Citizen X (1995) ☆ 👁

X Polgártárs

(Chris Gerolmo)

amerikai krimi, thriller

3,9
★★★★☆
174 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-10-17 12:17:34 Fonghi (5) #11

Színész, színész, színész! A tévéfilmes jelleg és a zseniális alakítások központba helyezése (a helyszínekkel és a hazai színészekkel kiegészülve) adott egy kis magyar ízt is. A kevés, "szűk" helyszín, az immobilis kamera a hangulat építéséhez kiváló eszközök. A szovjet világ ábrázolásával kapcsolatban pedig egyáltalán nem értem a fanyalgást - annak fényében, hogy ez egy '95-ös amerikai film. Én azóta sem igazán láttam, hogy amerikaiak ennyire valid sablonok és toposzok mentén gondolkodtak volna erről a világról. Még a hatásvadász elemeket is sikerül okosan felfűzni a drámára. Sorozatgyilkos-kajtató krimiként tényleg nem egy etalon, de kezdettől fogva nyilvánvaló, hogy nem erre törekszik. Amúgy is, kit érdekel? A nyolcvanötödik film ebből a marginális témából majd biztos sokkal többet hoz, mint az előző 84... Határeset, de megkapja az ötöst.

2018-07-07 20:02:28 betti (4) #10

Ma újranéztem, saját magam számára is megmagyarázhatatlan módon szinkronnal, de az gyalázatos - és nincs is mentség rá, hát félig Mo-on forgatták, szerepelnek benne magyar színészek (világhírű amerikai színészek mellett...), miért nem készítettek hozzá egy vállalható szinkront??

2017-05-30 21:42:36 erahurka (4) #9

Néha bántóan tévéfilmes, de amúgy egész jó még mai szemmel is.

2014-11-15 19:20:53 ryood (4) #8

meglepő merészségű tv-film..hm..kifejezetten jó.

2014-11-13 08:48:57 betti (4) #7

Pár napja megnéztem újra, vannak gyengéi, de szerintem nagyon jó film. Mivel megtörtént eseményen alapszik, néhány dolog megkerülhetetlen volt. De ez nem is baj: ez nem egy tipikus "sorozatgyilkosos"' film, aki akciókat, pörgést vár, az nyilván csalódik, de a történelmi háttér bemutatása, az abszurd elvárások és megkötések ("sorozatgyilkos csak a hanyatló nyugaton van", "egy párttag nem lehet gyilkos" stb), a tökéletes hozzá nem értés és elvakultság közepette való nyomozás ("tuti homokos a gyilkos", a nyilvánosságot nem vonjuk be, és persze uaz az ember dolgozzon éveken át egy ilyen ügyön, megszakítás nélkül) stb bemutatása szerintem nagyon hiteles. Még azzal együtt is, hogy persze, "ahogy azt Ámerikából elképzelik" - hát ahhoz képest nem is volt vele akkora gond. A színészek pedig kitűnőek, Donald S. arcát ill arckifejezésének változását kimondottan érdemes figyelni, Stephen Rea pedig piszkosul jó minden pillanatban.

2014-04-18 17:56:08 carmine (3) #6

Az Evilenko jobban tetszett, mert ott sokkal inkább szólt a gyilkosról és a gyilkosságokról. Ez se lett volna rossz. ha nagyobb hangsúlyt kapott volna a nyomozás és kevesebbet, hogy a Szovjetunió mennyire korlátolt ország és minden a bürokráciáról szól stb. Sokkal inkább nevezném drámának, mint kriminek, mert tényleg inkább az akkori rendszert mutatja be.
Továbbá Csikatilo szerepére sem éreztem jó választásnak Jeffrey DeMunn-t, illetve ahogy a karaktert bemutatták. Egyetlen képsort leszámítva nem úgy mutatták be, mint egy pszichopata beteg gyilkost, hanem már-már sajnálatra méltó ábrázattal, mondván, hogy ő is áldozat valójában.

2012-11-05 04:42:33 coles (4) #5

"Van benne egy bevezető rész, amiben fölöslegesen brillírozok. Azt hiszem, azt a részt most kihagyhatjuk." (Dr. Alexandr Bukhanovsky - Max von Sydow)

Chris Gerolmo (a Lángoló Mississippi írója Robert Cullen könyvét alkalmazta) tévéfilmjében (krimi? Thriller?) - melyet nálatok forgattak - a hatalmasok ("korlátolt barmok" - fegyelmeznek és a helyes irányba terelnek?) között nehezen boldogul hősünk (a fásult Viktor Burakov - Stephen Rea), aki megilletődik, valahányszor feljön a napvilágra. A nyomozásban nem segítik, az amerikai kapcsolatot elvetik. Nem úgy a franciát! A kommunikációs háttér (élő)halott. Még szerencse, hogy az új szelek (Uljanov megtépázott plakátja) után sem áll meg a kutatás...
Hullámzó színvonal, bosszantó apróságok (héroszunk csak berúgja az ajtókat? Egy érz(elg)ő ezredes/tábornok, aki esernyőt is tart? Etc.: [link]) rombolhatják az élményt...

Az alábbiak miatt viszont már érdemes!

Mikhail Fetisov (Donald Sutherland) "mondott valamit, amit érdekesnek találtam": "Nem használom, de néha áthajtok rajta." Hatásos...

S még: "Ez is egyfajta megközelítés."

"- Mi a fene ez?
- Szenvedély."

"Jópofa szeretne lenni, csak most nincs abban az állapotban."


[link]

2011-07-13 21:41:30 terika (5) #4

Gazdagok a lelki szegények.

Szeretem, amikor elgondolkozásra ad okot egy film. Ez is ezt tette. Korrekt munka, nehéz mű.

előzmény: aero2zero (#2)

2010-07-06 12:50:47 critixx (4) #3

Ez egy tévéfilm, amit főműsoridőben igyekeztek bemutatni és forgalmazni, és nem egy mozifilm, ahol kiírják a plakátra, hogy "csak 18 éven felülieknek". Értelemszerű, hogy nem raknak bele spriccelő véres jeleneteket. Egyébként szerintem jobb is, hogy ez így van. Ez egy krimi és nem egy vagdalkozós horrorfilm (szerencsére).

A maga kategóriájában korrekt tévéfilm. A Szovjetunió ábrázolása tényleg kicsit olyan, mint amilyennek az amcsik láthatták "a gonosz birodalmát".

előzmény: aero2zero (#2)

2010-07-06 12:43:59 aero2zero (2) #2

Amerikai film, amerikaiaknak. Vicces volt látni a MÁV felíratú vonatokat, hiszen az egész filmet teljes egészében hazánkban forgatták. Nem is beszélve a kidolgozatlanságról, hiszen ha valaki ledöf egy másik embert, az a minimum, hogy spriccel összevissza a vér, Csikatilo ruháján pedig semmi nem látszott, a késről sem csöpögött - avagy a szovjet emberek száraz üzemmódban működtek? Bedőltem a mozinak, hiszen érdekel a téma (sorozatgyilkosság) - jó színészek, pocsék film a végeredmény.

2010-01-28 13:31:58 toalettkacsa (4) #1

Remek társadalmi tükröt állít az akkori Szovjetúnió felé.