Lady Macbeth (2016) ☆ 👁

(William Oldroyd)

angol dráma, szerelmi történet, thriller

3,7
★★★☆☆
77 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-03-20 16:04:10 sajoferenc (4) #6

Kivételes adaptációja egy nagy klasszikus regénynek

2019-10-02 11:20:37 dittike (5) #5

Jól felépített cselekményű kegyetlenül kicentizett film mely elejétől a végéig fenntartja a feszült sőt nyomasztó hangulatot.

2018-02-09 01:47:45 saatonda (3) #4

a film értelmezhető mint stílusgyakorlat ill.mindenképpen örömteli kiváló színészi alakításokat nézni, de ezen túl sok értelme nincs. ami a 19. századi oroszországban még igazán provokatív, sokkoló volt, ma már nem az, hitelességre a film semmit sem ad, a rendezőt nem érdekelte, a befejezés meg lélektanilag sem elég kimunkált, ha én is femcsi lennék, amilyen nem vagyok:), akkor szexistáznék, stb.
sajnos a slant magazin kritikája (ami egyébként indokolatlanul húzza le a filmet, annyira nem gyenge ez) jól megfogta: "like a work of nihilistic pulp condescending to its audience by portending a greater sense of social awareness than it has any real interest in taking seriously"
én hozzáteszem: így nem lehet és nem is kell régi műveket adaptálni.
reméljük, a színészekkel még sokszor találkozunk.

2018-02-08 23:49:54 ChrisAdam (4) #3

Sok mindenben egyetértek, amit mondasz (például hatásos szexjelenetben és erotikában igencsak szegény a film, valóban). Viszont amit az első spoilerben írsz, azzal nem nagyon, de meg tudom érteni az aggályodat.

Azért is sokkoló a film, mert baromi jól megmutatja, hogy a viktoriánus, prűd Angliában hogyan működtek a dolgok. Igazságszolgáltatás azért itt még teljesen másként működött, egy ilyet bőven megúszhatott egy nemes. Félelemben éltek a szolgák, szava pedig a nemesnek volt. Szóval megmutatja azt az undorító hierarchiát, amiben működött az a világ, a szolga tudhat mindent, mégsem tudhat semmit, mert nincs szava. A nő pedig szintén elnyomott, teljes a férfiuralom: a nő egyetlen kiutat talál, megöli szerencsés módon elnyomóit. Így viszont saját magát löki lelki sötétségbe, ahova szeretője nem tudja követni. Viszont végiggondolva most, tényleg nagyobbat üthetett volna a finálé úgy, ha a paraszt férfi nem szerető, hanem szerelmes is egyben, kap egy rendes karaktert, megmutatják románcuk mélységét, stb.

előzmény: BonnyJohnny (#2)

2018-02-08 23:13:06 BonnyJohnny (3) #2

Nekem először Natalia Oreiro jutott eszembe. :D De igen, amúgy a fiatal Olivia Hussey is jó. :)

Viszont a vége nem tetszett. Maradjunk annyiban, hogy a bizonyítási eljárás elég szőrmentén történt meg... persze tudom, hogy, ha egy fehért (bár ez esetben egy félvérről van szó :P) megöltek, akkor még a '60-as években is elővették a legközelebbi feketét, de hogy még a nagymama is szó nélkül elfogadja a légből kapott vádat, szerintem valótlan. Azért mondjuk az Elemi ösztönben jobban meg voltak kavarva a szálak.
Persze, értem én, hogy ez a gyönyörű, kegyetlen és veszélyes gonosznak győznie kellett ebben a storyban (bár névadója ugyebár elbukott), de így igazából nem az ő nagysága bizonyosodott be. Nem éreztem olyannak, mint például Linda Fiorentinot a Végső csábításban. Nem járt túl az emberek eszén, csak hantázott egy nagyot, és bevették. Persze, a Jagtenben sem történik ez másképp, de ott a film a hazugsággal indul, és annak a következményeit elemzi, itt meg a hazugság a finálé, amit mindenki szó nélkül elfogad, majd két lassú jelenettel később vége a filmnek.

Most belegondolva, nem csak a végével van bajom.
Erősebb krimis szál kellett volna és/vagy több konspiráció. És akkor tényleg nőttön-nőtt volna a feszültség. Így (szerintem) nem. Hiszen nem történt semmi. A főszereplő egy pillanatra sem volt veszélyben. Végig uralta az eseményeket, pedig igazából nem is tett semmit. Nem volt nála semmilyen ütőkártya, csak rajta kívül mindenki más birka volt. Romantikus feszültség sem volt (persze, hisz nem szerelemről volt szó), de (ha már itt tartunk) erotikus sem. Pár elmaszatolt vonaglást mutatnak. Nem mintha pornóra vágynék, de pár (a filmben látottnál kevesebb, de a filmben mutatottaknál) tisztességesebb szexjelenet elfért volna. Ha már itt tartunk, ezt a párt nem hiszem el. Nincs meg köztük az a szikra (se romantikus, se erotikus), ami mondjuk a hátcsókolgatós jelenetet alátámasztaná (pláne egy pszichopata jellegű karaktertől). Vagy a férfi részéről a szolgaiságot. Miért lett rabja a nőnek?
Lélektani feszültség az volt, de "csak" ahhoz meg (számomra) a kelleténél lassabban volt húzva.
Nem tudom, mostanában valahogy keményebben fog a tollam, ha osztályozni kell, vagy csak szerencsétlenül több "másoknak tetszik, de nekem nem jön be" film került elém egymás után.

előzmény: ChrisAdam (#1)

2018-02-02 11:49:40 ChrisAdam (4) #1

Kemény film, odavág a falhoz. Kiváltképp dicsérendő, hogy 2016-ban még készülnék ilyen hosszú, megfontolt lépésekkel haladó filmek. A legnagyobb erénye maga Florence Pugh, aki szenzációs, belefészkelte magát a szerepébe, derék módon elcipeli hátán a filmet (apropó, kinek jutott eszébe a fiatal Olivia Hussey?). Az atmoszféra fojtogató, a feszültség pedig nőttön-nő. A finálé egyenesen sokkoló. Brutális alkotás, megüli a gyomrot. Nézzétek.