Meghalni Ukrajnáért (2016) ☆

(Csarnai Attila)

magyar dokumentumfilm

?,?
 
5 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆
Meghalni Ukrajnáért (2016)

A dokumentumfilm három magyar nemzetiségű áldozat családján keresztül mutatja be, hogy a kárpátaljaiakat miként érte a kelet-ukrajnai háború. Kelet-Ukrajnában 2014 tavaszán kezdődtek a fegyveres összecsapások az Oroszország-párti szakadárok és az ukrán kormánycsapatok között, amelyek több ezer halálos áldozattal jártak és sok százezren menekültek el az otthonaikból. A hadseregbe kárpátaljai, magyar nemzetiségű férfiak százait sorozták be, akik közül csaknem egy tucatnyian meghaltak.

A film végigköveti, miként történt a katonák sorozása, milyen volt a kapcsolattartás a hozzátartozóikkal, miben szenvedtek hiányt és mik voltak az utolsó üzeneteik szeretteiknek. Két anya és egy feleség idézi fel a pillanatot, amikor megtudták, hogy fiuk és férjük elesett Donyecknél és Luhanszknál.
Magyar és ukrán nemzetiségű katonák beszélnek a frontbeli tapasztalataikról és súlyos traumáikról.

A forgatóstáb a fronton járta végig a helyszíneket, ahol a legsúlyosabb csaták voltak és ahol a magyar áldozatok elestek. Egy humanitárius segélyszervezet folyamatosan keresi a halottakat, mert ezrek fekszenek még temetetlenül a harcmezőn.


Bemutató

Szavazatok összes > összes v

Ki akarja megnézni? összes > összes v