A Viszkis (2017) ☆

The Whiskey Bandit

(Antal Nimród)

magyar akciófilm, dráma, életrajzi film, krimi

3,9
★★★★☆
152 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-01-15 14:19:19 bruce (3) #23

Magyar filmnek kifejezetten jó, de sajnos ennek is megvannak a hibái. A szerelmi szál csapni való és mindent csak a Viszkis szemszögéből látunk nem látjuk a nyomozást engem érdekelt volna. Az akció jelenetek rendben vannak pörgősek izgalmasak bár nem hiszem hogy a magyar rendőrök elkezdenek a nyílt utcán lövöldözni főleg nem egy kocsiból :) Sokat olvastam a Viszkisről sok minden kimaradt bár ha mindent bele akartak volna pakolni akkor lehetett volna a film akár 3-4 órás is de ez igy nagyon tömör és mindent felszínesen érint és ez zavart az egész film során. Amúgy egynek elment, de soha rosszabb magyar filmet.

2018-01-03 13:38:13 Újpest Ostora (2) #22

Szerintem ez vérszegény lett. Amikor egy film után többnyire azt tudjuk hangsúlyozni, hogy profi munka, az nálam kiábrándító. Pedig tényleg az, de ha már ennyire k-európai a sztori, vihettek volna több helyi ízt a megvalósításba, nekem fárasztó volt az amcsi stíl. A főszereplő is egész tisztességesen helyt állt, de egy percig nem hittem el neki, hogy egy székely faszagyerek, akinek a lételeme az, hogy odabasszon. A kihallgatós kerettörténet pedig megúszósan szájbarágós volt, ütősebb lett volna, ha a sztori és nem a nyomozó teszi fel a nagy kérdéseket. Hiányzott az is, hogy megtudjak valamit arról, hogyan lesz valaki profi bankrabló. Értem, hogy nem akartak ötleteket adni, de a lelki tényezőkkel is megelégedtem volna, nem a bankok alaprajzára voltam kíváncsi.

Amúgy a gyerekkor-kamaszkor-katonaság egész jól lett ábrázolva, azt azért körbelengte a Ceaușescu-éra haldoklószaga. Érthető okokból az újpesti hokis részek is elkaptak néha. (Az igazi viszkist egyébként még mindig szoktam látni ott hokimeccsen.) De összességében végig megmaradt az érzés, hogy közepes színészeket nézek egy olykor unalmas filmben.

Remélem, beleszédültetek a dőlt betűkbe.

2017-12-30 19:40:31 dorothygale (4) #21

Ez egy nagyon jò film, de valami hiànyzott belôle ami zseniàlissà tennè... egy kis szikra , mèg több adat, belsô infok, (Spoiler:)vagy hogy a vègèn az igazi Ambrus ülhetett volna a standja mellett, a nèzôk felè kacsintva... v nem is tudom.

2017-12-21 19:09:03 magichorze (5) #20

hát ez rohadt jó volt. tényleg ritka az olyan magyar film, amiben nincs kínos pillanat, de itt valahogy mindent sikerült összehozni, úgymint
- zene
- látvány
- történet

a közepe picit leült, de egyébként az első és utolsó fél óra szerintem remekül sikerült. Az utolsó jelenet egyenesen szuper volt.

2017-12-14 13:19:45 spieler (3) #19

Tisztes közönségfilm, se öbb se kevesebb.
Nagyon zavart, hogy teljesen kihagyták a filmből a székely tájszólást, ez borzasztóan rombolja a hitelességet szerintem. Pedig Antal felesége is székely.

2017-12-03 10:17:38 Atazzz (4) #18

Antal Nimród rosszakarója aki csak ezért beregisztrál? :D

előzmény: Kedina (#17)

2017-12-03 00:01:09 Kedina (?) #17

Körülbelül az ötödik perctől kezdve csak reménykedtem, hátha beindul a film, felpörög kicsit/ de nem. Sajnos ez is egy nyüglődős, unalmas magyar film lett a végtelenségig vontatott apró " művészi"részletekkel//5 perc, ahogy mászik a falon egy pók, de 17 év a börtönben egyetlen mondat.

2017-11-28 16:39:53 zéel (4) #16

az első hétvégén 65773 néző (forrás: Filmforgalmazók Egyesülete)

2017-11-27 21:00:45 zéel (4) #15
2017-11-27 18:20:29 zéel (4) #14

Szerintem is nagyon jó Yonderboi zenéje.
Jut eszembe: mi az a régi szám, ami a film elején elhangzik? Scampolo?

előzmény: Majvaldo (#13)

2017-11-27 17:50:23 Majvaldo (4) #13

Várom a filmzenét is, hogy kijöjjön - szerintem YBoi marha jó volt.

2017-11-25 00:41:41 acidphase (4) #12

jó szórakozást nyújtott a film, nem több nem kevesebb.

2017-11-22 21:27:06 bambula (3) #11

Hát ez nagyon közepes volt.Számomra csalódás Antal Nimródtól.
Valahol egy kritikában olvastam(bár lehet,hogy egy másik filmnél,de szerintem erre is igaz),hogy átrobog előtted mint egy gyorsvonat,emléke se nagyon marad.
Ahogy anno a Kontroll tobzodott az emlékezetes jelenetekből és karakterekben,hogy még akinek nem tetszett
az is feltud idézni belőle dolgokat,úgy ezzel a filmmel kapcsolatban szerintem sajnos ez nem lesz igaz.

Két dolog ami leginkább tetszett,két rövidke megjelenéshez köthető.(Az egyik természetesen Ambrus Attila cameoja,a másik pedig személyesen Rózsa Sándor,vagyis Oszter Sanyi bácsi.Kár,hogy ha már felemlegetik a filmben a Rózsa Sándort,nem írt Nimród valami Rózsára jellemző dolgot Oszter Sanyi bácsinak.)

És van egy dolog,ami végig idegesített a filmben(és legszívesebben bekiabáltam volna nézőtérről),ha már annyira szívbeteg(és idegbeteg) az a szerencsétlen zsaru,hogy majd belefullad az izzadságába,akkor a nem használt számítógépét cseréljék már le a szerencsétlennek egy asztali ventilátorra,hogy mindenképp túlélhesse a film végét.(mielőtt még tényleg bele nem fullad az izzadságába.)

2017-11-22 09:29:43 Tenebra (5) #10

Nos, úgy látom, az első kritikák alapján, hogy a magyar kritikusok nem szeretik. Én leszek akkor most az, aki szembe megy az árral: szerintem ez egy igen jó film lett, én meg is adtam rá az 5-öst. Közel sem olyan jó persze, mint Antal Nimród Kontrollja volt, de érződött A Viszkisen végig, hogy ebbe beleadtak apait-anyait. Persze lehet, hogy ha lehántanám ezt a formát a tartalomról, akkor kapnék egy tipikus felemelkedés-bukástörténetet, azaz egy klasszikus gengszterfilmet. És tulajdonképpen A Viszkis az is a maga sablonos motivációs hátterével, fordulataival és formai megoldásaival, azonban úgy gondolom, ennek a filmnek Antal Nimród és Ambrus Attila valós története adják a lényegét.

A rendezés szerintem elsőrangú, még akkor is, ha a magyar műfajfilmek egyre igényesebbek az utóbbi 5 évben. De Antal megmutatja, hogy ő még ebben a közegben is kiemelkedő tud lenni. Tényleg olyan volt, mintha egy jó értelemben vett hollywoodi profi filmet néztem volna. Yonderboi zenéjét (és a többi filmzenét is) külön kiemelném, iszonyat nagy feszültséget teremt a képekkel összhangban.

A sztori mint írtam, ismerős, nemcsak a gengszterfilmekből, de ugye a média és Ambrus Attila mítosza miatt is. Sokan felrótták már korábban is a filmnek, sőt nemcsak ennek, de a tervek szintjén létező korábbi próbálkozásoknak, hogy miért csinál legendát egy bűnözőből. Erre egyfelől az a válaszom, hogy A sebhelyesarcú- és a Dillinger-filmek főszereplői is valódi bűnözőkről lettek mintázva, és bizony ilyen alapon a gengszterfilmek tetemes részét a kukába dobhatnánk. Másfelől A Viszkis műfajfilmes keretek között maradva ugyan, de bemutatja a mítoszteremtés folyamatát is. Ezen a téren mondjuk rágyúrhattak volna még egy kicsit a sztorira. Én jobban kidomborítottam volna a média mítoszteremtő gépezetét, és azt is, hogy a flashback-szerkezetben, a Viszkis által előadott sztori Ambrus Attila önfényezése. Láttunk már erre pár igen fasza példát a filmtörténetben, pl. a Sivár vidék és a Született gyilkosok ugrik most be, de mondjuk néhány Jesse James- és Wyatt Earp-westernben is jól körbejárták ezt a problémát. Itt is meg van ez, de nem annyira hangsúlyos.

Persze amúgy ezt sem szerencsés felróni az amúgy elég összetett filmnek, mely meggyőzött engem arról a végére, hogy igen is kell ez a flashback-szerkezet, ez ad pluszt a sztorihoz azáltal, hogy párhuzamba állítja a mítoszt a valósággal. Illetve ezzel összefüggésben én még azt is elbírtam volna több jelenetben, hogy megmutatja a film azt, amit a média párhuzamosan kreált a Viszkis-legendával: a béna rendőrök mítoszát. Ez is megjelenik néhány jelenetben, de nem olyan markáns. Jobban kidomboríthatták volna, mert ez is egy fontos eleme a sajátosan magyar gengsztersztorinak. Hiszen azzal érveltek a tévében annak idején, erre tisztán emlékszem, hogy a Viszkis játszik a "gagyi zsaruk"-kal, ezért is tetszett sokaknak Ambrus sztorija. És ebben benne van a magyar történelem is, hiszen nálunk a hatalom képviselői nem lehetnek "jófiúk", mert túl hosszú ideig (1989 előtt szinte mindig) az elnyomást jelképezték. Ezért ez a kulturális tudattalanunkba van kódolva, hogy "cinkosok" vagyunk, és aki keresztbe tesz a zsaruknak, azt szeretjük.

Nekem két dologgal volt komolyabb problémám. Egyfelől Szalay Bence szerintem nem a legmegfelelőbb ember erre a szerepre. Lehet, hogy Robert De Niro sem hasonlított Al Caponéra vagy Warran Oates Dillingerre az 1973-as filmben, de azért szerintem Szalay esetében feltűnő, mennyire semmi köze nincs Ambrus Attilához, aki természetesen cameózik a filmben, így még össze is tudjuk hasonlítani az "eredeti"-t a "másolat"-tal. Másfelől szerintem színészileg sem nyújtott valami kiemelkedő teljesítményt. De ami tényleg feltűnő volt, hogy totál nem úgy beszélt és gesztikulált, mint Ambrus Attila. Azért erre figyelhettek volna, mert Ambrus nem egy Dillinger vagy Al Capone, akivel már nem találkozhatunk élőben, vagy nem is hallhatjuk őket beszélni felvételekről. Egy időben viszont a csapból is Ambrus folyt, akinek elég jellegzetes a beszédstílusa és a mimikája is. Ránézésre azt mondja az ember, hogy dörzsölt, ám mikor megszólal, az ember nem hiszi el, hogy ez egy bűnöző. Ezt kellett volna filmre átültetni. Egyáltalán nem sikerült. Ez egy totál más Viszkis, akit Szalay, illetve a filmsztori írói megformáltak.

A másik problémakör természetesen a szerelmi szál. Szerencsére nem olyan hangsúlyos, kb. annyira, mint a Kontrollban volt, de azért elég gyatra szerintem így is. Ezen a téren tényleg minden rossz klisét ellőnek a készítők, amit csak lehet.

De összességében engem meggyőzött a film, én azt mondom, megszületett az első igazi magyar gengszterfilm, melyet bátran lehet mérni a jó hollywoodi bűnügyi kalandokhoz. Jó-jó, a Sivár vidék vagy akár a Nagymenők mellett elvérzik, de az említett John Milius-filmhez simán felér. Lehet, megnézem másodszor is, és akkor lemegy 4-esre, nem tudom. De jelenleg én rendkívül pozitívan gondolk vissza erre a filmre.

Ja, és mielőtt: nem, nem hívott fel az InterCom, és nem kaptam pénzt azért, hogy dicsérjem a filmet. :D :D

2017-11-22 00:42:28 Mizi (?) #9

Az még hagyján, hogy a plakát egy nagyon elnyűtt klisével operál, de hogy ilyen gányul teszi mindezt...

2017-11-21 19:14:46 Singularity8 (4) #8

és meddig nem lehet?

előzmény: Tenebra (#6)

2017-11-21 09:59:52 beyczy (?) #7

Nem, nem volt titoktartási, de azért igyekeztem úgy megfogalmazni a hozzászólásomat, hogy tulajdonképpen ne derüljön ki belőle semmi, azon kívül, hogy tetszett :)

előzmény: Tenebra (#6)

2017-11-21 09:44:17 Tenebra (5) #6

Akkor ezek szerint veled nem írattak alá titoktartási nyilatkozatot. :D Tegnap volt a sajtóvetítés, ott nekünk alá kellett írni egy ilyet. Pedig én is szívesen megosztanám már a véleményem a filmmel kapcsolatban.

előzmény: beyczy (#3)

2017-11-21 09:31:46 beyczy (?) #5

Az egyik VFX stúdió alkalmazottjaként (hozzáteszem, sajnos ebben a filmben nekem személy szerint nem volt munkám, úgyhogy ilyen szempontból végül is civilként :) )

előzmény: Atazzz (#4)

2017-11-21 09:18:33 Atazzz (4) #4

Mint stábtag, vagy mint civil? :)

előzmény: beyczy (#3)

2017-11-21 09:10:25 beyczy (?) #3

Volt szerencsém tegnap a stábvetítéshez. Szerintem kegyetlen jól sikerült minden szempontból, egy percig nem lankadt közben a figyelmem. Ajánlom mindenkinek, én tuti, hogy még legalább egyszer meg fogom nézni moziban.

2017-10-23 15:07:55 zéel (4) #2

A chicagói nemzetközi filmfesztiválon már vetítették: The Whiskey Bandit angol címmel.

2017-08-21 18:43:52 paksiendre (4) #1