Phantom Thread (2017) ☆

Fantomszál

(Paul Thomas Anderson)

amerikai dráma, szerelmi történet

3,8
★★★★☆
182 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-08-14 09:35:30 Mikkey (4) #19

arról szól, hogy egy önmaga szentségében megingathatatlan ember, hogy kerül át full alárendelt pozícióba a kapcsolatán belül, mikor a másik fél megérzi a titkolt gyengeségeit, sérüléseit.
nagyon érdekes, fűszeres dolgok ezek, aki kicsit mélyebben belelát ezekbe a dolgokba, annak sokat adhat

előzmény: David (#18)

2018-08-14 09:24:04 David (1) #18

46 perc. Ennyit bírtam, ugyanis ennyi idő elteltével sem jöttem rá, hogy ez a film miről is akar szólni. Pedig DDL ismét nagyot játszik, kár érte..

2018-03-31 10:25:04 caulfield (4) #17

Mint mindig most is érdekes és izgalmas dilemmák jelennek meg PTA filmjében. (Az Inherent Vice dagályos melankóliája képez egyedül kivételt eddig az életműben. De oké, szerintem nézzük el neki, hogy csinált egy filmes albumot kizárólag önmagának…) A Fantomszálban a függőség általános témakörét brit úriember érzékenységével járja körbe. Woodcockra a titokban gyerekes és anyakomplexusos, ámde roppant sikeres divatművészre kőtömbökként hullanak vissza saját dekoratív szövevényei azzal, hogy a pincérlány szembesíti őt a szolgálatnak addig számára ismeretlen mélységeivel. A ruhatervező mindenkit, köztük a legmagasabb körök királyi tagjait is a legnagyobb alázattal elégíti ki a viseletek költőjeként. A parttalan varrássa viszont egybeesik saját üszkös varratainak táplálásával, amelyekbe mint egy meleg légvárba, úgy vackolja el magát. Ezt a várakozást töri meg a pusztító szerelem, kegyetlenül.
Mondjuk a hagyományos filmnyelvi megoldások talán néhol sótlanra, vagy manírosra szabják a jeleneteket, - némileg érződik egyfajta tolakodó szándék, modorosság mind a zeneválasztásban, mind a rendezésben - mert PTA már bizonyította, hogy képes sutba vetni bármilyen bevett szokást és tud akár zakatolással kísért, végtelenül fonodó snitteket is alkotni. Esetleg mégis elfért volna némi formabontás, furamód a The Masternek pedig konvencionális elemek beemelése tett volna jót, de ez mind csak stílusbeli kukacoskodás a részemről.
Paul Thomas Anderson filmes emberismeretét így is legalább annyira öröm nézni, mint Daniel Day-Lewis átszellemült játékát élvezni.

2018-03-18 17:55:07 Gasz András (2) #16

Én majdnem elaludtam rajta 2-szer is . Plusz nekem se jött be nagyon DDL karaktere. Ellenszenves és nem épp szimpatikus volt. A játéka se volt annyira erőteljes mint a 3 db Oscar díjas szerepekor. Pedig szerettem legtöbbször PTA munkáit. De ez most nagyon félrement.

2018-02-18 20:51:16 Gameface (2) #15

az alakítások, a képek, a fények, a zene, a pompa, a precízió, a rezdülések jelentősége, egy felemelő/beteges kapcsolat, az óramű pontosságán is túlmutató szerkesztettség... PTA ismét oktatást tart filmkészítésből...

... egy visszataszító alakról. na szép, nem csodálom, hogy DDL leszerelt, miután egy ilyen hitvány lélek mélyére kellett alámerülnie. hölgyek, sose vesztegessétek az időtök egy olyan úriemberre, aki nem magának tankol és picsogó óvodássá válik, amikor rájön, hogy vajon lett párolva a spárga.

2018-02-17 15:06:49 Olórin (4) #14

Nagyon mesterkéltnek és manírosnak éreztem (csatlakozom a "kívül maradáshoz"), de a vége olyan sajátosan bizarr (megható és beteg egyszerre), hogy nálam nagyon felhúzza.

2018-02-13 15:07:31 mimóza (5) #13

Lassú léptű, kimért és csöndben bontakozó történetet láttam itt, aminek minden öltése tudatos: fényképezése, díszletei, a zseniális zene, a szereplők játéka. Imádtam az angliai vidéket, az erdőt, a macskaköves utcákat... Itt termett hősünk számára a lány, akire régóta várt, de végre megtalálta. Már gyerekkoromban is tűnődtem rajta, mi történik Hamupipőkével, miután a hercegé lesz, és elviszi a palotájába... Nos, ez a film meséli el. Felnőtt fejjel már tudom, hogy "a boldogan élnek, míg meg nem halnak", bizony nem ilyen egyszerű. Adott a konfliktus a rangbeli, származásbeli, neveltetésbeli, életkorbeli különbségek miatt, és mert a társnő, múzsa, modell és szerelmes nő változást hoz. Képes úgy kenni egy szelet kenyeret, hogy az idegesítő hangot adjon ki! A finom történetben szinte végig nyitva marad, hogy Alma a kényszeres-rögeszmés, "gyógyíthatatlan" agglegény szelíd megmentője lesz, "Isten ujja"; vagy épp ellenkezőleg: pusztító végzete. A sok közelkép a lelkünk közepébe hozza őket, a kitartott, csöndes felvételeken arcuk és szemük rezzenéseiből olvashatunk, miközben köztük, és köztünk - a nézők és filmbeli szereplők - között is csökken, majd eltűnik a távolság.
Nálam számos nyitott ajtóra talált ez a történet, már az első 20 percben beosont vagy hét kapun, és végig, nagyjából negyed óránként újabb és újabb utakat talált hozzám: megsúghatom, behálózott a rejtett szállal. Egy finom képkockán látható az ezüstös felirat, amit a menyasszonyi ruha szélébe belevarrtak: "Nincs átok rajta", vagyis "áldott"... Ilyen apró logót szeretnék rejtett szállal varrni minden kapcsolatomba...
Mert az igaziak megérik a bíbelődést, hogy megóvjam őket portól, szellemektől, időtől.

2018-02-12 20:11:45 tomside (3) #12

Azért megvannak azok a pillanatok, amikor rámtör, hogy felpontozzam KETTŐVEL. Ilyenkor el-elgondolkodom azon, hogy teljesen ellentmondani magamnak bizonyos értelemben a kiegyensúlyozottság legtökéletesebb formája. :D

2018-02-12 13:07:22 tomside (3) #11

Nekik biztos tetszett az előzetes.

előzmény: Havierez (#2)

2018-02-08 13:11:49 tomside (3) #10

Nagyon küszködik azzal, hogy kifejezzen valamit, de azt hiszem, lehet érteni a lényegét. És ha ez így van, csodálom ezt az embert.

előzmény: manuva (#6)

2018-02-07 00:55:38 tomside (3) #9

Sajnos saatonda társunk mellett kell játékra jelentkeznem. Csak ahogy írja:
"operatőri munka, színészvezetés és persze a színészi alakítások kíválóak, de sajnos a tartalom lényegesen gyengébb ennél..."

Ezeken túl viszont a film teljesen kívül marad az életemből, és azzal együtt, hogy semmi jogom általánosítani, szerintem sokakéból ki fog. Nem értem, mi a célja. Nem szórakoztat, nem gyönyörködtet, nem tanít... semmi, egyszerűen csak ennyi ugrik be róla: kívül marad. És nagy kár ezért, mert pl. a rendező csaknem húsz éves Magnoliája meg épp a céltudatosságában volt kiemelkedő, az a film klasszikus értelemben "adott". A fantomszál - bánatomra - nálam egyértelműen Anderson gyengébbjei között landol.

2018-02-05 03:46:22 dittike (5) #8

Zseniális atmoszféra izzó levegő a két főszereplő között végig jelen van a filmben a szeretet és gyűlölet kettős játéka.

2018-02-05 01:32:10 whiteman 01 (5) #7

Giccs?? Ez? Először talán nézd meg a filmet:)

előzmény: Havierez (#2)

2018-02-04 13:53:52 manuva (4) #6

Unable to give an exact reason for his decision, in a November 2017 interview Day-Lewis stated, "I haven't figured it out. But it's settled on me, and it’s just there…I dread to use the overused word 'artist,' but there's something of the responsibility of the artist that hung over me. I need to believe in the value of what I’m doing. The work can seem vital. Irresistible, even. And if an audience believes it, that should be good enough for me. But, lately, it isn't.”

előzmény: Havierez (#4)

2018-02-04 06:50:58 Gergely Gergő (4) #5

http://m.magyarnarancs.hu/mikrofilm/visszavonul-a-szineszettol-mert-olyan-szomorusag-tort-ra-amivel-mar-nem-tudott-mit-kezdeni-109123?utm_source=www.toptalq.hu

előzmény: Havierez (#4)

2018-02-02 16:09:27 Havierez (?) #4

Valahol olvastam hogy ez a film Daniel Day Lewis utolsó filmes szerepe. Valaki tudja hogy ennek mi az oka? Miért nem játszik több filmben?

2018-02-02 15:41:29 saatonda (3) #3

operatőri munka, színészvezetés és persze a színészi alakítások kíválóak, de sajnos a tartalom lényegesen gyengébb ennél, akit magával ragad eme bizarr művészi-gótikus románc, annak tetszeni fog, aki kívül marad, az viszont sok értelmet nem fog benne találni, amit mégis, azt lehet jobb ha nem találjuk meg, mert mindenféleképpen közhelyes vagy akár értelmetlen.

ha már period drama, ha terence davies ebben a században sosem volt jelölt, ha az immigrant is sőt, még a carol is(!) kimaradt a jelöltek sorából (james ivory újabb alkotásait ne is említsük), reméljük, ez sem fog oscart nyerni, mert az említettek mind jobbak

elsősorban a női alakítások miatt érdemes megnézni, azok kiválóak, meg persze day-lewis ill. period drama rajongóknak, bár itt anglia és a divattervezés csak díszlet, nem erről szól a film.

2018-02-02 00:15:39 Havierez (?) #2

Előzetes alapján azt mondom ez a film egy óriási giccs!!! Már csak azt nem értem hogyan, miért jelölték ezt a nyáltengert Oscar díjra legjobb alkotás kategoriában??!

2017-10-24 12:20:05 Ugor (?) #1