Black Panther (2018) ☆ 👁

Fekete Párduc

(Ryan Coogler)

amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi

3,0
★★★☆☆
489 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-05-04 16:17:17 Xuja (4) #61

Bennem inkább a te kommented váltotta ki azt az érzést, amit megfogalmaztál..

Amúgy meg ilyen érthetetlen gyűlöletkampányt egyik film ellen se láttam eddig itt a KT-n, sokan kimutatták itt a foguk fehérjét. Nem mondom egy hú de zseniális alkotásnak (lehet közepesre lemegy majd nálam kövi megtekintésnél) de azért ez mégis elszomorító. (És nyilván nem azokkal van baj, akik kulturált módon hozzászólva és szórakoztató mozifilmként nézve - nem pedig ideológia alapján - adtak rá egyest).

előzmény: iris orai (#60)

2020-05-02 21:56:26 iris orai (1) #60

Ez az amerikai filmgyártás legalja. Egy ideig tátott szájjal vigyorogva néztem, hogy ez tényleg komoly-e, aztán sajnos egyértelművé vált, hogy tényleg. Az eredeti változatban a szereplők makogják az angolt - kult-trash lehetett volna, ha a hazai forgalmazó bevállal egy ahhoz méltó, matisz papával és fekete pákóval szinkronizált "bódottá" és "addideadidi" stílusú magyar változatot :D Sajnos nem így lett.

Szekunder szégyenérzést vált ki az emberből; nézhetetlen, a szó szoros értelmében.

2019-01-13 14:09:45 SirJames (3) #59

Élvezhető, jó szereplőgárdával (Guria & Wright & Nyong'o), azonban szerintem sem tartozik a legjobb szuperhősös filmek közé. Nem ad semmi újat a filmes műfajban, a forgatókönyv pedig kifejezetten gyenge. A sok elismerés, díj, túlzás.

2018-12-15 13:34:22 saatonda (2) #58

ha ez a legjobb film kategóriában oscar-jelölt lesz, legalább lesz min röhögni.
a marvel univerzumban, hiába szeretik lehúzni sokan, szemét ócska szenny nincs. de kiemelkedően jó, igazán színvonalas akciófilm sem. ez a saját univerzumán belül is közepes, hiába hőbörögnek hogy "azért imádják mert az első fekete marvel", kérdem tisztelettel, mi másért?
aki szerint ez jó akciómese, hát ---részletezték alattam páran, én miért tenném

2018-07-24 10:47:49 pelu (2) #57

Én pl. kedvelem az MCU-t, kíváncsian vártam ezt a filmet is, de be kell valljam, h vmi irtó gagyira sikerült. A Marvel leggyengébb alkotásai között van ez a film, és valamilyen szinten felháborító és érthetetlen az a hype, amivel kezelték. És ezt úgy írom le, h nem vagyok rasszista, és mélyen elítélem azt a fajta hozzáállást.
Bántóan gyengék a színészek többsége, míg Serkis, aki igazán érdekes lett volna, erre nagyon gyorsan kivették a sztoriból. nekem Killmonger sem volt lehengerlő, de Michael B. Jordan tényleg dicsérhető, mert egész sokat kihozott a karakterből. Nekem a sztori is bántóan buta volt, erőltetett szövegekkel és érthetetlen bakikkal. A látványra annyira rámentek, h az már túlzás volt, sok esetben teljesen műnek hatott, és a harcok nagy része is gyengén sikerült.

Sajnálom, h ennyire gyenge lett a film, mert a Polgárháborúban tetszett a karakter feltűnése, és Wakanda is érdekes lehetett volna. A készítők persze elégedettek lehetnek, de a film bevételi sikere csak szemellenző lehet a számukra, mert nem sok értékes és érdemi része lett az alkotásuknak.

előzmény: BonnyJohnny (#50)

2018-07-17 14:53:03 Leppard (1) #56

Hannibal és kaamir tökéletesen összefoglalta, miért is lett ennyire pocsék ez a kütyükkel és CGI-vel felturbózott fekete banda-háborús film.
Véleményem szerint ez nem rasszista lett, hanem kifejezetten ilyen szándékkal gyártották. Mindenesetre a célközönségét ez a förmedvény is megtalálta.

2018-06-18 09:37:16 kaamir (1) #55

Ha megpróbálom komolyan venni ezt a filmet, akkor sem jobb a helyzet. Hihetetlenül gáz a mondanivalója.

Kezdjük ott, hogy az alkotók szerint Vakandának kéne lennie a világ gyámjának. Egy elavult monarchiának, ahol vérre menő utcai bunyóban dől el, hogy ki lesz az uralkodó. Hát tényleg, pont erre van szüksége a világnak. Semmi nem derül ki, hogy mégis miért alkalmas ez az ország a vezető szerepre. Mert nem háborúznak? Hűha, a totális bezárkózás mellett ez valóban hatalmas teljesítmény.

És a vége: feketék tíz és százmilliói (és amúgy más színű emberek is, csak azt valahogy ezek a buddhista, galamblelkű hippik lefossák) élnek szerte a világon háborúban, éhínségben, járványoktól sújtva, elképesztő szegénységben. És akkor hol nyílik az első Vakandai Szamaritánus Központ? Az USA-ban! Ja, mert tényleg ott a legégetőbb a segítség, valóban. De hát ez egy Marvel film, tehát Amerika Über Alles.

Kicsit Spielberg Amistadjával rokon ez a film: a jó szándék oda vezetett, hogy brutálisan rasszista lett a film (A fentebb említett okon kívül azért is, mert kvázi azt állítja, hogy az afrikaiak a legfejlettebb technikai szinten se fognak tudni túllépni a legprimitívebb törzsi szokásokon, ellentéteken és hiába a tudomány, a mágikus halandzsa uralja majd az életüket.)

2018-06-16 13:23:14 farkasfi (2) #54

Sajnos mindenben egyet kell értenem veled. És köszönöm hogy helyettem is kifejtetted.

előzmény: Hannibal Lecter (#45)

2018-06-15 13:50:51 kaamir (1) #53

Nem hazug Übermensch-mítosz kell nekik

De, pont az kell nekik, azért váltanak dollármilliárdokért jegyet az aktuális szuperhősfilmre.

előzmény: Hannibal Lecter (#45)

2018-06-15 13:34:42 Kempesbaba (1) #52

Egy Shakespeare-i királydráma gagyi marvel változatban. Életem legrosszabb szuperhős filmje,pedig páran tolonganak a címért. :)
Valahogy végig az volt az érzésem hogy csak azért született meg ez a film hogy a feketéknek is legyen egy szuperhősük.
A rasszizmust meg felesleges bele keverni a dolgokba,mert ezt a filmet az se mentené meg ha kínaiak,vagy svédek játszanának benne.
Remélem hamarosan elérkezik az az idő,mikor a világ moziba járó többsége végre ráun erre a sok képregény filmre amit az utóbbi időben kontrollálatlanul a nyakunkba zúdítanak.
Ja és hatalmas respekt HANNIBAL LECTER!
Béke

2018-06-14 07:51:25 Ubul (2) #51

Nem fogom azt írni, hogy szar, meg miért van ennyire felülpontozva (bár véleményem szerint pont reális ez a 3.2 itt), de egyszerűen 30 perc után párommal kiakartuk kapcsolni, bár végül úgy döntöttünk hogy végig nézzük.

Mikor
Killmonger átvette az irányítást, és ledobta T'Challa-t a szikláról, már fogtuk a fejünket, hogy már megint ugyanazt látjuk, mint korábban egy-két eredettörténetnél, csak más helyszínen, más szereplővel.

És akkor néztem meg először, hogy kb. mennyi van még a filmből.

Alapból számomra túl műnek hatott az egész CGI is, láttunk véleményem szerint jobbat is már. A történetet is láttuk már máshol, más köntösben, ugyanezeket a köröket járva.
Viszont a környezet lehetett volna az, ami feldobja az egészet, és igazából abból volt a legkevesebb, észrevételem szerint.

A zenék egy része tetszett, az autós üldözésnél szintén a CGI, ami tönkretette számomra az egészet.

Andy Serkins-t meg elintézték ennyivel, pedig a karakterében több is lehetett volna

Csalódás nagyon. Bár a Guardians of the Galaxy 2. részénél kevésbé az számomra.

2018-06-13 22:40:13 BonnyJohnny (3) #50

Nem. Abszolút nem! Bocsánat, félre érthető voltam.
Direkt azért írtam a végére, hogy releváns érvelés. Nincsen vele semmi baj. Csak elhelyez téged a "másik oldalon" (nem szereti az MCU-t). Aki "ezen az oldalon" van, az egy szelíd mosollyal nyugtázza a véleményt. :)

előzmény: kaamir (#49)

2018-06-13 22:31:04 kaamir (1) #49

Miért? Komolytalan egy vélemény, ha a megfogalmazója szerint a Bosszúálló-filmek a megalomán, ultra-ostoba filmkészítés non plusz ultrái?

előzmény: BonnyJohnny (#48)

2018-06-13 22:23:00 BonnyJohnny (3) #48

Általában a Marvel a Bosszúállók aktuális részével szokta megmutatni, hol is van a gödör alja
Ez a kijelentés gyönyörűen elhelyezi a véleményedet, hogy kinek mennyire kell komolyan venni. :D Ezzel a mondattal kellett volna kezdeni. :D
Amúgy releváns érvelés... csak a "másik oldalról". :D

előzmény: kaamir (#47)

2018-06-13 22:00:40 kaamir (1) #47

Kedves a Marveltől, hogy nem fárasztja történettel a nagyérdeműt, bár lehet, hogy a célközönségnek ez a kismilliószor elmesélt királydráma is a komplexitás csúcsa. Így legalább jut idő megcsodálni a semmit, amit ez a film képvisel. Viccen kívül, itt egyetlen eredeti gondolat, beállítás, szöveg, megoldás nincs. Na mindegy, legalább élvezhetjük minden idők legrosszabb színészgárdáját, akiket annyira lekötött a mű-akcentus megfelelő előadása, hogy közben egy ovis drámaszakkör szintjére jutottak. A százmilliós effektek azért jók, feltéve, ha nem voltál moziban az elmúlt 25 évben. Van viszont bátor társadalmi kiállás, ami olyan mély és rétegelt, mintha Fekete Pákó foglalná össze két mondatban a feketék helyzetét a nagyvilágban.

Általában a Marvel a Bosszúállók aktuális részével szokta megmutatni, hol is van a gödör alja, de nehéz elképzelni, hogy miként lehetne alulmúlni ezt a Sas-kabarét.

2018-06-11 13:46:32 oscarmániás (3) #46

"Baljós árnyak theed-i csatáját"
Tudtam, hogy láttam már valahol....Legalább másoltak volna régebbről (ja, már ez is régvolt)

előzmény: Hannibal Lecter (#45)

2018-06-11 13:05:01 Hannibal Lecter (1) #45

Akkor fordítsuk meg kicsit a dolgot, jó? Nekem meg a következő, menetrendszerűen felböfögött divatmaszlagokból van elegem: "Ez egy fontos film, mert végre csak feketék/melegek/pánszexuálisok szerepelnek benne!" Vagy vegyük Kevin Feige nyilatkozatát, mely szerint a Fekete Párduc azért a Marvel eddigi legjobb filmje, mert ékesen bizonyítja, hogy egy 99%-ban csak fekete színészekkel forgatott mozi is lehet világsiker, na meg a tudatalatti rasszizmussal szemben is hatékony fegyver egy ilyen progresszív cucc. Kérdem én: egy film nívójának tényleg az lesz mostantól a mércéje, hogy milyen etnikai-faji összetételűek a benne szereplő színészek? Az esztétikai, formanyelvi, tartalmi szempontok meg mehetnek a levesbe? (Ezt most nem az itteni kommentelőknek címzem, mert úgy látom, itt nem jelentek meg efféle vélemények. Eddig.) Ez már szinte a GLAAD szemléletmódja, szerintük ugyebár jó film=vannak benne LMBTQ-szereplők, szar film=nincsenek benne LMBTQ-szereplők. Ez a gondolkodásmód nemcsak irritáló és ostoba, de káros is. A nézők 99%-a ugyanis nagy ívben leszarja, hogy milyen a vásznon látható karakterek bőrszíne vagy szexuális orientációja. Egyszerűen csak jó filmeket akarnak látni. Olyan meg nincs, hogy ha megfelelünk az ideológiai kényszernek - ami Hollywood esetében a PC-kommandó pressziója -, akkor automatikusan jó lesz a filmünk. Nem véletlen, hogy amikor a SW esetében a rajongók a Solo bukása után egy emberként követelték Kathleen Kennedy fejét, az okok között bizony ott találtuk a PC-pornót is. A mozinézők nem feminista droidokat és pánszexuális Landókat akarnak látni, hanem jó SW-filmet. Nem hazug Übermensch-mítosz kell nekik, ami "felemeli" a feketéket, hanem jó Marvel-film. Nem meleg LeFou kell nekik, hanem nívós Szépség és a Szörnyeteg-feldolgozás stb. stb.

"Semmi személyeskedés nincs ebben, hiszen ezeket nap, mint nap halljuk,se nem bátor, sem nem egyedi. Ott vagytok elveszve, hogy lehet egyszerre nem PC-nek lenni és közben nem elnyomott 2. vagy X. fajnak tekinteni a feketéket"

De, van benne személyeskedés. Xuja rögtön az Origo propagandapublicistái közé sorolt engem, csak azért, mert volt merszem (neki nem tetsző és benne frusztrációt keltő) nem PC-véleményt megfogalmazni, és ezzel kisebbségbe kerülni ebben a közegben. Te ugyanígy próbálsz engem szélsőségnek beállítani, pl. azáltal, hogy "ti" és "mi" felosztást alkalmazol ("Ott vagytok elveszve") vagy hogy azt gondolod, egy nem PC-konform vélemény részemről rögtön azt jelenti, hogy elnyomott fajnak tekintem a feketéket (Jesszus!). Csak sejtésem van arról, hogy a "ti" és "mi" kiket jelöl, de remélem, tévedek. Miért kell rögtön radikálisnak tekinteni, csak mert nem PC-konform a kommentem? Miért kell rögtön felfesteni egy csatateret, ahol vannak a progresszív, haladó gondolkodásúak (ez lenne a "ti"?), és a begyöpösödött, konzervatív rassziszták (ez meg a "mi"?). Nem gondoljátok (és ez Xuja mesternek is szól), hogy a két véglet között rengeteg árnyalat létezhet? Ráadásul ezt most gyönyörűen benéztétek mindketten, ugyanis Ryan Coogler egyik korábbi filmjét, a Fruitvale Station-t én kifejezetten szerettem (amit le is írtam a kommentben, ha olvastátok volna ugyebár). Az is hasonló témáról szól, de ott érdekes módon nem éreztem azt a görcsös ideológiai megfeleléskényszert, mint a Fekete Párduc esetében; ott stílusosan, sallangmentesen sikerült elbeszélni egy hétköznapi, de mégis megrázó történetet. Itt ez az alkotóknak nagyon nem ment. Szóval akkor mégiscsak lehetséges, hogy nem vagyok elnyomásról ábrándozó, kérges szívű rasszista, és lehet, hogy kissé bonyolultabb a világ annál, mint ahogy ti elképzelitek? Lehetséges, hogy létezhetnek árnyalt, komplex álláspontok a világ dolgairól és a filmekről? Lehetséges, hogy nem kéne rögtön személyeskedni valakivel, mielőtt a témáról vallott teljes álláspontját megismernénk? Gondolkodjatok el ezen, azt javaslom. ;)

A film egyébként a burkolt rasszizmusától eltekintve is pocsék. A tempó töredezett (lassan izzik be a konfliktus, és még utána is rengeteg az önismétlés és az üresjárat), színészi alakításokról nem igazán beszélhetünk (pedig a főhős jó színész, ezt a Marshall című filmben is bizonyította, ami szintén feketéket ért sérelmekről szól és szintén egészen tetszett/korrekt volt, csak hogy tovább fájdítsam a pici szíveteket), ennyi érzelmet komputeranimált karakterek is tudtak volna produkálni, de ami a legirritálóbb volt, az a szokásos, kötelező, aranyoskodó Marvel-humor. Totálisan anyagidegen volt, hiszen ezúttal a koncepció egy komoly, drámai, felnőtt (hehehe) Marvel-mozi volt, ettől a hangnemtől pedig nagyon távol áll a Fekete Párduc és (egyébként szemrevaló) kishúga állandó verbális csatározása, és most az idétlen akcentusokba ne is menjünk bele. Olvastam olyan véleményeket is, miszerint mennyire pazar az afrikai kultúra és tárgyi miliő ebben a filmben - hát van egy-két vizuálisan pazarul kivitelezett jelenet, tény és való, de hogy az afrikai társadalmak életét nem egy fiktív országban játszódó hollywoodi blockbusterből fogjuk megismerni, az is kétségtelen. :D Ja, és a látványorgia. Nos, bármennyire is egzotikus a választott közeg, azért a grandiózusnak szánt, akciódús finálé - mely egyébként miliőjét tekintve a Baljós árnyak theed-i csatáját juttatta eszembe, ami nem a leghízelgőbb referencia - mind koreográfiáját, mind látványvilágát, mind a kameramunkát tekintve teljességgel semleges volt; ha a helyszínt kicserélnénk, bármelyik Marvel-filmbe tetszőlegesen beilleszthető lenne. Egyszóval siralmasan gagyi ez a film minden létező szempontból, a túltolt polkorrektkedés/rasszista felhangok és a hazug, fals világábrázolás csak hab a tortán.

előzmény: kilépett felhasználó (#44)

2018-06-11 11:38:58 kilépett felhasználó (?) #44

toleranciahimnusz,PC-pornó,nincs is szükségük semmiféle hagymázas, pusztító világnézetre,=végtermék egy rasszista film, Böööööeeee... Ezek kiokádott divatszavak. Semmi személyeskedés nincs ebben, hiszen ezeket nap, mint nap halljuk,se nem bátor, sem nem egyedi. Ott vagytok elveszve, hogy lehet egyszerre nem PC-nek lenni és közben nem elnyomott 2. vagy X. fajnak tekinteni a feketéket

2018-06-10 21:39:37 Hannibal Lecter (1) #43

Ismerjük a mondást: tudjuk, min ne csodálkozzon, aki prostinak áll. Ryan Cooglerről Hollywood egy szép nagy vésővel lefaragott minden stílust és eredetiséget, és megcsináltatta vele ezt a gyalázatos ocsmányságot. Ha nem szerepelne a stáblistán a neve, el sem hinnénk, hogy az ígéretes Fruitvale Stationt ugyanaz az ember jegyzi direktorként, mint ezt a Fekete Párduc című audiovizuális székletmintát. Coogler nemcsak neutrális stílusban, sőt robotpilóta üzemmódra kapcsolva rendez, nemcsak a "királydráma" építkezik ezerszer elhasznált klisékből (melyeket megannyi filmben láthattunk Hamlettől Oroszlánkirályig), nemcsak a karakterek papírvékonyak, nemcsak az egysorosok filléresek, nemcsak a színészi játék siralmasan pocsék. Nem, a Fekete Párduc ezen felül egy nagyszabású mozgóképes toleranciahimnusz akart lenni, de a hígvelejű Hollywood annyira túltolta a PC-pornót, hogy a végtermék egy rasszista film lett. Adva van egy fiktív afrikai monarchia, Wakanda, az élhető világok legélhetőbbike, ahol egyetlen ásvány - a vibránium, mely az idők kezdete előtt alászállt az égből - a populációt minden létező vonatkozásban a Föld más nemzetei fölé emelte. A lomha fantáziájú álomgyári forgatókönyvírók egybites gondolkodását mindez híven tükrözi: elég egyetlen nyersanyag, és máris kész a fekete csúcsnemzet, amely nemcsak technológiailag, de intellektuálisan, morálisan és fizikailag is magasan más országok fölé tornyosul (az USA-t is beleértve). A Marvel kreált egy Übermensch-mítoszt a feketéknek (igaz, ideológiát nem gyártott mellé, mint amilyen a szovjeteknek a marxizmus-leninizmus, a náciknak a nemzetiszocializmus, az amerikaiaknak a messianisztikus küldetéstudat és a demokráciaexport, de hát ezek a derék wakandaiak annyira tökéletesek és békeszeretőek, hogy nincs is szükségük semmiféle hagymázas, pusztító világnézetre, igaz, kissé önző módon elrejtik kincsüket a nagyvilág elől, de ennyi legyen már megengedett). Mi ez, ha nem burkolt rasszizmus?

Érthető, hogy sokan épp emiatt szeretik ezt a filmet, mert olyannyira progresszív és visszájára fordítja a hagyományos szereposztást: 99%-ban tele fekete színészeket szerepeltet, aki pedig fehér (Martin Freeman), annak most hagyományos fekete-szerepkör (comic relief) jut. De kérdem én: ez önmagában érték? Érték, ha közben a film kreál egy velejéig hamis, ostoba, egydimenziós fantáziavilágot, ahol a feketék többé nem elnyomottak, hanem balról előznek mindenkit, és ráadásul olyan jófejek, hogy pazar skilljeiket titkolják Afrika, de még a Nyugat előtt is? Puzsér Róberttel rengetegszer nem értek egyet filmügyben, de a Fekete Párduc kapcsán fején találta a szöget: nem elegendőek a feketék eddig elért eredményei (kultúrájuk, zenéjük, filmjeik etc.), össze kell számukra ácsolni egy fiktív csúcsállamot, ahol ráadásul mindennek a hipermodern-futurisztikus szupertechnológia az egyetlen és örök értékmérője? A kaukázusi ciszhetero férfiak persze egytől-egyig rohadékok (voltaképpen az antagonista is az ő áldozatuk, mert a csúnya, gonosz amcsiknál radikalizálódott), és a bölcs wakandaiak még korrigálják is a történelmet a végén, meg az amerikaiak hibáit: ők nem merülnek bele értelmetlen háborúkba, nekik nem lesz Vietnamjuk vagy Irakjuk, hanem csendesen, méltósággal megosztják a világgal technológiai vívmányaikat, és ezáltal egy új, szivárványos, kebelduzzasztó világbéke őreivé válnak. Böööööeeee...

2018-05-20 23:20:57 ifj. Ó. Posszum (3) #42

Butácska és "semmi különös" popcorn mozi, mégis naivsága, bujtatott rasszizmusa és szokásos marvell döccenői hordoznak valami fura trash-bájt, akár egy három lábbal született, művégtaggal ügető sziámi macska Mickey Egér jelmezben.

2018-05-19 13:45:27 unfamous (4) #41

3-ast akartam adni rá, de mivel elgondolkodtam egy lényeges mondanivalóján,ami a végén hangzik el, és ami sajnos elég aktuális, felkerekítettem 4-esre: "válság idején az okos ember hidakat épít, míg a bolond falat emel..". A story kiszámítható, a dizájn jó, korrekt délutáni kikapcsolódás.

2018-05-15 06:06:16 alfonz (1) #40

"A Fekete párduc című szuperhősfilmet tűzik műsorra szerdán elsőként egy szaúd-arábiai moziban a 35 éves mozitilalom feloldását követően."
Nem hiába, a forgatókönyv alapján nekik készült. Csak semmi zavargás.
gondolom a környező afrikai országok gondjait már megoldották, miután lecserélték New Yorkban az utcai kosárlabda palánkot

2018-05-09 23:18:31 Malcolm X (5) #39

Az igazi hős számomra a radikálisabb Killmonger volt. Fekete Párduc jó diplomata, de az alapprobléma (a feketék rendszerszintű elnyomása) nem érdekelte igazán. Talán 10 év múlva már Killmonger lesz az igazi Fekete Párduc.

2018-05-09 02:23:23 ZoLeEe (2) #38

minek kellett ezt az idétlen akcentust beletenni? :D főleg amikor pár résznél talán csak pár poén kedvéért ott ez a rendes busman nyelv de persze legtöbbször csakazértis "ugandai mémnyelven" beszélget egymással két törzsbeli...

2018-05-04 02:01:52 TomPowell (4) #37

Szerintem a Doctor Strange szerethetőbb, de a Black Panther a jobb. A maga nemében mindkettőt érett alkotásnak tartom az MCU-n belül. Előbbi a Vasember nem túl acélos sztoriját mondja fel újra ezerszer kiforrottabban és egységesebben, vizuálisabban izgalmasabban, a színészeit sokkalta jobban kihasználva, viszont a Fekete Párduc témái, állásfoglalása - ahogy alattam írják - már egy érettebb, felnőttebb MCU képét festi le. Valahol olyan, mintha ezzel a 18-ik filmmel a Marvel a 18-ik évet, a nagykorúságot töltötte volna be és már határozott véleménye lenne a világról, amelyről még csak tőmondatokban ugyan, de képes véleményt formálni és a szavazó fülke elé járulni, amit a film politikai felhangjai csak alátámasztanak.:)

előzmény: Sántha Orsolya (#35)

2018-05-03 22:59:20 BonnyJohnny (3) #36

A bemutatott világ (legalábbis az afrikai, hagyományosabb része) szerintem itt is érdekes. A film által felhozott problémák, beavatkozás/be nem avatkozás, faji kérdések, menekült kérdés akár... többek, mint a Dr. Strange-ben. Mads Mikkelsen (legalábbis a karaktere) inkább negatívum abban a filmben, ellenben itt Serkissel, Jordan főgonosza pedig kifejezetten jó (az MCU-n belül az egyik legjobb).

előzmény: Sántha Orsolya (#35)

2018-05-03 21:50:40 Sántha Orsolya (2) #35

Totál nem értek egyet, szerintem a Doctor Strange sokkal jobb volt. Cumberbatch is jó a szerepben, a karaktere is érdekes, a világról, amit bemutat nem is beszélve, plusz Tilda Swinton és Mads Mikkelsen! Mondjam még? Nem is lehet együtt emlegetni a két filmet.

előzmény: BonnyJohnny (#16)

2018-05-03 21:45:12 Sántha Orsolya (2) #34

Hosszú, unalmas kliséhalmaz, totál érdektelen főszereplővel. Killmongernek drukkoltam. Az eddigi leggázabb Marvel-mozi.

2018-04-22 23:40:03 ChrisAdam (2) #33

Egyébként ez a sztori mennyivel jobban működött volna egy Disney/Pixar produkcióban, ha már itt tartunk.

előzmény: budaik (#32)

2018-04-22 21:29:42 budaik (2) #32

Én azért egy pár afrikai jelenetnél már szinte hallottam Szulák Andrea hangján, hogy "az élet az ùr" :) nem hiába Disney

előzmény: ChrisAdam (#30)

2018-04-22 20:39:30 BonnyJohnny (3) #31

Sejtettem, hogy nálad csak kettes lesz... :/

előzmény: ChrisAdam (#30)

2018-04-22 19:18:27 ChrisAdam (2) #30

A kiemelkedően jó kritikák miatt sem volt magasra téve a léc, de azért mégis pozitívan álltam hozzá: hátha olyan felüdítő élmény, mint mondjuk a Ragnarök. De nem, a Fekete Párduc nem hogy nem újít, de még vissza is fejlődik, a kezdeti, legegyszerűbb Marvel-receptet gyúrja újra össze, így aztán az ég egy adta világon semmi meglepetést nem tud okozni. A forgatókönyv rendkívül egyszerű és buta, fertelmesen unalmas, a karakterek sablonosak és még a látványtól sem voltam elhűlve, az akciójelenetek pedig sótlanak. Egyszerűen csodálkozva állok a tömjénezés előtt, a Fekete Párduc az a fajta szuperhős-film, ami pénzhasú-vadászatra lett gyártva, pontos receptre megrendelve és tökéletes példája ennek a lélektelen filmkészítésnek. Nagyon szenvedtem, még az "afrikai környezet" sem volt kecsegtető, sőt. Igen szomorú az amcsik általános tévképzete az afrikaiakról, de hát ez már mindig is így volt, mint ahogy az is, hogy az őslakos afrikaiakat épp a fodrászatból kiténfergő ultrahelyes afro-amerikai rap-képes sztárkák játsszák. Ja, és 12 éves öcsém jobb poénokat írna a szkriptbe.
35%

2018-03-31 22:42:11 BonnyJohnny (3) #29

Sokkal jobb lett volna, ha ezt a mozit és a hozzátartozó főhőst is még a Polgárháború előtt mutatják be, de már baszhatjuk.
Tekintetbe véve, hogy a Civil War eseményei kapcsán bukkant fel, és ott vált fekete párduccá T'Challa, ezért szerintem semmiképp sem lehetett volna az előtt bemutatni. Vagy, ha igen, akkor ez a film és az a film is más lett volna. A szerkezete meg szerintem így jobb. Ott bedobták a karaktert, egy csipetnyit a hátteréből, de a személyisége, családja, országa, jelentősége mind itt szélesedett ki. Jól volt ez így szerintem.
...
A film ettől függetlenül szerintem is "csak" gyenge négyes.

előzmény: The Cortez (#28)

2018-03-31 22:37:52 The Cortez (4) #28

A Marvel 2. négeres produkciója 1 újabb királydráma. A sztori a Vasember 1-hez meg a Thor első és harmadik részéhez hasonlóan, eleve hajaz a Lion Kingre, de itt az afrikai helyszín még jobban rátesz 1 lapáttal a párhuzamra.
A díszleteket-jelmezeket eltalálták, a zenék ütősek (van itt minden: afrikai törzsi dallamok, hip-hop beatek, R'n'B stb.), a hi-tech város is nagyon látványos, bár utóbbit nem mutatják meg túl részletesen. Az akciók pörgősek: legkiemelkedőbb a vágatlan casinos jelenet, majd az azt követő stílusos autós üldözés, viszont a filmvégi zúzás nem maradt túl emlékezetes, még a CGI- és színorgia ellenére sem.
A történet komolyan veszi magát, de azért akadnak poénok is, amelyek teljesen váratlan helyzetekben törnek elő. Politizálástól sem mentes a film, és enyhén befigyel a menekültkérdés is. A főellenség – Erik Killmonger – ezúttal megint 1 igazi badass negatív karakter, ám most végre tényleg kidolgozott háttérsztorival, meg érthető motivációval.
Sokkal jobb lett volna, ha ezt a mozit és a hozzátartozó főhőst is még a Polgárháború előtt mutatják be, de már baszhatjuk. Egy gyenge 4-est mindenképp megérdemel!

2018-03-02 12:49:23 tomside (3) #27

A szavannai szent fán párduc képében tovább élő, transzban látogatható ősök egy az egyben abból vannak. De tudod mit? Szavak helyett. Így már rémlik? :D

előzmény: BonnyJohnny (#24)

2018-03-02 11:47:27 bambula (3) #26

Nem értem miért nem található még kis hazánkban sehol sem egy jó kis Fekete Pákuc(Fekete Pákos) fake plakát,pedig szerintem annyira adná magát. :)))))

2018-02-25 12:12:25 Gameface (4) #25

Krízis Wakandában:

https://youtu.be/FSjyf6n28VI

"- vibránium nélkül nem tudunk több fidget spinnert gyártani" :-)

"- mi baja Trumpnak a wakandaiakkal?"
"- most mondjam ki? nem olyan színűek, mint ő."
"- narancs?" :-DDD

2018-02-25 09:17:31 BonnyJohnny (3) #24

Én láttam a Cat People-t... de nem jutott eszembe a film alatt... :D
Valamiről lemaradtam? :D

előzmény: tomside (#23)

2018-02-25 08:34:36 tomside (3) #23

Végre valaki ahhoz is megtalálta a receptet, hogyan kell a Rottent megvenni. :)

Egyébként a film nem rossz, meglepően friss ahhoz képest, hogy tényleg egymást érik már a Marvel-filmek. Nem is akartam megmozizni, tényleg csak beesett a semmiből, de egész jól éreztem magam. Természetesen semmi világrengető nincs benne, ami miatt a "minden idők legjobb szuperhősmozija" címet odaadhatnánk neki, de korrekten összerakott, friss elemekkel is operáló darab.

AJÁNLOM azoknak, akik... hagyjuk is, Marvel-filmnek nem kell az ajánlás, aki ezt nézi, tudja, mit néz.
NEM AJÁNLOM azoknak, akik mindenáron a minden idők legjobb szuperhősmoziját akarják látni. Ők csalódni fognak, mert az messze nem ez.

(Ha esetleg valakinek pedig párducfétise van, annak irány az 1982-es Cat people, és láthatja majd, hogy fekete párduc kategóriában is van jobb a marvelesnél. Arról nem is beszélve, hogy ez a film olyan nyílt pofátlansággal lop abból, amire régen nem láttam példát.)

előzmény: MicaHiro (#21)

2018-02-21 22:15:12 Gameface (4) #22

Wakanda rejtett kincse a vibránium lenne? Egy fenét! A Soul Glo!

Black Panther is Coming to America:
https://www.youtube.com/watch?v=C1AAgRqwKPo

2018-02-19 17:30:46 SentryD (1) #20

Kétharmadában halál unalmas középszer, és talán ebben vannak az MCU legkínosabb poénjai, ami valljuk be, teljesítmény. Egy kétméteres kigyúrt állat egy hófödte hegycsúcson ahol egy gramm növény sincs, bejelenti, hogy vegán... komolyan? A folyton "bratyó"-zó kishúg karakterétől önmagában agyrákot kaptam, de persze annak ellenére, hogy egy átlagbuta tinédzser személyiségével áldották meg, találmányai alapján okosabb, mint Stark és Banner együtt, mert miért ne. Maga Wakanda számomra nem új színt vitt a Marvel világába, hanem teljesen elütött attól. Ráadásul, ha már ennyire fejlettek, miért kellett ilyen gagyi rángatózós törzsi táncokat belevinni, ehh. Tudom, hogy Afrika meg minden, de a gondolat, hogy egy itteni nép az überfejlett technológia ellenére hagyományokban leragadt előemberi szinten... az nem pont rasszizmus? Na mindegy.

Ami részemről megmenti a filmet, az egyértelműen Killmonger karaktere. Michael B. Jordan zseniális, simán lejátssza Bosemant, iszonyat badass, és végre valami érthető motivációja, története, karaktere van, talán először a gonoszok közt. Illetve a zene kurvajó volt.

Viszont ami nekem a legkellemetlenebb... mindenféle rasszizmus nélkül, egyszerűen nem értem, minek kell egy szinte kizárólag fekete bőrű embereket felvonultató filmet 80%-ban sötétben leforgatni. Tudom, kár volt 3D-ben nézni, de itt csak így adták, nem egyszer semmit nem láttam. Afrika adta volna a lehetőséget a gyönyörű helyszínekhez pedig, ehelyett megkaptuk azt a Marvel szinten is irreálisan hi-tech töksötét barlangot, meg egy random ázsiai nagyvárost, természetesen éjszaka.

2018-02-18 23:04:49 MicaHiro (3) #19

Csatlakozom, nekem is eszembe jutott Strange.

Egyébként nem csak a számszerű értékelésem egyezik, a legfőbb bajom is ugyanaz. Mindkét film egy érdekes, új világot mutathatott volna be a marvelen belül, de ezeket a potenciális új világokat egyik esetben sem töltötték meg kellően érdekes tartalommal, e helyett főleg a külsőségekre koncentráltak.

2018-02-18 22:49:09 Rorschach (2) #18

Nekem is a Doktor Strange jutott eszembe végső verdiktként, nálam az is ugyanígy muzsikált.

Am a Panthernek volt egy kurva jó akciójelenete (one shot <3), egy azt követő menő autós üldözés, majd teljes langyvíz és borzalmas zárás. Olyan undorítóan gagyi CGI villogtatás lett a vége, hogy kísérteni fog álmaimban, pedig többnyire komáltam a film csili-vili dizájnos látványvilágát.

előzmény: BonnyJohnny (#16)

2018-02-18 18:37:34 VVega (4) #17

Zseniális zenék, jelmezek és látványvilág, csupa erős, jól megírt női karakter és két remek ellenfél, akik bőven megállták volna a helyüket egyedül is a film főgonoszaként. A történet sajnos átlagos és jól ismert, valamint az akciójelenetek sem túl emlékezetesek. Összességében szórakoztató moziélmény, simán újranézhető film.

2018-02-18 17:49:55 BonnyJohnny (3) #16

Igazából értetlenül állok film megítélése előtt. Mind a világ kritikusainak ajnározása (ez a film messze van a Marvel legjobbjaitól), mind a magyar kritikusok és fórumozók lehúzásától (élvezhető, érdekes, enyhén mély, mérsékelten izgalmas darab).
Gyenge négyes. Nagyjából a Doctor Strange szintjén.
Szerk.: Most nézem, hogy a Doctor Strange-nek pont ilyen volt a fogadtatása a KT-n... akkor végül is egyet értek a többiekkel. Ez pont annyira jó (jelentsen ez kinek milyen osztályzatot).

2018-02-18 15:45:23 Gameface (4) #15

egy pozitív vélemény után tíz negatívnak kell következnie, szóval... affene, sajna nekem is tetszett. meglepően mély, komplex alapokkal rendelkező, azokra bátran nem elmismásolt konfrontációt felhúzó film. látszik a szándék, hogy el akarták kerülni az egyértelműsítést, így végig egész nyugtalanító kérdéseket feszeget. ezért hiába ítéljük el az ellenlábast, addigra az együttérzésünket már elnyerte.

Sajnáljuk, hogy elrontottuk a Fekete Párduc bulitokat.

2018-02-17 22:29:20 Jason13 (4) #14

A MARVEL ismét hozta a kötelezőt.
Már évek óta nyugodtan ülök be a stúdió filmjeire, hiszen már egy ideje nem kellett csalódnom munkáikban. A Fekete Párduc esetében is elégedetten távoztam a vetítőteremből, hiszen egy rendkívül szórakoztató szuperhős-kaland lett a végeredmény.
Persze, a sztori meglehetősen egyszerű és több aspektusában is rokonságot mutat a Thor első epizódjának a történetével. Viszont az afrikai közeg, az ezáltal gerjesztett hangulat és a többségében jól működő karakterek elősegítik azt, hogy túltegyük magunkat a közel sem eredeti cselekményen.
Maga a látványvilág szemkápráztató, úgy tűnik, a Thor: Ragnarök színkavalkádja nem egyszeri húzás volt a stúdiótól. Itt is rengeteg színpompás helyszín és kosztüm tűnik fel, melyek nagyszerűen mutatnak. Az akciójelenetek is kellően pörgősek és átláthatóak, egy-kettőben pedig a kreativitást is észre lehet venni. Egyedül a fináléra fogy ki kissé a szufla, de az ott látható zúzásokra se lehet panasz technikai szempontból.
A színészek hozzák a kötelezőt, Chadwick Boseman remek választás volt a címszereplő figurának, de Michael B. Jordan ellenlábasa többször is ellopja előle a showt. A tipikus MARVEL-gonoszok közül is sikerül kitűnnie, mivel kellő motivációval rendelkezik és háttere is épkézláb módon lett felvázolva. Egyedül azt sajnáltam, hogy nem kapott elég játékidőt, szerintem simán elbírt volna több jelenetet is a vásznon.
Akit még kiemelnék, az Andy Serkis, aki elképesztően szórakoztató alakítást prezentált, kár, hogy őt nemigazán használták ki a készítők.
Zeneileg is jól teljesít a film, tetszett, ahogy az epikus dallamok keveredtek az afrikai hangzásvilággal.
Negatívumként a humort tudnám felhozni, ami alapvetően működni szokott a stúdió alkotásaiban. A Fekete Párduc azonban egy egész komoly darab lett, ami nem is olyan sűrűn adagolja a poénokat, mint elődjei, de ezek nem igazán működnek. Sőt, az egyik fontos mellékszereplő is ennek lesz az áldozata, hiszen hiába lenne érdekes a figurája, mikor feltűnik, számíthatunk arra, hogy elejt majd pár erőltetett beszólást.
Mindent összevetve, Ryan Coogler, a Creed rendezője nem vallott szégyent. Egy kellően látványos, pörgős és a stúdió eddigi munkáihoz képest egész komoly mozit pakolt le az asztalra. Vannak benne itt-ott azért szépséghibák és nagy valószínűséggel nem fogom kedvenc szuperhősfilmjeim közé sorolni, de bőven a "jó" kategóriába tartozik.

2018-02-17 16:08:10 filmsomnia.hu (3) #13

Nálam összességében csalódás volt a film. :(

2018-02-15 21:37:33 Leo_Stotch (3) #12

Érdekes darabja az Univerzumnak.
Jó zene, hangulat de semmi kiemelkedő.
Kedves kis szösszenet.
Beleillik az egészbe, kicsit kiegészíti azt, de számomra ez töltelékfilm.
A lényeg úgyis április 26.
Végtelen háború.
Egyedülálló dolog ez, jó a részesének lenni.

Az viszont tetszett, hogy megint egy kicsit más Marvel filmet kaptam.

2018-02-15 12:16:06 MicaHiro (3) #11

Nem rossz film a Fekete Párduc, de sokkal jobb is lehetett volna.

Az egyik fő problémám az, hogy ezt a történetet nyugodtan lehetett volna komolyabban venni. Bele lehetett volna menni kicsit jobban Wakanda irányításának kérdéseibe és a különböző problémákra adott különböző válaszokból eredő konfliktusokba. Ezt persze valamelyest megteszi a film, de csak épphogy érintve, semmitmondó sablonválaszokat adva sablonkérdésekre. Nem azt mondom, hogy politikai értekezést kellett volna csinálni a filmből, de kicsivel több valós tartalom kellett volna. Különösen úgy, hogy milyen fantasztikusan fontos filmként akarják ezt eladni.

Ez a felszínesség vonatkozik az afrikai kultúrák bemutatására is. Az jó dolog, hogy megismerjük külsőségek tekintetében milyen sokszínűek, mennyi népviselet és törzsi szokás és páncélos orrszarvú van; de talán az sem ártott volna, ha arról is kiderül valami, mit gondolnak másként a világról a Wakandaiak, mint a nyugati emberek. Szerintem ez lett volna igazán érdekes és bemutatásra méltó, nem (csak) a sok különböző törzsi tánc és üvöltés. Sőt tovább megyek, nemcsak hogy nem mutatja be az afrikai kultúrák gondolkozását, hanem ebből a szempontból még szemen is köpi magát a film, mikor a Wakandán belül is leginkább eldugottan élő törzs főnöke tipikus amerikai módon kezd poénkodni.

Ha már poénok: ez nyilván megítélés kérdése, de én (Marvelnél) most először éreztem azt, hogy nagyon erőltetett és infantilis humorral operál a film. Nyilván ez egyéni megítélés kérdése, de nekem az eddigiekkel nem volt bajom, ezzel meg valahogy mégis (lásd pl. a fenti példát a törzsfőnökről, vagy a másik erőltetett poén-karaktert, a Fekete Párduc testvérét).

Sajnos karakterek terén is vannak negatívumok. Klaw feleslegesen harsány, Zuri súlytalan és teljesen felesleges, halála drámainak van szánva, de majdhogynem teljesen érdektelen. Ja, ha már érdektelenség, természetesen szerelmi szál is van a történetben.

De nem akarok teljesen negatív lenni, mert van sok jó dolog is. Fekete Párduc testőre kifejezetten jól működő, bár nem túl bonyolult, de érdekes és badass karakter, a főellenség Killmonger is egészen jól átérezhető motivációval és az átlagosnál valamivel kidolgozottabb és érdekesebb háttérrel bír. (Bár a kultúrák bemutatását valahol az ő karakterén keresztül is szemen köpik, mikor azon az alapon választ ki magának egy törzsi maszkot, hogy az tetszik neki, a helyett hogy mondjuk spirituálisan vagy szellemileg kötődne hozzá) Ha már Killmonger, az utolsó jelenete a naplementében iszonyatosan gáz.

De vissza a pozitívumokhoz: Wakanda világa tényleg nagyon érdekes és impozáns, jól kidolgozott, akár arra is alkalmas lehet, hogy külön univerzum legyen az univerzumon belül. Ebből a szempontból akár ígéretesek is nevezhető a film, csak nagy kár hogy a jövő megalapozása csak külsőségek terén történt meg.

A történet sem igazán jó, nagy baj talán nincs vele; de több ponton nagyon kiszámítható, néhol már-már unalomba fullad. A tipikus szuperhősfilmes klisékbe pedig sok tekintetben beleszalad. Mindenki megnyugodhat, a végén természetesen van egy nagyszabású harc, és egy CGI-környezetben játszódó párbaj

Kicsit több igazi bátorság kellett volna.

2018-02-15 11:46:26 Nyugalom (3) #10

Egekig magasztalt középszerűség.

2018-02-13 23:36:22 Timon (2) #9

Disney: Marvel 1:0 :) A moziból kifele jövet próbáltam összegezni a film pozitívumait, de egy-két kreatív, high-tech cuccon és a legutóbb Black Mirror: Black Museum-ban bizonyított Letitia Wright karakterén kívül semmi sem tetszett. Black Panther nem volt elég domináns és karizmatikus, Michael B. Jordant nem tudtam teljes értékű főgonoszként kezelni, Serkis-ben lett volna még kraft, viszont nem kapott elég teret. A cselekményt százezerszer láttuk (a Lion King analógia jogos), se az akciójelenetek, se a (szokásosnál kevesebb és kínosabb) humor, se a finálé nők vs. férfiak!
hirigje nem tudtak szórakoztatni. A család közös, szappanoperába illő jeleneteiről nem is beszélve.
Abszolút érthetetlenül állok a kritikusok egekbe magasztaló értékelései előtt.

előzmény: BonnyJohnny (#8)

2018-02-13 21:34:38 BonnyJohnny (3) #8

És Timon is kettesre osztályozta. :D

előzmény: scipo (#7)

2018-02-13 19:27:36 scipo (2) #7

Oroszlankiraly a Marvel univerzumban

2018-02-13 14:19:36 Varga Ádám (?) #6

Őszintén szólva a Get Out egy eléggé túlértékelt film (ettől függetlenül nekem is tetszett - leszámítva a végét).

előzmény: Gameface (#3)

2018-02-10 12:42:57 kwzatz (?) #5

Valahová a kettő közé (ahogy írtátok: rasszista trollok, elvakult DC fanok/Marvel haterek vs. elvakult SJW kritikusok :D ) saccolom.

előzmény: BonnyJohnny (#2)

2018-02-10 12:10:59 BonnyJohnny (3) #4

Elvakult DC fanok és/vagy Marvel haterek. :D

előzmény: Gameface (#3)

2018-02-10 12:09:00 Gameface (4) #3

a Get Out 5.9-en állt premierkor. rasszista trollok, csak a szokásos.

előzmény: Umberto (#1)

2018-02-10 12:01:13 BonnyJohnny (3) #2

A Metascore 87, az RT TopCritics 9.2...
Ezek sem szentírások, de valamivel többet számítanak, mint az imdb átlag. ;)

előzmény: Umberto (#1)

2018-02-10 11:52:25 Umberto (3) #1

Erre nem számítottam: 6,7 az imdb-átlaga...