Contratiempo (2016) ☆ 👁

Láthatatlan vendég
The Invisible Guest

(Oriol Paulo)

spanyol krimi, thriller

4,2
★★★★☆
269 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-01-14 18:25:48 Norbert Simon (5) #26

Ámbár időnként megjósolható a Láthatatlan vendég rendelkezik elegendő fordulattal, elegendő csavarral ahhoz ,hogy a néző figyelmét lekösse addig amíg ki nem derül az igazság. Kiválóak a színészi alakítások is. Egyik színész fantasztikusabb mint a másik. A feszültség nagyon király a filmben szinte hitchcockinak érzem. Tehetséges ez a rendező. Korántsem hibátlan alkotás de számomra így is zseniális.

2023-01-09 08:23:24 Dió (5) #25

Nem egyszerű eset ez a rendező, mert egyrészt nagyon kevesen tudnak szerintem ilyen filmes eszközökkel így mesélni, mint ő, és csavarokat így bemutatni (ennek a filmnek a csavarja nálam máig top 10 ever, de nem azért mert logikailag mennyire ott van, hanem mert ahogy tálalva van).

Ugyanakkor nehéz elmenni mellette, hogy teljesen igazad van nem csak a spoilerben írtakat illetőleg (lásd még a 13.-as kommentet, meg minden másodikat, ami ugyanerre panaszkodik), hanem abban is, hogy egy jó fordulat és egy bonyolult sztori működéséhez az általad írtak is szükségesek, nem csak a rendező saját belső kényszere, hogy nagyot mondjon, feleslegesen bonyolítson túl mindent, és oda is csavart erőszakoljon, ahol annak semmi keresnivalója. És itt nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire emlékeztet Nolanra ezzel a filmkészítési stílussal, ahol a külcsín WOW, de a lepedő alá benézve szakad szét az egész az inkozisztenciától és feleslegesen túlbonyolított sztorielemektől, amiknek aztán a logikai baromságok és plotholeok isszák meg a levét.

Annyira megnéznék egy filmet az ilyen rendezőktől egyszer egy erősebb forgatókönyvíró tollából... Mindenesetre addig is ha erős spanyol filmeket akarsz, és ez a srác nem jött be, ajánlom Rodrigo Sorogoyen filmjeit. :)

előzmény: kaamir (#24)

2023-01-08 21:57:03 kaamir (3) #24

A felütés izgalmas, és egy ideig maradéktalanul élveztem is. Aztán kezdett egyre fárasztóbb lenne a kismillió flashback és hatszáz különféle teória.

A vége pedig bár valóban meglepő lehet, ha valaki nem gondol erre a megoldásra, jobban belegondolva őrületes marhaság.

Nincs az a bíró, aki ezt a hangfelvételt elfogadná bizonyítékként. A csávó nyugodtan mondhatja, hogy fegyvert tartottak a fejéhez, és papírból kellett felolvasnia az egészet. De ezen túl is túl sok a szerencsés véletlen: ha a valódi ügyvédnő csak két perccel korábban jön, ha a csávó személyit kér. Nem kerek ez.

2021-04-02 15:21:50 DevilTakeU (3) #23

Rettenetesen sajnálom,nem a történet,sokkal inkább a megvalósítás "hibája" - legalábbis számomra - hogy 3 csillagnál többet nem tudok rá adni,ahogy az is hogy a Hatodik érzék és a Tökéletes trükk után ismét egy "kultfilmes" fiaskóba futottam bele,pedig kismillió hozsannázás és számtalan kiváló értékelés után nagyon rákészültem. Máris kifejtem hogy mire gondolok,de előbb az említett alkotások: sokszor,sok helyen leírtam már Shyamalan filmjével kapcsolatban a véleményem,a világsiker és az agyeldobások okának masszív érthetetlensége nálam abban rejlik,hogy a film kb. 5. perce után nem tudtam nem arra gondolni,ami végül történt,amire a sztori kifutott. A Tökéletes trükk - bár még így is kedvelem - annyiban volt fiaskó,hogy egy kissé esetlenül sikerült álca,valamint egy "enyhén árulkodó" beállítás-bevilágítás jóval idő előtt lelőtte egy bizonyos illető (Fenton,khm) kilétét,szóval a legnagyobbnak szánt meglepetés ilyen formán lelövődött - na és itt csatolnék vissza a Contratiempo-ra,és arra a bizonyos megvalósításra.

Smink.

Ennyi. Rossz,árulkodó,nem jól sikerült,fejfogós,stb. Spoilerbe teszem: kereken a 33. percben kiderült a kiderülnivaló,pedig én aztán nem vagyok vájtszemű,de annyira... nem is tudom,balszerencsés volt annak a bizonyos illetőnek,pontosabban az őt eljátszó színésznőnek a kiválasztása,hogy csodálkoznom kell azon (ismét,khm...),milyen sok az Oriol Paulo alkotását meglepetten méltató néző. (Ugyanakkor persze irigykedem is természetesen.) Hogy mást ne mondjak,ma délelőtt néztem a Fantomlakó című,szintén spanyol alkotást,amiben vicces,de ugyancsak van egy színésznő kettős szerepben,és bár megtekintés közben egy kicsit éltem a gyanúperrel,azért 100%-ig csak a stáblista győzött meg róla - holott ott az volt a cél,hogy a néző simán levágja a dolgot (a történet kettős szimbolikája okán,de ebbe most nem mennék bele). Itt meg,ahol pont ellenkezőleg,azaz még véletlenül sem lett volna szabad leesnie a húszfilléresnek, megtörtént. Hát ez van. :(

De hogy ne legyek negatív: mindenképpen ajánlom,mert ahogy a többi kommentből is kiderül,egy valóban izgalmas,mondhatni kiváló thrillert kapunk,nulla üresjárattal,világos okfejtésekkel,a 4 feletti átlag pedig magáért beszél (bár az epic movie,mini-Hetedik és egyéb csacskaságokat azért én nem erőltetném),színvonalban simán hoz mondjuk egy Halálos tézis,Azonosság,Letaszítva-szintet. Tetszett,helyenként még így is próbáltam nagyon meglepődni (bár értelemszerűen a zárt szobás rejtély sem ütött meg),jó volt na.

6.5/10

2019-11-01 20:49:21 Xaos (5) #22

Aztakurv@! :O

2018-12-29 23:22:04 ryood (5) #21

azt hiszem, megérett egy újranézésre...

2018-03-17 09:15:54 fgy (5) #20

egyértelműen nem. hanem arra. hogy a Párizsi utat lenyomozni nem egy óriási teljesítmény és akkor talán más fordulatokat vett volna a film, ha arrafelé megy a cselekmény
Nem így történt, de nekem így is rendben van.

2018-03-16 17:59:29 ryood (5) #19

a szoba bekamerázására gondolsz?
az személyiségi jogokba ütközik enyhén szólva..

előzmény: fgy (#18)

2018-03-16 15:11:35 fgy (5) #18

nagyon jó film. Egy a hiányérzetem van csak, ami végigkísért majdnem az egész filmen:
a mai világban be van kamerázva szinte minden, ezért nem is értem, miért nem nézték meg a zsuaruk a kameraképeket? ott sok mindenre fény derült volna, de az nyilván a fő sztorinak tett volna keresztbe.
De ha ezt leszámítom, akkor tényleg az utóbbi idők legjobb filmje.

2018-03-16 15:03:02 magichorze (5) #17

Inkább örülj neki .. :)

előzmény: ryood (#16)

2018-03-16 14:47:51 ryood (5) #16

néha nehéz volt szaladni vele, és mindent felfogni, de azért a lényeg mindig meglett.
mestermű. csodálkozom, hogy még nincs hollywoodi középszerű remake.

2018-03-14 19:32:35 Dió (5) #15

Én ötöst adtam rá, de azóta átgondolva ezzel én is egyetértek. Amit a baleset után csináltak, annak bizonyos szempontból semmi értelme nem volt. Tovább rontja a helyzetet, hogy az egész csavar ezen alapul, illetve a #13-as komment kettes pontjával sem sikerült megbékélnem, de a vége akkora nyakleves, illetve minden más szempontból is akkora tökély az egész film, hogy még így is nehezemre esik haragudni rá.

2018-03-14 10:17:05 zozonagy (2) #14

Egy szimpla közúti balesetből csinálnak egy kettős gyilkosságot. Gratulálok, hihető. Totál értelmetlen, teljesen öncélú film csak azért, hogy a látszat csavarok milyen jól működnek. Gyenge.

2018-02-11 10:22:59 Dió (5) #13

Akkor ezzel meg is van az utóbbi idők legjobb spanyol filmje (pedig ezek aztán tudnak thrillert rendezni, úgyhogy van verseny bőven). Tökéletes példa arra, hogy hogyan kell úgy sztorit építeni, hogy csavart csavarra halmoznak, de az mégsem megy az érthetőség rovására, helyette inkább egy olyan zárlatnak ágyaz meg, ami leszakítja az ember golyóit, és az utolsó képpel csörgőt csinál belőlük. Négyszer kellett megnéznem, mire el tudtam hinni és engedni. Bravó! Három dolog megmaradt bennem kérdésként, amihez kell majd egy újranézés, de ha valaki már most meg tudja magyarázni, az szuper lenne. 1) Miért nem hívják fel a rendőrséget a balesetkor? Baleset volt, nem kerülnének bíróság elé, a rendőrség pedig nem posztolná ki a baleseti jegyzőkönyvet a facebookra, tehát nem buknának le, hogy szeretők voltak. Vagy ha erre még van is esély, az elenyésző annak az esélyéhez képest, hogy ne bukjanak le egy ezt követő, már szándékos bűntett elkövetése miatt. Nem értem a mérlegelésük eredményét.
2) Miután kilogikázták a zsaruk, hogy két autó ütközött az eltűnés helyszínén, majd rejtélyes módon eltűnt, illetve az áldozatnak még egy tekintélyes összeget is leemeltek a számlájáról, miért nem merül fel bennük a gyilkosságnak legalább a gyanúja sem? Helyette automatikusan lezárják az ügyet egy sokkal kevésbé valószínűbb eshetőséggel?? (kevésbé valószínű, hiszen megerősítette a család, hogy mintagyerek volt, tehát miért lécelt volna le?!)
3) Kicsit nekem is furcsa volt, milyen hamar megnyílt a srác az “ügyvédnőnek” az identitása bárminemű firtatása nélkül úgy, hogy előtte soha sem látta.

Ettől függetlenül ez egy bazinagy mesterkurzus filmkészítésben: a képek, a szereplők, és OH. MY. GOD., ez a ZENE.

2017-11-04 08:36:21 bambula (4) #12

Tényleg jó kis krimi,de szerintem a vége kiszámítható volt.Csodálkozom,hogy Hollywood még nem csapott le rá.

A néni kilétét a srác nem is firtatta,egyből elhitte,hogy az akinek mondja magát.Szóval lehetett rá számítani,főleg amikor részletesen beszámoltatta a gyereket az egészről.

2017-10-22 22:24:49 mbazsa (5) #11

Ilyen izgalmas és csavaros krimit már nem is tudom, hogy mióta nem láttam. Kevés film van, aminek minden egyes pillanata leköti a figyelmem, na, ez azok közé tartozik. Ez egy igazi gyöngyszem, zseniális, nézzétek :)

2017-09-18 16:11:22 tomside (4) #10

Nagyon karakteres, igazi tessék-megnézni film a műfajból.

2017-08-30 17:28:48 zsandar filip (5) #9

Végre egy jó krimi ismét...Csavar itt, csavar ott, ahogy illik :-)

2017-08-27 14:06:50 drav (3) #8

Pfff, az elején az öreg nő a lift felé tart, mondom:
ez el van maszkírozva, ez nem is ő
Aztán a srác ajtót nyit, mondom:
ő itt a rossz fiú
Aztán a végén valahogy mégis meglepődtem. :)

2017-08-07 08:31:57 dora87 (5) #7

Nagyon rég láttam ilyen jó krimit. Én is azt éreztem, hogy meg tudnám nézni rögtön újra, amikor vége lett.

2017-08-05 09:50:21 TheDriver (5) #6

Valóban az utóbbi évek egyik legjobban sikerült krimije. Hibátlan forgatókönyv, remek megvalósítás, a vége csavar pedig nagyon üt!

2017-08-04 01:17:08 Rorschach (5) #5

Nincs igazság a világon, hogy ez a film elment radar alatt és nem égett bele a köztudatba, mint egy mini-Hetedik, vagy legalább mint a Szemekbe zárt titkok :/

Mármint komolyan, végig feszült, úgy csavaros, hogy végül nem gyalázza az értelmetlenségig önmagát, tök jók a színészei... több nem nagyon kellhet az üdvösséghez.

2017-08-03 22:33:21 metal_face (5) #4

Ritka az ilyen, de ezt a filmet legszívesebben most azonnal újra megnézném.

2017-06-11 07:39:51 magichorze (5) #3

Kiváló. Nekem egyébként az utolsó fél órában kezdett összeállni a kép, így nem volt akkora meglepetés.

2017-06-10 17:36:43 luffi (5) #2

Elképesztő, megdöbbentő végkifejlettel. Erre vártam, hogy leessen az állam. Bravó.

2017-05-28 22:42:12 Tetovaltlany (5) #1

Hogy hogy nem sokan adtak szavazatot ennek a paratlan filmnek?Mikor lattam "epicmovie" "best movie ending" felkeszultem egy kozepes krimire de amit ez a film adott mar reg nem talalkoztam.Persze vartam valamit hisz a spanyol filmek nagyon jok altalaban.Tokeletes adnek 10* is ha lehetne.