Ace in the Hole (1951) ☆ 👁

259 szavazat
Szerinted:
☆☆☆☆☆

2021-05-20 13:23:10 Xuja (5) #31

Gyakorlatilag ez egy gengszterfilmes dramaturgiával rendelkező felemelkedés és bukástörténet, csak itt éppen nem a maffia, hanem a média tevékenykedését láthatjuk. Douglas elképesztő nagyot játszik: a nagymenő, simlis, mindenen átgázoló szenzációhajhász szociopata figurája örökre beleég a néző emlékezetébe. Nem (csak) pénzre vágyik, hanem az elismerést, a sikert, a "thrillt" hajszolja, és a megalomán, hatalomvágyó és kielégíthetetlen természete miatt ugyanúgy bukásra van ítélve, mint a bűnfilmek nagyravágyó gengszterei. Ezért 100%-osan noir.

A rendezés is kifejezetten elegáns, tetszett a kontraszt a bányában rekedt férfi klausztrofóbiás szenvedése és a kint lézengő tömeg karneváli hangulata között. Bár a végére kicsit kifogy a forgatókönyvből a kraft (a zárójelenet így is nagyon hatásos), és összességében nem biztos, hogy betenném egy Wilder top 5-be, de a zseniális így sem lehet kérdés.

2018-05-01 17:41:36 Norbert Simon (4) #30

Sötét, mélyen elgondolkodtató történet. Ez a film mintha egy konkrét tanulmány lenne az emberi természet sötét oldaláról, a kapzsiságról. Az összes színész alakítása nagyon kiemelkedő és hatásos. Kirk Douglas apait, anyait ad bele. Félelmetes a pasas! A média gátlástalanságáról, a szenzáció hajhászatról is nagyszerű példa a film. A vége elég kár ,hogy kiszámíthatóvá válik.

2013-09-16 15:06:29 Tenebra (5) #29

Nagyon jó, nagyon jó.

Valóban sejthető, mi lesz a vége, de semmit nem von ez le a film értékéből. Sokszor tárgyalt téma ez már (hogy mit ne mondjak: az Aranypolgár is hasonlóról szól), de mégis mindig megdöbbentő, amikor az ember látja. Ocsmány, gyomorforgató undormány tárul itt a néző elé. Még akkor is, ha a címben szereplő "karnevált" a bányász megmentésére rendezték. De ez kb. olyan ocsmány dolog, olyan visszás, mintha valaki mondjuk pornófilmekkel vagy valóságshowkkal próbálna a rákos gyerekeknek pénzt gyűjteni. "Legyünk ordenárék a jó ügy érdekében".

Kiváló a főhős karaktere, Kirk Douglas zseniális. Egy rendkívül ellenszenves figurának tűnik, aztán szépen ráébred ő is arra, minek is vált a részévé. Vagyis hát nem a részévé vált, hanem ő indította el ezt az undok szenzációhajhászatot a cikkeivel. Már az elején visszássá válik, mikor bemegy a szerencsétlen bányászhoz, és kétszínű módon, enyelegve benyalja magát hozzá, hogy lefotózhassa. És még énekelteti is, hogy ne vágjon bús pofát. Fujj.
A vége szintén zseniális. Tulajdonképpen kétféleképpen is értelmezhető, hogy a főhős miért nem ment kórházba. Egyrészt akként, hogy még utolsó óráiban is a szenzáció járt az agyában. Másfelől viszont lehet, ez egyfajta önbüntetés volt részéről, amiért szemétségeket követett el.

Hogy mennyire noir ez - azon lehetne vitázni. Végülis benne van ez a vonulat, és még egy femme fatale is feltűnik benne. Végülis van "bűnöző" is: az egész sajtó az. Csak hát ilyen alapon akkor az Aranypolgár vagy a Macbeth is noir. :D Persze ok, ez közelebb áll, de én csak óvatosan bélyegezném noirnak, mert ez inkább egy átlalánosabb tragédia. De kétségtelenül benne van a fokozatosan lecsúszó, eleinte hiperaktív, majd kontrollját elvesztő hős, a média mint a hőst (önmagának is) kiszolgáltató hatalom, és a szőke végzet asszonya, aki ugyan önvédelemből, de belevágja a kést a főhősbe, ami miatt az elvérzik és meghal. Csak mondom: akkor az Aranypolgár is noir, mert ugyanez a séma. :D

2012-12-07 21:41:54 zéel (5) #28

Ezt erősen tervezem (éppen a te legutóbbi hsz.od alapján). Ezt NEM! (Sorry critixx!:)

előzmény: Hannibal Lecter (#27)

2012-12-07 21:34:26 Hannibal Lecter (5) #27

És akkor A siker édes illata? :)

előzmény: zéel (#25)

2012-12-07 21:26:17 critixx (5) #26

Minek nekünk ez, ha itt van a Holnap történt - A nagy bulvárfilm?

előzmény: zéel (#25)

2012-12-07 21:23:26 zéel (5) #25

Úgy tudom, hogy ezt az - 1951-ben készült - filmet Magyarországon nem mutatták be. Pedig éppen időszerű lenne: a bulvármédia természetrajzáról, a tömeghisztériáról, a gusztustalan katasztrófa-turizmusról láthatunk elgondolkodtató történetet, meghökkentő képeket.
(Egyébként Franciaországban ezév októberében volt re-release.)

2012-10-28 12:54:59 Koravén (5) #24

Zseniális! Mindent beleadtak ebbe a filmbe, amitől olyan "érzelmekre ható" lett. Egy perce sem unalmas.

2012-09-27 00:48:39 gomez1000 (3) #23

Akkor én leszek az ellenvélemény a legtöbb hozzászólóval szemben. Nem kifejezetten remek film, bár kétségtelen, hogy Kirk Dougles nagyot alakít. Viszont ez nem elég a zseniálishoz. A történet mesélés lineáris módon folyik, minden magától értetődő. A szenzációhajhász újságíró kihasználja a bányaomlás miatt szerencsétlenül járt munkást, és hatalmas hírt kerekít az egészből. Én úgy éreztem, hogy éppen olyan időhúzásra játszik a rendező, mint Tatum a filmben. Alig várjuk, hogy mi lesz ebből, de gyakorlatilag semmi meglepő, csak az, amire számítani lehetett. A sztori nem eléggé csavaros. Talán az első fele még érdekes is, aztán halad az unalom felé. Sajnos semmi olyan nem történik, amitől leesne az állam. Az újranézéshez is elég gyenge.
Nekem kevés volt.

2011-12-30 14:24:04 wayage (5) #22

Láttam már egy-két remek kritikus filmet a bulvármédiáról, a szenzáció hajhászásról, de még ilyen erős filmmel (a témában) nem találkoztam. Izgalmas, cinikus, s ahogy Olórin fogalmazta: (sajnos) reális. Billy Wildertől idáig négy filmet láttam (Legénylakás, Férfiszenvedély, Alkony sugárút), de mindben található valami félelmetesen metsző kritika, mely a mai társadalomra is tökéletesen rávetíthető.

2011-07-23 19:16:07 Hannibal Lecter (5) #21

Kétségkívül nagyszerű alkotás. A bulvármédia metsző kritikája, ami még ma, 60 évvel elkészülte után is tökéletesen érvényes. (Azzal is egyetértek, hogy Wilder bizonyos értelemben megelőzte Fellinit az üzenettel, bár az olasz Mester az Édes életben jóval szélesebb tablót rajzol a fertőző médiakultúráról. Az Ace in the Hole-ban viszont az a zseniális, hogy egyetlen konkrét eseten keresztül a lelkiismeret hátborzongató drámáját, a szenzációéhes zsurnalizmus belterjes mocskát tárja fel kendőzetlenül és kompromisszummentesen.)

2011-03-25 12:00:05 Korben (5) #20

Ez a film nem 'film-noir'!

2011-02-16 19:46:08 Antoninus (4) #19

jó film, szó se róla,de zseniálisnak azért nem neveznémn

2011-02-12 13:35:08 Korben (5) #18

Elképesztő egy film! Ezt a filmet minden ujságírótanoncal meg kéne kötelezően nézetni.
Kirk Douglas zseniális!

2010-11-22 20:35:49 BonnyJohnny (5) #17

Nem tudok sok minden mást hozzátenni.
Valóban az egyik legcinikusabb film. Az időszerűsége pedig valóban semmit sem kopott meg. Bár ez szerintem a legtöbb hírhajhász és politikus filmmel így van.
Kirk Dougles legjobb alakítása.

2010-09-21 22:02:43 acidphase (5) #16

na ez telleg naon komoly film volt, bar mar nagy vonalakban leirtátok a lényegi dolgokat.. 10/10

2009-12-05 12:01:14 critixx (5) #15

"Így igazából így 58 év múltán is időszerű a film."

Igen, és pont ez benne a megdöbbentő! Wilder (9 évvel az Édes élet előtt) olyan kritikáját készítette el a bulvársajtónak-médiának, hogy az ma - a neotelevízió által ránk ömlesztett szenzáció- és szemétáradat és a mindent elemésztő információéhség és sebesség korában - aktuálisabb, mint valaha.

2009-12-05 10:34:24 Gasz András (5) #14

A PORbarugó.hu miért nem közli egyébként ezt a gyöngyszemet Kirk Douglasnél?

2009-12-05 10:31:57 Gasz András (5) #13

A nagy karnevál:

Kirk Douglas pályafutásának talán legjobbját nyújtva, egy profi rendezővel és forg. könyvvel kiegészülve elhozza nékünk a film noir külsőbe ágyazott emberi drámát és társadalomkritikát egy csodás 2 órás filmben.
Drámai zene régi klasszikus filmek hatásaival, nagyszerű karakterváltozások és jellemzések igazi társadalomkritika. Hisz mint oly régóta tudjuk cirkuszt és kenyeret a népnek és csakis a rossz híreket azok hozzák a legtöbbet. Hogyan alakul ki egy karnevál, egy cirkusz egy ember balesete/tragédiája körül pár nap alatt gombaszámra tornyosuló autó és ember görgeteggel, a szerencsétlenséget körülvevő médiahajcihő pedig csak hozzá segít érdekeihez mérten mindehhez, no ezt láthatjuk e filmben. A mai média is csak a tragédiákat és gyilkosságokat , járványokat tolja előtérbe mivel sajnos a társadalom egy részének ott legbelül az hozz egy kis vágyott borzongást és izgalmat. Így igazából így 58 év múltán is időszerű a film. Na ezekből lesznek a klasszikusok. Egyetlen minimális gyenge pontja a filmnek a női főszereplő Jan Sterling, nem is értem miért kapott néhol díjat ő és Kirk Douglas pedig miért nem. A film vége meghökkentő és egyedi, vajon rájöttek a film végére kialakuló még nagyobb igazi szenzációra Boot-ék? Végülis szó szerint ölükbe hullt Tatum. :)

100%

2009-10-08 12:52:16 Raul (5) #12

Zseniális film, a záró jelenet pedig örökké emlékezetes.

2009-08-15 17:02:11 critixx (5) #11

Extra érdekesség, hogy kis önreflexióként a családjával érkező, naiv turista apuka ugyanannál a biztosító cégnél dolgozik, mint Fred MacMurray és Edward G. Robinson a Gyilkos vagyokban (Double Indemnity).

2009-08-15 17:00:04 critixx (5) #10

Ismét egy zseniális film Wildertől. Nagyon erős társadalomkritika a bulvármédia hatalmáról, kilenc évvel megelőzve Fellinit. Kirk Douglas figurája zseniális.

Leo halála és a tömeg, illetve Tatum ráeszmélése nagyon erős jelenet, tartalmában és zsenialitásában csak Az édes életből Steiner öngyilkosságához tudnám hasonlítani. A helyszínre csődült tömeg szintén Az édes életet juttatja eszembe, a Szűz Mária jelenetet.

2008-07-01 08:02:12 Dougie (?) #9

nem tipikus film noir, de
[link]

egyébként pl. a Férfiszenvedély is film noirként van feltüntetve itt, és az se igazán az (a szó szoros értelmében, csak a stílus és néhány jellegzetesség hasonló, tehát oda is lehet venni, meg nem is)

előzmény: ussr (#8)

2008-06-30 14:05:24 ussr (5) #8

Ha már itt tartunk, ez mitől lenne film noir?

2008-03-28 18:59:29 Dougie (?) #7

azzal, hogy spoilerbe rakom az egészet kiváncsivá teszem az embereket (már akit), de legalábbis megfordul a fejükben, hogy mit akar ez a ... ezzel

és az, hogy már legalább elolvassák a film címét, vagy a főoldalon a tartalmát, talán kiváncsiak lesznek rá, és meg akarják nézni

kb. így értem

előzmény: Olórin (#6)

2008-03-28 18:45:15 Olórin (5) #6

jó, de azzal hogy népszerűsíted a filmet, ha spoilerbe rakod az egészet?:) tényleg nem kekeckedni akarok, csak nem értem a logikát:) (és legalább amíg beszélünk róla, addig is látható a topik a főoldalon, ami talán jót tesz a filmnek:)

2008-03-28 18:37:05 Dougie (?) #5

ezt még régebben írtam magamnak, csak gondoltam bemásolom ide - hátha népszerűsítem vele a filmet, úgyis elég kevéssé ismert
(aztán nem akartam már átírni)

előzmény: Olórin (#4)

2008-03-28 17:54:37 Olórin (5) #4

"az egyik legcinikusabb film, amit valaha láttam"

valóban az. ugyanakkor valahol mégsem annyira cinikus, hanem (sajnos) realista. a film alatt folyton az jutott eszembe, hogy igen, a világ tényleg ilyen rohadt és mocskos. nincsenek itt önzetlen segítők, meg hősök, csak cirkusz, kenyér, meg élősködés minden mennyiségben, és persze a kockán forgó emberélet már rég nem érdekel senkit. mindenki a saját zsebét tömi, és leszarja, ha közben másokon kell taposnia. de a legdurvább talán az, hogy amikor végül feltámad a főhős lelkiismerete, és tisztázni akarja a dolgot, nem tudja megtenni, mert már senkit nem érdekel az egész, és volt főnöke nem is hisz neki. Kirk Douglas pedig zseniális, élete legjobb alakítását nyújtja.

Dougie: ne haragudj a kérdésért, de mi értelme a sztori háromnegyedét leírni (spoilerezéssel vagy anélkül)? a fórum véleményezésre van, nem tartalomismertetésre - főleg nem tartalomismertetésre azoknak, akik már látták a filmet:)

2007-11-05 00:43:43 ussr (5) #3

Ráadásul nem is spoiler. Mellesleg az egyik legcinikusabb film, amit valaha láttam. Kár, hogy ilyen kevéssé ismert.

2007-11-04 23:41:07 k3pl3r (?) #2

Basszus mekkora spoiler! :Đ

2007-11-04 23:02:55 Dougie (?) #1

Film-noirnak mondott, emberi drámának álcázott film, ami valójában egy kemény társadalomkritika.
Kirk Douglas játsza a nagyszájú, nagyképű, cool karaktert, méghozzá zseniálisan. Aki dolgozott már Amerika összes nagyvárosi újságánál, de mindenhonnan kirúgták. Ezúttal Albuquerque kisvárosban robban le a kocsija és ittragad. Ha már így alakult, megpróbálja kihasználni a lehetőséget és elhelyezkedik a helyi kis lapnál. De ő sokkal többre vágyik, nem ehhez a pitiáner hírekhez van szokva, de a kiugrási lehetőségre még várnia kell. Sokat. Egyszer mégis "rámosolyog a szerencse", kígyóvadászat van egy közeli városban, de odáig sose jutnak el, ugyanis út közben belebotlanak egy csapatba, akik - mint később kiderül - ki akarnak menteni a bányából egy bentrekedt férfit. Tatum (Douglas) vállalkozik a feladatra, hogy felderítse a terepet, és ha már így alakult, rögtön viszi is a fényképezőt magával, jól jöhet az még. Kiderül, hogy a férfinek beszorult a lába és kő is omlott rá, és épp csak egy kis rés van, ahol kommunikálni tud, de se ki, se be nem tud menni senki. Tatum megérzi a kínálkozó lehetőséget, hogy ebből címlapsztrorit csinálhatna, és ekkor elindítja a lavinát, ami még eleinte nem nagy, később viszont hatalmasra duzzad. Az irányítást teljesen átveszi az események felett, mivel a legtöbbet akar kihozni a sztoriból, így egyezséget köt a helyi sheriffel, és manipulálja a mentési akciót, ugyanis neki az az érdeke, hogy a dolog több napig is elhúzódjon, addig is ott van és folyamatosan írja a cikkeit. De ami néhány nap múlva történik, azt még ő sem gondolta volna, legmerészebb álmaiban sem. Belépőt szednek, amit később megdupláznak, még később újra megdupláznak, akkora tömeg özönlik Leo megmentésére, hogy a kis porfészek falucska szinte életre kel. Az étteremnek is jól jön a rengeteg turista, rengeteg bevétellel. Mellékesen a beszorult férfi felesége vezeti a "céget", és ahelyett hogy aggódna, ő is meglátja a lehetőséget a kiugrásra, és ki is használja a helyzetet, neki is jól jön a saját férje beszorulása, sőt már nem is érdekli a férje túlélése, csak az hogy minél jobban elhúzódjon a dolog. Tulajdonképpen senki nem foglalkozik a beszorult férfivel, maximum a tömeg, akik még külön dalt is írnak neki, és a megmentésére alapítványt hoznak létre, ahova várják az adományokat, de később a tömeget sem érdekli már az egész, komplett cirkusz alakul, körhintával, árusokkal, mindennel... nagy karnevál van születőben. Itt van a rádió is, akik megtudják, hogy ha egy másik helyen fúrnának, akkor gyorsabban ki lehetne szabadítani az embert, de jön Tatum és elintézi az ügyet (direkt rossz helyen furat, hogy tartson legalább egy hétig a hisztéria, miközben a férfit ki lehetett volna szabadítani pár óra alatt). Közben telnek-múlnak a napok és Leo persze egyre rosszabbul van, már-már az őrület határát súrolja, a minden másodpercben nagy zajt csapó, folyamatosan fúró berendezés a feje felett az őrületbe kergeti, miközben egyik lábát már nem érzi. Nem igazán foglalkoznak vele, hacsak azért nem hogy tartson ki még (no nem a szabadulása miatt, inkább időhúzás miatt). Közben megjelennek az ország vezető napilajainak munkatársai is, de Tatum a sheriffel kötött egyezsége értelmében (aki pedig a saját újraválasztásának sikerét látja az eseményekben) a többiek munkáját ellehetetlenítik. Ekkor dönt úgy Tatum, hogy nem ír több cikket a kisvárosi lapnak, ahol eddig dolgozott, hanem átigazol egy nagyhoz. New York-ra esik a választás, ahol nem elégszik meg a csillagászati napi fizetésével, de egy asztalt is akar magának, ha az egésznek vége. Persze belemennek. Addig nincs is semmi gond, amíg Leo nincs egyre rosszabb állapotban, Tatum segíteni akar rajta, de csupán azért, hogy a sztori jól végződjön a számára, megmeneküléssel, szép fotókkal, újabb címlaphírekkel. De ekkor az események nem várt fordulatot vesznek és felgyorsulnak...

Hozzátartozik a történethez, hogy olyan szövegek vannak benne, hogy elképesztő, megemlítik itt a baseballt, a boxot, a pókert mindezeket csupán hasonlatként. Tatum folyamatosan löki a sódert, és pl. úgy gyújtja meg a gyufáját, hogy azt öröm nézni...

Azért összességében elgondolkodtató film ez, azt meg kell hagyni, miközben az elejétől a végéig élvezhető és izgalmas.