La maman et la putain (1973) ☆ 👁

A mama és a kurva

(Jean Eustache)

francia dráma

4,5
★★★★☆
24 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-04-07 21:46:00 macready (5) #4

„Ha az új hullám történeteinek középpontjában a „szabadság-szerelem-halál” romantikus kérdése áll, akkor A mama és a kurva az erre a kérdésre adott realista válasz. Azoké, akiknek nem sikerült belepusztulniuk a szerelem szabadságába vagy a szabadság szerelmébe; azoké, akik túlélnek, holott ehhez semmi kedvük; túlélnek, holott erre senki sem kérte őket.
Bármennyire elhatározott is a szereplők lázadása a társadalmi konvenciók ellen, ez a lázadás sehova sem vezet. Legalábbis a társadalom szintjén. S ez az a pont, ahol Eustache nemcsak rögzíti a hatvanas évek szellemi örökségét, hanem képes túl is lépni rajta, s szereplőit a rezignáltság hosszú lapályán átvezetve rádöbbenti saját sorsuk törvényeire.
Eustache nem beszél már társadalmi lázadásról, hősei nem is reflektálnak a környező világra: Alexandre-nak legfeljebb nosztalgikus emlékei vannak a diákmozgalomról, a két nőnek még ennyi sem; ők – s ez teljességgel új a hatvanas évek megközelítéséhez képest – mindenfajta ideológiai reflexió nélkül, a hétköznapi ember szemszögéből, „zsigerileg” élik át a személyiség keresésének drámáját.”
(Részlet Gelencsér Gábor - Kortársunk Eustache c. írásából)

2019-10-03 14:59:24 velvetgristle (4) #3

Nagy gonddal megírt, lassan, de biztosan haladó dráma. Ami néha éreztette velem a robosztus játékidôt, azok Alexandre idônként túlzottan terjengôs monológjai voltak. Godard legpofázósabb idôszakát idézték. Ez a csávó egy ruhafogasról is képes lenne könyvet írni. Ennek ellenére nem fáradtam el a végére sem, mert minden egyes ilyen monológ érdekes volt, csak épp a "sztorihoz" nem volt sok köze.

8/10

2009-09-21 10:33:18 critixx (5) #2

Kivételesen egy jó írás az origo filmrovatától:
[link]

Nem hiszem, hogy sokan kíváncsiak lennének 3 óra és 26 perc "pofázásra", de hát az ilyen filmek mindig csak egy szűk réteget szólítottak meg. :)

2009-09-21 00:02:17 mchn (5) #1

Ezt is jo kevesen lattuk ugy tunik. Bar teny, h nem eppen az a konnyen emesztheto meg nagyon nezobarat film a maga 3,5 oras jatekidonyi pofazasaval.