Aus dem Nichts (2017) ☆

Sötétben
In the Fade

(Fatih Akin)

francia-német dráma, krimi

3,9
★★★★☆
42 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-05-15 22:00:17 Lanie (3) #23

Nekem mondjuk pont nem lovagolta meg az érzelmeimet túlságosan, nem is tudom mi mást írhatnék arra, hogy a főszereplőnk nagyon jó színésznő, de még így sem az a film ami bennem maradna hosszú napokig. Sőt, elmegyek aludni és holnap már nem is fogok gondolni rá, hiába az elviekben felzaklató alaptéma meg a direkt érzelmeket korbácsoló halott gyermek

2018-04-24 14:15:35 ChrisAdam (4) #22

Realista hatásmechanizmusa miatt igencsak könnyen meglovagolja érzelmeinket. Úgy igazán erősen belekap a húsba, benne is tartja körmét addig, míg vérezni nem kezd. Felkorbácsolja az indulatokat, és ez leginkább a második felvonásra igaz, ott tényleg minden erőmmel a moziszék karfáját fogtam, voltak brutális pillanatai. A főszereplő Katja kálváriája nagyon érzékenyen fel van építve, Diane Kruger zseniális. A film mindennek ellenére azért kap négyest, mert az utolsó etap számomra inkább elvett a lendületből és a katarzisból, mintsem hozzáadott volna. Talán úgy éreztem, túl sok, túl van húzva, illetve habár a film zárása merész, mégis hatásvadásznak éreztem, és nem valósnak, hanem filmes eszköznek - minden korábbi cselekmény a filmben nem így volt. Persze ezen lehetne vitatkozni. Apró problémának éreztem azt is, hogy a két áldozatot nem tudjuk mélyrehatóan megismerni, sem a család kapcsolatát, ezt csupán egyetlen jelenetre és két videófelvételre bízta a rendező, ami - számomra - kevés. Közelebbről megismerni őket sokkal nagyobb fájdalmat okozott volna nekünk is, nézőnek. Persze így is hatásos volt és Kruger játéka miatt működött a dráma, de lehetett volna még ebből többet kihozni.
Nagyon erős film Akin drámája, a bírósági jelenetek egyértelműen makulátlanok, ott aztán minden érzelemre szükség van, az első rész depresszív, szürke világa teljesen beszippant és a satufékkel száguldó harmadik is jó, de messze másabb, mint amit megszokhattunk. Összességében nagyon is megéri a négyesét! 75%

ui.: Aki teheti, figyelje, hogy a feliratos verziót nézze. Nem szörnyű a szinkron, de egy ilyen film esetében egészen biztosan sokat jelent az eredeti hang. Én hiába néztem művész filmklubban, a szinkronosat hozták le, sajna.

2018-03-17 08:32:34 Dió (5) #21

The Kebab murders

előzmény: Umberto (#19)

2018-03-15 18:59:46 Umberto (3) #19

Ez a film egy konkrét esetet dolgoz fel, vagy a sok konkrét esetet "summázza"?

2018-03-15 18:59:27 ryood (5) #18

cannesban a guardian amúgy nagyon jó ízlésű kritikusa Peter Bradshaw is lehúzta (két csillagot adott rá az ötből) akkor megijedtem kicsit..a golden globera meg sokat nem adok...

előzmény: Dió (#17)

2018-03-15 18:55:31 Dió (5) #17

Igen, a rotten és más ilyen oldalak értékelését én is furcsállom - ezeknek is szerepe volt abban, hogy én speciel tök mást vártam. Legalább itt a KT-n megkapja a film, ami jár neki.

előzmény: zéel (#16)

2018-03-15 18:11:45 zéel (5) #16

Én többnyire úgy ülök be a moziba, hogy nem tudok semmit a filmről. (Még a főoldali rövid ismertetőt sem olvastam el. Szerencsére.)
Persze, itt a rendező személye garancia volt, hogy nem tévedhetek nagyot, ha az ő filmjét akarom megnézni. (És csakis eredeti nyelven.) De, hogy ekkorát fog ütni, arra nem számítottam.
Annak viszont nagyon örülök, hogy egyre többen felismerik ennek a filmnek az értékeit, jelentőségét, aktualitását. (Legalábbis itt.)

előzmény: Dió (#13)

2018-03-15 09:36:07 ryood (5) #15

diane krügert egyébként cannesban legjobb színésznőként díjazták teljesen jogosan.

2018-03-15 09:22:09 ryood (5) #14

elnézést, és köszi a szerkesztésért.

2018-03-15 07:55:25 Dió (5) #13

Köszönöm:)

Amúgy ha már spoiler, henisz kolléga #2-es hozzászólása is az részben - nem az a fajta, amit muszáj javítani, inkább csak az, amit jobb a film után elolvasni, mintsem előtte. Én fordítva tettem, és az ott írtak tudatában a vége előtt harminc perccel már pontosan tudtam, hogy mi lesz a vége, ami sokat elvett a meglepetés éléből. Elfordulnak filmeknél az ilyen hozzászólások, és ez rendben van, ettől függetlenül nálam így visszanézve egyértelmű, hogy az Aus dem nichts-re úgy kell beülni, hogy nem tud róla semmit az ember.

Engem ott ért az első meglepetés, amikor már a film elején kiderült számomra, hogy itt bizony nem egy feminin Death wish féle akciófilmről lesz szó, ahogyan azt a poszter és a trailer sugallták, hanem egy KŐKEMÉNY szociális drámáról. Onnantól pedig valóban a ryood által leírt szerkezetet követte a film, ami nálam így csapódott le:
1) Az első felvonásban, az egyéni dráma bemutatásakor végig a kvázi copy/pastelt 21 gramm járt a fejemben, amihez képest Akin filmje kispályás, mindazonáltal többnyire jól terítette meg az asztalt.
2) A második felvonás, a bírósági dráma valami olyan elképesztően durván jól van megcsinálva, hogy én köpni-nyelni nem tudtam. Messze a film legerősebb része, nálam ennek jár az ötös. A filmről kisétálva konkrétan nem hittem el, hogy ez így megtörténhet, majd a jogot végzett párom, akivel néztük, kijavított, hogy bizony DE. És ez teszi olyan durvává.
3) A végső leszámolás pedig természetesen szintén kemény, de ennek kapcsán még nem döntöttem el, hogy mit gondoljak arról, hogy Akin egy igaz történetet a drámai hatás kedvéért ilyen durván eldrámaiasított és "meghamisított". Persze, ez csak egy film, tehát megteheti, mert miért ne, csak odáig teljesen realistán működött az egész, aminek a történetét én korábbról már wikipedia cikkekből ismertem, és ezért volt furcsa a finálé... Szóval én ennek kapcsán még nem tudom mit gondoljak, mert ez az "erőszak erőszakot szül" tézis ugye durván elcsépelt, ugyanakkor a lentebbi "hazatérni a bűnösökkel" értelmezés mindjárt szimpibb. Akárhogy is, ehhez kell majd egy második megtekintés.

P.s.: Diane Krugerből egy EKKORA alakítást nem néztem ki.

2018-03-14 22:41:50 Dió (5) #12

A #8-as komment utolsó előtti mondata brutál SPOILER.

(*már nem. A szerk.)

2018-03-14 21:54:26 somogyireka (5) #11

akartam is írni neked, miért nem a Tabánban nézted..azt Art+Cinemában meg kisterem, 3 néző, 800 ft..

előzmény: ryood (#10)

2018-03-14 21:52:29 ryood (5) #10

És mindez e gyönyörűszép német nyelven. Eine meiner Lieblingssprachen.

na igen...aki teheti, NE CINEMA CITY-ben nézze, mert ott magyar szinkronnal megy (ami amúgy jól sikerült) és azért az úgy nem az igazi.

előzmény: somogyireka (#9)

2018-03-14 21:46:45 somogyireka (5) #9

Tízből tizenegy pont kategória ez. Lángol a mozivászon is, az sem ússza meg, nem csak rávetül a történet, hanem nyomot is hagy rajta. Ezután a film után már nem lesz ugyanaz..
Szaggat, feszít, tehetetlen dühbe taszajt, és abban hagy, hadd vergődj, éld át a főszereplő összes kínját zsigeri szinten. Nincs ebben a gyászban semmilyen feloldozás, egyetlen hely sem, ami egy kicsit is elcsendesít. Több, mint másfél órára nyúló sikoly.
És ebben a szűnni nem akaró kínlódásban néző és szereplő(talán ugyanaz) számomra egyetlen pontban lélegezhet kicsit szabadabban, mikor a főszereplő a neonáci fiú apjával találkozik.
Mert talán el sem tudjuk képzelni, hogy létezik nagyobb fájdalom annál, mint egyszerre veszteni el szerelmünk és egyetlen gyermekünk, akinek szeme az ezer fokban felolvad, teste apró darabokban a falra kenődik és egyetlen "bűne" van, hogy nem echte német..
Mert noha a test azzá ami volt, semmivé, de a lényege az megmarad, ahhoz oda lehet fordulni, oltalmat remélni tőle a "túlpartról".
Ám számomra ennél nagyobb kín annak a szülőnek a szenvedése, mely gyermeke noha él, de lelkében halott.
Ha gyászoltál már élőt tudod, milyen az.Egy semmivel sem feloldható, mély fájdalom, a tehetetlenség netovábbja, mert bőven találkozhtasz vele akár a Blaha Lujza téren, és titokban azért is jársz sűrűn arra, hogy hátha, de ha mégis szembejönne ő már nincsen ott. Na ez a Halál maga.
Mikor "csak a test hal meg", na az meg olykor a Születés.
És maximálisan, kétszáz százalékban értem a film végét, brutálisan megírt "happy end" ez. Minden jó, ha vége jó..A film egy nemfilmben folytatódik tovább. És mindez e gyönyörűszép német nyelven. Eine meiner Lieblingssprachen.

2018-03-14 20:45:37 ryood (5) #8

mennyivel találóbb a film eredeti címe (a semmiből), mint az in the fade vagy a sötétben..

éli az ember az életét a szeretteivel. telnek a napok, hónapok, aztán egyszer csak derült égből a villámcsapásként mész az utcán az autóddal, és közlik veled, hogy robbanás volt. két ember meghalt. a te szeretteid voltak. és vége mindennek, ami addig az életed esszenciáját jelentette. és mi áll mindez mögött? a nagy büdös semmi. mérhetetlen emberi primiítvség, butaság, értelmetlen gyűlölet. hogy ezt a gyűlöletet pontosan kinek köszönhetjük, hogy ez miben gyökerezik, azt nem tudni pontosan, de mindenesetre a része az embereknek. bennünk van. és időről időre a politika ezt felspannolja bizonyos rétegekben. sajnos a következményekért ritkán fizetnek meg.

ahogy indult a film, és festette meg előttem fatih akin az első részben a az egytagúvá redukálódott család képét, illetve a főhősnő még élő hozzátartozóival , ill. ügyvédjével való viszonyát, úgy ismertem meg egyre jobban és mélyebben azt a társadalmi közeget, ahol ez a szörnyű tragédia megtörténhetett.
aztán jött a második rész. a film legerősebb része a tárgyalással. nincs az az érző ember, akit ne öntene el a düh annak a tárgyalótermi "röhej" láttán, amit itt nézőként megtapasztalhattam. minden tényleg minden egy irányba, a tettesek irányáéba mutat, de kisebb-nagyobb hiányosságok miatt nem lehet "jogilag igazság" ebből. hát marad az embernek az önbíráskodás.

és aztán jön az utolsó igen metaforikus fejezet. már a nagy víztömegnél vagyunk délen a tengernél. ami hívogatja az ember, a kis vízcseppet, hogy olvadjon vissza magába, ahonnét jött. de társakat is magunkkal kell vinni, ők sem úszhatják meg, mi sem az elkerülhetetlent. együtt kell a bűnösökkel hazatérni.

brutális befejezés az utolsó képsora a filmnek, ahogy száll fel a füst, és gyullad meg a fa is.

megvan az idei első ötösöm.

2018-03-09 23:23:58 ryood (5) #7

eleve "mérsékelt" volt a forgalmazás. összesen két budapesti mozinak volt a műsorán, napi egy vetítéssel. gondolom nem is nagyon promózták, pedig cannesi film ez is. nagyon szeretem a rendezőtő a ködben című alkotást, az sem egy egszerű "sztori"..
remélem a sötétbenről nem maradok le..

előzmény: zéel (#6)

2018-03-09 22:31:12 zéel (5) #6

Egy hét után eltűnt a mozikból az orosz Szelíd teremtés?
Ez még a Kojotnál is durvább!

előzmény: ryood (#4)

2018-03-09 16:27:18 Tenebra (5) #5

Én is csatlakozom itt is a pozitív véleményekhez. Látom a film hibáit, az utolsó felvonás például kicsit erőtlenebb, mint az első kettő, de engem is elkapott érzelmileg a film. Elemi szinten is. Belegondoltam, hogy ha ez velem történik meg, akkor lehet, azt csinálom, amit Katja mondott Nuriról amennyiben a főhősnőt és a fiát éri a merénylet, és Nuri marad életben. Ilyen dühöt kevés film nézése közben éreztem, totálisan átragadt rám az, amit a főhősnő, illetve az interjúk alapján Fatih Akin mint közvetetten érintett török-német érzett az elképesztő valós történések után. Állítólag a németországi valós szélsőjobbos támadások bűnöseinek tárgyalása még most is tart. Annyira nem ástam bele magam a dologba, ezt egy interjúban olvastam, de ha ez így van, akkor a valóság még kétségbeesettebb, még fojtogatóbb módon dühítő mint amit a filmben láthattunk. A két náci szemétládát és a kopasz ügyvédjüket élve darabokra téptem volna, mikor néztem a filmet. :D Az nem kifejezés, hogy mennyire bicskanyitogató a tárgyalás és a per végkifejlete.

És van egy sejtésem, hogy ez a film nagyon sok támadást fog kapni amiatt, hogy pont most, mikor éppen a többségi társadalom ellen követnek el merényleteket másod-harmadgenerációs bevándorlók, szóval pont ilyenkor kell ezt Fatih Akinnak elkészítenie. De én pontosan értem, miért most csinálta meg ezt. A rendező bevallása szerint ezt már a '90-es években fontolgatta, mikor a szélsőjobb kezdett erősödni, de most érezte aktuálisnak. Azt nem tudom, hogy egy harmadik-negyedik interjúban kimondta-e a miértet, de én totál értettem. Nem demagóg vagy ferdítő akart ő lenni, hanem a németországi török (és kurd) kisebbséggel szemben tanúsított ellenséges magatartás miatt kell ezt így, ebben a formában. Hogy mikor a Nyugat kétségbeesik a tömegbe hajtó elmebetegek miatt, akkor felfigyeljen arra, hogy korábban más embertársaik is szenvedtek ilyen és hasonló merényletektől, csak éppen azt nem "migránsok", hanem épp ellenkezőleg, az "árja faj" képviselői követték el. A módszereik hasonlók, a szervezkedésük hasonló. Fatih Akin éppen ezért készítette el most a filmet, hogy lássuk a párhuzamot. Hogy az iszlám fundamentalistánál cseppet sem jobb a neonáci elmebeteg, mindkettő kártékony és veszélyes a normális emberekre, akik csak élni szeretnének. Ebbe a csoportba, a normálisak közé pedig ugyanúgy beletartozik az átlagnémet, a "többség" és a török, a "kisebbség" is.

Sajnálom, hogy a jobbos lapok valószínűleg ezt a filmet a földbe fogják döngölni, pedig minden értelmes ember bizonyára megértené, hogy a téma ellenére ez minden szélsőséges gyűlöletkeltő ideológia ellen szól, a filmbeli történet egy sajnos valóságban is létező, de mégis modellértékű sztori.

2018-03-09 14:34:53 ryood (5) #4

kész csoda, hogy engedték moziba itt.

az orosz filmet, amit nagyon meg szerettem volna nézni (szelíd teremtés) egy hét után levették műsorról...az meg állítólag keményen társadalomkritikus, csak ororszországban.

előzmény: zéel (#3)

2018-03-09 14:32:51 zéel (5) #3

elrettentő, amilyen képet fest a német társadalomról
No, igen! Az még elrettentőbb, hogy megmutatja, hogy hova vezet az idegengyűlölet. És nem csak a németeknél. Sőt, ugye, arra is van példa, hogy még idegen sem kell ahhoz, hogy csúcsra járassák az idegengyűlöletet.
Kegyetlenül jó film!

előzmény: henisz (#2)

2018-03-09 07:26:42 henisz (4) #2

Kár, hogy az Oscar jelölésig nem jutott el, nagyon megérdemelte volna, de érthető mivel egy elég markáns politikai és társadalmi kritikát fogalmaz meg. A film vége után még kb. 5 percig ültem, mivel nem gondoltam volna, hogy Akin meg meri lépni ezt, hogy ilyen módon fejezi be. Persze teljesen realisztikus volt, talán túlzottan is. Igazából ez a film nagy erőssége, hogy nem tudja kivonni a néző magát a hatása alól, mivel nagyon életszerű, és emiatt nagyon szomorú is és elrettentő, amilyen képet fest a német társadalomról.

2018-03-08 17:16:03 zéel (5) #1

A rendező, Fatih Akin, németországi törökként aztán pontosan ismeri, mit jelent idegenként élni, távol a szülőföldtől.
Félelmetesen időszerű, brutálisan felkavaró az új filmje.
Témájában, megvalósításában a 2004-ben készült Gegen die Wand c. filmjével egyenrangú, bombasztikus alkotás. (A szó valódi és átvitt értelmében is.)
...és óhatatlanul adódik a kérdés: jobb lett-e a világ az elmúlt, közel 15 évben?