X – A rendszerből törölve (2018) ☆ 👁

X - The eXploited

(Ujj Mészáros Károly)

magyar krimi, thriller

3,3
★★★☆☆
120 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-05-15 23:22:25 BonnyJohnny (2) #15

A mai magyar trilógiám befejező darabja. :P Ha az előző kettőre nem kettest adtam volna, erre talán megadnám a hármast... de, igazából, jó lesz ez annak... :P
Ujj Mészárosnak egy sötét humorú krimit kellett volna összehoznia. Mert ezt a filmet véresen komolyan venni ezekkel a komolyan vehetetlen karakterekkel, mint Schneider Zoltán, Schmied Zoltán... vagy akár Balsai Mónika... nem mintha baj lenne az alakításával, de valóban elég fárasztó volt nézni a szenvedését egy idő után... és ez a film (is) elég sokáig tart ahhoz, hogy elérjünk az "egy idő után" időpontig.
Ujj Mészárosnál már másodszor bukkan fel a "vidéki" nyomozó alakja... :D

Amúgy egyetértek SoZival abban, hogy ez simán világszínvonalú film. Én őszintén odateszem ezt a fimet olyan gyenge hollywoodi krimi-thrillerek mellé, mint a Snowman, vagy a Girl on the Train (Balsai egy kicsit emlékeztet is Emily Bluntra... :)). És ezt nem cinizmusból mondom. Nincs minőségbeli különbség ez között a film között, és a tízszer több pénzből készült világhírű produkciók között. Ez a film végső értékelésétől függetlenül is megsüvegelendő szerintem.

2019-04-29 10:03:02 hhgygy (3) #14

Az elején tetszett a Koyaanisqatsi-s bevezetés, de aztán egyre fárasztóbb volt a főszereplő szenvelgése-szenvedése plusz a fejjel lefelé fordított drónfelvétel, ami nyilván szintén a "kizökkent világ" képi megjelenítése.

2018-12-31 10:48:22 budaik (4) #13

Én nem írtam hogy rossz, hanem azt írtam, hogy az előzetes félrevezető volt.

előzmény: Korben (#12)

2018-12-31 09:00:53 Korben (?) #12

Lehet, h igazad van (a film nem tökéletes). De ez a film is mutatja, h jó úton haladunk a tökéletes fele..

előzmény: budaik (#11)

2018-12-31 01:55:22 budaik (4) #11

Amúgy a Veszettek esetén sokszor felmerült a rossz marketing. Szerintem annak a jó marketing csak ártott volna, mert rossz volt a film :). Viszont itt az előzetest félrevezetőnek gondolom, illetve a film is jobban kiaknázhatta volna a skandináv thriller vonalat.

2018-12-31 01:26:21 critixx (?) #10

Nem tudom, hogy ez a film milyen számokat hozott, de én Vajnáéknál azt a gyakorlatot látom, hogy a(z anyagilag és kritikailag) sikeres filmeket nagyon nagyon ajnározzák, a sikerteleneket viszont igyekeznek a föld színéről is eltüntetni, elhallgatni, mintha soha nem is léteztek volna.

előzmény: zéel (#9)

2018-12-30 22:54:02 zéel (?) #9

Nem csak a rendszerből, de a moziműsorból is törölve?!

2018-11-07 18:26:00 dittike (5) #8

Minden magyar embernek látnia kellene ezt a filmet aki kicsit is felelősséggel tartozik saját mások jövője iránt egyaránt hiszen bármennyire is gyomorforgató benne a brutalitás mégis inkább az lenne a kiemelendő hogy a túlzott ügybuzgósággal nyomozói tevékenységgel a magunk és mások életét is veszélybe sodorhatjuk.
https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/moziba-vitte-a-hirlap-elofizetoit-1579520/?fbclid=IwAR2XZMj2fKLlnZ39u6FxeRgIwMkYsiPPuco5floNYQgsrfyrMSykpgpdiuk

2018-11-03 19:22:46 ryood (4) #7

összességében nagyon rendben van ez a film.
erősen érződik a skandináv krimik hatása (főleg adler olsen és nesbo jutott eszembe a film nézése közben) aminek utóbbi nagy rajongójaként kifejezetten örültem. erős, szuggesztív zenéje s atmoszférája hamar magába szippantott, és bár a történet is izgalmas, rejtélyes, érdekes, azért maximum egy nesbo látjnak megy el ez a sztori. azonban a remek rendezés, hangulat, zenék, na meg balsai móni magával ragadó alakítása ad kellő többletet, hogy felemelje a filmet. egyben van itt valahogy minden, a súlyos depresszióban, pánikrohamok által fenyegetett nyomozónő, kivel elég könnyen tudtam együtt érezni, azonosulni, problémás lánya, egy, a morális zülöttség okán teljesen kilátástalan helyzetbe került reményvesztett magyar társadalom, és a megrázó rejtélyes gyilkosságsorozat.
a film ritmusa azért néhol egyenletlen, egy idő után idegesítő volt a sok fejtetőre állított nagytotál/madár távlati kép is budapestről, ill. a megjelenő társadalomkritika is elég lagymatag.
a végeredmény azonban egy tartalmas, izgalmas, szórakoztató, hiánypótlónak nevezhető alkotás lett. masszv négyest kap tőlem.

2018-10-30 22:26:13 bambula (2) #6

Ja,és mi lett a végére szegény Schmid Zoli karakterével?Úgy eltűnt a vége felé,mintha nem is lett volna főszereplő.Plusz a bimbózó szerelme a főhősnővel,mintha meg sem történt volna.Mármint tudom,hogy a legvégén újra megjelent,de az ügy lezártát követően rendesen kiírták a forgatókönyvből.

2018-10-30 22:14:37 bambula (2) #5

A vizuálja meg a zene és persze a színészek,nagyon ott vannak.
De sajnos,ami azon túl van amiatt sajnos nem tudom felhúzni hármasra.
Egyszerűen számomra túlhúzott volt a film.És nem is a csavarokkal volt bajom.(Bár sokkal szívesebben néztem volna meg azt a verziót,amit az előzetes kínált,az anarchista Molnár Áronnal a pszichopata bűnöző szerepében.)
Egyszerűen egy idő után nem tudtam izgulni a főhősnőért,nem tudott érdekelni ,hogy mi lesz a sorsa.
Szerintem kb. a film felénél,ha járhattak,amikor én már úgy éreztem,hogy legalább két órája nézem a filmet,bár az órám mást mutatott nekem időpontügyileg.
Sajnálom,de ez most nekem nagy csalódás lett.
Viszont az előzetes készítőjének mindenképpen adjanak valami díjat,mert,ha az nem sikerül ilyen jól,akkor nem csalnak be sok nézőt a moziba.

2018-10-28 22:38:42 Ugor (5) #4

Na, kérem... akkor balsaimónibalsaimónibalsaimóni!!! És így aztán a fenét se érdekel, hogy kinek tetszik vagy kinek nem, ez úgy ötös, ahogy van. Még Balsai Mónin túl is...

2018-10-28 00:02:48 SoZi (4) #3

Most egyelőre talán kap egy négyest, mert a vizuálját nagyon szerettem, a felfordult Budapestből is bármennyi jöhetett, nagyvásznon szédítő. A bevezető montázs nagyon megalapozza a hangulatot. Ugyanakkor minden túl van kicsit használva, szinte nincs is olyan megmozdulás, amiben ne lenne minimum egy fókusz truváj, vagy szokatlan beállítás. És ettől még úgy is fárasztó kocsit, hogy nincs agyonvágva, nincs hihetetlen tempó. Van viszont lassan mozgó kamera, és óvatos jelenetek. Ami nem baj, csak a hozzávaló sztori is elfárad kicsit, pedig a végéig jó, és a kibontakozó téma sincs még agyonhasználva. De nagyon kellett volna a végére valami csúcspont, ami a főszereplő szempontjából fontos, mi pedig még pár sor stáblistáig a székben maradunk. Vagy valami vagy bármi. Az már előtte nyilvánvaló számunkra hogy ki segített a nyomozó férjének meghúzni a ravaszt, mielőtt a főszereplő rájön egy flashback során. De ő maga mitől is jön rá pontosan? Mert emlékszik, hogy ott volt a keresztrejtvényes fickó? De hát ott dolgozott ő is...

Érdekes a helyzet egyébként, mert ez a film elért oda (a legtöbb mai hazai filmmel együtt egyébként), hogy már nem feltétlen kell a magyar helyiérteken kezelni. Nem kell már, hogy olyan szempontból nézd, hogy magyar filmhez képest milyen... És ez elég nehéz ugrás, mert mondhatnám, hogy a stílusa, műfaja miatt kiugrik a hazai mezőnyből, de ennél már nem jut eszedbe közben, hogy magyar filmet nézel. Viszont ugyanakkor a normál ligában játszva meg azért még kellett volna legalább egy jó befejezés, hogy ott legyen az igazán jók között.

2018-10-27 23:43:13 berto (4) #2

Sajnálatos elírás van az adatlapon: a Rendőrfőnök szerepében Schneider Zoltán, nem pedig Schmied Zoltán látható. Ő a vidékről felhelyezett nyomozót (Zoltánt) alakítja.

2018-06-28 15:01:27 budaik (4) #1