The House That Jack Built (2018) ☆

A ház, amit Jack épített

(Lars von Trier)

dán-francia-német-svéd dráma, horror, thriller

4,0
★★★★☆
67 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-12-06 12:20:01 Ugor (4) #20

Majd megnézem újra, más szemmel. Sok filmjét ismerem, nem mindegyik tetszik egyformán, de a teljesen egyedülálló zsenijéhez nem fér semmi kétség. Ennek ellenére most én is rossz vágányon indultam el. Hogy mások tudják-e majd így nézni, azt nem tudom.

előzmény: ryood (#19)

2018-12-06 12:14:58 ryood (5) #19

örülök, hogy így gonolod, tényleg!
mondjuk, hogy így tudja az ember megközelíteni ezt a filmet, érdemes ismerni trier korábbi alkotásait, humorát, ars poetica-ját..
érdekes, hogy pont cannesban nem sikerült ez az embereknek (és most itt gondolok a 2011-es kitiltására is, nem csak arra, hogy kijöttek erről a filmről az idei vetítésen)

előzmény: Ugor (#18)

2018-12-06 11:56:41 Ugor (4) #18

Az ember hajlamos rá, hogy tévúton közelítsen meg egy-két, amúgy nyilvánvaló dolgot. Szerintem most te találtad meg a legrövidebb odavezetőt.

előzmény: ryood (#17)

2018-12-06 11:54:06 ryood (5) #17

hát ez az én olvasatom, persze lehet másnak egész más esik le...de nekem valahogy olyan egyértelmű volt ez. tulajdonképpen a legelső jelenttől..

előzmény: Ugor (#16)

2018-12-06 11:51:29 Ugor (4) #16

Hajlok rá, hogy így van. Valójában ez a helyes megközelítés.

előzmény: ryood (#15)

2018-12-06 11:43:13 ryood (5) #15

nagy csibész ez a lars, nagy csibész, bizony mondom néktek..
abban bizonyos voltam, hogy ez a film nem egy "pattanágis feszült, moziszékhez szegező" thriller, horror lesz. ismervén lars von trier eddigi alkotásait nagyjából olyasmit kaptam, amit "elvártam" a dán mestertől, de szerencsére tudott meglepetést okozni, nem is kicsit!
az a helyzet, hogy a mi imádott larsunk most szépen bemutatott mindenknek középső ujját mutatván (de úgy is fogalmazhatnék, hogy a pofánkba röhögött), egy szép nagy fricskát kapott itt mindenki: amerikai társadalom, maga a thriller-horror műfaj, úgy általában a mozinézők, kritikusok, és nem utolsó sorban saját magát is kifigurázta lars. mindezt kegyetlenül egyedi, zavarba ejtő módon tette: megírta, majd rendezte vélhetően minden idők legsötétebb humorú komédiáját, amiben senkit nem kímél. se nőt, se gyereket, se férfit, se fiatalt, se időset. groteszkebbnél groteszkebb, abszurdabbnál abszrudabb, valamint morbidabbnál morbidabb kegyetlenkedések követik egymást, ahogy elénk tárulnak nem túl ügyes, ám igen szerencsés sorozatgyilkos hősünk vérfagyasztó gyilkosságai. persze hamar tapintani lehet, hogy nem szabad ebből semmit sem igazán komolyan venni, csak megtréfál minket a rendező úr (szottyadt női mellből pénztárca hahhahahhh, és azon kapjuk magunkat, hogy válogatott rémisztő brutalitáson, kíméletet hírből sem ismerő gyilkosságok váltak hangos nevetésünk tárgyává. de hát hoyg a p...ba ne lenne iszonyú vicces a szélsőségesen neurotikus sorozatgyilkos, aki attól retteg, hogy vér maradt a házban -ahol megölt egy idős nőt- az állólámpa alatt a szobában vagy a szőnyeg alatt, és számtalanszor visszamegy azt leellenőrizni.na igen, itt még azonosulni is tudtam vele, saját magamat láttam, ahogy újra és újra visszamegyek megnézni, bezártam-e a lakásom ajtaját, miután távoztam otthonról. na jó, persze ez egészen más szint, de mégiscsak vicces, hogy volt mersze triernek ezt átültetni egy ilyen jelenetbe. kevés ennyire szórakoztató jelenetet láttam mostanában moziban..vagyis egyáltalán egyet sem. no de kanyarodjunk vissza..
szóval adott egy igazi sorozatgyilkosos fekete-komédia kiváló színművészek jobbnál jobb alakításai, de larsnak ez sem elég szerencsére. ráönt az egészre egy szép nagy adag művészet- és életfilozófiát, számtalan nagy alkotó emberre való utalást, megidézi saját filmjeit pár snitt erejéig (na igen, van itt ego, naná, de lars ezen is csak nevet már..) és megjelenik az egyik legnagyobb antik római költő (kit az a bruno ganz alakít hűvös eleganciával, aki minden idők lezseniálisabb hitlerét formálta meg a bukás című filmben ehhehe...) ,aki végigvezeti tesze-tosza, ám kíméletlen "hősübket" a poklon.
és ez az egész párhuzamosan zajlik a gyilkosságok meséjével együtt, iszonyú egyedi, kreatív vágásokkal egybe gyúrva. egészen bravúros montázsok egymás utánja, cool zenékkel aláfestve.
egy rövid ideig azt gondolhatjuk, hogy lars most akkor itt elénk tárja saját terápiáját, gyógyítja magát régóta felvállalt depressziójából, alkoholizmusából, de hamar kiderül, hogy ez is csak a tréfája része, mert már ezt az egész terápiásdit sem tudja komolyan venni.
végső soron ami itt mejelenik nekünk az észlelhető életben, nem más, mint egy néha nagyon rossz, máskor pedig zseniális vicc. persze sok múlik azon, ki meséli. a dánok pedig híresek kimagasló öniróniájukról, szóval ez esetben jobb mesélőre nem is akadhattunk. na meg szerencsére lars von trier piszkosul jól tud feilmet csinálni.
lars, én minden jót kívánok neked, és remélem még megajándékozol minket, nézőket néhány remekművel, amíg élsz! csak maradj továbbra is ilyen kifinomult művész!!

2018-11-30 17:30:14 dikalosz (?) #14

Meg ott a kevésbé ismert Angst (1983), az "is" egy sorozatgyilkolós osztrák film.

Témájában az egyik legerősebb szerintem.

előzmény: Xaos (#13)

2018-11-30 16:25:20 Xaos (?) #13

Vagy a Furcsa Játék amiben szintén Arno Frisch játszik, na az is eléggé brutális.

Meg ott a kevésbé ismert Angst (1983), az "is" egy sorozatgyilkolós osztrák film.

előzmény: ryood (#11)

2018-11-30 07:20:03 Ubul (?) #12

sokmindenki a film horrorságáról ír, vagy épp a mai ingerküszöbről (pl tényleg nem hat már meg engem sok mai horrorfilm se, bár tény, hogy kevésbé a slasher szokott érdekelni a zsánerből, inkább a kisértetes - hamarabb beleborzongok egy Haunting of Hill House-ba, mint a Tenebra álltal spoilerekben említettekre.)

Viszont, kíváncsi lennék, hogy a színészek hogy kezelhették ezeket a dolgokat a felvételekkor, főleg, hogy gyerekszínész halála is van benne.

A film érdekel, bár egy Tier filmet se sikerült még pótolni, pedig az Antikrisztus és a Melankólia is érdekelt mindig (bár főleg a színészek miatt).

2018-11-29 22:54:07 ryood (5) #11

nálam meg pl az van, hogy ezek a trancsírozós, kibelezős, naturalista "gyomorforgató" stb filmek majdhogynem teljesen hidegen hagynak, de mondjuk a haneke benny videoja egy életre bele vésődött az emlékezetembe, de említhetném még talán az odishont miike-től, esetleg a kinatay-t brillante mendozatól..na azok voltak számomra igazán próbára tevő, sokkoló élmények..(mindhármat szeretem amúgy)

előzmény: Tenebra (#10)

2018-11-29 22:42:37 Tenebra (4) #10

Valószínűleg ez lehet, de én akkor sem nagyon értem a dolgot. Látom, hol lehetne a brutalitást "folytatni", de szerintem ennél ma durvább horrorfilmek vannak. És nem is ilyen Motelre vagy Szerb filmre gondolok, mert nyilván ezek a legszélsőbb értéket képviselik. De szerintem még a DC sem lesz nyomában sem ezeknek. Már, ha valamilyen formában eljut a szélesebb közönség felé. Én kíváncsi vagyok rá. Szerintem A nimfomániás DC-je sem volt annyira durva azért, így gondolom, ennek is inkább a füstje a nagy csak. Bár az tény, hogy én sok horrorfilmet nézek, és a Cannibal Holocaust sem akasztott ki. Az említett két címe, a Motel és a Szerb film sem különösebben hatottak meg, buta erőszakpornó mindkettő. A Jack más miatt üt fejbe, és nem hiszem, hogy annyira fontos, hogy tovább mutatnak-e egy-két csonkítási jelenetet vagy sem.

előzmény: ryood (#9)

2018-11-29 22:14:55 ryood (5) #9

cannesban ugyanez a mozis verzió ment? nem lehet, hogy ott rendezői változatot vetítettek?
vhol olvastam, h létezik egy director's cut is belőle már, és h majd a blue-ray-en tuti az lesz.
amúgy meg kinek mi vágja ki a biztosítkot...

előzmény: Tenebra (#8)

2018-11-29 21:32:34 Tenebra (4) #8

Plusz a nagy hírveréssel ellentétben van benne 2 brutálisabb jelenet, a többit nem mondanám különösebben véresnek, gyomorforgatónak vagy tabudöntögetőnek. A mell-levágás durva, de a lényegi résznél Lars von Trier vág egyet, és nem látjuk, mi történt. Illetve kipreparál Jack egy kisifiút, de a folyamatát csak úgy mutatja a kamera, hogy épp a szemünk sarkából látjuk, amúgy Jack arca van a fókuszban. Én komolyan nem értettem, mi az, amin Cannes-ban kiakadtak a nézők. A Henry - Egy sorozatgyilkos portréja ezerszer durvább és explicitebb, bár az egy elfeledett kultfilm. De egy átlag horrorfilmhez, sőt Lars von Trier korábbi filmjeihez képest is szolidabb.

Ez nem jelenti azt, hogy az agyat nem dolgozza meg. Én abban látom ennek a filmnek a "súlyosságát", hogy itt végig egy gyilkossal kell azonosulnunk, aki ráadásul reflektál is arra, amit csinál, és arra is, hogy a társadalom egyszerűen nem hajlandó tudomást venni arról, hogy ő már rengeteg embert eltett láb alól. Lars von Trier pedig szokás szerint provokál minket filmes eszközökkel is. Azaz "aljas módon" használja a jó öreg suspense-t, hogy izguljunk is Jackért: hogy megússza, hogy a pokol legalsó bugyrában át tudjon mászni a túloldalra. Engem inkább ez akasztana ki, ha mimóza lennék. De mivel nem vagyok az, üresjáratai, túlnyújtott bevezetése ellenére is egy igen jó filmnek tartom ezt. Mely amúgy szerintem elmarad Lars von Trier legjobbjaitól, érződik rajta, hogy von Trier már inkább csak ismétel, variál, de nem tud igazán beújítani. (Én A nimfomániás egy verziójának érzem a Jacket.)

előzmény: Xaos (#6)

2018-11-29 19:17:42 Ugor (4) #7

Nagyon vártam és megérkezett. Más nem annyira várta, mert a bemutató napján kb. 10-en ültünk egy viszonylag nagy moziteremben. Viszont jegyezzem is meg rögtön, kitűnő közönség volt, szinte semmiben nem zavarta a film élvezetét. Mert élvezete azért van ám, még ha nem is annyi, amennyire - titkon, vagy nem is annyira titkon - számítottam. Ha nem Lars von Trier film lenne, akár még zseniálisnak is minősíteném. A mestert önmagához mérve ez inkább négyes. Mert súlyos darab persze, tele ál- és valódi életbölcsességekkel, ezek jól megférnek egymás mellett, a nyers, naturális látványelemek is megvannak bizony. Színészi teljesítmények, színészvezetés ötös! A nagy meglepetések viszont annyira nem érkeztek meg. Nem tett magáévá a film, nem vont bele semmibe, végig kívül maradtam és onnan figyeltem az eseményeket. Beleillik az életműbe, de több jobb darabot is nyilvántartok ennél.

2018-11-29 18:44:41 Xaos (?) #6

Ennyire magasan van az ingerküszöb. Egy 40+ éves horrorfilmen is már simán bealszanak manapság a tinik.

előzmény: Prüstü (#5)

2018-11-29 18:07:02 Prüstü (?) #5

Hogy lehet az, hogy Trier legbrutálisabbnak leírt filmje 16-os karikával szerepel több filmportálon is? Emellett a Mother 16-os karikája volt nekem még érdekes döntés, de ez annál is sokkal embert próbálóbb lehet.

2018-10-24 11:29:17 Amokh (5) #4

Volt szerencsém látni hétvégén Párizsban, elképesztően szép, nyers, beteg, gyomorforgató és végtelenül szórakoztató is egyben. Talán Trier legbetegebb filmje, egyben összegzése is az eddigi remekműinek. Csak ajánlani tudom, de tényleg nagyon erős idegzetűeknek.

2018-10-04 12:37:45 Ugor (4) #3

Valami remény felvillant a kanyarban egy novemberi bemutatóra... (Vertigo Média Kft.)

2018-05-15 15:13:12 metal_face (4) #2

Már hisztérikusan várom!

előzmény: Ugor (#1)

2018-05-15 14:49:24 Ugor (4) #1