It Comes at Night (2017) ☆ 👁

Éjjel érkezik

(Trey Edward Shults)

amerikai dráma, horror, sci-fi

3,3
★★★☆☆
154 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-01-15 18:41:36 slawter (3) #21

Az viszont nem épp "elegáns" megoldás, hogy semmi magyarázatot nem kapunk.
Visszajön a kutya, nyitva az ajtó éééés... semmi. És még van pár ilyen. Ez szimplán lustaság, igénytelenség.
Másodszori megtekintés után le is vittem az értékelést eggyel.

előzmény: kaamir (#19)

2021-01-17 17:11:28 tomside (3) #20

Amikor először látjuk a kutyát, azt hiszem, el is hangzik, hogy az a nagyapja ágya volt.

előzmény: kaamir (#19)

2018-05-06 12:38:00 kaamir (5) #19

Sok helyen fikázzák a filmet, mondván, hogy nem horror. Hát nem tudom, akkor mi a horror, ha nem az az elemi rettegés, ami ennek a filmnek minden kockájáról sugároz. Olyan szintre emeli a paranoiát, a félelmet, amit csak ritkán lehet látni. És ehhez még csak olcsó megoldások sem kellenek, csak remek képek és színészek, jól kiválasztott helyszín (azt a szűk folyosót a piros ajtóval sokáig nem fogom elfelejteni), és egy olyan szkript, ami okosan a karakterek egymás közti viszonyára fókuszál.

Az álomjelenetek is abszolút a helyükön vannak, hiszen a srác fantáziája az, ami végül a csapat vesztét okozza. Mert ugye nem kapunk egyértelmű választ, hogy a kisfiú tényleg fertőzött volt-e, de elég egy apró szikra, a gyanú, és elszabadulnak az indulatok.

A zárókép is felejthetetlen, ahogy ott ül a két szülő csendben, katatón állapotban, tőlük már semmit nem lehet elvenni. Totális megsemmisülés.

Bár ez csak egy elmélet, szerintem egy gyereket már elvesztettek, mert Travis szobájában igen hangsúlyoson két ágy van, ami közül az egyik már a kutyáé.


Semmi nem jön éjszaka, ami azt jelenti, hogy bármi jöhet. Ennél vérfagyasztóbb pedig nem létezik. Mestermű, az év egyik legjobbja, az már biztos.

2018-02-05 22:49:53 wala (?) #18

Shults azt mondta, hogy a cím hamarabb jött mint, a sztori és annyira ragaszkodott hozzá, hogy megtartotta. Későbbi magyarázata pedig az, hogy mindig éjszaka jön a "félelem, paranoia, szorongás...stb." amikor próbálna pihenni Travis. Szóval mint mindenkinek ha este nem bírunk aludni , mert gondolkodunk eszünkbe jutnak olyan dolgok amiktől szorongunk... Ez nem az én véleményem ezt a rendező állítja.

2017-10-30 22:00:59 nagype (4) #17

A film nagyon sok kérdést hagy nyitva, de nem is célja, hogy azokat megválaszolja. Hiszen a lényege pont az ismeretlentől való félelem ábrázolása.
A legérdekesebb kérdés mégis talán az,
hogy a kutya hogyan jött be. Ez is sokféle képen magyarázható, pl: az emberek akik megölték, azok hozták be, hogy megrémítsék a bent lévőket. És elűzve őket megszerezzék az ételt. A 'gonosz lény' alapjában a többi emberre vonatkozik, hiszen egymást gyilkolászták már-már esztelenül. Érzéketlenül temették a szüleiket, azonnal rálőttek bárkire. Tehát valójában attól féltek, nehogy jöjjön valaki más, aki megtámadja őket, vagy erőszakkal kell védekezniük.

Vagy: mivel Travis álmatlan volt, valószínűleg alvajáró is lehetett. Úgy emlékszem járt kint (álmában?) este az erdőben... ő is behozhatta a kutyát. Egyszer még talán vért is mosott le a kezéről álmában.

És ha már álmok: valószínű, hogy Travis végig fertőzött volt, sőt vélhetően ő volt a helyi forrás is. Az öregapját megfertőzte, aki hamar belehalt. Ő ekkor már furcsán viselkedett és fertőzési rémálmai voltak. Majd megfogta a kisgyereket aki ezután meghalt. Kérdés, hogy a szülők miért nem kapták el, vagy miért hat rájuk lassabban. (a hisztérikus bizonytalanság jelei már megjelentek az utolsó jelenetekben)

2017-09-12 20:55:21 Jason13 (3) #16

Az idei év egyik leghatásosabb horrorfilmjének kiáltották ki az It Comes at Night című mozit a kritikusok. Ahhoz kétség sem fér, hogy az előzetes kellően nyomasztóra és komorra sikeredett, a főszereplő pedig az a Joel Edgerton, aki egy nagyon tehetséges színész és már rendezőként és forgatókönyvíróként is letette az asztalra a névjegyét.
A biztató előjelek ellenére én azonban óvatosan közelítettem a filmhez, hiszen az ehhez hasonló, elvontabb horrorok nem minden esetben nyűgöznek le. Ott volt például a The Babadook vagy a The Witch, melyek szintén sok dicséretet kaptak, de én nem ájultam el tőlük. Azonban kivételként ott az Valami követ, amit kedvenceim között tartok számon. De nézzük is, mitől is kell rettegnünk az éjjel.
A történet szerint az emberiséget egy rejtélyes fertőzés tizedeli. Hőseink (apa, anya és az ő tinédzser fiúk) egy erdei házban találnak menedékre, itt tengetik mindennapjaikat és próbálnak túlélni. Egy éjszaka viszont betör hozzájuk egy férfi, aki ellátmány után kutat és kiderül, ő is családos ember. A főszereplők némi huzavona után arra jutnak, befogadják az új jövevényeket, de később kiderül, hogy ez elég rossz döntésnek bizonyult.
Kissé nehéz helyzetben vagyok ezzel a filmmel, hiszen rendkívül egyszerű történettel rendelkezik. Ezzel alapból még nem lenne nagy baj, viszont elég sok kérdést felvet a produkció, melyekre aztán nem szolgál válaszokkal. Egyrészt itt a fertőzés, amiről nem derül ki szinte semmi konkrétum. Homályba vész az, hogyan lehet elkapni és milyen hatással van az emberekre. Aztán ott van a játékidő utolsó fele, ahol beindul a bonyodalom, de hogy azt mi váltja ki, ismét nem derül ki.
A probléma pedig az, hogy a film horror és thriller elemei pont ezekhez a kérdésekhez kapcsolódnának, de mivel ezek nem kerültek kidolgozásra, nem is működik az alkotás ezeken a szinteken. Pedig nagy igazság az, hogy amit nem ismerünk, attól tudunk a leginkább félni, azonban a készítők ezt egyáltalán nem használták ki. A leghúzósabb részek igazából az egyik főszereplő rémálmai, de ami a valóság szintjén történik, az inkább drámai.
Ilyen téren jól működik a mozi, köszönhetően az erős színészi játéknak. Ugyan karakterek terén is jelen van a balladai homály, de kellően izgalmas kapcsolatok szövődnek köztük. Nem mellesleg az utolsó percek kálváriája is a szereplők közötti súrlódásokból pattan ki. Akit külön kiemelnék, az Joel Edgerton, nagyon meggyőző alakítást nyújt elszánt családapaként, aki mindenre képes szeretteiért.
Technikai szempontból is jóra vizsgázik a produkció. Az operatőri munka meggyőző, a zene helyenként kifejezetten nyomasztó és a sötét, kilátástalan atmoszféra is működik.
Összességében nem tudnám rossznak nevezni ezt a darabot, mert a végeredmény egy egész hatásos, néhol kemény dráma, de az előzetes közel sem ezt ígérte. Arról már nem is beszélve, hogy a cím is elég megtévesztő, hiszen nem derül ki az, mit rejt az éjszaka. Azonban akik szeretik a posztapokaliptikus alkotásokat, melyekben a szereplők közötti konfliktusokon van a hangsúly, mindenképp tegyenek vele egy próbát, ők olyan nagyot nem csalódhatnak, mint azok, akik egy erős horrort vártak.

2017-09-10 08:58:58 magichorze (3) #15

Mindenképp érdemes volt megnézni a 3 pontom ellenére. A cím sajnos tényleg átverés, ez nem egy Conjuring féle ijesztgetős horror. Az biztos, hogy a kissrác elkapta a kórt? Én a végén azt vártam, hogy kiderül: értelmetlen volt az egész filmvégi paranoia.

2017-09-09 16:16:15 Dió (4) #14

Amibe az egész torkollik, az nekem is tetszik (többek között az húzza fel ötös felé), a lentebbivel inkább arra gondoltam, ahogy elvágták. Ilyet a no country for old men óta nem pipáltam. Csak az a különbség, hogy ennek a koncepciójába szerintem ez egyszerűen nem illett, legalábbis nem ebben a formában.

előzmény: Rorschach (#12)

2017-09-09 14:32:17 necksprain (4) #13

en azt sem tudtam mi ez, csak lattam a horror cimket ncoreon, leszedtem, megneztem barmi utanajaras nelkul es behuzott. a cimen szorszalhasogatast nem ertem, a csillagok haborujaban sem sok-sok csillag harcol egymassal.

2017-09-09 12:05:54 Rorschach (2) #12

Valószínűleg tényleg belefutottam volna más fórumokon, csakhogy nem nagyon nézek más fórumokat :)

Nem gáz amúgy, megesik. Az viszont furcsa, amit a végéről írsz, nekem éppen hogy az jött be leginkább, ott legalább történt valami. A zárás még majdnem elhitette velem, hogy a film megérdemel egy közepest.

előzmény: Dió (#11)

2017-09-08 19:51:17 Dió (4) #11

Szerintem inkább az a "gyarlóság", hogy a trailer minden egyes szörnyjelenete csak álomjelenet a filmben, amik létezését ráadásul a film annyira nem is indokolja.

Innentől az, hogy a film marketingkampánya 80%-ban mégis ezekkel, meg ezzel a "jön valami" izével próbálta eladni az It comes at nightot, szerintem felment minden panaszkodót a spoilerezés gyanúja alól. Ha legalább 50%-ot kapott volna az általad is írt másik "lehetőség" a trailer alapján, akkor megérteném, amit írsz, de így nem tudok egyetérteni. Ahogy Vvega #8-as kommentje is írja, ez innentől inkább jószándékú figyelmeztetés. Ha a Tesco egy dinnye képével hirdeti az őszibarackot az újságban, és Te azalapján rendelsz egyet, akkor neked sem fog tetszeni, amikor kifigyel az őszibarack a zacsiból. Pedig szeretheted mindkét gyümölcsöt, csak hát nem azt rendelted.

Amúgy meg már rég ezen perel és nyavalyog a fél internet, úgyhogy ebbe előbb-utóbb úgyis belefutottál volna valamelyik másik fórumon, de mindemellett ha csak ez rontotta el nálad az élményt, akkor elnézést kérek.

Amúgy azóta átgondoltam, és nálam nem ezen, hanem a finálén úszott el az ötös. Ott valami borzasztóan kifogyott a tinta. Kicsit amit hogen ír... mintha egy film közepét nézném.

előzmény: Rorschach (#6)

2017-09-08 15:44:49 hogen (2) #10

Se eleje se vége!Én elhiszem hogy egy hatalmas poszt-apocalyptik világból akar egy nagyon pici szeletet bemutatni de akkor is mintha egy hosszú film közepét néztem volna.Atmoszféra nagyon jó!Nagyon király drámai alakítások... de jövő 7re elfelejtem!Így nem tetszik!

2017-09-08 12:36:48 paksiendre (5) #9

Hát én nem tudom mi volt ez a nagy marketing a film körül, mivel nem nagyon szoktam ilyeneket követni. A trailert is csak fél szemmel láttam, ezért egyáltalán nem tudtam, hogy mire számítsak. Sok embernek ahogy olvastam itt az volt a baja, hogy nem azt kapták amire számítottak. Ez egy iszonyat kőkemény embert próbáló dráma, egy olyan helyzetben amibe bárki nagyon könnyen bele tudja képzelni magát.
Elképesztően szívszorító az egész, amikor a végén az egyik család se tudja, hogy mi a helyes cselekedet. Amúgy van egy két megmagyarázatlan dolog, amit gondolom direkt hagytak nyíltan, pl.: hogy a kutyát a lemészárolt emberek csoportjának megmaradt tagjai ölték-e meg, vagy, hogy a kisgyerek tulajdonképpen, hogy került a másik szobába fertőzve. Az ember mindig az ismeretlentől fél a legjobban. Az addig oké, hogy "semmi" nem jön éjszaka, de az a "semmi" kurva ijesztő tud lenni.

2017-09-08 00:09:39 VVega (3) #8

Talán nem spoiler, hanem inkább jószándékú figyelmeztetés, hogy a filmnek köze sincs ahhoz, amit marketingeltek róla és amit (szerintem legalábbis) mindenki várt tőle. Ez egy néhol feszült, végig kőkemény dráma, aminek egyszer bőven nézhető, és több kiemelkedő pontja is van a sok hiányossága mellett.

A cím viszont megintcsak teljes átverés. Mi jön éjjel? Semmi.

2017-09-05 19:58:09 yahooboi (?) #7

Nem vagyok csalódott. Nem nagyon éltem bele magam a trailerbe, így nem úszott el az a hangulat, ami abban uralkodott. Kívántam látni egy horrort, helyette itt egy kellemesen zavaró thriller, ami valahol egy istenháta mögötti poszt-apokaliptikus lét emberi oldalát kívánta megfogni. Nem alkotott maradandót a témában, bár a suspense helyenként nagyon is működött, de már korábban sült panelekből összerakva. Lehetett volna eleje meg vége, vagy tán egy kicsit bátrabb és akkor szerethettem is volna. Így nem hagyott nyomot

2017-09-04 19:14:42 Rorschach (2) #6

Már megint átvágtak. Az előzetesek is, a cím is, minden is. Plusz szerintem Dió kolléga hármas számú kommentje határozottan spoiler, mindjárt ki is fejtem, miért.
Nincs a filmben "it". Nem az, hogy nem jön el, vagy nem látjuk eleget - egyszerűen nincs. Benne volt az előzetesben annak az esélye, hogy ez a film a gyarló emberek mocsokságaira fog kifutni, de mivel ezt nem tudjuk meg, amíg végig nem nézzük, lelőni a poént simán spoiler szerintem.

No de magáról a filmről is: van itt egy baromi jó Joel Edgerton (ez meglep még valakit?) egy olyan filmben, aminek százszor nagyobb a füstje, mint a lángja. Ha sarkos akarnék lenni, azt írnám, szar az egész: olyan pontok nincsenek leforgatva, mint hogy mi történt Edgertonnal három napig, amíg odavolt betörőéknél, de van a filmben vagy négy vérhányós álomjelenet, amiknek a világon semmi értelme azon kívül, hogy "majd most ezzel jól megteremtjük a creepy horror-hangulatot" - jah, négyszer egymás után koppra ugyanazzal. Nem redundáns egyáltalán.

Továbbá annyira vékony a sztorija, hogy kellett bele legalább egy teljesen felesleges subplot. Hallgatom az érveket amellett, hogy mi értelme volt behozni a Travis-Kim vonzalmat az egyenletbe, ugyanis nem fut ki sehová. De így is csak kilencven perc az egész, ha valóban csak a lényegre szorítkoztak volna, már-már pofátlanul rövid szösszenet lenne az It comes at night.

Aludtam rá amúgy párat, hátha "összeáll" vagy valami, de így négy nap távlatából egyre világosabb, mekkora kamu az egész. Ne higgyetek a trailernek, ez nem ér másfél órát.

2017-08-31 21:53:41 BonnyJohnny (3) #5

Emlegetnek itt Green Roomot, Witchet, Babadockot... ez a film valóban mindegyik... de számomra közben egyik sem. Előbb említett filmek nálam egyértelmű ötösök, ezt "csak" az előbb említett filmeket is lepipáló hangulat menti négyesre. Amúgy sok klisét felvonultató, igaz legalább annyi érdekes témát megpendítő, de aztán azokon tovább is lépő film, ahol még a színészek sem nyűgöztek le, kivéve persze a mindig remek Edgertont, és a film gerincét adó Harrison Jr.-t. Sokkal erősebb, vagy legalább is jobban bemutatott alakítás kellett volna a másik családtól, hogy érdekeljen, hogy mi lesz a sorsuk.

2017-08-31 12:19:37 TheDriver (4) #4

Egyetértek Dió véleményével, nagyon sok mindennel nem is tudom kiegészíteni az írottakat, én is hasonlóan éreztem a film nézése közben. Nekem tetszett, nagyon erős hangulata, atmoszférája van a filmnek (már-már Az úthoz hasonlítható), és lelkileg roppantul próbára teszi az embert. Viszont a másik oldalt is megértem, mert valóban másként lett ez a film eladva, mint ami.
Nálam üdítő kivétel volt a sok mostani horror film között. Hozzáteszem inkább dráma/paranoiathriller, mint horror.

2017-07-11 21:50:40 Dió (4) #3

A film jó, sőt, nagyon jó. Annak ellenére (is), hogy már megint valami brutálisan félre lett marketingelve, ami már a címmel kezdődik: nem spoiler szerintem, ha leírom, hogy a 100 perc alatt az ég adta világon semmi sem "comes at night", mert valami teljesen másról szól a film: arról, ahogyan egy vírus sújtotta világ utolsó túlélői elveszítik a megmaradt emberiségüket is. Egy meglepően korrekt és tűpontos paranoia-dráma ez, egyben pedig az utóbbi időben csinált legreálisabb poszt-apokaliptikus mese arról, hogy milyen sötét sarokba taszíthat bárkit a szükség, ha egy ilyen világban csak az maradt neked, hogy megvédd a családodat. És pontosan ebben rejlik a film erőssége is: ahogyan felvázolja a karaktereket, ahogyan egymással kapcsolatba állítja őket, és ahogyan erre ráhúzza ezt a húsba maró atmoszférát, az valami egészen egyedülálló. Persze ez azt is jelenti, hogy a közönség egy jelentős része félrevezetve érzi majd magát és csalódottan fog kijönni a moziból, ami teljesen érthető és jogos - én mindenesetre pozitívumnak találtam, hogy egy ezeregyedik monsta'-ujjgyakorlat helyett ezúttal egy mélylélektani drámát kaptam. A szörny itt ugyanis maga az ember, és ettől üt nagyobbat a végeredmény, mint bármilyen közelmúltbeli műfajtárs (ami azt is jelenti, hogy akinek a Babadook tetszett, az ezt se hagyja ki). Ami miatt az ötösön viszont még gondolkozni kell, az a vége, ami már tényleg sokat enged meg magának, és egy olyan iszonyatosan hamar elvágott fináléval csap arcon, amilyet a No country for old men óta nem láttam. És ez a kritikusabb lelkűeknek biztos apellál majd, míg másoknál kiverheti a pilácsot. Én még nem tudom hova álljak, mert semmi sem illik jobban a film koncepciójába, mint egy ilyen bátor lezárás. Pláne, hogy mindent, amit odáig el akart mondani, azt ezzel el is mondta - tehát következetességből is ötös. Csak van egy olyan érzésem, hogy ha még többet akart volna mondani, akkor aztán már tényleg semmi sem fosztaná meg az ötöstől. Összességében azért kötelező irodalom, Edgerton pedig mostmár tényleg a legjobb!

2017-06-13 09:01:17 Locke(d) (5) #2

Remélem, tényleg olyan jó lesz, hogy az év végi listán több helyet is elfoglal majd. ;D

előzmény: Benny Bug (#1)

2017-06-12 16:30:38 Benny Bug (4) #1

Na ezt a filmet sem adják hazánkban moziban... pedig előzetes alapján kb az év horrorjainak tűnik.
Amerikában már bemutattak egy pár napja, van aki esetleg látta már?