The Blue Lagoon (1980) ☆ 👁

A kék lagúna

(Randal Kleiser)

amerikai dráma, szerelmi történet

3,1
★★★☆☆
351 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-06-05 05:22:06 Boxer (4) #14

Sokan lehúzzák ezt a filmet. Pedig nem olyan szirupos, ahogy állítják és sokkal jobb, mint amilyenre értékelik.
A történet is elég jó. Lehetett volna ennél szimplább is.
A pazar környezet és maga a történet viszi a vállán a filmet, mert valódi, érdemi színészi munka nem sok van benne, de a látvány, a paradicsomi környezet, adja magát.

2020-05-07 22:34:31 Tenebra (3) #13

A giccstől én is majdnem behánytam, mikor először láttam, de a trópusi környezet, a Robinsonos beütés és Brooke Shields látványa kárpótoltak valamelyest. Az abszolút felesleges folytatást pedig Milla Jovovich miatt voltam hajlandó végignézni. :'D Ez mondjuk kb. 15-16 éves koromban volt. Így idősebb fejjel lehet, újranézni már a két szexi sztár miatt sem lennék hajlandó. Érdekes amúgy, hogy az ilyen romantikusabb robinzonádokat valahogy nem sikerül eltalálni. Pl. nekem az amúgy vizuálisan gyönyörű A vörös teknőssel is az volt a bajom, hogy szinte nyirkosnak éreztem a ruhámat a sok nyáladzástól, ami a vásznon folyt.

előzmény: Lady Ópium (#12)

2020-05-07 21:50:17 Lady Ópium (2) #12

Anno mindenki, hogy odavolt ezért a filmért, erre csöpögtek, én meg miután végigszenvedtem bekaptam egy daedalon-t.
Két szerencsétlen gyerek akik elvergődnek, majd tanyát vernek egy szigeten, felnőnek, felfedezik egymást a lapulevél alatt, lesz közben romantika, sértődés, benszülöttek, kókuszdió, kalózok, szex, óceán, no happy end, stb.
Nekem inkább ez a sok negédes látvány meg a tartalom okozott majdnem fizikai fájdalamat, mintsem bugyinedvesítő felhőromantikát, mint akkoriban oly sokaknak.

2019-12-20 14:00:58 convar (5) #11

Ez a film sztem teljesen rendben van. Életszerű alakítások, életszerű reakciók - apropó, életszerű reakciók: az nekem külön érdekes volt (de ez is érzéseim tök reális), ahogyan reagáltak olyan dolgokra amiket ha a civilizációban maradnak akkor már rég megtanították volna nekik. Így viszont érthető (tehát nem meglepő, bár kicsit mulatságos), hogy pl. nem tud arról a lány hogy menstruál, ill. hogy egyáltalán mi az, mi történik. De maga a szex is, nyilván rájönnek egy nagyon kellemes dolog és szabadidős tevékenység, de szavuk nincs rá, hiszen amikor még 5 évesek voltak akkor még senki se mondta el nekik hogy ezt szexnek hívják.

Ésígytovább, ésígytovább. Nekem abszolút érdekes volt látni hogy két fiatal hogyan jön rá magától az élet dolgaira.

Az egyedüli dolog amit nem nagyon tudtam hova tenni, mert eléggé kilógott a filmből, az az a jelenet amikor Emmeline körül a víz, a hullámok teljesen kékre változnak, sőt ahogy úszik aztán maga is teljesen bekékül. Szép volt a jelenet, nem arról van szó, de vajon itt mire gondolhatott a költő=mire akarhatott utalni a rendező, ezzel mit akarhatott üzenni?
https://www.youtube.com/watch?v=s2GHvCj9YcA
(Lehet csak annyit hogy lássuk hogy tényleg mennyire kék az a lagúna, és hogy így ne is akarjuk firtatni miért lett az a film címa az ami? :) Tényleg nem tudom.)

Az egyedüli komolyabb logikai baki meg sztem az benne (azon kívül persze hogy azért valójában sztem igen kicsi a valószínűsége hogy két 5 éves gyerek ott a vadonban, magára hagyatva életben tud maradni, pl. ha az a hajó amit a srác összetákolt vízre bocsájtva fél perc alatt összeroskadt, akkor annak a házikónak is amit építettek már rég össze kellett volna dőlnie a trópusi hurrikánoktól), hogy nem tudják hogy mit kell adni az újszülöttnek. Mármint hogy még az anya se. Persze én még sohasem szültem és nem is fogok férfi lévén, de az, hogy a mellével kell etetnie gyermekét annak nem ösztönösen kellene jönnie egy anyánál (tehát akkor is ha addig senki se mondta neki)? Értitek, és bocsánat hogy a lányt most egy állathoz hasonlítom, dehát az anyaállatoknak sem mondja el senki hogy mit kell tenniük kicsinyeik megszületése után, mégis tudják, ill. ösztönösen megteszik. És az ember is ösztönlény a mai napig, csak mivel mi gondolkodunk is, így az azok általi késztetéseket ha akarjuk képesek vagyunk felülírni.

Amúgy sztem nagyon megkapó volt a két gyerekszínésszel, Elva Josephsonnal és Glenn Kohannel is még az első fél óra. Én imádtam velük is a film minden percét.


Ja és a vége sztem: én úgy veszem hogy nem haltak meg. Tudom hogy az öreg matróz azt mondta nekik hogy attól a bogyótól örökre elalszanak, de
1. azért nem volt ő egy botanikus, sztem csak azért mondta ezt nekik hogy biztos ami biztos, vagyis valójában sztem nem is ismerte a növényt, csakhát épp ezért gondolta inkább jobb az óvatosság.
2. a folytatás bár ugye elvileg pont onnan folytatódik ahol ez végetért, de ha jobban megnézzük Emmeline és Richard megtalálását teljesen újraforgatták, teljesen más szövegekkel, ezért én azt nem is veszem kvázi "valódi" folytatásnak, hanem inkább olyan mintha az 1. résznek lett volna egy alternatív befejezése, és mintha azt folytatták volna. Nem tudom érthető-e :) (A 2. rész mellesleg engem már amúgy sem érdekel, úgyhogy én könnyen el is tudok vonatkoztatni tőle, ill. hogy az mit akar nekem megmagyarázni.)Sztem igazi klasszikus ez is. Lehet hogy nincs olyan filmtörténelmi jelentősége mint mondjuk a Schindler listájának, de attól még ez a film is asszem nekem egy örökre kedves emlék marad, egy olyan életérzés valaha készült legnagyszerűbb filmvászonra álmodása, amely után mindenki vagy legalábbis majdnem mindenki vágyakozik néhányszor az élete során.

2016-01-19 02:13:23 Ugor (4) #10

Most, hogy múlt héten volt megint a TV-ben, elég sokadszorra megnéztem. Általában mindig a közepétől akadok rá valahol, az elejét már nagyon régen láttam. Meg mi a fenének nézem meg sokszor, ha már a könyökömön jön ki az egész történet. Meg majd megszólnak, hogy ilyen bárgyú, meg olyan gagyi. De hát mi legyen még benne? Küzdjenek meg még King Konggal is? Vagy valami Tyrannosaurus Rex-szel? Ez nem a Jurassic Park… Igen, a fényképezés csodaszép, az életkorszakok átvezetés – kétszer - a vízben zseniális, Brooke Shields-et meg Isten a nyolcadik napon teremtette, amikor a legjobb formában volt, és eldöntötte, hogy piacra dobja még a human female body Pininfarináját, hogy megmutassa, hogy azért tud ám… de talán nem is ez a lényeg. Meg az ember néha vágyik valami bájosra is, ha már eleget gázolt térdig a brutálban. Meg még valami… ha visszagondolok rá, ennek a filmnek a jeleneteire emlékszem, elég élesen. Az egyezer tűzharcos, bandaháborús, benzingőzös izére, ami ugyebár nem gagyi, na, azokra általában nem.

2013-02-06 13:01:32 BonnyJohnny (3) #9
2013-02-06 13:00:37 Eglaronion (2) #8

Igaz-e a hír, hogy lesz harmadik rész is?

2013-02-05 18:03:21 Prüstü (3) #7

Kimagasló operatőri munka, fülbemászó, éteri szépségű zene. Ez a két dolog kurva sok filmből hiányzik, pedig nekem ez nagyon kell, mert áthatóan az összképet ezek épp úgy formálják mint maga a cselekmény, a színészek, a forgatókönyv, stb.
Valóban együgyű film, de maga a történet ötletes Nulla élettapasztalattal, követendő példák nélkül, ösztönösen járni be azt a utat, amit mások ezeregy forrásból megismerhetnek
Engem valahogy megfogott a film, ráadásul a szereplők közötti viszony alakulását is jól elemzi, ahogy egyik fázisból a másikba csapnak át a dolgok, a testiség felismerése, az előtte lévő érzelgős viták, retkes pubertáskor, hát így van ez. Kellemes csalódás volt.

2011-06-18 21:15:30 dorothygale (3) #6

Csak a gyönyörű táj, a gyönyörű tenger, s a gyönyörű emberi testek mentik meg a filmet....

2011-01-08 18:03:09 desmond (1) #5

Nem is várom el. Az alattam lévő kommentre reagáltam, rámutatva, hogy a film még ebből a szempontból is hamis. (Shields kisasszonyt és/vagy rokonait egyébként nem lehet prüdériával vádolni: volt egy Louis Malle film 1978-ban, a Pretty Baby, jóval egyértelműbb jelenetekkel.)

2011-01-08 16:59:17 Rea (4) #4

Azt azért egy 15 éves lánytól nem várhatod el, hogy meztelenkedjen...

2011-01-04 23:11:08 desmond (1) #3

Nekiláttam hogy végignézzem, de egyszerűen irtózatos, elviselhetetlen; annyira bárgyú, hogy azt már nehezen lehetne fokozni. Ennek ellenére gondolkodtam a kettesen, de Brooke Shields sem menti meg; már csak azért sem, mert a legtöbb jelenete dublőrrel készült.

2011-01-04 18:25:35 Szívtiproimi (4) #2

Lehet rá egyest adni, de egy heteroszexuális férfi esetében Brooke Shields úszkálásai két osztályzatnyit dobnak a filmen.

2009-07-06 15:10:48 puttancsospeti (1) #1

Katasztrófa!

Önmaga paródiája. Az igazi cukrozott-mézezett tejszínhab. Vagy inkább édesítőszerezett-mézezett tejszínhab.