén kurva nagyot ütött...
A stáblista utáni jelenet viszont, bár ötletes volt, igen félrevezető. Egyrészt nehéz elképzelni, hogy nem látják a kamerát az igazoltatott emberek. Másrészt azt sem hiszem, hogy valóban fegyverekkel mászkáltak az utcán és úgy rémítették halálra a mit sem sejtő járókelőket. Ez jobb helyeken bűncselekmény, plusz zsíros kártérítési per. Szóval meglepődnék, ha az igazi volt.

2018-10-22 11:02:22 [: Azuroo andrew :] (4) #1

A stáblista alatt látható jelenet (szintén fekete fehérben felvéve, ahogy a film többi jelenete) finoman szólva se szokványos megoldás, megmondom őszintén nehéz lenne állást foglalom, hogy a járókelők be voltak e avatva (és ha igen milyen mértékben, esetleg volt e közöttük jól dirigált statiszta).


A filmről amúgy Olórin írt remek recenziót a geekz felületen (itt linkelve van a cikkek között), az alábbi két megjegyzés különösen tetszett:

"élő lelkiismerete, Freytag és bestiális oldalának megtestesítője, Kipinski egész biztosan" + "Tudják, vagy legalábbis sejtik, hogy Herold csak egy szélhámos, de kapóra jön nekik a parancslánc illúziója"

Kipinskiben én is egészen biztos vagyok, a rendező ebben talán segíti is nézőt két nagyon konkrét snittel: Látjuk, ahogy kiszúrja egyből a nadrág hosszának anomáliáját, majd egy snittet az arról, ahogy mindezt konstatálja, illetve amikor vontatják a 6 kerekű járművet ő nyíltan mer szembeszegülni és megkérdőjelezni "ad hoc felettesét")