The Age of Innocence (1993) ☆ 👁

Az ártatlanság kora

(Martin Scorsese)

amerikai dráma, szerelmi történet

3,8
★★★★☆
285 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-11-26 17:38:38 The Cortez (2) #21

Végtelen hosszúságúra nyújtott, álmosító, halál unalmas romantikus szenvedés Scorsesetől. Kizárólag a megvalósítás, a korhű ábrázolás, a díszletek meg a kosztümök működnek jól a filmben. Semmi más! A régi időkben játszódó alkotás egy fájdalmasan gyengére sikerült eresztés a rendező életművében.

2019-08-24 19:34:21 saatonda (3) #20

https://kritikustomeg.org/film/14287/the-house-of-mirth-az-orom-haza-2000
érzékeny, finom történet jól játszva---scorsesenek ilyesmihez nincs érzéke, hiába kiváló rendező amúgy
persze ez sem rossz, lényegesen jobb mint az elbaltázott egy hölgy arcképe pár évvel későbbről jane campiontól, na az nem sikerült

előzmény: zéel (#19)

2019-08-24 19:31:53 zéel (5) #19

másik wharton-film?

előzmény: saatonda (#18)

2019-08-24 19:16:28 saatonda (3) #18

sajnos, az intimitás ábrázolásához nem volt elég érzéke az alkotóknak, a történet is kicsit unalmas, társadalmi aspektusai sem igazán hangsúlyosak bár jelen vannak
a másik wharton-film, a vigasság háza egyértelműen jobb.

2019-08-24 18:44:03 csabaga (3) #17

A fura helyzetnek szerintem rengeteg megoldása lett volna, csak valahogy senki sem akarta igazán, én úgy érzem.
Hiszen az a nő közben valakinek a szeretője (is) volt...

Nekem kicsit fura Pfeiffert a szerintem nem igazán neki való kosztümes szerepben látni, számomra ő egy kicsit "zakkantan" a legjobb.
Lewis viszont jó választás minden unalmas szerepre...:)

előzmény: mimóza (#16)

2019-08-24 09:22:58 mimóza (4) #16

Igazi meglepetéssel szolgált most ez a film.
Nagyon furcsán hatott rám - kiáltsatok ki tudatlannak! -, hogy Scorsese kosztümös-romantikus filmet is rendezett. Miközben bontakozott a történet, titokban vártam, hogy becsempész végre valami rá jellemző, bűnös/kegyetlen fordulatot (ronda tőlem, de amikor a főhős eltűnődött, hogy szabad lehetne, ha a felesége fiatalon meghalna, szinte "reménykedtem", hogy "scorsesésre" vált a film). Ám idővel kezdtem rájönni, hogy komolyan gondolta: ő most tényleg egy hibátlan romantikus filmet rendez. :D
Az lett. Helyén van a történet felépítése, a fokozás, korántsem tartottam bosszantónak sem a lassúságát, sem a többek által kifogásolt hosszas küszködést. Értettem őket, na. :)

Tetszettek az itt-ott csillogó, frappáns párbeszédek, beszólások, jó néhányat ki lehetne írni, csak egyet említek, ami - szerintem - kulcsmondat volt: "Minek emancipálni egy olyan nőt, akinek fogalma sincs róla, hogy szabad?"

Hozta a kor jellegzetességeit, ám egy helyen teljesen kizökkentem, mégpedig ott, ahol a Beethoven szonáták, Mendelsshon darabok és Strauss keringők sorában megszólalt Enya éteri hangja és a Marble Halls. :) Hogy is mondjam? Elég anakronisztikus elemnek tűnt az 1870-es évek miliőjében. :D
Haragudni erre sem tudtam, hisz' volt időszakom, amikor rongyosra hallgattam épp ezt a számot.

DDL-nek testreszabott ez a visszafogott sznob szerep, épp olyan tökéletes volt a metamofrózisa, mint 24 évvel később a Fantomszálban. :)

Most olyanom van, hogy nagyon bosszantott a látványorgia, ami az ételeket, a ruhákat, a naplementéket, stb. illeti, úgyhogy ezért négyes, de belátom, hogy bal lábbal keltem. :)

Az üzenet viszont így jött át persze: tök mindegy ennek a tűzben égő párosnak, hogy vízparton, naplementében, rózsás parkban, téli vagy nyári kertben, hintóban vagy pazar szobácskában záródnak össze, ígyis-úgyis, mindenképp és mindenáron menekülnek.
EZ VAN.

2019-07-16 13:26:26 zéel (5) #15

...ami elég hozzá, h "okos" maradj (vagy gyáva, vagy tisztességes)
hát... igen!
"mindössze" ennyi a dilemma

előzmény: betti (#14)

2019-07-16 12:42:35 betti (4) #14

Nem ütött annó akkorát, h ötöst adjak. De a felidézett érzésre azért emlékszem (és az aztán ütött). Amikor ott van vki akit szeretsz, becsülsz, akivel bármikor örömmel beszelgetsz, setalsz, szerelmeskedsz... És ott van egy másik, akitől ludborozik a karod, remeg a lábad, osszeakadnak a szavaid, akinek bármikor a karjába borulnal, letepned a ruháját és a társadalmi konvenciokat egyaránt, de sosem teszed meg, még akkor sem, amikor már tudod h ő is ugyanezt tenné, de mindkettotoket visszatart egyetlenegy vmi, ami elég hozzá, h "okos" maradj (vagy gyáva, vagy tisztességes).

2019-07-16 11:16:11 zéel (5) #13

Örök téma. Ez éppen egy Anti-Anna Karenina!
Avagy egy Anna Karenina másképp. És nem csak azért, mert itt egy férfi (Daniel Day-Lewis nagyszerű, visszafogott alakításában) a történet főhőse, hanem inkább azért, mert ez a férfi a családja, gyerekei jövőjét, biztonságát mindennél fontosabbnak tartja.
Engem ez a film sokkal jobban megfogott, mint a nagy orosz író romantikus (?!) története.

2018-01-20 21:21:25 Prüstü (4) #12

Számomra a film szerelmi szála leginkább a Cinema Paradiso-t juttatta eszembe.
Az a film közelebb került hozzám, viszont ezzel a művel sincs különösebb problémám, talán csak annyi, hogy én sem vagyok a kosztümös filmek nagy kedvelője.
Mind Michelle Pfeiffer, mind Daniel Day-Lewis profin játszik, elhiszem az érzéseiket, ennek köszönhetően ez a 130 perces "szenvelgés", inkább hiteles volt, és jól kidolgozott, nekem ez így működött. A fényképezés, a díszek rendkívül átgondoltak és kreatívak.

Legelsőnek mikor néztem úgy éreztem, hogy a viszonylag hosszú játékidő abból fakad, hogy túl sok felesleges információval pakolta tele Scorsese, de másodjára már nem éreztem mindezt zavarónak, igazából valamennyi alkotásánál ugyanezt szokta csinálni, ahol bármilyen szinten megjelenik a narratíva.

2016-09-18 22:49:29 Varga Ádám (5) #11

kíváló film
alapvetően távol állnak tőlem a kosztümös-romantikus eposzok de ez a film engem telibetalált
ismételten, kíváló film

2011-01-13 18:56:02 from hell (5) #10

Hmm.Szinte sehol nem olvastam róla egyhangúan dicsérő kritikát, ami nagyon meglepett. Az Ártatlanság kora elsősorban elképesztő látványorgia,ráadásul egészen különleges fajta(természetesen nem Dark Knight-os akcióra gondolok ez esetben).A mesteri az a filmben(látványban),hogy nem csak a fókuszban lévő dolgok fontosak/pompázatosak hanem a háttérben húzódó apróságok is jelzésértékűek,hatásosak.Például:Nem elég,hogy a szereplőink is gyönyörű ruhákban pompáznak s maguk is szépek, a háttérben a kamera lágyan ráközelít egy csodás 2x4 méteres grandiózus festményre,majd onnan egy Jamie Oliver által is megirigyelt lazacpecsenyére,persze ezüst tálcán...majd a társalgóban elefántcsont vágóval lenyisszantják a szivar végét és jóízűen rágyújtanak.De az asztalon fekvő könyv sem véletlen van ott..s így tovább! (S nem tagadom én is rágyújtottam egy szivarra egy kis konyak mellett:))
Többször meg kellet állítanom a filmet, mert nem volt elég idő gyönyörködni a képeken.
Persze az egész nem működhetne hatásos színészi játék nélkül,de nekem avval sem volt bajom.
A sokak által említett 'unalmas' szerelmi vívódás pedig nem véletlen:a csalódás épp a film fő mondanivalóját adja,miszerint a sok pompa,dísz,a rangok és az etikus arisztokrácia épp az igaz érzelmek ellen dolgozik,s lehetetlenné teszi annak felvállalt,igaz kibontakozását.
Számomra ez egy gyönyörűséges film,melyet ha pihent állapotomban nézek egy teljesen más korba varázsol vissza, s szerintem ez lehetett a nagy mester, a drága Don Scorsese célja is!
Köszönet érte, Marty!

2009-11-03 22:41:41 Gasz András (3) #9

Igen mint írtam is a kor ábrázolása tetszett realista, csak ez a hosszú elnyújtott romantikus szenvedés és vágyakozás tette ki a taccsot nálam.

Gondoltam hogy volt ilyen regény bár a filmnél nem vetem észre mert nem nézte már meg a stáblistát. A rendezésen és a karaktereken látszott hogy ez egy igazi romantikus regény adaptációja vagy esetleg máshonnan lopott elemekből építkezik. Az előbbi nyert. :)

2009-11-03 17:04:05 limupei (4) #8

Sok-sok más romantikus műből másol

Igen, például Edith Wharton, 1920-ban megjelent Az ártatlanság kora című Pulitzer-díjas regényéből:)

Amúgy meg realista (és nem romantikus), de ez mellékes, gondolom nem ebben az értelemben értetted.

2009-11-03 16:47:39 Olórin (5) #7

"Sok-sok más romantikus műből másol, de olykor meglepően kellemes képeket és operatőri trükköket kapunk"

Kíváncsi vagyok, fel tudnál-e sorolni párat... (tudom, sokat kérek, de esetleg úgy, hogy értelmezhető legyen, amit lekaparsz:))

2009-11-03 16:42:16 Gasz András (3) #6

Az ártatlanság kora:

Scorsese most meghazudtolta magát. Szerinte ez a stílus nem illik hozzá nem illik ő hozzá. Sok-sok más romantikus műből másol, de olykor meglepően kellemes képeket és operatőri trükköket kapunk. (2 főszereplőre fókuszál a fény, naplementés párválasztás hajótól függve, a film végi újratalálkozás sikertelensége).
A zene se volt rossz egy romantikus filmhez, de mint már oly sokan írták előttem nagyrészt UNALMAS MARGIT Scorsese hát értse már meg. Semmi történés és itt most nem Swarzenneger féle kommandós akciójelenetekre gondoltam. Egy szerelmi háromszög tulajdonképpen a film elejétől a végéig nyöglődik, szenved. Ez amolyan magyar film jelleget adott no azért nemem annyira silány és undorító módon. Sok jelenet a narrálással karöltve, olyan volt mintha egy képeskönyv vagy egy regény teljes képi leírását látnánk a vásznon mm-re pontosan és a totális részletekre hajlóan mekkora a fű milyenek a étkészletek és a ruhák.
Szó se róla a kosztümök a nyirkos és fájó hangulat érezhető a filmen az arisztokratikus réteg álszentsége, és pletykafészkei, szabadságuk, szerelmi választásaik nagy álszabadsága nagyon is látszik a filmen.
De semmi egyéb extra nem adódik hozzá. Nincs olyan rendezői, filmes plusz ami kilépne egy regény árnyékából a filmes leírásba és teljes átélésbe. (s némely szinte kötelező átírásra).
Daniel Day Lewis és Pfeifer játéka nem rossz de messze van a legjobbjuktól Lewis néha meg szinte csak beszél a hétköznapi módján (interjúi alapján) és alig játszik igazán, hol van még a Vérző olaj. Szerencsére a film második utolsó felére már belejött és kapott erősebb jeleneteket is ahol már kellett jobban játszania is.
Összességében nagyot csalódtam jobbat vártam Scorsesétől és főleg nem egy ennyire a szerelmi 3 szögre hegyezett majdnem 2 és negyed órás túlhúzott filmet. A kor általános jellemei és ábrázolása érthető lenne de e köré más nem épült a várt meg annyiszor látott, de meg nem valósult szerelmen kívül.

60%

2009-09-09 01:00:38 kriszta (2) #5

Unalmas, elnagyolt, következetlen, hatásvadász, üres.

2009-04-14 15:28:53 Semprini (2) #4

Egyetértek, a pazar látványvilág és a remek szereplőgárda ellenére nagyon unalmas filmnek tartom.

előzmény: Jereváni Rádió (#2)

2007-02-11 18:56:33 Cesare Gonzago (4) #3

Első ízben magam is fanyalogtam ettől a filmtől, végtére is, Martin Scorsese gengszterfilmekkel öregbítette hírnevét, nem kosztümös-romantikus alkotásokkal. Beláttam, hogy Az ártatlanság kora érdekfeszítő kirándulás a XIX. századi amerikai "viktoriánus" társadalom mindennapjaiba: egy képmutató, álszent világba, amelyet ugyanakkor értékes és igényes tárgyi gazdagság jellemzett. A film is bővelkedik korabeli értékekben, s olyan érzése támadhat a nézőnek, hogy a kor tanúi a tárgyakat többre becsülték a tiszta érzelmeknél.

Tanulságos történet, de Balzac és Stendhal Franciaországa közelebb áll hozzám, mint az 1870-es évek amerikája. Kíváncsi vagyok, Scorsese boldogulna-e mondjuk az Elveszett illúziókkal, vagy a Lucien Leuwen-nel? (Utóbbi regény közismert magyar címe: Vörös és fehér.) Lehet, hogy a feladathoz csak európai rendező érhet fel?

előzmény: Olórin (#1)

2007-02-11 16:32:37 Jereváni Rádió (1) #2

Én is nagyon régen láttam, de nincsenek jó emlékeim róla. Húzzák mint a rétestésztát, a két főszereplő majdnem 3 órán keresztül szenved attól, hogy nem lehetnek egymáséi. Az ember várja, hogy történjen benne valami, de semmi, csak nyafogás nyafogás hátán. Tömény unalom!

2006-11-26 11:50:18 Olórin (5) #1

Hosszú évekkel ezelőtt láttam először, és akkor nem nyűgözött le annyira, be kell látnom, hogy alighanem nem voltam még elég érett hozzá. Újranézve viszont fantasztikus élmény, végtelenül szomorú történet egy visszafogott életről, tele elfojtott szenvedéllyel, ráadásul jókora pofonokat kioszt a képmutató, bigott, az egyén boldogságának útjában álló társadalomnak is. Mindehhez gyönyörű operatőri munka is társul.
85%