Red Sparrow (2018) ☆ 👁

Vörös veréb

(Francis Lawrence)

amerikai dráma, thriller

3,1
★★★☆☆
399 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

"A színésznő (Jennifer Lawrence) legújabb filmje, a Vörös veréb bemutatója előtt beszélt terveiről. Mint mondta: a jövő évben szabadságolja magát, és a Represent.US szervezetben kampányol majd azért, hogy a fiatalok helyi szinten vegyenek részt a politikában. Hangsúlyozta, hogy nem a pártpolitikában akar részt venni, hanem kifejezetten a korrupció ellen akar küzdeni, hogy segítsen a demokrácia megerősítésében." (ujszo.com)

A filmet szinte teljes egészében itt forgatták több hónapon keresztül. Jennifer Lawrence nagyon megszerette Budapestet és Magyarországot és azt ígérte egyik interjújában, hogy össze fogja hozni a budapesti premiert. Ez azonban nem jött össze, a bemutató Londonban volt.

Jason Matthews azonos című regényéből készült a film, melynek folytatása Az árulás palotája címmel jelent meg.

"James Bond megannyi alkalommal szerzett információkat egy-egy légyott előtt vagy után, a Vörös veréb című film pedig (amely Jason Matthews, egy volt CIA-ügynök azonos című könyvén alapul) a csábítás módszertanát a kémek kiképzésének alaptantárgyaként kezelte. Való igaz, hogy a németeknél és az oroszoknál tényleg volt a filmbélihez hasonló iskola: előbbi országban a széptevő férfi kémeket Rómeóknak hívták, utóbbiban pedig Fecskéknek a csábító kémnőket. A CIA szakértői abban egyet is értenek, hogy a csábítás művészete ma is szerepet játszik a kémkedésben, és nem ördögtől való gondolat, hogy az amerikai hírszerzés is beveti. A veterán kémnő, Joanna Mendez szerint azonban a CIA-nak nincs olyan hivatalos spionképzője, ahol kifejezetten a csábítással való információgyűjtést tanítanák a leendő hírszerzőknek." (port.hu)

"A filmben nyomokban a Fekete Özvegy eredettörténetét is felfedezhetjük, hiszen az emlékképei alapján Natasha is tanult balettozni, ám ennek a sztorinak valós alapja is van (kb. annyi, hogy a sérült balerina az orosz hírszerzéshez szegődik)." (port.hu)