Az állampolgár (2016) ☆

(Vranik Roland)

magyar dráma

?,?
 
4 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-01-14 22:42:48 Adam Taylor (4) #4

Remek film, ami érzékenyen feldolgozása egy érzékeny témának. Féltem hogy túlzottan politizál majd, vagy olcsó közhelyekkel él majd a szarittlenni Magyarországról, de szerencsére nem. Tenebrához hasonlóan a Félelem megeszi a lelket ugrott be nekem is először, aztán persze A látogató. Utóbbi nekem kevésbé tetszett, viszont Vranik remekül megoldotta azt, ami miatt valószínűleg az nem jött be: megszerettem és együtt tudtam érezni a karakterekkel.

2017-01-11 17:04:21 ryood (?) #3

már a trailer is imponált nekem, de most még inkább megjött a kedvem a filmhez!

előzmény: Tenebra (#2)

2017-01-11 15:28:05 Tenebra (5) #2

Én ma láttam, és azt kell mondjam, egészen jól sikerült, elsőre meg is adtam rá az 5-öst, mert annyira hiteles, ugyanakkor gördülékeny és humoros is tud lenni. A főszereben levő fekete civil színész, Marcelo ugye nem hivatásos, a rendező úgy szedte össze az utcáról (szó szerint - tök véletlenül találkoztak), de tökéletesen azonosul a szerepével, és remek karakterré változtatja Wilsont. És amúgy a vetítés után tőle is lehetett kérdezni, és hihetetlenül szimpatikus ember.

Persze a film egyébként nyilvánvalóan legalább annyira szól Magyarországról, mint a főszereplő bevándorlókról. És azért is tetszett annyira Az állampolgár, mert igazából nem embereket hibáztat, hanem emberi történeteket mutat be, és főként az arctalan intézményrendszert "hibáztatja" azért, amin a főszereplőknek át kell esnie.

De amúgy meg ez mégsem egy vádirat, van benne humor és felemelő momentum is bőven. A dráma az a megfelelő időben lép be. Kicsit olyan volt egyébként ez a film, mint Fassbindertől A félelem megeszi a lelket, csak itt azért más miatt történik az, ami. Wilson és Mari ugye nem betegség vagy a rasszizmus miatt megy szét, hanem mert a nő csak meg akarta volna oldani a problémát kicsit naivan, csipetnyi gonoszsággal. De azért mégsem az volt a célja, hogy szerencsétlen Shirint visszaküldjék a lehetetlenbe.

A vetítés után egyik újságíró nehezményezte, hogy nem tudta eldönteni, ez most vígjáték vagy dráma akart lenni. Én viszont azt kérdezem, hogy az élet nem ilyen? Pont ezért rendkívül hiteles Az állampolgár, mert nem egy melodráma vagy egy stilizált pesszimista művészfilm akar lenni, hanem a valóságot ragadja meg, melyben sokszor igen nagy hangnemváltások követik egymást. A poénok így igencsak szépen belesimulnak a cselekménybe, és egyáltalán nem kell erőltetni őket, jönnek azok a szituációból, nyilván itt sokszor a főhős nyelvi nehézségeiből, küzdelmeiből, illetve bizonyos sztereotípiákból, amiket a nyugati ember alkot a Keletről vagy Délről jött emberekről.

Én nagyon ajánlom mindenkinek a film megtekintését, mert úgy beszél egy aktuális problémáról, hogy közben jól is érzed magad, és nem akar lesokkolni vagy minden áron elgondolkodtatni, hanem lassan üt, lassan szívódik fel, és hagyja, hogy elmélyülj a világában. Nagyon pozitív csalódás ez Vranik Rolandtól a Fekete kefe és az Adás után (melyek persze a maguk nemében nem rosszak, de nemcsak nekem nem a kedvenc filmjeim - sőt megkockáztatom, sokan nem is emlékeznek rájuk, Az állampolgárral remélem, nem így lesz).

2017-01-07 20:07:36 ryood (?) #1

ígéretes: Az állampolgár - Előzetes

„Hogy mi történik akkor, amikor valaki túljut a menekült tábor őrületén, és kikerül az életbe, hogyan tud gyökeret ereszteni, hogyan tud újra családot alapítani, megtanulni egy olyan nyelvet, mint a magyar, nekifutni az életnek ötvenévesen. Ezért is választottam menekülteket a szerepre, nem pedig színészeket. Az érdekel, hogy mi történik bennük, nem a sztereotípiák.” -Vranik Roland, rendező.