Nyeljubov (2017) ☆

Szeretet nélkül
Loveless

(Andrej Zvjagincev)

francia-orosz dráma

4,4
★★★★☆
46 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-02-22 13:18:00 mimóza (5) #25

Vannak filmek, amik olyannyira összezúznak, hogy vissza kell gondolkodnom magam a normál szintre. Ilyenkor szó szerint semmi másra nem vagyok képes, mint ruhakupacokat vasalni. A filmek súlyossága pedig azon mérhető, hány kupacot vasalok ki. Ez a film háromkupacos.
Nem csak öszezúzódtam, de meg is fagytam tőle. Ezt a gyönyörű, kékszemű kisfiút azonnal a szívembe zártam. S amikor peregtek a jelenetek, hogy gyakorlatilag teljesen láthatatlan a körülötte élők számára, hát legszívesebben besétáltam volna hozzá a képernyőn keresztül, a szülőkre pedig valami varázsport szórtam volna, hogy felnyíljon a szemük és a szívük. "Szerinted eljön a világvége?" - kérdezte az apától a munkatársa. "Biztosan" - válaszolta a férfi. Már eljött. De még mennyire! Kell ennél plasztikusabb apokalipszis, amikor férj és feleség a 12 éves fiuk eltűnésekor is azon morfondírozik, hogy egykor miért nem az abortusz mellett döntöttek; akkor talán boldogabban alakul az életük?!

No, megyek vasalni.
És piskótát is sütök. A kisfiamnak. Mire hazaérkezik.

2018-02-13 15:11:07 dora87 (5) #24

Szerintem volt értelme, helye az apokalipszis hírnek is, hiszen a házaspár számára gyermekük elvesztésével eljött a vég, lelkileg megsemmisültek.
Vagy szeretet nélkül élni egyet jelenthet a véggel, egy belső, pszichológiai értelemben; ahogyan láttuk a film végén a szereplőket, ők csak vegetáltak.

2018-02-13 13:22:25 paksiendre (5) #23

A politikai szál
nekem úgy jött le, hogy a szereplők nem akarnak foglalkozni a körülöttük/országukban/szomszédos országukban történő borzalmakkal. Mindegyik hírt fapofával nézték/hallgatták végig, miszerint velük úgyse történhet ez meg, de persze más szörnyűség megtörtént, szóval meg van a maguk baja, képtelenek akár egy mondatban érdemben reagálni rá. Azért ez elég elterjedt manapság, emberek milliói élnek így. (Az más kérdés, hogy ez mennyire baj vagy nem).
Viszont egyedül az apokalipszis eljöveteles hírt nem tudtam hova tenni, az tényleg úgy mond fölösleges volt, de ebben a Hanekéra hajazó rendezés fajtában ez megszokott, és nem vesz el nekem a film zsenialitásából.

2018-02-11 18:54:43 St4nt0N (4) #22

A Russia feliratú tréningruhát kicsit direktnek éreztem.
Egyébként Aljosa pulóverének a megtalálása után logikus lett volna kutyával folytatni a keresést.
Igaz, a gyerek egyre inkább metaforikussá vált, a történet úgy volt kerek, hogy ő nem került elő.

2018-02-10 22:31:46 Prüstü (4) #21

Zvjagincev nem tud hibázni. Ez a film is igazi magasiskolája a filmkészítésnek, megérdemelné az Oscar-t, sőt már rég meg kellett volna hogy kapja.
Letisztult és profin kivitelezett filmeket rendez, igényességgel hódít nem pedig hatásvadászattal, valamint nem a témaválasztásával akar fesztiválokat nyerni. Valahogy ezeket az Andrej-eket elkerüli az Oscar.
Nekem úgy tűnt, hogy nem az ő fiúk van a hullaházban, hisz a DNS vizsgálat lefuttatása gondolom nem maradt el utólag, és szerintem is a bizonytalanság a legszörnyűbb állapot

2018-02-06 00:32:15 dukyka (4) #20

Én nem gondolom, hogy a gyerekük feküdt ott. Az az igazi bűnhődés a szülőknek, a bizonytalanság és hogy ezáltal nem tudnak tovább lépni. A film végén, szereplők üres tekintetéből nekem teljesen ez jött le. A tudatlanság kísérti őket, ami miatt nem tudnak boldogok lenni.

előzmény: somogyireka (#16)

2018-02-05 23:48:34 ryood (4) #19

pontosan erre gondoltam én is, már amikor néztem a jelenetet is.

előzmény: somogyireka (#16)

2018-02-05 23:43:38 somogyireka (5) #18

jól van...azért elég egyformán gondolkozunk és főleg egyszerre. azta..és még nyoma is van.

előzmény: ChrisAdam (#17)

2018-02-05 23:38:40 ChrisAdam (4) #17

Nagyjából együtt írtuk le - én utólag szerkesztettem bele az előző kommentembe. :)

Bennem is ott volt a tagadás - nagyon erős jelenet, hogy nem, nem, ez biztos, hogy nem a fiú, inkább tartson még a film, csak ne derüljön ki, hogy ez ő. Aztán fellélegeztem, mikor mondják, hogy nem... Egy pillanattal később viszont fájdalmasan belém hasított, hogy várjunk csak... mégsem olyan egyértelmű, kétségek közt hagytak. Erős, erős jelenet nagyon. Egészen kikészített.

előzmény: somogyireka (#16)

2018-02-05 23:35:27 somogyireka (5) #16

bennem van egy olyan változat is, hogy a hullaházban a boncasztalon a kisfiú teteme feküdt, és ott lépett be valami rettentes elfojtómechanizmus, melynek létéről eddig semmit sem tudtam..hogy nem és nem, ez nem történhet meg, ez nem a mienk..

2018-02-05 23:30:51 ChrisAdam (4) #15

Nos, igen. Itt jön be az a tényező, hogy a film ez oldaláról igencsak az egyéni megítélés dönt. Nálam elég volt az első erős 30-40 perc, ami tényleg vitathatatlanul zseniális, ahhoz, hogy bemásszon a bőr alá. Aztán utána jó/túl sok ideje volt a filmnek, hogy ki is másszon a bőr alól. :) De ez tényleg szubjektív. Nálam így hatott.

A katarzist pedig nem szabad rosszul érteni, nem világmegváltó, könnyfakasztó, libabőrös Sundance finálét vártam, egyáltalán nem. Viszont a hosszú játékidő miatt kimászott a bőr alól a film és onnantól kezdve nem tudott ütni úgy a lezárás - pedig a keretes szerkezet (a fán lógó jelzőszalag) és a semmibe meredő tekintet valahogy úgy éreztem, erre hajt. Vártam egy szívdobbanásnyi döbbenetet a végén.
Miközben egyébként a vége jó történetileg tekintve. Imádkoztam, hogy meg ne találják a fiút, vagy ha igen, ne legyen semmi se biztos - azért ott marad a levegőben, hogy vajon a szétmarcangolt fiú-e az és tagadják a szülők, avagy sem. Itt pedig tényleg nyitott finálé lóg a levegőben, ami úgy ütött volna arcon minket, hogy a padlót sikáltuk volna homlokunkkal, ha a film szorosabb, igazán a főszereplő karakterekre összpontosít, nem veszik el a részletekben (a férj barátnője, a sok üresjárat), jobban elmélyedünk a család megismerésében, stb... Legalábbis - hozzáteszem -, nekem ez hiányzott. Nekem szükségem lett volna erre.

előzmény: Ágó (#14)

2018-02-05 23:01:33 Ágó (4) #14

Szerintem nagyon is kell ez a mennyiségű játékidő ahhoz, hogy mélyre menjen, bőr alá kússzon a film.

Katarzis? Önmagának mondott volna ellent a film, ha katarzis van a végén...

előzmény: ChrisAdam (#13)

2018-02-05 22:53:02 ChrisAdam (4) #13

Ma egyébként sokszor eszembe jutott a film - ez jó, viszont nem mindig pozitívumai - ez nem jó. Ma egy fokkal szilárdabban állítom azt, hogy túl sokat akar markolni a film, de végül emiatt nem tud semmit igazán mélyen kiásni. Sok helyen erősen az érződik, mintha a vágószobát elsunnyogva került volna mozikba. A politikai szál is felesleges és nem tart sehová. Továbbá - óvatosan, nagyon óvatosan jegyzem meg - néhol kicsit hatásvadász lesz. E képletből adódik aztán az, hogy elmarad a katarzis és az átütő ötös. Pedig nagyon benne volt.

2018-02-05 20:56:07 ryood (4) #12

van a filmben egy jelnenet, ami egy az egyben megidézi a leviatánt..
amikor az elhidegült szülőknek elmagyarázza a rendőr, hogy egyszerűen nincs kapacitásuk keresni a gyereküket, helyette javasolja az önkénteseket..akik majd evégzik az "állam feladatát"..
hát ez olyan nálunk is megtörténhetne kategória..

2018-02-05 19:59:58 project640 (?) #11

már alig várom, hogy megnézzem :-) ... az eőző filmje a leviátán a top 10 filmben van nálam

2018-02-05 16:21:18 somogyireka (5) #10

Örülök, hogy végre e film kapcsán találkoztunk egymás alatt, felett hozzászólásokban régi kt tagok, fő kedvenceim...de régen írtunk már együtt ugyanahhoz a filmhez. Mindenkivel egyetértek itt, tényleg..Azt szerettem(és most jelen időben ismét) veletek, hogy támogattuk egymást a bejegyzéseinkkel, hogy a picit másképp látás csak szélesítette a látásomat, véleményemet egy-egy mozi kapcsán.

2018-02-05 10:02:08 ryood (4) #9

én azért szeretem, amit írtál a filmről, és közel van hozzám ez az "attitűd", szóval "majdnem ötös"..

előzmény: somogyireka (#7)

2018-02-05 01:16:02 ChrisAdam (4) #8

Veled értek egyet. A film egy nagyon szépen, tűpontosan összetett realista dráma, ami tényleg csak úgy szárazan pörög, halad, szeretet, lélek nélkül. Persze megbújik ott a háttérben mindkettő, kerülgetjük, beszélünk róla, a szeretetlenség sem lehet szeretet nélkül. A gyermek kétségbeesett sírása az ajtó mögött, szétzúzott hulla feletti összeomlás, üres tekintetek a semmibe... Mindben ott van.
És a film aktuális témával érkezik, olyan regisztereket feszeget, ami nagyon mai és olykor kimondatlan. Mindene megvan ahhoz, hogy az emberre hasson, s lám, mégis távol marad. A film kőkemény, érzelem nélküli snittjei azt eredményezik, hogy a nézője is két lépéssel mögötte haladjon.
Egyenetlennek is éreztem, nagyon erős kezdéssel bír, de aztán a cselekmény kibontakozása, az a bizonyos "skandináv krimi" rész kissé túlnyújtottnak hat. Rengeteg felesleges jelenet van, melyek indokolatlanul hosszúvá teszik a filmet. Ezért is kicsit aztán szétesik, a finálé pedig habár tartogat kemény jeleneteket, összességében nem tud katarzist okozni. Kár érte, volt benne egy nagyon erős lehetőség arra, hogy újabb nemzetközi zsenialitás szülessen, mert a téma, a problémák bitang sokkoló erővel bírnak. 70%

Ja és ha már egy pályán játszanak: labdába se rúghat a Testről és lélekről mellett. :)

előzmény: sleepingdancer (#6)

2018-02-04 21:09:41 somogyireka (5) #7

Most, hogy már vagy harmadszorra ülök ide írni erről a filmről, mely után először is minimum 8 órát aludni kell, jöttem rá, mi velem a baj.. nem tudok arról szólni, ahol nincs szeretet, lehet egyszerűen hiányzik a szókészletem a borzalom körbeírására, de lehet pont nem is akarok, mert azzal is, hogy bemutatom bámulatos hatalmát már az egyik katonája leszek.
A Szeretet nélkül az utóbbi idők számomra egyik legerősebb alkotása, székhez szegez, torkot szorongat, a levegőt is halkan vettem, míg néztem, nehogy megzavarjak egy-egy jelenetet. Képileg, technikailag, művészileg is annyira élő, annyira valódi, hogy tényleg azt hittem, ha véletlen hangosabban lélegzek vagy tüsszentek az megváltozatja a film menetét. Nincs fal a vászon képkockái és köztem.

Tudok róla, hogy támad a modernkori gyilkos kór, mely éppen csak a lelket vájja ki az emberből, a legsunyibb módokon öl. A film a képembe nyomja ezt a kollektív bűnt, hisz én is itt vagyok, és kimondhatatlan tudom szégyellni ilyenkor, hogy ehhez a végtelen gyenge fajhoz tartozok...
És akkor úgy a felénél egyszer csak váltok, és noha a szívem nem ver kevésbé hevesen, szóval a mozi továbbra sem enged egy pillanatra sem lazítani, de egyszer csak látni kezdem azt, ami állítólag nincs benne a filmben, mert ugye már a címe is utal rá..
De ha nagyon közel megyek ezen emberi roncsokhoz, ezen lényekhez, melyekben az EMBER emléke is alig dereng, akkor már hallatszik a könyörgésünk. Ott már biztosan tudom, hogy minden kimondott gyűlöllek, hagyj békén, már megint miért zavarsz mögött egy ki nem mondott, de annál hangosabb Kérlek szeress! van..
És akkor már megállíthatatlan vagyok, és megyek mind közelebb, nem fogom nekik elhinni, hogy ekkora csődtömegek, nem leszek a gyűlölködés katonája, és akkor már látom is ezt a közel fél kilós emberi szervet a mellkasunk közepén nagy igyekezettel ...
igen, ez már persze az én párhuzamos mozim, na de ugye filmet sem csak a testi szemeinkkel nézünk, és kimondhatatlan megesik rajtuk a szívem. És a keblemre ölelném az összes szereplőjét..jajjj..meg mindannyiunkat, akik sérültünk, akiket nem szerettek eléggé..na de értitek.

2018-02-04 20:42:27 sleepingdancer (4) #6

Egy kicsit többet vártam - remek realista film persze, de némely jelenetet indokolatlannak éreztem, és érzelmileg sem fogott meg annyira, mert sem a szülőkhöz, sem a gyerekhez nem hagy/enged kapcsolódni a film. A politikai utalások, metaforika is kicsit lóg a levegőben szerintem.

2018-02-02 00:25:29 ryood (4) #5

hasonlóan látom, de egy 15-20 perccel lehetne rövidebb.

előzmény: hhgygy (#4)

2018-01-01 23:29:16 hhgygy (5) #4

Úgy indul, mint egy kortárs román film, azután átcsap skandináv krimibe, a vége meg számomra egy Haneke-opuszt idéz. (Ezt inkább spoilerbe teszem.) Összességében remek.

2017-12-30 11:18:39 The Hungarian (4) #3

Így van, már a magyar poszter is tanúskodik róla a főoldalon.

előzmény: bambula (#2)

2017-12-30 11:11:53 bambula (?) #2

Az Aeon Flux szerint az már csak február 1.

http://aeonflux.blog.hu/2017/06/24/hazai_bemutatonaptar_599

előzmény: Dió (#1)

2017-12-30 09:08:46 Dió (?) #1

Magyar bemutató imdb szerint: január 4. Ezt meg tudja valaki erősíteni? Mert itt még nem látom.