Strong Island (2017) ☆ 👁

(Yance Ford)

amerikai-dán dokumentumfilm

?,?
 
7 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-02-02 22:36:48 Adam Taylor (4) #1

Egy férfi beront egy autószerelő műhely garázsába, mire annak egyik dolgozója lelövi - ez a bűntény, ami az egész film alapja. Csakhogy az esetet követő igazságügyi eljárás értelmében mindez nem bűntény, így tárgyalás sincs. Az agyonlőtt férfi véletlenül épp fekete, míg gyilkosa fehér. A lövedék pedig nemcsak az ő életének vetett véget, de egy egész családot terített le.
Szeretem az ilyen "kézműves" dokumentumfilmeket, amikor a rendező maga is a film tárgyává válik - most hirtelen a GasLand ugrik be, ami persze teljesen más témát jár körbe, de az elbeszélés módja ott is elképesztő pluszt adott hozzá a filmhez. Itt is így van: Yance Ford a legszemélyesebb családi életébe enged betekintést, miközben pedig elmeséli nekünk a testvére halálát, ő maga is értelmezni próbálja a történteket. Lényegében egyetlen estéről szól a Strong Island, ezt helyezi kontextusba, az ebben szereplőket mutatja be Mivel egyszerű, hétköznapi emberekről van szó, legtöbbször fényképeket használ illusztrálásra, ami tovább erősíti a film "kézműves" jellegét, és egyben beállítja ezt a doku lassú, meditatív hangulatát, amit a narráció tovább erősít.
Persze, ahogy ez az ilyen típusú filmeknél lenni szokott, egy kicsit néha hatásvadász a film, de nem lehet kivonni magunkat a család tragédiája alól. A befejezés például elképesztően hatásos, és egészen biztosan velem marad egy jó darabig.