Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) ☆

Jurassic World: Bukott birodalom

(Juan Antonio Bayona)

amerikai-spanyol akciófilm, kalandfilm, sci-fi

2,6
★★☆☆☆
313 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-01-30 18:24:06 Nordbright (2) #22

Először hármast akartam rá adni, viszont igazából 2,5-öt érdemelne és nem tudtam eldönteni miért kapja meg a hármast. Nem tudnék sokat mellette érvelni, ezért sajnos maradt a kettes.
Ahogy már mások is írták előttem, nekem is azonnal az volt az érzésem, hogy (némi túlzással) ezt a filmet gyakorlatilag össze lehetne vágni az előző 4 rész egy-egy jelenetéből. Zéró újdonság, zéró innováció. Az "újabb bőr" egyik klasszikus példája lehetne. Maga a film nem rossz... csak olyan semmilyen, semmi extra. Elmegy egynek. Ezzel viszont sajnos tovább rombolja a JW/JP világát.

2018-11-13 23:56:45 Dangar (2) #21

Az elsõ JW-re anno azt mondtam, "baromi látványos, de meglehetõsen buta".
Egy darabig kb. így állt a Bukott Birodalom is, de már nagyjából féltávnál át kellett írnom az egyenletet. Merthogy ez a film még mindíg baromi látványos, de nemhogy nem buta, hanem annyira kínosan és orbitálisan hülye (és annak nézik vele a nézõket is...), hogy az valami kiakasztó! Csalódás. Nagy kár érte...:(

2018-11-08 23:54:56 saatonda (?) #20

lényegében bukott birodalom, ezekben az őslényekben ennyi volt, hacsak valaki egy zseniális forgatókönyvvel nem tud előállni (kevés az esélye), kár lenne tovább kínlódni, egyetlen igazán jó folytatás sem volt, ez meg már tényleg a kín itt-ott szórakoztató terméke, nem több.

2018-10-24 08:39:39 schankox (3) #19

"A világ legnagyobb állatjogi problémája" - mondja a hírolvasó a film elején, ezzel igencsak alacsonyra téve a lécet. A zavaros és igen gyenge lábakon álló kezdésből egy lendületes, akár még izgalmasnak és humorosnak is mondható akciófilm kerekedik ki, ám egy olyan fajta, amiből teljes mértékben hiányzik az egyediség, az ötlet és a váratlan fordulat. A sorozat előbbi részeiből ismert klisék vonulnak fel végtelen (két órányi) mennyiségben. Egyszer nézős, méltán feledhető alkotás.

2018-10-23 14:59:50 elmouse (4) #18

Nem tudom, hogyan, mikor és miért ill. szándékosan-e, de sikerült az egész sorozat paródiáját létrehozni ebben a filmben. Aki erre fogékony, az jól fog szórakozni. Én az vagyok és nagyon élveztem minden percét. :)

2018-10-14 02:17:28 tomside (2) #17

Szombati rutin tescózás; összedobálod a szatyorba, ami eddig bejött, és viszed haza. Nem ad semmi újat, nem is izgalmas, de legalább tudod, hogy mit vettél meg. Fogyasztási cikk.

2018-09-12 17:39:50 Rorschach (1) #16

Végre egy folytatás, ami jobb az előzményénél. Még így is fizikailag fáj és bőven egyes, de legalább már nem bánt a tudat, hogy nem lehet két karót adni egy filmnek.

Nem kapcsolódó site-ötlet: kéne biztosítani a lehetőséget, hogy mondjuk öt-öt nagy kedvencnek és nagy borzadálynak két ötöst, ill. két egyest lehessen adni.

2018-09-12 17:35:43 Edwest12 (3) #15

Elfogult vagyok a Jurassic Parkkal és folytatásaival kapcsolatban. Egyedül a harmadik rész az, amit valahogy sosincs kedvem betenni a lejátszóba. Ezt annál lényegesen jobban szerettem, de azért jó pár fájó pont van a filmben.
Ahogy írták többen: nincsenek színészi alakítások, és ezért sajnos nem tudom a színészeket hibáztatni, mert egyszerűen nem kaptak teret ilyesmire. Felmondták a szöveget, szaladtak, ha kellett (és sokat kellett), aztán annyi. Ami még rettenetesen bántó, az a folyamatos önismétlés, a fantázia hiánya, amit már rég nem lehet nosztalgikus kikacsintásnak venni. Volt, hogy azon vettem észre magam, hogy csak nehogy már megint valami epikus harc következzen két húsevő dinó között, de aztán mégis az következett. Nem mondom, hogy rossz volt, mert a látvány elvitte a hátán a filmet, és valószínűleg újra fogom nézni még nem egyszer, ha épp ilyesmire van ingerem, de ez akkor is csak "elmegy" kategória. Talán egyéni szocprobléma, de engem nagyon idegesít, ha egy filmbe olyan dolgokat szuszakolnak bele, aminek semmi funkciója nincs, csak egy zavaró tényező, és ha kivágnánk, a kutyának nem hiányozna. Ilyen volt a kislány nagypapástul, nevelőnőstül (vagy mit játszott Geraldine Chaplin, akit innen is üdvözlök!). Ezt a szálat egyszerűen nem tudom hova tenni. Ha a tervezett trilógia záródarabjában lesz ennek jelentősége, akkor persze mea culpa, meg ilyesmik, de itt csak egy kolonc volt a történet nyakán ez a szál. Talán a kihagyásával felszabaduló időt fordíthatták volna olyan dolgok kidolgozására, ami szerethetőbbé tette volna a filmet.
Többnyire idegesíteni szokott, ha valaki olyasmi miatt szólja le a filmet, hogy valami nem felelt meg a fizika/kémia/biológia szabályainak, de bevallom, a vérátömlesztős rész még nálam is kiverte a biztosítékot.
Kimondhatjuk, hogy a film leggyengébb pontja a forgatókönyv, ami eleve elrendel bizonyos dolgokat, amik úgy vannak, és a dolgok közt hiányzik az ok-okozati összefüggés. Legjobb példa erre Kék esete, aki kicsinyeit védve majdnem nekimegy a rég nem látott Chris Pratt-nek, majd mikor az látszólag behúzta a csőbe és átadta a vadászoknak, legközelebbi találkozásukkor már úgy bízik CP-ben, mintha mi sem történt volna... Amúgy a kis velociraptorok kitől voltak, és méginkább mi lett velük? Miért nem kellettek senkinek, ha Kéknek olyan értékes a genetikai állománya?

2018-09-09 09:30:05 ifj. Ó. Posszum (4) #14

Huu, nem tudom eldönteni, mit láttam. Az első fele tényleg egy unalmas ZS-kategóriás dinós kalandfilm a 2000-es évekből, a második felétől pedig egy keményvonalas ZS-akció keverve Jurassic Park best offal. Viszont rettentően szórakoztató. A harmadik résszel nem összehasonlítható, mert az csak simán szar, de ez... Így összebaszarintani valamit tényleg művészet. Azt hiszem, szerettem :D

2018-09-08 12:07:48 opposition (2) #13

Nekem az első nagyon bejött, bármikor megnézős... De ez...?!
A mélypont a licitálás volt, az Billy Drago-s Szív TV-s 'Zs'-kat. borzalom...

2018-09-06 15:57:13 Norbert Simon (1) #12

Számomra a végignézés is egy komoly kihívást jelentett...

2018-09-04 22:59:03 VVega (1) #11

Nem bírtam végignézni. Rendesen ipari hulladék.

2018-08-16 09:53:09 kaamir (2) #10

Ül a forgatókönyvíró a szobájában, és már tizedszer írja le, hogy "és akkor a semmiből felbukkan a T-rex, Blue, Magdi Anyus, anyámkínja, és megmenti a helyzetet". Elégedetten bólint, jó lesz ez így, ki nem sz*rja le, úgyis a cím eladja az egészet. Valami elképesztően cinikusnak kell lenni, hogy valaki egy ilyen munkát kiadjon a kezéből.

Bayona belecsempészett pár poszterre nyomtatható beállítást, és kb. ennyi. Egy 10 évesnek vannak ilyen ötletei, hogy hú, dínók hadi célra, hú, dínók és vulkán. Botrányosan ostoba, és elképesztően pofátlanul próbál fejet hajtani (lopni) az első két részből.

2018-07-17 21:50:17 Jason13 (3) #9

Az idei év első igazán nagy csalódása számomra a Bukott birodalom.
Az igazat megvallva, már az előzetesek láttán is húztam a szám, de végtére is bíztam J.A. Bayona direktorban, hiszen vizualitás terén elég tehetséges a fickó. No, meg a színészi gárda is bizakodásra adott okot, de a végeredmény láttán közel sem voltam elégedett.
Nekem már a történet is több ponton sántított, de a film első felében azért túl tudtam tenni magam a logikátlanságokon és következetlenségeken. Ez annak is köszönhető, hogy a cselekmény igencsak pörgősen halad előre és a látvány is kifogástalan. Az akciójelenetek elképesztően jól megkoreografáltak és a hangulat is a helyén volt, itt még éreztem a "Jurassic-atmoszférát".
De ahogy a szereplők elhagyják a szigetet, ott a mozi minősége elég gyorsan elkezdett süllyedni. Egyrészt itt érezhető egy éles váltás és az eddig felépített (és már jól bejáratott) kalandfilmes szál megy a levesbe és Bayona átadja a helyet egyfajta gyerekbarát túlélőhorrornak.
Ezzel nem is lenne amúgy baj, lenne potenciál egy kellően feszült "menekülünk a dinók elől"vonalban, de ott vérzik el a dolog, hogy nincsenek igazán érdekes és szerethető figurák, a sztori túlságosan széteső, hemzseg a hibáktól és el lettek nyújtva a jelenetek. Így feszültség helyett inkább az unalom csapott meg, miközben két dimenziós karaktereink futkároztak a kastélyban.
A lezárás meg szépen feltette a koronát erre a roskadozó masszára. Tárva nyitva maradt a befejezés, de az ott felvetődő problémát egy huszárvágással meg lehetne oldani.
Arról már nem is beszélve, hogy a dinók létrehozásán kívül egy másik, kifejezetten érdekes kérdéskört is érint a történet, de aztán azt a parlagon hagyják és egyáltalán nem aknázzák ki.
Hiába a jól csengő színészi gárda, egy épkézláb alakítást sem lehet találni a filmben. Oké, Howard és Pratt az előzményben sem nyújtott Oscar-esélyes teljesítményt, de volt valamiféle karakterük. Itt mindketten totál érdektelenek. A hozzájuk szegődő két fiatal segítő meg szimplán kritikán aluli, őket nyugodtan ki is lehetett volna vágni a végeredményből.
Jeff Goldblum meg hiába ugrik be kb. 2-3 percre, ennyire kár volt behívni a forgatásra.
De itt van még Toby Jones, Rafe Spall, James Cromwell és Ted Levine, akik egytől egyig tehetségesek, de sok lapot nekik se osztottak.
Zene terén se jeleskedik a Bukott birodalom, hiába maradt meg komponistaként Michael Giacchino. Míg az előző epizódhoz teljesen korrekt és nosztalgikus dallamokat szállított, addig ide egy teljesen átlagos, alig észrevehető muzsikát rakott össze.
Amire tényleg nem lehet panasz, az a film technikai oldala. A látvány parádés, az összes akciójelenet átlátható és követhető, egy-kettő kifejezetten kreatív is. Az operatőri munkát se érheti panasz, helyenként ötletes beállításokkal is találkozhatunk. Ilyen téren Bayona hozta is a tőle elvártakat, hiszen a kézjegye erősen tetten érhető az alkotáson. Vizualitás terén a már-már gótikus horrorokat idéző második félidőre se lehet panasz.
De az összkép így se valami fényes. A műfaji váltás, a logikai hibákat sorra szállító sztori, a felejthető karakterek és a semmitmondó zenei aláfestés egész egyszerűen aláaknázza az élményt.
És hiába van itt néhány jó ötlet és érdekes elgondolás, ha a végeredmény egy ingadozó katyvasz, ami egész egyszerűen nem áll össze.
Tudom, sokak számára már a Jurassic World se volt egy nagy durranás, én se dobtam el tőle az agyam, de egy korrekt kis kalandmozinak tartom, ami kellően látványosra és szórakoztatóra sikeredett, nem mellékesen a nosztalgiában is szerethetően dagonyázott.
A Bukott birodalom viszont egy ingatag lábakon álló hibrid lett, amin egyszer ellötyögtem, de többször nem hiszem, hogy előveszem.

2018-06-21 20:33:41 The man who laughs (?) #8

A Jurassic Park a 90-es évek legemlékezetesebb és legmeghatározóbb blockbustere. Trükk történeti mérföld kő és szórakoztató kalandfilm, na meg egy franchise elindítója. Egy franchiseé, amely három folytatás alatt sem volt képes megindokolni, hogy szükség van egynél több Jurassic Park filmre. Ezen pedig a Bukott Birodalom sem változtat, ami épp annyira buta és klisés, mint amennyire megalomán. A forgatókönyv épp annyira következetes, mint egy Asylum produkció és pont olyan sablonos és egydimenziós karakterekkel dolgozik, mint egy Hallmark családi film. Ettől pedig hiába a minden eddiginél gonoszabb halálosztó-dínó, a monumentális látvány és a több robbanás, a második Jurassic World mozi teljesen súlytalanná válik. Mivel az előző rész egy fanservice hajhász kvázi remake volt, annak még el lehetett kicsit nézni, hogy gátlástalanul másolja az eredetit. A Bukott birodalom ugyan nem lép rá a gátlástalan fanservicekedés útjára, ám ez nem azt jelenti, hogy képes lenne új témákat, fordulatokat hozni a sorozatba. Ugyan azokat a jeleneteket látjuk immár ötödjére, és ez már nem a hommage, hanem a fájó ötlettelenség kategóriája.

Bevallom nekem a kedvenc Jurassic Park folytatásom mindig is a lesajnált 3. rész volt. Hogy miért? Nos a nosztalgia mellett egész egyszerűen amiatt, mert nem akarja magát többnek mutatni, mint ami: egy B kategóriás, guilty pleasure, itt-ott (jó értelembe vett) trashbe hajló szörnyfilm. Nos a Bukott birodalom a legjobb pillanataiba képes volt visszahozni ezt a hangulatot. A végső "gótikus dinóhorror" szegmense még kifejezetten szórakoztató is. Ám ahhoz, hogy B filmes, bűnös élvezet legyen túlságosan hosszú.

Ha fél órával rövidebb lenne, kivágnánk belőle a sok érdektelen és a sztoriszempontjából is fölösleges mellékalakot és nagyobb teret kapnának a rajzfilmes filmes elborult ötletek és túlzások, akkor lehetett volna egy igazi, nagy költségvetésű trash gyöngyszem is. Mondjuk most úgy érzem, hogy a vicces baromságai és a második félidő elborultsága miatt előbb nézném újra, mint a fantáziátlanabb Jurassic Worldöt (vagy éppen a halálosan szürke Solo-t, ez legalább szép színes), de valószínűleg úgy sem fogom.

Már csak azt nem értem, ha a technika adott, hogy bármilyen filmben legyenek dinoszauruszok, akkor miért csak ilyen vacak filmben szerepelnek?

(Ja, Michael Giacchino film zenéje nem rossz, mert ellenben az előzővel ez nem csak abból áll, hogy hányszor csendülhet fel a Williams téma. Giacchino-nak sikerült hű maradni a klasszikus zenéhez miközben sokkal komorabb, sötétebb hangvételre váltott.)

2018-06-12 18:49:24 BonnyJohnny (2) #7

A Jurassic Worldnél rosszabb... pedig nem gondoltam volna, hogy Bayona Trevorrow alá licitál... :/

Hogy a legrosszabb-e, azt azért nem tudom eldönteni, mert a harmadik részre már nagyon nem emlékszem. De az rémlik, hogy erős kihívó... :D

előzmény: biri (#6)

2018-06-12 18:43:13 biri (2) #6

A történések többsége fájdalmasan gagyi, a történet és a szereplők faék egyszerűségűek és hiteltelenek. A profi látvány pedig csak kiemeli a sok idiótaságot. Szerintem messze a legrosszabb Jurassic film, pedig nem volt semmi elvárásom vele szemben.

2018-06-11 21:46:30 critixx (1) #5

Talán az Oxford Film Enciklopédiában szerepel egy olyan mondat, hogy a '80-as évek nagy blockbuster sikerfilmjeinek egy jelentős hányada a klasszikus stúdiókorszak idején maximum B-film vagy matinésorozat formájában kerülhetett volna a vászonra. Szerintem pedig a mai nagy blockbusterek egy elég jelentős része a '80-as '90-es években maximum B-film vagy low budget tévéfilm formájában születhetett volna meg.

előzmény: pietro (#4)

2018-06-10 20:18:22 pietro (2) #4

Hát igen, nem véletlenül komolyabb a jellemrajza a dinóknak, mint az emberi karaktereknek... De semmivel sem butább mint a Disney-Marvel-SW-Warner/DC féle infantilis blockbuster heroin adagok. Persze nem is okosabb. B filmes folytatás? Abszolút, habár az egész széria határeset. A magas költségvetésű B filmek aranykorát éljük, nem lóg ki a korszellemből, csodálkozom a közutálaton. De legalább ez a film a helyén van kezelve kritikai szempontból. Bevételek szempontjából viszont még bármi lehet, de szerintem kár ezt a vonalat erőltetni. A dinók miatt kettes.

2018-06-09 19:43:18 BonnyJohnny (2) #3

Ez olyan, mint az utóbbi három rész egyben. Visszatérés a dinók közé vadászni, mint a második részben. De nem a Sorna-szigetre, mint a második részben, hanem a Nublar-szigetre, a Jurassic Park World romjai közé, mint a harmadik részben. És van genetikai bullshit, mint a negyedik részben. A film első felét kitevő vadászat után, a második részben egy állat elszabadul a városban, mint a második részben. Génhadviseléses árulás a film második részében, mint a negyedik részben.
Ez már egy ízig-vérig B filmes folytatás. Ha az eredeti film a '80-as években készült volna, ez már egy Marc Dacascos film lenne a '90-es években. De a folytatások korát éljük, így nagyágyúk között van a film. Viszont a minősége pont olyan, mintha egy Marc Dacascos film lenne. Pontosabban rosszabb, mert az jó kis csöcsvillantós, véres vágta lenne unalmas logikátlanságok helyett.
És itt eljutottunk a film legnagyobb csodájához, hogy helyenként még unalmas is... olyankor is, mikor amúgy izgalmas akarna lenni.
Wu és Mills főgonoszai pedig kb. James Bond epigon ZS kategóriás filmben elmennének, de egy Jurassic Park filmben... Épp, hogy csak nem nevetnek fel gonoszan.

2018-06-07 17:29:44 Leo_Stotch (3) #2

Ha három évente kapok egy ilyen dínós mozit, nem bánom.
Teljesen korrekt kis móka volt, hangulattal, làtvánnyal.
Az üveggömbös menekülés a víz alatt igen tetszetős, de ami a legjobban tetszett...
a vulkán kitörésekor a parton ragadt brachiosaurus füstben eltűnő sziluettje, ami kirajzolta a klasszikus elsőből az első találkozást.

Rengeteg helyen butácska, önismétlő, de jó kis folytatás és nem csalódtam.

2018-06-06 14:04:41 henisz (2) #1

Hát ez egészen fantasztikusan szörnyű volt. Rettenetes , borzalmas gagyi.... Vaaaa kiakasztott rendesen. Egyszerűen teljesen hülyének nézik a közönséget, megtekintését 70 IQ felett csak saját felelősségre ajánlom.