Samaria (2004) ☆ 👁

Az irgalmas lány
Samaritan Girl

(Kim Ki-duk)

dél-koreai dráma

3,7
★★★☆☆
126 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-12-02 09:14:17 ryood (4) #9

tudom, régen láttad, én pedig még régebben, de most írok cikket Kim Ki-dukról, és utánaolvastam sok mindennek, és valahogy az jutott eszembe, hogy Yeo-jin egyrészt bűntudatát enyhítendő fekszik le a korábbi "ügyfelekkel", és fizeti vissza nekik a pénzüket, amit a "szolgáltatásra" fordítottak. másrészt Yeojin aktusa, ha nem is teljesen szándékoltan, de azért irgalmas, mert a bűnös férfiakkal, akik kihasználták a pénz szükében lévő fiatal lányokat, jót tesz, ahelyett, hogy büntetné őket, ahogy azt a "szemet szemért" ószövetségi szemlélet tanítja. nem gondolom, hogy "hozzá akart tenni" valamit KIm az irgalom fogalmához, viszont új kontextusba helyezte, egy másik aspektusból mutatta meg, ami azért valljuk be, provokatív, és sok magát kereszténynek valló ember nem ért egyet vele, pedig akár ez is beleférhetne az irgalmasságba...

előzmény: somogyireka (#8)

2020-12-17 09:08:21 somogyireka (4) #8

Azt hiszem, Kim Ki-duk nagyon erős, talán soha igazán meg nem értett fogalmakat vesz elő, állítja fejre, tekeri ki, helyezi új fénybe, majd aztán sötétbe. Az előbb a Piétánál az anyai szeretetet, itt pedig az irgalom szót, melynek jelentése miatt még mindig ki kell nyitnom az értelmező szótárt és újraolvasnom a hasonló jelzővel illetett szamaritánus történetét..Figyelek, nagyon koncentrálok, hátha a film végül hozzátesz a szóhoz, s közelebb hozza a megértést..Bevallom, ezúttal ez számomra elmarad. A prostituáltnak állt fiatal lány esete után, - mely halálát követően barátnője sorra lefekszik a kuncsaftokkal, mivel mindnek fel volt írva a neve egy noteszbe, így hevesen satíroz, ha egy kész, és ami pláne, egy-egy aktus után nem kér pénzt, hanem visszafizeti a férfiaknak az összeget, majd ugye az apja áll bosszút az egyes férfiakon, - úgy érzem magam, hogy feleslegesen tekeregtem a pontosabb megértés miatt.
Mindezek mellett, igencsak szép film. A szó legnemesebb értelmében. Minden "szép" benne, még a halálok is, gyönyörű tájak, édes, ártatlan lányok és a köztük fel-felbukkanó szerelem, szerelmecske, csendben indított mozdulatok, melyek miközben kibomlanak is végig szinte hangtalan maradnak. S ahogy olykor leomlik a fal élet és halál, álom és ébrenlét között az is SZÉP. Ha az irgalom szó nem is kapott új jelentést, a szép viszont igen.

2011-03-28 23:47:50 Pete (2) #7

Hát ha Te mondod... :)
De azért várok szerintem, amíg ezt kiheverem.

előzmény: limupei (#6)

2011-03-28 22:28:08 limupei (?) #6

Ne add fel:) Próbáld meg a Tavaszt, a Bin Jipet, az Íjat vagy az Időt.

előzmény: Pete (#5)

2011-03-28 22:09:45 Pete (2) #5

Hát ennyire film rég húzott le, és ezt most nem katartikus értelemben írom.
Nem ismerem a rendező munkásságát, és ez alapján nem is szeretném megismerni... hogy a szörnyedelmek és a giccs ennyire középszerűen és öncélúan kevert ábrázolásával alkosson egy állítólag hű de jó rendező...

Beteg film és nem a jobbik fajtából. :-/ Nálam Kim Ki-duk attól tartok elásta magát.

2010-10-25 23:31:32 gerbence (5) #4

Nagyon tetszett a film, hatott rám a szentimentális, szomorkás és mégis paradox módon valahogy életszeretetet is sugárzó hangulata.
A történet nagyon egyszeru, és ezt képileg is sikerült áthozni. Egyszeru beállítások, semmi muvészieskedés, a kamera éppen csak úgy ott van, követ, mutat. Mégis gyönyöruek a képek: a színek csodálatosak, de természetesek, a beállítások hétköznapi egyszeruséget sugallnak, és ez a természetesség és visszafogottság jellemzi a színészeket is. Pedig távol-keleti filmeknél mindig félek a túljátszottságtól és a túlzó képi megkomponáltságtól, de ez a film bizony európai szemmel nézve is teljesen átérezheto, átélheto módon lett megfogalmazva. A zene is csodálatos, és és annyira kitölti a képsorokat, hogy észre sem lehet venni, ha percekig meg sem szólalnak a filmben. A történet is gönyöru - bár talán inkább mocskosnak és lehangolónak kéne látnom, nekem mégis a valódi és tiszta érzelmekrol, érzésekrol beszél, és ettol valahogy széppé válik. Nekem a befejezés is tetszett, és nem éreztem úgy, hogy a rendezo nem tudott mit kezdeni a sztorival, ez így éppen annyira kerek, ill. éppen annyira nem az, amennyire kell.
Megható, csodálatos filmélmény, amit biztosan sokszor elo fogok még venni, és nem gyozöm leírni: csodaszép, letisztult, szemet és szívet gyönyörködteto példája a filmkészítésnek.

2009-06-06 15:40:52 HejjaX (2) #3

szörnyen gagyi film. az egész sztori annyira idétlen, a szituációk durván életszerűtlenek, a párbeszédek olyan szellemtelenek, mintha egy 14 éves gyerek írta volna őket.
az a jelenet pl. amikor az autó azért nem tud tovább menni, mert 3 kődarab van a kereke előtt, egyszerűen röhejes, kicsit visszatolatna és máris simán elférne, ehelyett 10 percet szarakodnak, mire a kiscsaj kipakolja a köveket - vicc az egész, szánalom.
vagy az a fordulat a másik halála után, hogy a szűz kiscsaj lefekszik tök idegenekkel és visszafizeti a pénzt, amit a másik csaj keresett - hát nem akartam elhinni, hogy ilyen idiótaságot ki lehet találni.

de sorolhatnám a jeleneteket, mintha egy gyerek találta volna ki és írta volna meg őket, totálisan életszerűtlenek. annyira művi az egész, főként a párbeszédek, hogy szinte fáj.

2009-04-12 19:16:34 Kalti (3) #2

Az Oldboy nem Kim Ki-duk film, egyébként nekem is ez tetszett tőle a legkevésbé. A többi rendezése sem az a kimondottan habkönnyű darab, de úgy nagyjából megfejthető, ez viszont meghaladta a képességeimet, a befejezés számomra teljes homály, érthetetlen, következetlen. Ahogy az életben maradt lány motivációi sem derültek ki számomra. Szóval egy nagy kérdőjel bennem ez a film, de ha valaki össze tudta rakni, akkor nyugodtan homályosítson fel :).

2009-03-04 22:10:06 "L" (3) #1

A Bin Jip és az Idők tetszett nagyon, az Oldboyt végig sem tudtam nézni, ez szó szerint "oké/elmegy". :)