Gerald's Game (2017) ☆

(Mike Flanagan)

amerikai horror, thriller

3,5
★★★☆☆
103 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-10-30 09:40:31 Jason13 (3) #9

Úgy tűnik, Hollywood idén újra felfedezte magának Stephen King munkásságát. Sok más adaptáció mellett ugyanis befutott a Bilincsben filmes változata is.
Először a Setét Torony adaptációja került moziba, ami végül elég csalódáskeltőre sikeredett és anyagilag se teljesített valami fényesen. De azt követően érkezett a gonosz bohóc, Pennywise filmje, melynek sikerült megfelelnie az elvárásoknak és a kellően pozitív kritikai fogadtatás mellé rengeteg pénzt is hozott a konyhára. És itt még nem ért véget a felsorolás, hiszen a Netflix is előrukkolt két King mozival, a Gerald’s Game-el és az 1922-vel. Én most az előbbivel foglalkoznék egy kicsit.
A magyar keresztségben Bilincsben címen futó regényhez még nem volt szerencsém, de történetével nagyjával tisztában voltam már a mozgóképes verzió megtekintése előtt is.
Adva van egy házaspár, akik elutaznak tóparti nyaralójukhoz, hogy ott eltöltsenek pár napot és közben javítsanak kissé megfáradt kapcsolatukon. Ennek első állomása némi romantikázás, melyet aztán egy erotikus szerepjáték követ, ahol a férj ágyhoz bilincseli feleségét. A nő rövid időn belül nem tetszését fejezi ki ezzel kapcsolatban és emiatt heves vitába kezd a férfival, aki viszont pont ekkor szenved el egy szívrohamot. Ezt követően a nő védtelenül, bilincsbe verve marad az üres nyaralóban.
A sztori nem különösebben bonyolult, de ez nem is elvárás egy olyan horrortól/thrillertől, mely többnyire egy helyszínen játszódik és egy szereplőt tart a középpontban. Viszont az mindenképp fontos, hogy a csapdába került főszereplőt kellő mértékben megismerjük és szimpatizálni tudjunk vele. Ilyen szempontból ügyes a film és arra is képes, hogy izgalmas képsorokat tárjon elénk, melyek során hősnőnk először szabadulni próbál a bilincsektől. Majd később már csak arra törekszik, hogy minél tovább húzza ki ebben a szerencsétlen helyzetben.
De aztán a játékidő felénél megszaporodtak az olyan megoldások, melyek jócskán lehúzták számomra az élményt. Azt még elfogadtam, hogy a nőt egy idő után hallucinációk kezdik gyötörni, hiszen ezekből fény derül a múltjára és közelebb kerülhetünk hozzá érzelmileg.
Azonban egy idő után ezek a képzelgések már nem drámaiak és nem félelmetesek, szimplán csak elképesztően szájbarágósak. És itt jegyezném meg, hogy leírva hiába működhetnek jól a részletes ismertetések, azért egy filmben (főleg ebben a műfajban) nem kéne ennyire hatásvadász módon felfedni az összes lapot.
Hősnőnk múltjával kapcsolatban hamar kiderülnek a legfontosabb dolgok. Viszont követően is jönnek a visszaemlékezések és hallucinációk, melyek ugyan képileg hatásosak, de leginkább csak az időt húzzák. A történet szempontjából nézve már nem szolgálnak érdemleges információval.
Az utolsó 10 perc pedig már csak a jéghegy csúcsa ilyen szempontból. Rendkívül túlhúzott és giccses lett, ahol már a belső monológok is inkább röhejessé válnak, mintsem érzelem dússá.
Ennek ellenére azonban mégsem nevezhető rossznak a Bilincsben. Egyrészt a színészi játék rendkívül erős. Carla Gugino egyszerűen remek, játéka csak a film végén bicsaklik meg kissé, de erről szerintem csak a szájába adott gyenge mondatok tehetnek. Bruce Greenwood szintén megmutatja, hogy nincs híján tehetségnek és ha nincs is annyit a képernyőn, mint Gugino, attól még egyen értékű társává tud válni.
Technikai szempontból se érheti panasz a mozit, hiszen az operatőri munka korrekt. Ugyan a zenei aláfestés nem fogja megrengetni a világot, de a képsorok alatt teljesen jól működnek a dallamok.
Amit még kiemelnék, az a véres jelenetek minősége. Nincs belőlük sok, de az a kevés, ami van, nagyon hatásos. Sőt, az egyik képsornál még fel is szisszentem és majdnem arra vetemedtem, hogy egy kicsit elfordulok. Pedig már sok brutális alkotást láttam, mégis, ez a viszonylag visszafogott szösszenet képes volt arra, hogy pár pillanatra elborzasszon.
Összegezve a dolgokat, az Oculus és a Hush rendezője, Mike Flanagan most se végzett rossz munkát, de nálam a jó kategóriát még így se éri el a Bilincsben. Egyszerűen túl szájbarágós volt számomra, helyenként önismétlésbe csap át és a befejezést is sikerült elnyújtani. Emiatt inkább hajlok az átlagos értékelés felé, viszont az egyhelyszínes thrillerek/horrorok és King kedvelők nyugodtan próbát tehetnek vele.

2017-10-29 15:48:10 Lanie (5) #8

Az még hagyján, de most nézem, te jó ég 61 éves! Na jó, nem tud nem előtörni belőlem a nő, ki kell hogy mondjam; fantasztikusan néz ki ebben a filmben!

2017-10-28 18:23:02 BonnyJohnny (4) #7

Akkor pont rossz volt a példa... :D
Viszont, ha nem ismertségre gondolunk, hanem tehetségre, akkor Bruce Greenwoodot megvédeném. Szerintem jó karakterszínész, a hangját kifejezetten imádom. :)

előzmény: Ragemarci (#6)

2017-10-28 17:53:57 Ragemarci (4) #6

Vannak ilyenek persze, nem azt mondom. Inkább nem is, hogy ismertek vagy nem, hanem, hogy nem igazán villantották meg a tehetségüket az elmúlt mondjuk 10-15 évben :-) A The Man from Earth pedig számomra nem egy jó film sokkal inkább egy túlértékelt alkotás.

2017-10-28 17:33:00 BonnyJohnny (4) #5

A Man from Earth is jó film, pedig csupa kevéssé ismert színész játszik benne, akikhez képest Greenwood világsztár.

előzmény: Ragemarci (#4)

2017-10-28 17:08:15 Ragemarci (4) #4

Az a durva, hogy Guginonak 15 évet kellett várnia, hogy a karrierjében összejöjjön egy "tv-film" amiben elismerik. Nem kapott idáig egy hasonló szerepet sem vagy ez most megfogta, egymásra találtak a karakterrel? Ami még szintén szerencsés, hogy Flanagan is közepesen tehetséges, de most itt ő is a legjobbját nyújtja. De ide vehetjük amúgy Greenwoodot is aki szintén egy B kategóriás színész. Szóval ez a film jó csillagállás alatt született, talán mert nem volt napfogyatkozás.

2017-10-12 11:57:23 TheDriver (4) #3

Az idei legjobb King adaptáció. Néha ugyan le-le ül, es pár fontos jelenetnel több magyarázat is elfért volna, de baromi hatásos/nyomasztó lélektani dráma. Carla Gugino zseniális a főszerepben.

2017-10-04 19:27:47 Lanie (5) #2

Először négyest akartam rá adni aztán.. rájöttem, hogy ezt simán meg tudnám nézni még jó párszor és akkor is találnék benne valami aprócska dolgot amin elmélyedhetek. Nem olvastam a könyvet, de elég nehéz lehetett megfelelően megfilmesíteni azt, amikor egy nő belső vívódását kell megmutatni. A színészek, az a kevés aki van benne, rettenet fantasztikus, én személy szerint imádom azt is amikor a cselekmény egy helyszínen játszódik végig. Nagyon erős, megmaradt bennem azóta is a cselekménye, biztosan elolvasom majd ha tehetem.

2017-10-02 00:25:49 Umberto (4) #1

Amikor olvastam a regényt, a belső monológok miatt szinte megfilmesíthetetlennek tartottam, de most azt kell mondanom, a nagyon nehéz alapanyagból a készítők szinte mindent kihoztak, amit csak ki lehetett.