Sortűz egy fekete bivalyért (1984) ☆ 👁

(Szabó László)

francia-magyar dráma

3,8
★★★★☆
22 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-03-25 15:09:44 BudapestBoy (4) #2

Gion Nándor egy olyan gyöngyszeme volt a mai magyar irodalomnak, akinek a munkássága képes arra, hogy összekovácsolja a magyarság minden rétegét.
És van egy novellája, amiből készült egy Késdobáló című kisjáték film. Na az csodálatos, de sajnos sehol el nem érhető mestermű. 83-84 körül láttam egyszer a magyar TVben, azóta is keresem..

2019-02-07 20:32:03 zéel (5) #1

Ez a film nekem a nagy kedvenc Hrabal-Menzel filmek hangulatát idézi. Valami megértés, elfogadás, derű lengi át, az egyébként súlyos téma, ill. a film hangulatát. Itt sincs sok ok az örömre, ha csak az nem, hogy a kis falu lakói éppen túl vannak a II. világháborún.
A film Gion Nándor azonos című regénye alapján készült. Kedvenc hősöm a "gróf elvtárs".
Gion Nándorról pedig érdemes megjegyezni, hogy a soknemzetiségű, magyarok, szerbek, németek lakta bácskai kisvárosban, Szenttamáson született és a Vajdaságban élt.

No és, olyan karizmatikus francia színészek játszanak a filmben, mint pl. Jean-Louis Trintignant és Jean Rochefort. Nem megfeledkezve a magyarokról sem, hiszen Kállai Ferenc, Székely B. Miklós vagy Szilágyi István (alias Lópici Gáspár) is remeklenek.