Kingdom of Heaven (2005) ☆ 👁

Mennyei királyság

(Ridley Scott)

amerikai-angol-marokkói-német-spanyol dráma, háborús film, kalandfilm, történelmi film

3,2
★★★☆☆
731 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A filmben hallható Patrick Cassidy híres zeneműve, a Vide Cor Meum, mely már szerepelt Ridley Scott Hannibal című filmjében is.

A film egy békeszerető, felelősségteljes uralkodóként mutatja be IV. Balduint, aki ezüst maszkot viselt leprája miatt. A maszk ötlete William Monahan forgatókönyvírótól származik, s bár a rendezői változat kommentárjában érdekes módon a rendező, Ridley Scott azt állítja, hogy a király a valóságban is viselt maszkot, ezt sem korabeli leírások, sem más történelmi bizonyítékok nem támasztják alá.

A filmet javarészt Spanyolországban és Marokkóban forgatták.

A film bővített változata közel 45 perccel hosszabb, mint a moziváltozat. Ridley Scott azt szerette volna eredetileg, hogy a bővített változat kerüljön bemutatásra a mozikban, de üzleti megfontolás alapján ezt az ötletet el kellett vetni. Thomas Rothman stúdióigazgató ötlete, hogy a filmnek egy kétórás történelmi akciófilm műfajba illeszthető vágott változatát kell bemutatni a moziban, elbukott. A film vegyes fogadtatást kapott, s sokan nem érezték teljesnek (bizonyos jelenetek és a karakterek reakciói nem teljesen érthetőek a kivágott jelenetek nélkül). A kritikusok egyöntetűen jobbnak tartják a rendezői változatot. Egyesek "minden idők legjelentősebb rendezői változata"-ként értékelik.

A rendezői változat teljes mértékben átformálja a filmet s megváltoztatja a történetet. A legjelentősebb különbség a két verzió között, hogy a rendezői változatban megjelenik V. Balduin király, Szibilla fia, akinek működése IV. Balduin és Guidó uralkodása közé tehető.

Orlando Bloom a Karib-tenger kalózai első része után másodszor is egy kovács szerepébe bújt.

Jeremy Irons valójában III. Rajmund tripoliszi grófot alakítja. Nevét azért változtatták meg Tibériásra (volt egy ilyen nevű vára), nehogy fejfájást okozzon megkülönböztetni Chatilloni Rajnáldtól.

Egyes értelmezések szerint David Thewlis névtelen ispotályos karaktere nem emberi lény, hanem egyenesen Isten kivetülése a filmben.

Edward Norton eredetileg csak egy rövid szerepre szerződött, de a forgatókönyv elolvasása után lobbizni kezdett a király szerepéért. Mivel a filmben végig maszk fedi az arcát, ezért ő kérte, hogy ne kerüljön fel a neve a stáblistára.

Châtilloni Rajnáld unokái voltak Imre és II. András magyar királyok.