Toivon tuolla puolen (2017) ☆

A remény másik oldala
The Other Side of Hope

(Aki Kaurismäki)

finn dráma, vígjáték

4,0
★★★★☆
75 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-04-23 23:10:49 Fonghi (4) #9

Ez tényleg megtörtént eseményeken alapul? Én sehol nem találtam erre utalást. Kicsit olyan, mintha szándékosan túlfeszített sztereotípiákra, toposzokra építkezne sokhelyütt.
Mindenesetre jó, hogy van a témában film, jó, hogy humanista hangvételben, jó, hogy minimalista, karcos, szófukar finn stílusban, és jó, hogy nem veszi túlzottan komolyan magát. És igen, a betétdalok elhelyezése, és maguk a dalok igen sokat dobtak a filmen.
Ráadásul sajátosan rámutat az egész nyugati társadalom (szerintem) egyik legellentmondásosabb eleme, az intézményesített jóság visszásságaira, embertelenségére (egy menekült példáján keresztül, de a probléma ennél sokkal általánosabb értelmű). A rendszer uniformizál, kiszolgáltatottá teszi az egyes embert, leveszi a válláról a felelősségérzet és a lelkiismeret terhét, gyakorlatilag kisgyereket csinál a tagjaiból. Nincs értelme feltenni azt a kérdést, hogy be akarunk-e fogadni százezer menekültet. Nyilván senki sem akar. Annak a kérdésnek van értelme, hogy látom, hogy 'Khaled' bajban van, és érdekel-e, meg akarom-e ismerni őt és a problémáit, akarok-e segíteni neki. Hogy akit már ismerek, azt támogatom-e, ha nehéz helyzetben van, és hogy kinek, és milyen módon tudok és akarok segíteni. A személyes kapcsolat, a kölcsönös bizalom lehet csak termékeny táptalaja barmiféle együttműködésnek, és természetesen az integrációnak is.

előzmény: ryood (#3)

2017-10-22 14:49:18 hhgygy (4) #8

Vígjáték, vígjáték, de azért összességében csak nyomasztó és elszomorító. De a zene tényleg nagyon jópofi.

2017-09-28 11:04:44 somogyireka (5) #7

Nem térek magamhoz e film után. De már nem is akarok.. Nem kell ez a magam, ennél sokkal többet (vagy éppen kevesebbet..) akarok! Annyit laktam már magamban.
Olyan volt ez a mozi, ez a végre másfél órányi széles vásznú élvezet, ahol a fekete háttér nem csak kibocsájtja magából a fényes jeleneteket, hanem azokat a végén vissza is szívja, és a filmmel együtt engem is..mint valami kisimulás, teljes ellazulás, mintha ébren aludtam volna. Nem volt ott az én, aki annyira le tud fárasztani, mégis minden megjelent..Imádom a mozit(na jó azt is, amikor kb én ülök egyedül a teremben..)

És bizony az elejétől éreztem, szorul a nyakam körül a hurok, na jó a főszereplő nyaka körül, neki robbant fel háza, s temette családját a romok alá, majd másnap egyetlen élve maradt testvérével útnak indult Aleppoból a "megváltás" földje felé. De nincs itt határ én és te között, ami a vásznon az a szívben dobban, torokban, gyomorban feszít.
Szorul a hurok, az élet csavarodik körénk, kegyetlen kígyó a sors. Minden közrejátszik ahhoz, hogy még sokkal de sokkal rosszabb legyen, nem volt idő a halottakat megsiratni sem, máris az embercsempészek kezében, utána drága szülőföldünk kerítésénél..majd két hónapon át Kárpát-medence kínjai, ahol ugye még egy szíriai menekült sem akar maradni. Hova tűnt a híres magyar vendégszeretet?
Persze Finnországban sincs kolbászból a semmi se, de ahogy látom, onnan már nincs tovább, maximum az Északi-sark, és mégsincs sehol a megváltás földje. Ott viszont már annyira szoros a hurok, hogy le kell ülni és feladni..
Innen ember ezt tovább nem csinálja akarattal, ő megtette, amit meg tudott..és innentől a filmben tapintani lehet a Semmit, szinte alakja van, hőt áraszt, nagy-nagy meleget. S noha bőven lehet, hogy még van lejjebb és lejjebb, neonácik püfölnek, megvan a vissza repülőjegyed is a pokolba..
De szinte mindegy már, ez a Semmi megsimogat, betakar, átölel, azt hiszem, szeret..
Felemeled a kezed, te megtetted, amit meg lehet.

Nagyon-nagyon boldog és igazán reményteljes film ebben a rémületben, amit úgy hívnak, hogy élet.
És ez tényleg a remény másik oldala, az, amit emberi szem nem lát, de attól az még van.

2017-09-14 21:56:23 zéel (5) #6

Már lecserélték!

előzmény: gaga (#2)

2017-09-13 11:43:13 ryood (5) #5

hát nem...
a zenészekkel kapcs. teljesen egyetértek. nagyon élveztem a zenei betéteket!

előzmény: zéel (#4)

2017-09-13 10:17:21 zéel (5) #4

Kaurismäki megtörtént esetet tár elénk...és mi, magyarok is szerepelünk benne. De nem lehetünk rá büszkék!
Persze a finn bürokráciáról sem túl jó az alkotók véleménye.
Viszont továbbra is remek zenéket, zenészeket mutat be Kaurismäki. Azok az öreg rockerek...óriási figurák!:)

előzmény: ryood (#3)

2017-09-12 23:04:30 ryood (5) #3

inséges időket élünk. nélkülözzük egyre jobban a "jó" oldalunkat, az empatikusságunkat, segítőkészségünket. persze mindez mesterségesen gerjesztődik magukat hazafinak, nemzetvédőnek tekintő vezetők segédletével., ilyenkor úgy kellenek az embernek (emberiségnek) a humanista alkotások, mint egy falat kenyér.
aki kaurismaki megtörtént esetet tár elénk egy az egyben, szokásos minimalista keserédes stílusában, bájos humorral.
egy finn idős ember, és egy fiatal szír férfi barátságát meséli el a remény másik oldalán.

2017-08-09 21:00:34 gaga (4) #2

Hát ezt a leírást hogy sikerült összehozni?

2017-03-23 13:31:01 Atazzz (4) #1

A mester utolsó filmje (?)