Jusqu'à la garde (2017) ☆ 👁

Láthatás
Custody

(Xavier Legrand)

francia dráma

4,3
★★★★☆
43 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-02-11 13:54:38 kaamir (5) #7

Rettenetesen megterhelő, nyomasztó élmény másfél órán át testközelből nézni, ahogy ez a vadparaszt válogatott módon terrorizálja a fiát és a családját. A film ugyanakkor döbbenetes hitelességgel mutatja be a családon belüli erőszaknak ezt a formáját, amit talán a legnehezebb észrevenni, és amiben az áldozatok is a legtovább tűrnek.

Legrand nagyon finom ecsetvonásokkal fest nagyon árnyalt képet Antoine karakteréről, csak figyelni kell a részletekre. Például arra, hogy mi a hobbija, mit találnak érdemesnek kiemelni a barátai róla, és hogy miként viselkedik a szüleivel, és azok vele. Aki látott már az életben hasonló fazont és élethelyzetet, az pontosan tudja, hogy mennyire autentikus mindez.

És éppen ez a legmegrázóbb ebben a filmben, hogy ahogy vége, arcon csap a valóság. Hány és hány ilyen férfi rohangál közöttünk, hány családban zajlik ugyanaz, vagy még durvább. Legrand mesteri mozija csak megmutatja, hogy milyen is ez közelről.

2023-01-02 17:30:25 ryood (2) #6

feldühített ez a film.
na nem azért, mert annyira megrázott volna, amit az "áldozatoknak" el kellett viselniük, és a végén egy hatásvadászatot kimaxoló jelenetben csúcsra járatódjon a robbanás...
nem. végtelenül leegyszerűsített fekete-fehér képet fest Xavier Legrand első filmjében. semmi kontextusa nincs a látottaknak, a "bűnös" férfiről semmi nem derül ki az ég-világon, hogy miért is lett olyan agresszív, erőszakos, bántalmazó apa és férj. ezzel szemben a feleség és a gyerekek a megtestesült jóság, az ő szüleik is hibátlanok. egyáltalán semmit nem tudunk meg a kapcsolatukról néhány sztereotipikus felskiccelésnél. a férfi rossz, értem? hát nagyjából ennyi a mondanivaló: csúnya férfiak.
szóval az van, hogy ez egy hardcore propaganda film. pszeudo-feminista, férfigyűlölő, amit viszont Velencében hangos tapssal fogadtak, és díjazták is nem kicsit.
óriási csalódás.
a színészek miatt nem karó.

aki a témában releváns, és mélyre hatoló, komplex filmet akar látni, annak továbbra is a Kramer kontra Kramert ajánlom.

2022-09-22 10:16:09 Norbert Simon (5) #5

Ez egy minden kétséget kizáróan fontos film. Szívszorító dráma. Ilyen mélyen húsbavágó filmet a témáról nem is emlékszem hirtelen ,hogy láttam volna. A történet nagyon életszerű. A karakterek nagyon sokszor a valóságot tükrözik vissza, fantasztikusan jól felépítettek, a színészek mindegyike remekel. A kisfiút alakító színész még mindig a lelki szemeim előtt van pedig négy napja láttam a filmet. A forgatókönyv pedig egy külön zseniális értékelést érdemel. Nem egyszerű dolga lesz a nézőnek vele.

2022-04-26 11:57:06 mimóza (5) #4

Köszönöm az ajánlót, rávettél, hogy nézzem meg a filmet. Pontosan megtervezett forgatókönyv, feszes cselekmény, hibátlan színészi alakítások jellemzik ezt az alkotást; úgy van, ahogy írod, nincs itt egy másodpercnyi üresjárat, sem felesleges jelenet, szó, mozdulat. Életszerű a történet, kezdve azzal, hogy a bírónő karaktere nem a legélesebb kés a fiókban. Simán megvezeti a szelíd mackónak tűnő vadállat. Megszakad a szíved a két gyerekért és az őket menekíteni próbáló anyáért. Az utolsó 20 perc legalább olyan erős, mint a Ragyogásban a fejszés jelenet. Nem akarsz ott lenni a fürdőkádban, de ott vagy. Ó, hány és hány gyereknek, nőnek kell így rettegnie nap mint nap! Pedig ezt a kis bolygót boldog, szabad, csillogó szemű fiataloknak kellene betöltenie, akiknek biztonságos család adatott, ahol felnőhettek. Édes Istenem, vágyálom ez csak, amíg felnőtt emberek nem szánnak időt arra, hogy gyógyuljanak a saját sebeikből, s ezáltal egészséges kapcsolódásokra legyenek képesek! :(

2022-04-25 20:35:43 Dió (5) #3

Szóval ez a film úgy törölte fel velem a padlót, hogy a parketta is feljött. Miért? Először is amiatt az első 20 perc miatt, ami olyan pofátlanul vezeti a nézőt az orránál fogva, hogy a szavam elakadt, amikor jött a "fordulat", hogy kimutassák a karakterek a foguk fehérjét. Majd jött a film középső fele, ahol iszonyat erős színészek játszottak el egy nagyon durva sztorit mindenféle sallang, szarakodás és három órás hossz nélkül. Végül pedig ott a finálé, ami... nem, sajnos nem tudom jobban megfogalmazni, mint az előttem szóló. A horror tényleg a legtalálóbb jelző rá. Must-see a gyomorbavágó, realista drámák szeretőinek, de vigyázat, több napon túl gyógyuló sérüléseket okozhat.

2020-09-15 12:26:56 hhgygy (5) #2

Mivel látom, hogy rengetegen meg akarják nézni, 650 forintért nézhető a cinego-n.
Én megtettem és brutálisan jó volt. Én nem nézek horrorfilmeket, de az utolsó negyedóra felért eggyel.

2018-02-28 23:32:04 Ugor (?) #1

Vetítési időpontok: március 3. 20.30 Toldi,
március 4. 20.00 Puskin