Black Panther (2018) ☆

Fekete Párduc

(Ryan Coogler)

amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi

3,5
★★★☆☆
67 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-02-21 22:15:12 Gameface (4) #22

Wakanda rejtett kincse a vibránium lenne? Egy fenét! A Soul Glo!

Black Panther is Coming to America:
https://www.youtube.com/watch?v=C1AAgRqwKPo

2018-02-19 17:30:46 SentryD (2) #20

Kétharmadában halál unalmas középszer, és talán ebben vannak az MCU legkínosabb poénjai, ami valljuk be, teljesítmény. Egy kétméteres kigyúrt állat egy hófödte hegycsúcson ahol egy gramm növény sincs, bejelenti, hogy vegán... komolyan? A folyton "bratyó"-zó kishúg karakterétől önmagában agyrákot kaptam, de persze annak ellenére, hogy egy átlagbuta tinédzser személyiségével áldották meg, találmányai alapján okosabb, mint Stark és Banner együtt, mert miért ne. Maga Wakanda számomra nem új színt vitt a Marvel világába, hanem teljesen elütött attól. Ráadásul, ha már ennyire fejlettek, miért kellett ilyen gagyi rángatózós törzsi táncokat belevinni, ehh. Tudom, hogy Afrika meg minden, de a gondolat, hogy egy itteni nép az überfejlett technológia ellenére hagyományokban leragadt előemberi szinten... az nem pont rasszizmus? Na mindegy.

Ami részemről megmenti a filmet, az egyértelműen Killmonger karaktere. Michael B. Jordan zseniális, simán lejátssza Bosemant, iszonyat badass, és végre valami érthető motivációja, története, karaktere van, talán először a gonoszok közt. Illetve a zene kurvajó volt.

Viszont ami nekem a legkellemetlenebb... mindenféle rasszizmus nélkül, egyszerűen nem értem, minek kell egy szinte kizárólag fekete bőrű embereket felvonultató filmet 80%-ban sötétben leforgatni. Tudom, kár volt 3D-ben nézni, de itt csak így adták, nem egyszer semmit nem láttam. Afrika adta volna a lehetőséget a gyönyörű helyszínekhez pedig, ehelyett megkaptuk azt a Marvel szinten is irreálisan hi-tech töksötét barlangot, meg egy random ázsiai nagyvárost, természetesen éjszaka.

2018-02-18 23:04:49 MicaHiro (3) #19

Csatlakozom, nekem is eszembe jutott Strange.

Egyébként nem csak a számszerű értékelésem egyezik, a legfőbb bajom is ugyanaz. Mindkét film egy érdekes, új világot mutathatott volna be a marvelen belül, de ezeket a potenciális új világokat egyik esetben sem töltötték meg kellően érdekes tartalommal, e helyett főleg a külsőségekre koncentráltak.

2018-02-18 22:49:09 Rorschach (2) #18

Nekem is a Doktor Strange jutott eszembe végső verdiktként, nálam az is ugyanígy muzsikált.

Am a Panthernek volt egy kurva jó akciójelenete (one shot <3), egy azt követő menő autós üldözés, majd teljes langyvíz és borzalmas zárás. Olyan undorítóan gagyi CGI villogtatás lett a vége, hogy kísérteni fog álmaimban, pedig többnyire komáltam a film csili-vili dizájnos látványvilágát.

előzmény: BonnyJohnny (#16)

2018-02-18 18:37:34 VVega (4) #17

Zseniális zenék, jelmezek és látványvilág, csupa erős, jól megírt női karakter és két remek ellenfél, akik bőven megállták volna a helyüket egyedül is a film főgonoszaként. A történet sajnos átlagos és jól ismert, valamint az akciójelenetek sem túl emlékezetesek. Összességében szórakoztató moziélmény, simán újranézhető film.

2018-02-18 17:49:55 BonnyJohnny (4) #16

Igazából értetlenül állok film megítélése előtt. Mind a világ kritikusainak ajnározása (ez a film messze van a Marvel legjobbjaitól), mind a magyar kritikusok és fórumozók lehúzásától (élvezhető, érdekes, enyhén mély, mérsékelten izgalmas darab).
Gyenge négyes. Nagyjából a Doctor Strange szintjén.
Szerk.: Most nézem, hogy a Doctor Strange-nek pont ilyen volt a fogadtatása a KT-n... akkor végül is egyet értek a többiekkel. Ez pont annyira jó (jelentsen ez kinek milyen osztályzatot).

2018-02-18 15:45:23 Gameface (4) #15

egy pozitív vélemény után tíz negatívnak kell következnie, szóval... affene, sajna nekem is tetszett. meglepően mély, komplex alapokkal rendelkező, azokra bátran nem elmismásolt konfrontációt felhúzó film. látszik a szándék, hogy el akarták kerülni az egyértelműsítést, így végig egész nyugtalanító kérdéseket feszeget. ezért hiába ítéljük el az ellenlábast, addigra az együttérzésünket már elnyerte.

Sajnáljuk, hogy elrontottuk a Fekete Párduc bulitokat.

2018-02-17 22:29:20 Jason13 (4) #14

A MARVEL ismét hozta a kötelezőt.
Már évek óta nyugodtan ülök be a stúdió filmjeire, hiszen már egy ideje nem kellett csalódnom munkáikban. A Fekete Párduc esetében is elégedetten távoztam a vetítőteremből, hiszen egy rendkívül szórakoztató szuperhős-kaland lett a végeredmény.
Persze, a sztori meglehetősen egyszerű és több aspektusában is rokonságot mutat a Thor első epizódjának a történetével. Viszont az afrikai közeg, az ezáltal gerjesztett hangulat és a többségében jól működő karakterek elősegítik azt, hogy túltegyük magunkat a közel sem eredeti cselekményen.
Maga a látványvilág szemkápráztató, úgy tűnik, a Thor: Ragnarök színkavalkádja nem egyszeri húzás volt a stúdiótól. Itt is rengeteg színpompás helyszín és kosztüm tűnik fel, melyek nagyszerűen mutatnak. Az akciójelenetek is kellően pörgősek és átláthatóak, egy-kettőben pedig a kreativitást is észre lehet venni. Egyedül a fináléra fogy ki kissé a szufla, de az ott látható zúzásokra se lehet panasz technikai szempontból.
A színészek hozzák a kötelezőt, Chadwick Boseman remek választás volt a címszereplő figurának, de Michael B. Jordan ellenlábasa többször is ellopja előle a showt. A tipikus MARVEL-gonoszok közül is sikerül kitűnnie, mivel kellő motivációval rendelkezik és háttere is épkézláb módon lett felvázolva. Egyedül azt sajnáltam, hogy nem kapott elég játékidőt, szerintem simán elbírt volna több jelenetet is a vásznon.
Akit még kiemelnék, az Andy Serkis, aki elképesztően szórakoztató alakítást prezentált, kár, hogy őt nemigazán használták ki a készítők.
Zeneileg is jól teljesít a film, tetszett, ahogy az epikus dallamok keveredtek az afrikai hangzásvilággal.
Negatívumként a humort tudnám felhozni, ami alapvetően működni szokott a stúdió alkotásaiban. A Fekete Párduc azonban egy egész komoly darab lett, ami nem is olyan sűrűn adagolja a poénokat, mint elődjei, de ezek nem igazán működnek. Sőt, az egyik fontos mellékszereplő is ennek lesz az áldozata, hiszen hiába lenne érdekes a figurája, mikor feltűnik, számíthatunk arra, hogy elejt majd pár erőltetett beszólást.
Mindent összevetve, Ryan Coogler, a Creed rendezője nem vallott szégyent. Egy kellően látványos, pörgős és a stúdió eddigi munkáihoz képest egész komoly mozit pakolt le az asztalra. Vannak benne itt-ott azért szépséghibák és nagy valószínűséggel nem fogom kedvenc szuperhősfilmjeim közé sorolni, de bőven a "jó" kategóriába tartozik.

2018-02-17 16:08:10 filmsomnia.hu (3) #13

Nálam összességében csalódás volt a film. :(

2018-02-15 21:37:33 Leo_Stotch (3) #12

Érdekes darabja az Univerzumnak.
Jó zene, hangulat de semmi kiemelkedő.
Kedves kis szösszenet.
Beleillik az egészbe, kicsit kiegészíti azt, de számomra ez töltelékfilm.
A lényeg úgyis április 26.
Végtelen háború.
Egyedülálló dolog ez, jó a részesének lenni.

Az viszont tetszett, hogy megint egy kicsit más Marvel filmet kaptam.

2018-02-15 12:16:06 MicaHiro (3) #11

Nem rossz film a Fekete Párduc, de sokkal jobb is lehetett volna.

Az egyik fő problémám az, hogy ezt a történetet nyugodtan lehetett volna komolyabban venni. Bele lehetett volna menni kicsit jobban Wakanda irányításának kérdéseibe és a különböző problémákra adott különböző válaszokból eredő konfliktusokba. Ezt persze valamelyest megteszi a film, de csak épphogy érintve, semmitmondó sablonválaszokat adva sablonkérdésekre. Nem azt mondom, hogy politikai értekezést kellett volna csinálni a filmből, de kicsivel több valós tartalom kellett volna. Különösen úgy, hogy milyen fantasztikusan fontos filmként akarják ezt eladni.

Ez a felszínesség vonatkozik az afrikai kultúrák bemutatására is. Az jó dolog, hogy megismerjük külsőségek tekintetében milyen sokszínűek, mennyi népviselet és törzsi szokás és páncélos orrszarvú van; de talán az sem ártott volna, ha arról is kiderül valami, mit gondolnak másként a világról a Wakandaiak, mint a nyugati emberek. Szerintem ez lett volna igazán érdekes és bemutatásra méltó, nem (csak) a sok különböző törzsi tánc és üvöltés. Sőt tovább megyek, nemcsak hogy nem mutatja be az afrikai kultúrák gondolkozását, hanem ebből a szempontból még szemen is köpi magát a film, mikor a Wakandán belül is leginkább eldugottan élő törzs főnöke tipikus amerikai módon kezd poénkodni.

Ha már poénok: ez nyilván megítélés kérdése, de én (Marvelnél) most először éreztem azt, hogy nagyon erőltetett és infantilis humorral operál a film. Nyilván ez egyéni megítélés kérdése, de nekem az eddigiekkel nem volt bajom, ezzel meg valahogy mégis (lásd pl. a fenti példát a törzsfőnökről, vagy a másik erőltetett poén-karaktert, a Fekete Párduc testvérét).

Sajnos karakterek terén is vannak negatívumok. Klaw feleslegesen harsány, Zuri súlytalan és teljesen felesleges, halála drámainak van szánva, de majdhogynem teljesen érdektelen. Ja, ha már érdektelenség, természetesen szerelmi szál is van a történetben.

De nem akarok teljesen negatív lenni, mert van sok jó dolog is. Fekete Párduc testőre kifejezetten jól működő, bár nem túl bonyolult, de érdekes és badass karakter, a főellenség Killmonger is egészen jól átérezhető motivációval és az átlagosnál valamivel kidolgozottabb és érdekesebb háttérrel bír. (Bár a kultúrák bemutatását valahol az ő karakterén keresztül is szemen köpik, mikor azon az alapon választ ki magának egy törzsi maszkot, hogy az tetszik neki, a helyett hogy mondjuk spirituálisan vagy szellemileg kötődne hozzá) Ha már Killmonger, az utolsó jelenete a naplementében iszonyatosan gáz.

De vissza a pozitívumokhoz: Wakanda világa tényleg nagyon érdekes és impozáns, jól kidolgozott, akár arra is alkalmas lehet, hogy külön univerzum legyen az univerzumon belül. Ebből a szempontból akár ígéretesek is nevezhető a film, csak nagy kár hogy a jövő megalapozása csak külsőségek terén történt meg.

A történet sem igazán jó, nagy baj talán nincs vele; de több ponton nagyon kiszámítható, néhol már-már unalomba fullad. A tipikus szuperhősfilmes klisékbe pedig sok tekintetben beleszalad. Mindenki megnyugodhat, a végén természetesen van egy nagyszabású harc, és egy CGI-környezetben játszódó párbaj

Kicsit több igazi bátorság kellett volna.

2018-02-15 11:46:26 Nyugalom (3) #10

Egekig magasztalt középszerűség.

2018-02-13 23:36:22 Timon (2) #9

Disney: Marvel 1:0 :) A moziból kifele jövet próbáltam összegezni a film pozitívumait, de egy-két kreatív, high-tech cuccon és a legutóbb Black Mirror: Black Museum-ban bizonyított Letitia Wright karakterén kívül semmi sem tetszett. Black Panther nem volt elég domináns és karizmatikus, Michael B. Jordant nem tudtam teljes értékű főgonoszként kezelni, Serkis-ben lett volna még kraft, viszont nem kapott elég teret. A cselekményt százezerszer láttuk (a Lion King analógia jogos), se az akciójelenetek, se a (szokásosnál kevesebb és kínosabb) humor, se a finálé nők vs. férfiak!
hirigje nem tudtak szórakoztatni. A család közös, szappanoperába illő jeleneteiről nem is beszélve.
Abszolút érthetetlenül állok a kritikusok egekbe magasztaló értékelései előtt.

előzmény: BonnyJohnny (#8)

2018-02-13 21:34:38 BonnyJohnny (4) #8

És Timon is kettesre osztályozta. :D

előzmény: scipo (#7)

2018-02-13 19:27:36 scipo (2) #7

Oroszlankiraly a Marvel univerzumban

2018-02-13 14:19:36 Varga Ádám (?) #6

Őszintén szólva a Get Out egy eléggé túlértékelt film (ettől függetlenül nekem is tetszett - leszámítva a végét).

előzmény: Gameface (#3)

2018-02-10 12:42:57 kwzatz (?) #5

Valahová a kettő közé (ahogy írtátok: rasszista trollok, elvakult DC fanok/Marvel haterek vs. elvakult SJW kritikusok :D ) saccolom.

előzmény: BonnyJohnny (#2)

2018-02-10 12:10:59 BonnyJohnny (4) #4

Elvakult DC fanok és/vagy Marvel haterek. :D

előzmény: Gameface (#3)

2018-02-10 12:09:00 Gameface (4) #3

a Get Out 5.9-en állt premierkor. rasszista trollok, csak a szokásos.

előzmény: Umberto (#1)

2018-02-10 12:01:13 BonnyJohnny (4) #2

A Metascore 87, az RT TopCritics 9.2...
Ezek sem szentírások, de valamivel többet számítanak, mint az imdb átlag. ;)

előzmény: Umberto (#1)

2018-02-10 11:52:25 Umberto (?) #1

Erre nem számítottam: 6,7 az imdb-átlaga...