The Belko Experiment (2016) ☆

(Greg McLean)

amerikai akciófilm, horror, thriller

3,2
★★★☆☆
43 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-11-01 10:18:56 Dió (2) #9

Azt hittem, kicsit több lesz benne, mint egy egyszerű, félezerszer látott, kétdimenziós hentelés-maraton. Karaktereket vagy hasonszőrű luxust nem vártam, és nem is kaptam, de ha rajtam múlott volna, azért megpróbáltam volna kifuttatni valami csavarra, belecsempészni egy picit több misztikumot vagy valami kis korpo-ellenes fennhangot, vagy bármi pluszt, hogy ne csak azoknak szóljon, akik nem láttak még egy tonna ilyen filmet. Ennél legutóbb még a Circle is jobb volt. A büntető kettest pedig azért kapja, mert ezt a többen voltak izét van bátorsága még 2016-ban is csavarként eladni.

2017-08-28 11:20:58 Jason13 (4) #8

Greg McLean rendező pályafutását én már régóta figyelemmel kísérem, azaz a 2005-ben bemutatott igencsak ütősre sikerült Wolf Creek óta. Ezt követte egy szintén minőségi állatos horror, A fenevad, majd a Wolf Creek-hez is elkészítette a folytatást, ami szintén nem okozott csalódást. Ezekután ki is vetette rá a hálóját a Blumhouse stúdió, amely manapság sorra gyártja az alacsony költségvetésű rémfilmeket, melyek között találhatunk nagyszerű darabokat és félresikerült fércműveket is egyaránt.
McLean első mozija a stúdiónál sajnos az utóbbi kategóriába tartozott, ez volt a The Darkness Kevin Bacon és Radha Mitchell főszereplésével. Ez az alkotás eléggé megingatta a hitem a direktorban, de nem sokra rá jöttek a hírek, hogy James Gunn forgatókönyvéből készít egy irodaházban játszódó mészárszéket. Ez pedig ismét felkeltette az érdeklődésem és így a hosszú bevezető után lássuk is, mi sült ki a munkahelyi túlélő-showból.
A történet Bogotába kalauzol minket, egy olyan céges építménybe, ami az észak-amerikai kormány tulajdonában áll és alkalmazottjaik többsége is az USA állampolgára. Egy nap a felfegyverzett őrök a helyieket hazaküldik, de a személyzet többi része ezt nem igazán furcsállja, azt gondolják, biztos valami biztonsági előírás lehet a ludas. De aztán az épületet védő vasredőnyök lezáródnak és a hangosbemondóból megszólal egy hang, ami azt követeli a személyzettől, hogy bizonyos időközönként tizedeljék meg kollégáikat. Ekkor egy halálos játék veszi kezdetét, melynek végén csak egy maradhat.
Maga a sztori különösebben nem eredeti, hiszen láthattunk már sok hasonlót. Egy elszigetelt embercsoport kényszerül arra, hogy utat engedjenek állatias ösztöneiknek és halomra öljék egymást. Ez a téma elég érdekes pszichológia kérdéseket feszeget, viszont James Gunn forgatókönyve nem ezekkel az aspektusokkal foglalkozik. A The Belko Experiment elsősorban egy túlélő horror/thriller, ahol a felvezetés után egyszerűen elszabadul a pokol és azt láthatjuk, ahogy a fehér inges irodai alkalmazottak különböző módszerekkel irtják egymást. Ilyen tekintetben jól működik a film, hiszen amit vállal, azt csont nélkül hozza.
A sok szereplő közül a sztori kiemel párat, akiket valamelyest meg is kedvelhetünk (vagy épp meggyűlölhetünk). Itt ki kell térnem arra, hogy igencsak tehetséges karakterszínészek kapták a főszerepeket. Elsősorban John Gallagher Jr.-ért izgulhatunk, aki a Cloverfield Lane 10-ből és a Hush-ból lehet ismerős. Aztán itt van Tony Goldwyn (Az utolsó ház balra-remake) , John C. McGinley (Azonosság) és James Gunn tesója, Sean Gunn. Ők egytől egyig kitesznek magukért, de nem is volt nehéz dolguk, hiszen mindannyian érdekes karaktereket kaptak és mivel nincsenek híján tehetségnek, éltek is a lehetőséggel. Egyedül azt sajnáltam, hogy Michael Rooker kevés játékidőt kapott. Így is köthető hozzá egy emlékezetes képsor, de többet érdemelt volna szerintem.
A film tempójába se lehet belekötni, hiszen a felvezetés után gyorsan beindulnak az események és literszámra kezd ömleni a vér, miközben a feszültség is végig ott lappang a képsorok mögött. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a morbid humort és a kellően gyomorforgató részeket is ügyesen adagolja McLean, így a végeredményen egyaránt lehet izgulni és nevetni.
Azonban negatívumok is akadnak, ezekről is illene szót ejteni. Már említettem, hogy a készítők célja jól láthatóan nem az volt, hogy a témát pszichológia oldalról közelítsék meg.Ennek ellenére akad pár elég komoly jelenet, melyek önmagukban kifejezetten erősek, viszont engem a film alaphangulatából többször kizökkentettek. Itt arra kell gondolni, hogy megy a mészárlás és egyszer csak elkezdődik némi moralizálás, hogy akkor helyes-e a vérontás és kik is érdemlik meg az életet. Tény, érdekes kérdések ezek, de a film nagyon tessék-lássék módon bánik ezekkel, így talán jobb lett volna mellőzni ezt a vonalat. Aztán itt a lezárás, ami ugyan tartalmaz egy egész jó poént, de ami előtte lezajlik, az elég összecsapott. Technikai oldalt tekintve a CGI az, ami nem a legjobb. Ugyan nincs sok számítógépes effekt, de az a kevés elég gyengére sikeredett.
Összegezve a dolgokat, a The Belko Experiment egy szórakoztató, vérgőzös akció-horror, amit a színészi játék, néhány egészen feszült képsor és az értő rendezés bőven az átlagos kategória fölé billent. De így is akadnak hiányosságai, melyek nem engedik, hogy feljebb nyújtózzon. Ennek ellenére visszatért a hitem McLean uraságba és remélem, következő munkája is legalább ilyen jó lesz.

2017-08-11 18:42:44 tomside (4) #7

Tulajdonképpen ez egy baromi jó film! :)

2017-08-10 22:03:50 Mikkey (3) #6

Nem rossz, csak nálam pont annyival kevesebb az exam v a grönholm féle módszernél, hogy itt a hentelésen túl nincsenek komolyabb talányok, feladatok.

előzmény: metal_face (#5)

2017-08-10 16:43:38 metal_face (4) #5

Legtöbb helyen nem egy nagy durranás (durranás, ééérted:), de vannak benne igencsak kellemes, bűnös élvezetet nyújtó hentelések nem is kevésszer. Ráadásul az ilyesfajta 'fogvatartós-feladatteljesítős' filmeket nagyon kedvelem, kellenek, mint egy falat kenyér. Így hajlamos vagyok kicsit elfogult is lenni emiatt.
Gyenge 4.

2017-08-08 10:01:55 TheDriver (4) #4

Nálam az utóbbi évek egyik legjobb B-filmje! Veszettül véres, baromi mocskos szórakozás és még humora is van.

2017-06-30 17:33:09 Lanie (4) #3

Idéznék egy Rottenes véleményt; "
You'll laugh, you'll gasp, you'll watch people's heads explode. What more can anyone ask for, really?"
Egyébként ezeket a hostage filmeket nagyon csípem, kb majdnem bármit megnéznék a témában, szóval valószínűleg elfogult is vagyok kicsit.

2017-06-28 21:25:40 Tetovaltlany (3) #2

Ures sztori viszont latvanyilag nem rossz.

2017-06-10 16:47:38 Rorschach (4) #1

Inkább a hármas lenne reális, de a spanyol California dreaming körül vannak erős pillanatai, valamint a vége felé kifejezetten jó képekkel szolgál. Ó, és még a humora is teljesen okés.

Amúgy a szinopszis helytelen, nem Sao Paolóban vannak, hanem Bogotában.