Testről és lélekről (2017) ☆ 👁

On Body and Soul

(Enyedi Ildikó)

magyar dráma, szerelmi történet

4,2
★★★★☆
646 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
2024-01-31 13:25:05 Ubul (?) #173

bocs az offért, de ha már szorosan kötődik ide: azóta már a telex lehozta, hogy nem lövedék által halt meg az egyik szarvas...hát vicc

előzmény: Ugor (#171)

2024-01-31 04:57:42 oscarmániás (5) #172

ja igen persze hogyne

előzmény: Ugor (#171)

2024-01-30 20:22:50 Ugor (5) #171

Olvastátok a szarvasokról a horrort?

2023-08-16 22:59:52 dorothygale (5) #170

Mennyi èrzelem van ebben a filmben. Sok mondanivalòja van. Az egyik az, hogy legyünk türelmesek, nem tudhatjuk mi megy vègig a màsik ember fejèben, s hogy annak az embernek mennyi ideig tart egy egy felismerès.

2023-01-08 20:09:53 manuva (4) #169

Morcsányi egy másik filmben is főszerepet játszott, a kevés szavazat alapján elég nehezen hozzáférhető lehet.

2023-01-07 21:07:38 dittike (5) #168

Számomra ez a film a tökéletes szerelmi történet, ennél szebb és tragikusabb is egyben nem is lehetne, s most, hogy elhunyt Morcsányi Géza, akit ideális férfinak láttam mindig ,amikor ezt a filmet néztem, éreztem szívemben a fájdalmat, s szemeimből könnyek potyogtak, mert nekem ez tényleg fáj.

2023-01-07 18:45:32 St4nt0N (?) #167

Morcsányi nem „magyar módra amortizálódott”, hanem súlyos beteg volt.
Másrészt egy kiváló színészi alakításhoz nem kell saját élmény, erre rengeteg példa létezik. A frissen látottak közül Paul Mescalt tudom említeni, aki az Aftersunban gyermektelen 25 éves létére kifogástalanul játszotta egy 11 éves lány harminc körüli apját. Ez a munkája neki. A saját élmény számonkérése egy színészen olyan, mintha a tehetségét vonnánk kétségbe. Méltatlan.
Persze, nem akarom a Művésznő magvas gondolatait vitatni, mindössze azért írtam, mert van „saját élményem” a filmről, és nekem Morcsányi alakítása a civil személyiségétől függetlenül is teljesen meggyőző volt, nincs szükségem arra, hogy odaképzeljem mögé a személyes szerelmi tapasztalatait, sem a halála köré a lélekemésztő magyar rögvalót.
Volt egy interjú Enyedivel és Morcsányival, ahol a riporter lelkendezett, hogy milyen különleges, hogy sikerült egy mozgáskorlátozott (fél karjára lebénult) férfit találni a szerepre, aztán felvilágosították, hogy ez is az alakítás része volt.

2023-01-07 16:10:46 somogyireka (4) #166

Hát ez a hetven nem klasszikus hetven volt, afféle magyar módra amortizálódott fajta. És Morcsányit nézve az ember még besaccolt volna neki húszat minimum.Miközben meg, micsoda elegancia, pompa, ebben a fénykorban menni el..De nem értek én ehhez, meghalni minden korban szar.

előzmény: ryood (#165)

2023-01-07 15:52:25 ryood (5) #165

A hetven az az."

Pont ezt mondtam ma anyámnak én is.
Erre mondta, hogy "óóóó, Petőfi, Radnóti, József Attila..."

előzmény: somogyireka (#164)

2023-01-07 14:28:58 somogyireka (4) #164

Morcsányi Géza miatt újranéztem a Testről és lélekről című filmet, és sajnos, csak most, hogy meghalt, mentem hozzá közel (mertem hozzá közel menni..) Persze életében nem hiszem, hogy túl sok közös dolgunk akadt volna, minden bizonnyal én is egyike lettem volna a visszautasított íróknak, aki a Magvetőnél próbálkozik. Meg "elvem " az is, hogy sokkal idősebbe nem fogok beleszeretni, mert azt már tudom, mivel jár..Pedig ebbe a férfibe csak beleszeretni tudtam volna, és most már tudok és merek is.. És nem azért, mert olyan nagyszerű, jó, intelligens, magas, szép és ahogy magát jellemzi, kántori minőség, hanem mert eredeti, póz és allűr nélküli. Hiteles.
Ismerve a film történetét most már sokkal inkább azt figyeltem, mi a különbség aközött, ha valaki szerepet játszik vagy önmagát. Nekem bevallom már a moziélmény után fájdalmas volt átélni, hogy megint hagytam magam becsapni egy színész és a szerep okán. Mert emlékszem, amikor a filmben még szűzies, természetes, néhol inkább csúnyácskán bájos Borbély Alexandra aztán a vörös szőnyegen már mint kikent- kifent díva jelent meg, milyen elkeseredett voltam, ott pontosan láttam, a Mária-szerep csak egy ruha volt, amit felvett Alexandra, míg Géza és Ildikó lénye a bemutatókon sem változott.
Morcsányi Géza játékát újranézve most pontosan láttam, ő egy millimétert sem lépett távol magától, amikor játszott, és az egész alakítás emiatt ragyogott. Nem lettem átverve, a filmbéli nem egy Morcsányi Gézára írt szerep volt, hanem maga Géza. És azt is tudom, fel lehet nekem róni, hogy valóságot keresek a művészetben, de egyébként hol kellene? Mert szerintem ott a helye..És lehet itt tényleg mind egy filmre írt színészek vagyunk..
A film nekem továbbra is hiteles, két sérült ember minden bizonnyal ilyen bonyolultan, kínlódva közelít egymáshoz szerelem idején. Az más kérdés, hogy Alexandrának nem tudtam elhinni, hogy szerelmes volt, míg Gézának igen. Újranézve nagyon fájó volt látni, hogy biztos volt egy ilyen mély szerelmi élménye útközben, amiből merített, Alexandrának meg nem volt meg ez a mélysége, Gézához képest még nem szenvedett e "tárgykör" kapcsán eleget. De hagyom is őket, hadd nyúljak a szerelem témához inkább, aminek tökéletes definíciója ez a film.
A Testről és léleknél nyilvánvalóvá válik a szerelem nem e világi minősége, melyet jelképesen jól ábrázol az, hogy nem is tud megjelenni teljességében köztünk. A nappalinál sokkal hatalmasabb, megtartóbb áloménünk bírja csak el, de ő viszont a szarvasok kecsességével és könnyedségével. A szerelem az a minőség, mely nem is tud a szexusról, hisz ugye az álomban szó sem volt direkt testi kontaktusról. "Párosodtak álmukban?"- kérdi a pszichológus. Ám a film, és mi is mind emberek csak megpróbáljuk "átrángatni" az életbe, csak birtokolni akarjuk azt, ami sosem lesz a miénk..És nincs mit tenni, addig nem nyugszunk, szóval addig hajt isten igazából a "szerelem", míg meg nem történik a fizikai beteljesülés, ami meg nem más, mint a szerelem halála..
Mert a szerelem a két test között megjelenő tér, az utolsó milliméterig, és ezt is gyönyörűen ábrázolja Ildikó azzal, amikor többször kimondatik, csak az orrunk ért össze a szarvasoknak az álomban.
Ugye emlékeztek, amikor legutóbb szerelem idején még csak közeledett egymáshoz a két test, és titkon mindenki tudta, az emberként átélhető legnemesebb, legéteribb boldogság ebben a közeledésben van jelen. Utána már nincs hely számára, összeértünk, kiszorítottuk magunk közül, így lassan távozni kezd.. És milyen gyönyörű realizmus ez, és ebben a filmben sincs másként.
A vágóhíd, az álomfejtés, a pszichológus, a munkahelyi incidensek meg csak egy érdekes díszlet, háttér a szerelem, mint legfőbb elem bemutatásához, amit lehet szeretni, meg nem szeretni, én inkább szeretem, mert nem takarta el a fő témát. Ha festmény lenne a film, akkor a történet egy fekete-szürke díszlet lenne, amin jobban tudott érvényesülni a tő téma ragyogó színessége.
Morcsányi Géza halálát meg fel nem foghatom..mint ahogy semelyik halált sem, de néha mintha lenne valami összefüggés élet és távozás között, de itt fogalmam sincs, miért ilyen gyorsan, fiatalon. A hetven az az.

2021-09-08 20:27:01 moi (?) #163

#162 ja..hát a vágóhidak nem túl viccesek

2021-08-14 10:46:33 manuva (4) #162

Szerintem a vígjáték simán mehetne a műfajok közé, ez egy nagyon vicces film.

2021-02-01 21:07:37 ryood (5) #161

szó esik erről a fantasztikus filmről is az alábbi beszélgetésben, de érdemes elejétől a végéig megnézni, mert csodálatos egyszerűen. Hrutka János miatt örülök nagyon, mert bevallom, nem tudtam elképzelni egy magyar focistáról, hogy ilyen szépen, választékosan tud beszélni, és hogy milyen fontos szerepet tölt be az életében a művészet, kultúra, az már végképp hihetetlen volt nekem korábban. és mellette Enyedi Ildikó, akit nem lehet nem szeretni. remekül reagálnak egymásra, az egész beszélgetés alatt több szívszorító, drámai élethelyzetről beszélnek a riportalanyok kendőzetlenül. Kadarkai Endre pedig az egyik legjobb, legértőbb riporter lett napjainkra. nagyon szimpatikus ember. érdemes a többi beszélgetését is megnézni: Világtalálkozó- Enyedi Ildikó és Hrutka János

2021-02-01 00:50:29 Fujimi (3) #160

Számomra irreleváns, hogy milyen díjat nyert, ha egyszer nem tetszett. Voltak jó pillanatai, értékelem a kreativitást, a zenét, de annyira vontatottnak és öncélúnak hatott a játékidő nagy részében, hogy nem tudok mást mondani. Számos élvezhetőbb magyar filmet ismerek, több mélységgel, kevesebb álsznobizmussal.

előzmény: Ugor (#159)

2021-02-01 00:20:56 Ugor (5) #159

:o)) Dehogy vettem személyes sértésnek. Csak hát ez egy különleges eset, Ez a film megnyerte a világ legnagyobb filmes díját, a Vapitit itt, ami nagyon ritkán fordul elő magyar filmmel. De ettől teljesen függetlenül az a véleményed róla, ami jólesik. Csak elmerengtem rajta...

előzmény: Fujimi (#158)

2021-01-31 23:49:35 Fujimi (3) #158

Oké? De ezt a véleményem miért vetted személyes sértésnek?

előzmény: Ugor (#157)

2021-01-31 18:31:26 Ugor (5) #157

Istenem, mit tegyünk.. szerintem későn nézted meg. Ha korábban látod, és korábban szólsz, biztos, hogy óvatosabbak lettünk volna, és nem néztük volna meg. De most már sokszázan láttuk és és sokunknak nagyon tetszett. Most itt tördelem a kezem, mert nem tudom meg nem nézetté tenni már így utólag... :o(

előzmény: Fujimi (#156)

2021-01-31 18:12:00 Fujimi (3) #156

Nagyon szomorú vagyok, hogy így elrontottak egy ilyen fantasztikus ötletet. A szarvasok és Mária játéka volt az értékelhető pontjai a filmnek, a párbeszédek annyira magyarok, annyira nem életszerűek, és az autista volt a leghitelesebb karakter. Szomorú vagyok és csalódott, szörnyen vontatott mű ez. Ha volt is többletjelentés egyes jelenetekben, amiket nem értettem, nem sajnálom, mert egyszerűen érdektelen, ha a körítés ennyire eltompítja a spirituális vonulatát. Lehetett volna ez egy szép film, de nem lett az. Tipikusan az a művészfilm, amit nem szívesen ajánlok senkinek, ha valami jó, élvezhető magyar alkotást szeretnék kiemelni. Kellemetlenre sikerült és unalmasra, amit igazán sajnálok.

2020-11-21 10:39:57 budaik (5) #155

Emlékszem, hogy a héten az egyik kollégám, aki abszolút nem járatos a magyar filmek terén (mondjuk jobb oldalinak vallja magát, de lehet, hogy ez csak bennem ellentmondás), mondta, hogy az SZFE tüntetésen valami vénlány is felszólalt , aki amúgy állami pénzből készítette a filmjét. Pár kérdés után rájöttem, hogy Enyedi Ildikóról van szó (nem nagyon követem a politikát), s mondtam neki, hogy ahelyett , hogy hülyeségeket beszél nézze meg a filmet. Az egyik legjobb film , amit 2010 utáni időszakban készült. Szép történet és zseniális alakítások (kivéve persze a férfi főszereplőt, nekem ő kiesett a filmből)...

Bár az összes szimbólumot és utalást nem értettem a filmben, mint ahogyan a filmek nagy részében nem szoktam, de ettől még nagyon jó keveréke a tartalmas és szórakoztató és rémisztő és izgalmas filmek keverékének... S örülök, hogy a politika, meg a többi zaj nem öli meg az érdeklődésemet...

2020-05-12 21:28:32 Lady Ópium (2) #154

Egyetértek, így kerek a világ :)

előzmény: ryood (#153)

2020-05-12 21:27:12 ryood (5) #153

szerencsére nem jelenti ugyanazt mindenkinek a romantika.

előzmény: Lady Ópium (#152)

2020-05-12 21:25:15 Lady Ópium (2) #152

Mindig is döbbenten álltam ahhoz, hogy ez a film egyáltalán eljutott az oscar-ig, valami borzalom volt számomra végignézni ezzel a 2 motyogó, szerencsétlen főszereplővel.
Tudom a karakter megkívánta, hogy így legyen, de akkor is.
Ez a M. Géza akár egy érzéketlen fadrab, cérna hangal..mimika nyente...2 kisegér cincogása romantikusabb mint ezeknek a vergődése volt.

"Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? "

Szánnám szerencsétlent...

2019-12-09 09:12:34 kaamir (3) #151

Bevallom, előítéletes voltam, mert nekem a trailerek meg a szüzsé alapján Coelho-Nagydíjas bullshitnek tűnt. Aztán feldobta a Netflix, megnéztem, és belátom, hogy tévedtem. Ez egy furcsa, groteszk, visszafogottan romantikus film, aminek főleg a középső egy órája bivalyerős. Itt tényleg igazán érzékeny, humoros, bájos és magával ragadó.

Sajnos azonban a felvezetés lassú és unalmas, a lezárás pedig légből kapott és lapos. Kicsit talán túl sok ez a két óra ennek a történetnek, az meg egyenesen érthetetlen, hogy egy ilyen tapasztalt rendező hogy bánhat ennyire mostohán a mellékszálakkal és -szereplőkkel. Néhány elem rettentő otrombán, csakis dramaturgiai okok miatt került a filmbe.

A másik nagy hiba - mint általában a hazai filmeknél - a színészi játék. Élő ember nem artikulál és hangsúlyoz így! A magyar film sajnos kialakított egy mű-magyart, amivel sehol máshol nem találkozol az életben, csak a filmekben. (A hangmérnöki munka pedig egyenesen kritikán aluli. Sokszor be kellett kapcsolnom a feliratot, hogy értsem a párbeszédeket).

Szóval vannak zseniális pillanatai ennek a kelet-európai, lecsupaszított Lesz ez még így se-nek, de nálam ez csak egy masszív közepesre elég.

2019-01-30 21:40:43 kilépett felhasználó (?) #150

Zseniálisan vannak megírva a karakterek és a dialógusok is. Mast ne mondjak több jó poén volt benne, mint a legtöbb mai modern vígjátékba. Intelligens az egész úgy ahogy van, na

2018-10-07 22:20:12 tomside (5) #149

:D
Ház ez jó! :)

előzmény: Interracial Facial Creampie (#147)

2018-10-07 18:10:15 The Cortez (4) #148

Na ugye. És nem ő az egyetlen magyar színész, aki egy hollywoodi sztárra hasonlít.

előzmény: Interracial Facial Creampie (#147)

2018-10-07 15:16:38 Interracial Facial Creampie (?) #147

JLaw approves:
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/jennifer-lawrence-tenki-reka-tenyleg-hasonlit-ram/
https://www.facebook.com/gq/videos/2030250363912578/

előzmény: tomside (#146)

2018-10-07 14:50:50 tomside (5) #146

a Jennifer Lawrence-re hasonlító pszichológusnő

Kiváncsi volnék, gondolt-e valaha is így magára Tenki Réka művésznő. :D

előzmény: The Cortez (#145)

2018-10-07 14:38:28 The Cortez (4) #145

A kezdeti blackout alatt felcsendülő zene eleje, kísértetiesen hasonlít az Amerikai szépség főtémájára, a nyitójelentben mutogatott állatok – itt szarvasok – miatt pedig akaratom ellenére is eszembe jutott a 2001 kezdő képsora. A fény vs árnyék szimbolikát ügyesen átemelték az Az utolsó tangó Párizsbanból, igaz ebben az alkotásban felcserélték a nemeket. Mindezek ellenére, egy különleges, teljesen egyedi történettel rendelkező romantikus drámáról van szó, amit megérdemelten jelöltek Oscarra.
A jól felépített sztori érdekes, enyhén elvont és még misztikus jelleget is tartalmaz. Az álomjelenetekben látható szarvasok fontos részei a cselekménynek, ugyanakkor szimbolikus jelentéstartalommal is bírnak. Ezek mellett a film részletesen bemutatja a vágóhíd nem túl izgalmas mindennapjait, meg a magyar valóságot (pl: a hulladék Bulibáró szól a rádióban). A párbeszédek meglepően életszerűek (nem úgy, mint a túlértékelt A viszkisben), ráadásul 1-2 jól megírt, valamint még jobban előadott poén-beszólás is befigyel.
A történet mellett az alkotás legerősebb pontja a színészek alakítása, főleg az autista, elvont lányt játszó Borbély Alexandráé. A mellékszereplők sem végzik szarul a dolgukat, köztük főként a Jennifer Lawrence-re hasonlító pszichológusnő nyújt kiemelkedőt. Az alkotók szerencsére mellőzték a nyálaskodást, helyette inkább néhány vérben tocsogó képsorral dobták fel a filmet. A fényképezés színvonalas, a befejezésen pedig sokat lehet agyalni.

2018-09-27 14:32:12 Leo_Stotch (4) #144

Az egész annyira kézzelfogható. Annyira elkapott.
Nincs túlművészieskedve, az èn kis egyszerű, filmszerető lelkemet teljesen elvarázsolta. Mostanàban szinte záporoznak rám a jó és igényes magyar filmek.
A szarvasos részek, a csend, nyugottság, tisztaság ami ott van.. zseniális.
Meg az egész, ahogy ez a két ember “összeér” ....

Annyira magaménak éreztem (lehet az is közrejátszik h nagyon nem szeretem az embereket, már akit nem ismerek persze, nem vagyok egy befogadó természet, annyi hülye van körülöttem :))

Lehet ebből ötös is, addig nagyon négyes föle.

2018-05-21 23:22:18 Xaos (4) #143

Igen, ezért csak 4 és nem 5 nálam a film, mert egy kicsit már "limonádé" a történet.

előzmény: nejmed (#81)

2018-05-21 22:55:25 Xaos (4) #142

Volt egy alig fél perces jelenet a telefonbeszélgetés után, hogy bekötözi a karját, utána jött a szexjelenet. Szerintem nem halt meg.

előzmény: Dió (#57)

2018-03-17 10:14:23 macready (4) #141

A Testről és lélekről vizuális effektjei:
https://www.youtube.com/watch?v=M3Ys8s7qD8A

2018-03-15 23:56:30 ChrisAdam (5) #140

Nem szoktam én feltétlenül asszisztálni Ugornak, most se miatta írtam, hanem Neked írtam és nem emlékszem, amikor lekezelő voltam veled korábban, de ha igen, sajnálom.
És válaszolok most is: szerintem te egy totálisan, teljesen más filmet vártál. No shit, Sherlock. Ennél a filmnél - szerintem - az álom és a szarvasok másodlagosak, első a férfi és nő közti szerelem, aminek persze helyet ad az álom és a szarvasok. Ez nem sci-fi, hanem egy szerelmi történet, melynek van egy elvont narratívája. Sajnálom, hogy nem így jött le számodra, de no offense, elfogadom a véleményedet. :)

előzmény: Mizi (#138)

2018-03-15 23:41:40 Bubu (4) #139

Szerintem nem behódolás a film végi jelenet. Egy autista az érzelmeit nehezen mutatja ki, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek érzései. Viszont, ha nem szeretné, egyenesen, direkt megmondaná. Mert nem ismeri a hétköznapi ember játszmáit. Abban egyetértek, hogy a másik félnek ez nem-reagálás furcsa lehet, és erre valóban nem reflektált a jelenet.
Az pedig, hogy miért nem arról szól, nem tudom, de az egy másik film lett volna. Nem hiszem, hogy véletlenül lett szerelmi dráma. Szerintem ahhoz, amit szerettél volna, lehet, nem is volt elég ötletük.
Ez így megmarad egy metaforának: amit álmodunk, elképzelünk, az a valóságban máshogy fest, és amint valóra váltottuk, megszűnik álomnak lenni. És állatként egyszerűbb lenne a kommunikáció, mert nem szorítanak a társadalmi szabályok, mehetünk bátrabban az ösztöneink után. Így a konvenciók, beidegződéseink, félelmeink rabjai vagyunk, szemben az álombéli szabadsággal.
Igazad van abban, hogy ez egy teljesen más történet, de nem mindenki szemében pazarlás, vagy kihagyott lehetőség. A sci-fik is valahol arról szólnak, mit jelent embernek lenni, csak ezt az ötletet inkább a dráma felé vitték. Van, aki erre fogékonyabb, van, aki arra. De ez nem akadály, hogy megalkothassa róla mindenki a maga verzióját, miért, és hogyan működik a tudatunk, vagy épp a tudatalattink.

előzmény: Mizi (#131)

2018-03-15 23:06:00 Mizi (2) #138

Hogy ne floodoljak, egy kommentben válaszolok mindenkinek.

HejjaX: Nem plusz jeleneteket szerettem volna, nyilván félreérthető voltam. A filmben az álom nem tudatalatti dolog, vagy legalábbis a tudatalattink képes kapcsolódni mások tudatalattijával. Miért? Hogyan? De ha erre nincs is válasz, miért csak egy morzsát kapunk egy hatalmas emeletes tortából?

Ugor: Attól még, hogy a szívednek kedves ez a film, nem kell lekezelőnek lenned azzal, akinek nem tetszett és kritikát fogalmaz meg vele. Bár ez a stílus már tőled már megszokott.

Chris: Ugyanazt neked is üzenem, mint Ugornak, akinek szokásodhoz híven asszisztálsz. Úgy érthető, hogy ha valakinek van egy kiváló fantasy/sci-fi alapötlete, akkor szerencsésebb nem egy szerelmi dráma mellékszálaként "elpazarolni"? De ez csak egy vélemény, nem kell vele egyetérteni, de kiforgatni sem kéne.

St4nt0N: Nem. :)

Mindenkinek: Bár sajnáltam, hogy nem abba az irányba vitték el a filmet, mint szerintem kellett volna, nem éppen ezért kapott tőlem rossz osztályzatot. Ez csak egy megjegyzés volt, ami nagyobb port kavart itt, mint gondoltam. Érdekesebb lett volna, ha a hsz-em másik felére érkeznek válaszok, észrevételek, vélemények.

2018-03-15 22:15:23 St4nt0N (?) #137

Te civilben nem miniszterelnök-helyettes vagy véletlenül?

előzmény: Mizi (#133)

2018-03-15 21:05:30 ChrisAdam (5) #136

Ezt a párhuzamot távolról sem értem. A film címe nem "Szarvasokról", de még csak nem is "Magyar Szarvasrezervátum", ez egy szerelmi dráma egy férfivel és nővel, nem pedig kalandfilm látvanyos szarvasakciózással. Szezont a fazonnal. :)

előzmény: Mizi (#133)

2018-03-15 20:56:06 Ugor (5) #135

Én egy pillanatig sem gondoltam, hogy ez a film a szarvasokról szól, de ezek szerint van, aki így gondolja. Hát így járt szegény film.

előzmény: Mizi (#133)

2018-03-15 20:06:15 HejjaX (4) #134

Ennek vélhetően az volt az oka, hogy szarvasokkal forgatni mocskosul problémás. Nyilván Enyedi Ildikó is meg tudott volna álmodni pár igen látványos jelenetet ezekkel a pompás állatokkal, azok az állatok azonban más véleménnyel vannak a művészetről és inkább az ösztöneikre hallgatnak a rendezői utasítás helyett. Szídzsíáj szarvasokra meg nálunk nincs pénz.

előzmény: Mizi (#133)

2018-03-15 19:56:36 Mizi (2) #133

Szerintem ez olyan, mintha a Jurassic Park arról szólt volna, hogy tudósok klónoztak egy csapat Gallimimust, de azokat csak összvissz háromszor mutatják néhány pillanatra, mert a film nagy részében a szigetre érkező paleontológus nő románcát kéne néznünk a park Costa Rica-i gondozójával, és azon kéne izgulnunk, hogy a szerelemük vajon beteljesedhet-e a hatalmas társadalmi különbségek ellenére.
Remélem így érthető, jobb most nem jutott eszembe. :)

előzmény: Ugor (#132)

2018-03-15 16:36:42 Ugor (5) #132

Elfér hát. De biztos, hogy ugyanarról a filmről beszélünk? Hogy semmi érdekeset nem kezdtek vele? Jó ég, hogyan lehetett volna még ennél is érdekesebb?

előzmény: Mizi (#131)

2018-03-15 12:40:55 Mizi (2) #131

Elfér itt egy negatív vélemény?

Nekem nem tetszett, pedig bíztam benne, hogy tetszeni fog. Amúgy nagyon profi film, az operatőri munka kiváló, a vágás is ésatöbbi. Viszont engem nagyon bánt, hogy egy ennyire jó és érdekes alapötlet, vagyis az álomban való találkozás állati "testben", el lett pazarolva, mert tulajdonképpen semmi érdekeset nem kezdtek vele, és ez szinte bűn.
A filmben lévő szerelem is problémás. A filmvégi szex tulajdonképpen behódolás, az aszexuális fél önmagának teljes feladása. Csak itt ez a pozitív végkifejlet... Nekem a Két pasi meg egy kicsi "Kinda Like Necrophilia" című epizódja ugrott be. Alan reakciója sokkal emberibb szerintem, mint itteni főhősünké.

2018-03-15 11:17:04 mimóza (5) #130

2018. március 13. A Testről és lélekről két színésznője Borbély Alexandra és Tenki Réka is Jászai Mari-díjban részesült. Gratulálunk!

2018-03-12 17:08:46 Bubu (4) #129

Egy hete egy teljesen más okból kifolyólag utánanéztem a szarvasok szimbolikájának. Röviden összegezve a szarvas az újjászületés, a csillagos ég, a nap jelképe, amit agancsának köszönhet, ami értelmezhető koronaként, szoláris szimbólumként, így fényhozóként is. A hun legendában Hunort és Magort termékeny vidékre vezette. A keresztény mitológiában pedig amikor a sárkányok (=a sátán) előbújtak a földből, egy szarvas taposta szét őket. Ez remekül megmutatja, egy szarvas véget vethetnek egy sötét kornak, kivezethet a fényre.
Erre a filmre értelmezve: a két szarvas az álomban vezeti egymáshoz, a fényhez Máriát és Endrét. Az egyik értelmezése a végének: elvezették őket egymáshoz, már együtt vannak ébren, és ez az új élet együtt szükségtelenné teszi a régit. Küldetésük teljesítve...
Bár szerintem sem vesztett elég vért a halálhoz, de lehetségesnek tartom én is, hogy Mária meghal, csak szerintem akkor, amikor a zene félbeszakad. A hirtelen hívás, egymásra találás pedig az ő utolsó álma, ami elviszi őt az örök fénybe. Így nincs tovább álom, mert nélküle nincs értelme.
Az álmokról: lehet ezeket mítosznak, mesének értelmezni, de vannak valós jelenségek, amelyek megcáfolják ezt. Újraélsztett emberek, akik kívülről látták, hallották, mi történt velük, pl. Vagy ikertestvérek, akik érzik, ha a másikkal történik valami.
Ami ebben a filmben különleges, hogy előbb alakul ki közöttük ez a spirituális kötődés, mint bármi más kapcsolat. És így, vagy úgy, de Mária megtalálja a kiutat a magányból. A meg nem értettségből sajnos nem hiszem. Ahhoz a kommunikációjuknak sokat kell még fejlődni.
A vágóhíd pedig kitűnő metafora arra, hogy sokszor magunk is csak vonulunk szép sorban végig az életen, közben alig látjuk egymást, a napfényt, és nem is vesszük észre, mikor már ott van a guillotine a nyakunk körül. Csak tehetetlenül sodródunk a többiek között, magányosan a tömegben.
És ebben a tömegben, ha valaki ránk mosolyog, nem számít, hogy béna akarja, hogy nem egy Adonisz, csak a kedves mosoly, amitől gyönyörűnek látjuk. Szerencsés az is, akire így mosolyognak, és az is, aki ezt meglátja. Rajtunk múlik, bízunk-e az ösztöneinkben, az álmainkban, akkor is, ha mindenki más csak a furcsaságainkon gúnyolódik. Ahogy rajtunk múlik az is, visszamosolygunk-e, odamegyünk-e.
Néha nem a zsetonon kell aggódni, hanem be kell tenni a kezdő tétet, és be kell szállni a játszmába, akkor is, ha a szabályokat nem ismerjük.

Ezek, és még sok más miatt nagyon különleges film a Testről és lélekről, amit érdemes megnézni. Csak gazdagabbak leszünk tőle...

2018-03-11 23:51:42 Ugor (5) #128

A Testről és lélekről kapta a 3. Magyar Filmdíj legjobb filmért járó elismerését.

2018-03-06 17:17:18 qanic (4) #127

A színészek nagyon jók. Ha egy fél órával rövidebb lenne, az sokat segítene rajta.

2018-03-05 22:50:12 ryood (5) #126

a zsenialitás is szubjektív.
szerintem az, sokan mások szerint is. szerinted nem.
ennyike.

előzmény: angel (#125)

2018-03-05 22:49:01 angel (3) #125

Akkor se annyira zseniális.
Nekem csak néhány színész játéka tetszett benne.

2018-03-05 22:45:32 Ugor (5) #124

És nem csak itt szereti, hanem számtalan országban szereti.

előzmény: angel (#122)

2018-03-05 22:44:20 ryood (5) #123

mert a többség szereti.

előzmény: angel (#122)

2018-03-05 22:41:32 angel (3) #122

Mi a bánatért értékelik fel ennyire ezt a bizarr filmet?!
A vágóhíd, mint a szerelem kibontakozásának helyszíne -elég erőltetett. Nem izgat, hogy milyen medvét kapott, akár gyémánt is lehetett- ez a film idegesítő és bosszantó.

2018-03-04 22:02:35 TheDriver (4) #121

Nyilván drukkolok neki én is, mert magyar, de ha nem vagyok elfogult a jelöltek közül még láttam A négyzetet, illetve A szeretet nélkült és mindkettőt jobb filmnek tartom.

előzmény: Benny Bug (#120)

2018-03-04 21:56:23 Benny Bug (5) #120

Részemről egyértelműen megkapja az ötöst. Nagyon megérdemelné az Oscart!

2018-02-12 18:02:40 kovilaci89 (4) #119

Szerintem is jól kifejtetted a lényeget. Annyiban egészítenélek ki, hogy szerintem az "egymásra találás illúziója" halt meg a film végén, az egymás kerülgetése és annak minden negatívuma és pozitíva. Sablonosan hangzik de minden új kezdet az eddigi a végét jelenti.

előzmény: Kogaledo (#95)

2018-01-26 21:35:55 angel (3) #118

Nekem maga a történet nem tetszik. A sok jó színész miatt jó,de nem fog Oscar-t kapni,szerintem.

2018-01-23 21:02:39 Ugor (5) #117

Bizony! ))

előzmény: dittike (#116)

2018-01-23 20:46:53 dittike (5) #116

Ugye hogy érdemes ébren álmodozni

előzmény: Ugor (#115)

2018-01-23 14:54:35 Ugor (5) #115

A nap híre!! Éljen!!

2018-01-23 14:49:39 dittike (5) #114

Szuper hír előre az Oscar felé

2018-01-23 14:47:48 Ágó (4) #113

Ez az!!!! Igen!!
Fantasztikus! :))

előzmény: tomside (#112)

2018-01-23 14:46:01 tomside (5) #112

IGEN, MEGVAN!
Jelölték az 5 közé Oscarra!
Hajrá!!!

2018-01-23 12:20:05 dittike (5) #111

Nagyon köszönöm igyekszem megélni álmaim.

előzmény: Ugor (#110)

2018-01-22 03:23:44 Ugor (5) #110

Hát akkor álmodj ébren. Sok sikert hozzá!

előzmény: dittike (#109)

2018-01-22 03:14:12 dittike (5) #109

Szerintem abszolút hiteles hisz álmainkban a szarvasok találkozása lehetséges sőt az is hogy két ember találkozzon így. Velem sajnos nem történhetne meg mert nem jó alvó vagyok.

előzmény: Ugor (#108)

2018-01-21 21:38:40 Ugor (5) #108

Érdekes a te véleményedet is olvasni, dittike. Olvastam, amit írtál magadról a profilodban. Te mennyire érzed hitelesnek ezt a filmet és mennyire fantáziánk? Megtörténhetne mindez veled is?

előzmény: dittike (#107)

2018-01-21 19:32:40 dittike (5) #107

A Testről és lélekről egy olyan különleges szerelmi kapcsolat kibontakozásának filmje melyhez hasonlót még nem láttam, főleg abból a szempontból hogy a főhősnő autista és ezért párkapcsolati szinten fejletlen bukdácsolása viszont egyre előrébb viszi a szerelem teljes végkifejledtéig mely csodálatos és a szarvasok az álmokban csak színesítik azt.

2018-01-18 21:22:28 ChrisAdam (5) #106

Napok óta szeretnék valami igazán jót írni ide, de nem tudok. Nem azért, mert nem tetszett, hanem mert nehéz róla írni. Nagyon fontos film és az egyik leggyönyörűbb szerelmi történet, amit az utóbbi időben láttam. Érzéki és precíz, nyugalmat ad és boldogságot. Szépnek látom ezt a filmet.

2018-01-04 01:05:10 Újpest Ostora (5) #105

És mi akasztott ki ennyire a szarvasmarhák feldolgozásának bemutatásában? Tényleg érdekel, nem cinikusan kérdezem.

előzmény: Ehun69 (#104)

2018-01-03 22:10:07 Ehun69 (2) #104

10 percig néztem, a vágóhidas résznél lekapcsoltam...pedig nem vagyok vega

2018-01-02 19:05:10 sztich (5) #103

Mestermű. A stáblista megy, és könnyezem.

2017-12-31 16:12:51 kovi1970 (4) #102

Néha nem lehet érteni mit motyognak a színészek.

2017-12-31 14:01:31 mbazsa (5) #101

Szinte vitathatatlan, hogy az idei év legjobb (magyar) filmje. Hál'istennek, van élet Tarr Béla után a magyar filmiparban, legalábbis ezt bizonyítják a nemrégiben megjelent és nem csak Magyarországon is elismert magyar filmek (pl. Saul fia, 1945). Ez egy nagyon szép film a szerelemről, és úgy mutatja be, hogy közben nem lesz túl szentimentális és negédes, sőt, még egy kis humort is belecsempész az egészbe. A színészek közül egyértelműen Borbély Alexandra játéka magaslik ki (nem véletlen, hogy Berlinben elismerően díjazták). Szégyen, nem szégyen, de nekem ez volt az első Enyedi Ildikó filmem. Ezután kíváncsi vagyok a rendezőnő korábbi alkotásira is.

2017-12-24 09:42:30 Kogaledo (5) #100

Köszi, azóta tovább agyaltam a filmen, és egyre zseniálisabbnak gondolom, ahogy telik az idő. Már azon is elgondolkodtam, tudatos volt-e a férfi főhős ápolatlansága és esetlensége, amit az amatőr színészválasztás még jobban kihangsúlyozott, nyilván, de akkor ez megint ad egy plusz jelentést a béna karral együtt a vágóhídon. Megfigyeltem már Jarmuschnál is, sokszor tök mást kommunikál a filmjeiről, mint ami az emberben automatikusan lecsapódik, mint valami rejtvény: van a mainstream jelentés és alatta sokszor épp annak az ellenkezője.

előzmény: Jereváni Rádió (#96)

2017-12-20 20:59:09 St4nt0N (?) #99

Az előbb együtt villamosoztam a rendezővel...

2017-12-20 16:31:59 Demóna (4) #98

Fura de jó film és a történet nagyon érdekes.

2017-12-16 21:03:26 caulfield (5) #97

A happyend kifejezés persze egyáltalán nem illik ide, de a szarvasok eltűnése a rideg Paradicsomból sem hat egyértelmű kudarc, vagy veszteségként, sőt. Mária és Endre valóságosabbak lesznek a film végére. Szabadabbá válnak azáltal, hogy felszámolják az álmaikat, így már egymás felé köteleződnek el és kitörnek illúzióik rabságából. Lehetőségük nyílik arra a bizonyos happyendre, amiről csak ábrándozni mertek. A film végén inkább azért ébrednek álom nélkül, mert egymásban nyugalomra leltek, a szükség megszűnt, valóban egy hullámhosszra kerültek, kinőtték a gyerekbetegségeiket és érettebbé váltak. Álmodnak továbbra is, de már megtanultak felejteni.
Persze az igazi munka csak a végső vágás után kezdődik.

előzmény: Kogaledo (#95)

2017-12-16 16:08:28 Jereváni Rádió (4) #96

Ragyogó észrevétel!

előzmény: Kogaledo (#95)

2017-12-16 09:42:39 Kogaledo (5) #95

Elmondom az én interpretációmat, mert ezt senki nem írta, hátha mégis van, akinek ez jött le. Kicsit hosszú, bocs.

A film vágóhídon játszódik, ahol szarvasmarhák élnek, akik csak arra várnak, hogy egy napon ott lógjanak azokon a kampókon. Talán páraknak ismerős a kép már máshonnan... Itt dolgozik a két hős, akik álmukban szarvasok, ami a szarvasmarha szabad verziója, ha fogalmazhatok ilyen bénán. Ezt a film eleje mutatta meg nekünk, a felütés, ami kvázi vázolta ezt az ellentétet, amit a cím jól meg is támogatott verbálisan. Ott voltak a bezárt marhák egymáshoz préselve, nézték a rácsok mögül a napot, stb., miközben szarvas társaik korlátok nélkül bolyonganak egymással harmóniában az erdőben. Ha a szarvas az ember kivetülése az álomban, akkor a szarvasmarhának is annak kell lennie, csak itt az „életben”. Magyarán a fizikai és szellemi sík futott parallel végig a filmen, és a két főhős hangsúlyai inkább a másik, a nevezzük úgy, szellemi síkra helyeződtek, azért voltak ilyen esetlenek, bénák a vágóhídon. Mária autisztikus vonásai igazából számomra nem egy betegség tünetként csapódtak le, hanem fordítva: az őt körülvevő világot láttam betegnek a maga harsányságával, taplóságával (ld. Jenő), míg ő a rendre, a tisztaságra (fehér szín) és az igazságra törekedett (becsomagolatlan szókimondás). Az érintéstől irtózás is azt sugallta számomra, ő nem feltétlenül a testi síkon élte meg önmagát, és ezért nem igazán érti a fizikai világ kódjait. A férfi szintúgy, csak a különbség köztük az, hogy ő egy idős ember, és neki ez a fizikai sík volt a fő tapasztalati közege. Ám csoda történik velük, a másik síkon együtt vannak, és ez kiderül itt is. A pszichológusnő is jól megmutatta, hogy ez olyan misztikum, amit sokan csak irigykedve figyelnek. Szeretnék ezt megélni a „vágóhídon” is, csakhogy ez nem olyan egyszerű, mert ez nem az erdő. Mindig zaj volt, megfigyeltétek: tv, rádió, utcazaj, gépek, telefon stb. És minden félremegy állandóan. Az erdőben meg csend és megértés van. Tudnám még ezt részletesebben elemezni, de a vége: az a szex jelenet iszonyatosan gépies volt, ráadásul előtte a faszi meghág egy nőt, Mária meg pornót néz. Ez sem véletlen azért. És az arca a szex alatt mindent elárul, ez nem egy boldog, igazi szerelmes egymásba borulás volt. És eltűnt a szép álom, oda az erdő, a szarvasok, a patak, a szabadság, maradt a vágóhíd. Milyen arcot vág Mária, amikor rádöbben a legutolsó jelentben, hogy nem álmodott? Ez nekem nem arról árulkodott, hogy boldog lett. Remélem érthető, szerintem a film vége kifejezetten nem happy end. Enyedi nyilatkozta is a Simon mágus kapcsán, hogy a földi létet a teremtés egy elfuserált terepének tekinti, fent van a Youtubon, rá lehet keresni. Mindenesetre egyet értek a zseniális rendezővel: jó lenne megtartani a lelki síkot is magunknak, és nem állandóan lerántani a vágóhídra, kinyírva ezzel, hisz testben is és lélekben is megélve lenne teljes a létünk.

(Az érfelvágós jelenet rendben van, párom orvos, kifejtette, ha a könyökhajlatban vágja el a karját, az durván spriccel, de ez így teljesen reális, ennyi vérveszteségtől nem hal meg senki. Ez a vér csak keret volt, az elején a szarvasmarha csurgó vére és Máriáé ugyanaz a vér. Mária fizikailag nem halt meg, szerintem semmi ilyen nem volt ebben a filmben, nem ő halt meg, hanem a szerelem, s ezzel benne is meghalt valami fontos, ahogy elakadt a zene is a lejátszóban.)

2017-12-12 16:53:13 Ugor (5) #94

Hát imádom is!! Így, ahogy van!

előzmény: zéel (#93)

2017-12-12 15:23:28 zéel (5) #93

Borbély Alexandra átveszi a legjobb európai színésznőnek járó elismerést (ez majdnem jobb, mint a film!:)

2017-12-10 22:16:20 erahurka (4) #92

A végével kapcsolatban:

Olyan semmiből jövőnek éreztem a csávó hívását, aztán elkezdtem gondolkodni... És arra jutottam,
hogy amikor tönkrement a rádió, talán meghalt a lány. Ezt pedig már csak az utolsó gondolatfoszlányaival képzeli be, mármint a telefont és hogy végül összejönnek.


Egyébként a lány robotszerű beszéde végül is értelmet nyert, de a csávó iszonyú béna hangsúllyal beszélt sokszor. Egyszerűen így nem beszél senki, iszonyúan ki tudott néha zökkenteni. Tipikus magyar filmes dolog, de ez a film minden más tekintetben annyira felül tudott emelkedni... Angol szinkronnal szerintem simán el lehetne adni amerikai független filmnek.

előzmény: mimóza (#90)

2017-12-10 22:04:29 Jereváni Rádió (4) #91
2017-11-25 12:21:57 mimóza (5) #90

"Az én filmem" - mondhatom, zsigerből magaménak érzem, többféle okból. Esztétikai szempontból a gyönyörű pasztellszínek fogtak meg, s ezek végigkísérték - szerencsére - az egész alkotást. A drámai ellentételezést - vágóhíd, hangtalanul szenvedő állatok, vér - a szimbólumrendszer és előremutató, jelzésszerű szerepük miatt, szintén fogtam az antennákkal. A lány által megjárt, veszélyes mélységeket is abszolút átéli a főszereplővel együtt mindenki, aki csak ujjheggyel mer hozzáérni a külvilághoz. (Legyen az ok autizmus, Asperger, túlérzékenység, introvertált személyiségtípus, stb.) Ám itt jön be a misztikusnak ható szál, az álmok világa, az álmok összecsengése. Mese - mondtátok előttem -, igen, sokaknak az, én ellenben halkan és tisztelettel hozzáteszem: csak annak, aki (még) nem élt át ilyen mélységű szinkronicitást. Aki viszont átélte/átéli, annak valóság. Konkrét példákkal: még ha több száz kilométerre vagy is a Szeretett Személytől, akivel összetartozol, ugyanabban a percben ébredtek fel; máskor egyszerre írtok meg egy üzenetet, amiben pontosan ugyanaz szerepel; megérzitek, ha beteg a másik, vagy veszélyes helyzetbe került; azt a könyvet veszed le a polcról, amit a másik telefonon elkér tőled fél óra múlva. Az ilyen jellegű egymásra hangolódás és odaadás ÉLTET és TOVÁBBVISZ. Habár a film legsokkolóbb jelenete láttán meggyőződésem volt, hogy ekkora vérveszteség a való életben tutira halálos, ezt az ész mondatta velem. Mindazonáltal megértem a csavart, hogy tovább élt, éspedig éppen az iménti gondolat miatt: az ilyen mélységű, elfogadó, egymásra hangoló szeretet ÁTEMEL.

Ui.: Továbbá azért is éreztem magaménak ezt az alkotást, mert a filmre vett szarvasok itt élnek pár kilométerre tőlem, kedvenc erdeimben, a Bükkben, Szilvásvárad környékén. (A stáblista végén ez is szerepel. :) ) Talán sétáim közben épp őket (is) láttam.

2017-11-19 23:05:18 Ugor (5) #89

Igen, igazad van.

előzmény: Umberto (#88)

2017-11-19 22:59:41 Umberto (5) #88

Szerintem a lefittyedt kezet inkább azért tette vissza az ágyra, mert "mindennek megvan a maga helye és rendje", ahogy egy autista gondolja. Inkább a reggelizős jelenet, a paradicsom felvágása volt olyan mozdulat, amivel egy kicsit levedlette az autizmusát a hősnő. Utána persze a morzsák összeszedésével ismét helyreállt a rend.

előzmény: Ugor (#86)

2017-11-06 00:25:00 St4nt0N (?) #87

Érdemes ennyire szigorúan számonkérni a realizmust egy romantikus történeten, amelynek a két főszereplője ugyanazt álmodja? Akkor azon is eltöprenghetnénk, hogy a minden este két sört elfogyasztó férfi voltaképpen alkoholista.
A szeretkezést én rendben levőnek találtam, szerintem szándékoltan volt az állatok párzásához hasonló.

előzmény: nejmed (#84)

2017-11-05 21:39:41 Ugor (5) #86

Ezt most itt cáfolnom kell, bár nem szokásom. De, de, az a vége nagyon-nagyon meghitt volt, ugyanis csodálatos módon nyíltak ki közben a valódi, igazi, eltemetett emberi érzések a lány arcán. Mindig kívül állt mindenen, nem ismerte, nem értette az emberek reakcióit, volt is betegségtudata, tehát talán megbékélt már,
hogy neki már nem is lehet. Ő nem fog úgy beszélni, nem fog úgy érezni, hallani, látni, mint mások, vagy csak nem fogja érteni, hogy mikor mit kellene éreznie. Mert kívül maradt. És itt, az utolsó jelenetben lépett át egy határt, egy szintet. Volt egy mozdulata is: a bénán lefittyedt kezet felemelte. Érte nyúlt. És ezt korábban nem tette volna soha. És innen már mindegy, hogy mi is történt valójában, mert MEGTÖRTÉNT a CSODA!

előzmény: nejmed (#84)

2017-11-05 20:41:39 somogyireka (4) #85

nem meg amiatt szorult össze a szívem ( de ez itt most JÓ összeszorulás), hogy egy ilyen kommentre érzékeny vagy rá!

előzmény: nejmed (#81)

2017-11-05 20:00:33 nejmed (4) #84

Én alapból nem mertem ötöst adni rá, mert nem értettem a végét. De lehet pont emiatt a megható komment miatt fogok mégis ötöst adni, emiatt világlott fel az értelme annak a szerintem meglehetősen arcpirító közösülés jelenetnek, ami szerintem egyáltalán nem volt meghitt, sőt leginkább szánalomra méltó. Ebben azért kódolva van egy ilyen tragédia, amiről beszámolt ez a kedves youtubozó.

előzmény: Dió (#83)

2017-11-05 19:12:13 Dió (5) #83

Többek között ez is a gondom a végével, amit ez az illető ebben a valóban megható kommentben leírt. Ettől függetlenül így fél év távlatából visszapakoltam mégis csak ötösre, mert amit odáig nyújt a film, az annyira erős, hogy azt az utolsó 15 perc csúnya baklövésével sem tudja már elvenni.

előzmény: nejmed (#81)

2017-11-05 17:13:13 Ugor (5) #82

Uhh.. az enyém is.

előzmény: nejmed (#81)

2017-11-05 17:05:35 nejmed (4) #81

A video alatti kommentekbe beleolvastam, és elszorult a szívem...
"This was one of the best and most touching films I have ever seen. I have some sort of autism too and I felt this film could be about my life. I could feel every scene and her pain and thoughts and fear sooooo deep. And the end is an happy end, thats really nice like a fairy tale. But in real life it is sadly not realistic. A normal man would not bear a relationship with an autistic woman. Sooner or later she would bore him. I suffered that too. There was a lot of hope at the beginning also because he thought me to be so pretty and nice but in the end he said I had nothing to offer and just want to take. That broke my heart because it is not true. My life with this disorder is so hard and now I try to live a life in loneliness because I have fear that no one can bear me.
But thanks again for this beautiful touching movie. There is a happy end at least in the fiction..."

előzmény: somogyireka (#75)

2017-10-19 16:51:40 Ágó (4) #80

Remek kérdés.
Februárban még arról cikkeztek a weboldalak, hogy több amerikai forgalmazó is verseng Enyedi Ildikó filmjéért. Azóta viszont semmi.
Mécs Mónika, a Testről és lélekről producere sejtelmesen azt nyilatkozta szeptember utolsó napjaiban, hogy október első hetében várhatóan lezárul az a több hete tartó tárgyalássorozat, amely az egyik nagy amerikai forgalmazó céggel zajlik. Úgy tűnik, még mindig nincs megegyezés...
A jó hír viszont, hogy ezek szerint még most is van érdeklődés a film iránt.

előzmény: adikaland (#79)

2017-10-19 16:34:33 adikaland (4) #79

Gondoltam, hogy ebből nem lesz Oscar, de azt tippeltem, hogy egy arany medvével a 9es listáig elmegy a film, de túl nagy a csend.
Valaki érti ezt? Miért nincs amerikai forgalmazó még?

2017-06-18 19:46:53 Ugor (5) #78

És igen! Enyedi Ildikó filmje nyerte a Sydney filmfesztivál fődíját!

2017-05-27 16:12:22 HejjaX (4) #77

Őszintén remélem, hogy ezt nevezzük az idegennyelvű Oscarra jövőre.

2017-05-13 09:25:42 budaik (5) #76

Szerintem láttam az előzetesét, különösen nem szoktam előzeteseket nézni amúgy, meg láttam az Alinda interjú kapcsán a filmből jeleneteket.

Az én prekoncepcióm sokkal művészkedőbb filmet sejtetett. Viszont , a dráma és a zseniális sztori ellenére nagyon erős humora van a filmnek. Nagyon tetszett a főszereplő nő alakítása, nekem talán a főszereplő alakítása billeget.

Gratula mindenkinek , aki készítésében részt vett, tényleg nagyon szép és jó film... Hajrá !!! :)

2017-04-17 22:41:54 miraculum (5) #74

Osztom -senki- kritikáját, és amit lejjebb adikaland Mária karakteréről írt, szintén találó, emellett rengeteg apró, picike problémám van, de összességében képtelen vagyok nem egy nagy ötöst adni neki a végtelen humanizmusa, a rengeteg eltalált beállítás, jó időben elhangzott szó és félmondat, és a fantasztikus érzékenysége miatt. Önmagában már szinte a szarvasok élete a patak mellett mint metafóra filmre gondolása megérne egy ötöst, de szinte minden fő eleme a filmnek magával ragadott. Kicsit maradt hiányérzetem mindemellett, úgy érzem, életem egyik legjobb filmje is lehetett volna, de ahhoz sok helyen botladozott aprókat, marad az erős ötös.

  • 1
  • 2