Annihilation (2018) ☆

Expedíció

(Alex Garland)

amerikai-angol dráma, fantasy, horror, kalandfilm, sci-fi, thriller

3,8
★★★★☆
132 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-03-18 15:07:10 Dió (4) #57

Köszi, ez egy korrekt válasz volt. Mindazonáltal, megint ugyanoda jutunk, hogy csak azért, mert nem tudni még azt sem, hogy egy szándékkal bíró élőlény vagy valami tök más csinálta -e a furcsaságokat, az egész szabadon működhet egy saját, kvázi megkérdőjelezhetetlen logika szerint, és egy öntörvényű világgá válhat, ahol a sci-fi keretén belül bármit szabad, és semmit sem kell megmagyarázni. Tehát, más szóval, ha Portman az utolsó jelenetben a Télapó szánján, a hét rénszarvas által húzva suhan ki a Shimmerből, az is rendben van, mert nem szabad emberi logika irányából megközelíteni egy nem emberek által felépített világ működését. Csak nekem ez így nem megy, mert ez a megközelítés nálam nem más, mint a rendezői önkény blöffel és bulshittel kipárnázott melegágya.

De csak hogy ne akarjam minden ilyen sci-finél ugyanazt floodolni:), lehet egyszerűbb abban maradni, hogy vannak azok a fajta sci-fi nézők, akik már pár fogódzkodóra is szívesen felépítik a saját magyarázatukat (már amennyit tudnak, mert az ő értelmezésükben is millió kérdés nyitva marad majd), meg vannak, akik szeretnek benézni minden kő alá (mint én), és csak azért is felfűzni az onnan összeszedett infómorzsákra legalább valami minimális logikát. Ha ebben maradunk, akkor le lehet zárni azzal, hogy ez a film nem nekem való, nem az én célközönségemnek készült:)

Mondjuk azt azért még így is tartom, hogy Garlandnak akkor már legalább ahhoz lehettek volna tökei, hogy időben elvágja a film fonalát (értsd: a film utolsó 15 percéből legalább 5-öt kivág a búsba, ami jó lett volna extrának a dvd-re, a film leghardcoreabb ínyenc rajongóinak), mert ebből mindkét tábor profitált volna. Illetve, ahogy Te is írtad, ha ennyire ínyenc sci-fi rajongóknak akarnak filmet csinálni, akkor igenis tessék kigyomlálni(!) az olyan buta és tipikusan hollywoodi sablonokat, mint a statiszta karakterek, és a többi.

előzmény: ipartelep (#56)

2018-03-18 13:28:07 ipartelep (4) #56

"Azért egy kérdés azokhoz, akik elolvasták könyvben az egészt trilógiát: szeretném megrendelni a könyveket, érdemes? Vagy csak az első a jó, és a többit VanderMeer is elkúrta?"

Ez nagyon szubjektív dolog. Hogy mi a "jó". Én pl. nagyon gyenge/rossz írónak tartom VanDermeert, de elolvastam mind a 3 könyvet. Persze, ha nem olvastam volna el, vagy legalábbis bele, akkor nem lenne alapom, hogy gyenge írónak tartsam. Ugyanakkor, azért olvastam el, mert a sci-fi alapötlet nagyon jó, nagyon érdekel engem az olyan helyzet, amikor valami nagyon idegen jön a Földre, és itt csinál valamit, és akkor mi történik. Sci-fi olvasóknak mondani sem kell, hogy ezt a témát nem ez az író találta ki, és a leghíresebb megvalósítása a Sztrugackij testvérek könyvében olvasható. Mivel az már régen volt, és a nyugati olvasóközönség nem nagyon ismerheti, nem csoda, hogy a klasszisokkal gyengébb VanderMeer könyv lett sikeres.
Tehát, teljesen kiszámíthatatlan, hogy a könyvek kinek tetszenek, kinek nem. Számomra szinte olvashatatlanok voltak, nagyon rossz írások.

A film ennél csak jobb lehet majd - gondoltam előtte - és persze úgy is lett. A filmben nincsenek benne azok az agyzsibbasztóan unalmas, hosszú, és rendkívül zavaros pszichologizálások, amelyek teljesen élvezhetetlenné teszik a könyveket. Egy ilyen filmet nehéz elbaszni, hiszen ha csak lekövetik magát a primitív történetszálat (hogy bemennek a rejtélyes területre), már az érdekes lesz. Persze, vannak vele gondok, szó se róla, pl. nekem egyáltalán nem tetszett a szereplők viselkedése. Hiteltelennek tartottam őket, az elejétől fogva élőhalottként viselkedtek - pedig akkor már jobban illett volna a történethez, ha a végére válnak azzá. Sajnos a főszereplő is rossz, de ő azért, mert egyszerűen gyenge színész - nála bárki jobb lett volna a szerepre. nem is sorolom a film hibáit, amelyek számosak, és bosszantóak. De az ezekhez hasonló hibák majdnem minden hollywoodi film szerves részei, azok a jóemberek egyszerűen nem tudnak hitelesen ábrázolni semmit. Nem a képi megvalósításról beszélek.

Szóval: a film mindezek ellenére elég érdekes, és jó. Azért, mert az ábrázolt világ és helyzet nagyon érdekes.

Spoileres választ adok pár kérdésre:
Nem lehet tudni (a könyvből se), hogy mi érkezett a földre. Élőlény-e, vagy bármi más furcsaság. Így azt sem lehet tudni, hogy egy szándékkal bíró élőlény csinálta a furcsaságokat, vagy egy különleges, földönkívüli természeti jelenség. Ha ezeket nem írja le az író, és nem ábrázolja a film, akkor ezek "nincsenek megmondva". Vagyis, mindenki gondoljon azt, amit akar.
Továbbá: ha a filmben nem mutatják meg egyértelműen, hogy mi is történt, akkor az nincs megmutatva.
A film (és a könyv is) az maga egy öntörvényű kis világ, amely magamagát alkotta meg. Ha nem egyértelműen ábrázolja magát, akkor tág tere nyílik az interpretációknak. Mindazonáltal, a főhős, és férje kérdésében szerintem egyértelmű a helyzet: az igazi férje a világítótoronyban öngyilkolta meg magát a foszforgránáttal. Aki visszatért (és mert ez is felmerült kérdés volt: igen a "dolog" teleportálta ki egyenesen a lakásába - vagyis nem bulizott ki végig, kilométereken keresztül a zónából a házába), az már a klón volt.A csajt is lemásolta a dolog, de mint láttuk, őt még idejében elintézte egy foszforgránáttal. Ő valahogyan visszatért, eredetiben, viszont mégis hibridként már, annyiban, amennyiben már benne voltak azok az idegen dns, és egyéb részek, amelyek a zónában kerültek belé. Mint láttuk, ezek a hibridizációk is különféleképpen történtek meg; pl. a fizikus csaj, amikor elsétált, lassan kezdett átváltozni valami félig ember, félig növénnyé.


Összességében, egyáltalán nem rossz kis sci-fi ez. Néhol meg még egyedi, különleges, szuggesztív is, kb. onnantól, amikor bemegy a fészekbe. Itt még kiemelném a "zenét" is, vagyis a hanghatásokat. Ritkán veszem észre egyáltalán egy filmnek a zenéjét, merthogy a legtöbb nem is méltó az észrevételre, de ebben voltak nagyon jó "hangok".

előzmény: Dió (#55)

2018-03-18 10:00:19 Dió (4) #55

Azon gondolkoztam, hogy amikor ennyire nem jönnek válaszok a sztorival kapcsolatos kérdésekre, az azért van, mert nem szeretnek pötyögni az emberek, vagy csak egyetértenek vele még az ötösre osztályzók is, hogy tele van batár lyukakkal a történet:) Mindegy, engem közben annyira zavart, hogy nem értem a végét, hogy újranéztem azt, és odáig jutottam el, hogy két különböző verzió lehetséges:

1) A „lemásolt Lena” az „eredeti Lenától” nem csak annak akaratát veszi át, hanem személyiségét is, annak önpusztító vetületével együtt (ez megmagyarázza például a fekete sráccal való megcsalós szál szükségességét is, amit ha jól értem Garlandék találtak ki és erőszakoltak bele a sztoriba, hogy mindenáron a szánkba rágják, mennyire önpusztító életet vitt Lena). Ez az örökölt önpusztítási hajlam viszi rá a klónt az egész Shimmer felégetésére. Eredeti Lena kijut, pusztul minden ami Shimmer, csak közben az ott töltött idő átalakította az ő génjeit is; ezért mondja azt az őrnek a pusztítás kontra változás vitában, amit, és ezért csillog a végén a szeme.

2) A világítótoronyban valójában nem az történt, amit a narrátor leírt, mert ha a lemásolt Lena jutott ki és narrált nekünk végig, akkor szándékosan ad be egy fake sztorit az őrnek (és nekünk), hogy védje az identitását és a tervét. Valójában a világítótoronynál megölte eredeti Lenát, majd szándékosan leégette a Shimmert, mert az Annihiláció-projekt első fázisa, ami egy férfi (Kane) és nő (Lena) tökéletes lemásolása volt, sikerrel lezárult. Tehát egyrészt a tervükhöz már nincs szükségük a burokra, másrészt ha az emberek azt látják, hogy az eltűnt, és az eredeti Lena jutott ki, akkor elül a pánik is, amit kihasználva a két hasonmás majd suttyomban benépesítheti a földet kis zöld emberekkel, mint a tervük második fázisa.

Ugyanakkor ezek is tele vannak lyukakkal. Ha az első változat a helyes, akkor az idegen DNS teljes elpusztulásával miért nem pusztult a hasonmás Kane is. Sőt, még meg is gyógyult a Shimmer leégésével – mi van?! Szintén sántít a Shimmer leégetésének miértje is ezzel az „örököltem tőle némi önpusztító hajlamot” magyarázattal – Garland aranyere mindjárt elpattan az erőlködéstől. Azt pedig már hagyjuk is, hogy az eredeti és a replika Lena ütközéséből mennyire nem hozták ki, amit ki lehetett volna; helyette lebutították azt egy agyatlan és totál túlnyújtott bossfight szintjére.
Ha viszont a második változat a helyes, akkor meg továbbra sem tudom, mit kezdjek azzal, hogy az alien faj nem akarta simán csak hagyni, hogy tovább nőhessen és minden bekebelezzen a Shimmer (persze, ez sci-fi, bla-bla, tudom).

És ezeken felül is: mi történt Ventressel? Mi ez a major bullshit, hogy egy izzó felhővé mutálódik, és aztán benne kopizódik le Lena? Mi a világítótorony előtti „csonttemető” jelentősége és egyáltalán hogy került oda? És egyáltalán, miért nem lehet a néző fantáziájára bízni a végét, és mi ez a kényszer, hogy a rendezőnek mindent meg kell mutatnia; olyat is, amit NEM TUD?


Szóval szerintem nagyon kár a végéért, mert egy piszok ígéretes sci-fit sikerült lerántaniuk vele, miközben a fentebbi lyukakba belezuhant a film üzenete is. Legalábbis nekem racionálisan nem sikerült teljes mértékben bekötnöm ezt az "elpusztítjuk a Földet" tanulságot, amit mindenki szajkózik, és ezek fényében én nevetségesnek tartom a Solarishoz (stb.) való hasonlítgatásokat is. Így kicsit újragondolva az első kommentemet: gyenge, jóindulatú négyes.

Azért egy kérdés azokhoz, akik elolvasták könyvben az egészt trilógiát: szeretném megrendelni a könyveket, érdemes? Vagy csak az első a jó, és a többit VanderMeer is elkúrta?

2018-03-18 09:49:15 ryood (1) #54

semmi jóra ne számíts a folytatást illetően.

előzmény: proteus (#53)

2018-03-18 03:01:33 proteus (1) #53

Az első harminc perc után átkapcsoltam az Only Fools and Horsesra, hogy még idejében befoltozzam a keletkezett agykárt. Ezt hasonlítani a Sztalkerhez... - úristen. Portman amúgy itt is nagyon jól hozza a karótnyelt fapina szerepet, amihez kb. egyedül ért. Még próbálkozom, mert kíváncsi vagyok, mi a ?*szom ez a hype a film körül, meg mert ingyen van, de sajnos egyáltalán nem azért mert kíváncsivá tettek volna, h mi van egy nem létező zóna ismeretlen belében. - Márpedig egy ilyen primitív felütésű kalandfilmnek ezt az első egyharmadban már hoznia kellett volna.

2018-03-17 23:54:45 szaky7 (4) #52

Egy kis érdekesség:
Feltűnt, hogy annak a Lenanak aki túléli van a bal karján egy tetoválás. Amikor a világítótoronyhoz ért már akkor is megvolt, ha jól emlékszem, de korábban biztos vagyok benne, hogy nem. (Talán amikor eveznek akkor nézi a zúzódást a karján és annak a helyén keletkezik). Ugyanez a tetoválás látszott Anya karján is, de korábban még neki se volt meg. Illetve a medencében lévő holttesten is ugyanaz volt. Alighanem uroboroszt ábrázolja.

2018-03-17 22:29:40 unfamous (3) #51

Az utolsó 1/3 nagyon gáz. Azon emberek közé tartozom, akinek az utolsó felvonás NEM jött át, sorolhatnám mi és miért nem jó benne, de szerintem megtették már előttem, maradjunk annyiban, hogy a "nem mutatom meg,és a fantáziádra bízom" szerű befejezést illetően van mit tanulnia Mr.Garland-nak, ugyanis ami az Ex-Machina-ban még épp elment, az itt a triviálissága és túlmisztifikálása miatt kimondottan idegesítő.

Külön kiemelném a végén látható világítótornyos performansz/tánc/bohockódás/parádézás jelenetet mint negatítvumot.

2018-03-17 13:31:19 Rorschach (2) #50

Nnno, Annihilation.

A sztori a biológus és a pszichológus (szigorúan név nélküli!) karakterek elkeseredett, esélytelen harcáról és beletörődéséről szól, ahogy megpróbálnak megbirkózni az ismerősnek tűnő abszolút ismeretlennel, a szabályrendszert felrúgó, megérthetetlen és határtalan őrülettel, aztán pedig még egymással is. A legmarkánsabb különbség könyves szemmel nézve, hogy ott ez működik. Az író VanderMeer elég jól elkapta a feszengős, egzisztenciális síkon működő horrort az első könyvben, hogy aztán persze ő is földbe állítsa az egészet két folytatással.

Az eredeti hatalmas erénye egyébiránt, hogy rövid. Ezerrel tolja a megmagyarázhatatlan, rejtélyes dolgokat, óriási red herring- és gimmickgyűjtemény a cucc, köbö Lost-kategória, de nagyon jó érzékkel van pont úgy tálalva, hogy még ne legyen túl sok. Úgy hat, hogy iszonyodsz miatta a biológussal együtt, átad egy bőr alá kúszó idegenkedést.

Akkor ennyit arról, hogy milyen a könyv, és mit vártam a filmtől. A lényeg: csipázom Garlandet, de nem sikerült tökéletesen átültetnie az eredetit filmnyelvre. Nem nagyon lehet érte hibáztatni, mivel irgalmatlan mennyiségű belső monológból és nagyon kevés cselekményből kellett dolgoznia, szóval nyilván húzni kellett itt-ott.

Viszont csinált pár értelmetlen baromságot. Egyrészt ott a keretes szerkezet. Minek? Szerintem jobban működött volna a dolog, ha nem tudjuk egyből, hogy kijut a (vagy, egy) biológus. Sőt, jobban működött volna az egész, ha minimalizálják az X térségen kívüli jeleneteket.

Aztán ott a feka megcsalós szál. Mi. A. Fasznak? Nem most olvastam a könyvet, nem tudom, onnan van-e átemelve, de ha igen, nem kellett volna. Főleg, hogy olyanokat hagytak ki a sztoriból, mint a Torony, meg ami a legalján van.

Jó, oké, nem hagyták ki, csak rendesen átdolgozták és betolták a világítótoronyba. A másolós jelenet nonszensz amúgy, nem lehet komolyan venni onnantól, hogy a pszichológus szájából kilövell egy sárgás plazmasugár, ami aztán... le se tudom írni rendesen, mi történik akkor, olyan egy bullshit az egész, mindfucknak szánva. Ez az, ahol már egész látványos blöffnek tetszik az Annihilation film, amikor pedig az a szürke leképzőmester elkezd balettozni Portmannel, majd hogy-hogy nem a foszforgránát azért csak a kezében marad, elkezded fogni a fejed, hogy "eh, ilyen a könyvben nemvót."

Azért basz fel egy picit amúgy, mert pölö ezzel a beleírt mimic-maestróval lehetett is volna kezdeni valamit, hiszen akár passzolhat is a film másolós-tükrözős témájába, de nem úgy, hogy nonszensz az egész jelenet, bunyózásostól-ajtóhoz szorításostól-gránátos trükköstől. Azért azt szeretném leírni, hogy a jelenet alatti zenén nem múlott, mert az valami őrületesen jóra sikerült.


Egyébként azért sem értem ezt a mindfuckery-mániát, mert máshol meg épp kicsit megpróbálták racionalizálni a történetet. Sokkal több tényt és ok-okozatot kapunk a filmben, mint a könyvben, kigyomlálták a red herringek legnagyobb részét. Meg aztán az első perctől fogva pörgünk a sejtek körül, visszatérő téma, ahogy az olajfoltos szívárvány-háttér is a Shimmeren belül (Shimmer emlékeim szerint nincs a könyvben, csak simán Area X, és fogalmam sincs, minek kellett kitalálni egy extra conceptet úgy, hogy totál felesleges és nyugodtan hívhatnák itt is Area X-nek), szóval van nekünk 1. sejt-téma, 2. szivárványozgatás, nem csoda, hogy ezek aztán össze is fonódnak. És ez felvet néhány kérdést, egyrészt, tényleg azért volt a szivárvány-visual artstyle, hogy illjen az egyik mellékkarakter prizma-hasonlatához? Ne bassz már fel, ez ovis filmművészet, kb. mint amikor valamelyik futószalag Karib-tengerben Szirénának nevezik el a szirént. A másik fő kérdés, hogy ha már kényelmes módon felrobbantod a lassú reagálású mimic-mestert, és emiatt kényelmes módon mindenestől megszűnik az egész Area X, akkor a mutagéneket aktívan tartalmazó biológus & co. miért nem halnak meg? Mert kellett az íriszvillogtatás a végére, ami megint csak értelmetlen bullshit-jelenet.

No de ezek javarészt amolyan "olvastam a könyvet és finnyáskodok itt" típusú problémák, és nem csak ezeket nyögi a film.

Konkrétan fájó, ahogy a karaktereket kezeli a múvi. Igyekszem elvonatkoztatni a könyvtől, mikor azt írom, Portman biológusa abszolút nem érdekes karakter, ahogy a pszichológus sem kifejezetten, ide nem kellettek nagy színészek.
Az elég sokat elmond amúgy a filmről, hogy a pszichológus könyves személyes szálát lecserélték arra, hogy "ja, hát ő rákos, ez a motivációja" :)
Aztán a hozzáírt, elsőként elpatkoló csajszi csak expozíciónak van, az összes megszólalása plotot magyaráz, a kötelező "jól bekattanok" nő pedig fájóan szarul van megírva. Trick of the light, ne már.

Ez kicsit azt eredményezi, hogy két film az Annihilation: benne van a picit kiherélt gondolatserkentő sci-fi, meg benne van a tucathorror, ami életképtelen papírkaraktereket kaszál, esténként szépen egyesével.

Ha már horror, az első csajszi halála elég röhejes, viszont a mackó beltéri színrelépésében kifejezetten kurvasok munkát látok, kár, hogy a CG nem igazán volt a helyzet magaslatán. Attól még értékelem. Ahogy a díszletekben is elképesztően kreatív és részletgazdag a film, nagyon szép munka a teljes technikai oldala, egy fél szó panaszom nem lehet rá.

Igazából, nem egy kifejezetten rossz film ez, a könyv nélkül szerintem fel is tolnám hármasra, de bosszantó, hogy mekkora blöffre fut ki a végén, mikor ott volt benne a potenciál, hogy több legyen ennél.

2018-03-17 12:40:56 robertjordan (5) #49

Ez a film hibátlan. Erre nem tudok mást mondani.

2018-03-17 11:24:52 Dió (4) #48

Ez sokmindent az én értelmezésemben nem változtat meg, ettől még ugyanúgy van egy “eredeti”, illetve egy “másolat”, nem? Vagy ez a Te értelmezésedben hogyan magyarázza meg a lentebbi kérdőjeleket?

előzmény: St4nt0N (#47)

2018-03-17 11:02:42 St4nt0N (3) #47

Tudom, a 3-as osztályzatom szerinted nem kvalifikál (#43), de…
a visszatérő Portman karaktere, Lena nem klón, ahogy Kane sem az. Nem gonosz hasonmások ők, hanem mutánsok, hibridek.

előzmény: Dió (#46)

2018-03-17 10:38:52 Dió (4) #46

"Ezt nem tudom honnan vetted, mert erre még utalás sem történt."
De, történt rá utalás: elkezdett leégni a végén minden, amiben benne volt az idegen létforma, pl. a fák. Nem azért, mert átterjedt rájuk a tűz a világítótoronyról, hanem azért, mert azokban is benne volt a dög DNS-e. Majd ezt követően rögtön hullott is le az egész burok. Most a krokodilt meg a medvét hagyjuk, lehet rossz oldalról érveltem, de a lényeg az, hogy ha a végén elpusztult minden, ami Alien, akkor a férfi klónja hogyan éli túl? Vagy ha rosszul gondolom ezt az “egy rendszer” dolgot, akkor minek ég minden?

Ami a másikat illeti:
1) Ha ez az "akaratátvétel" működik is, maximum azt tudnám elképzelni, hogy keveredik az Alien és Portman akarata, amely esetben az egyik létfenntartást akar, a másik meg pusztítást. Csak nem igazán van megmagyarázva, hogyan kerekedhetett hirtelen ilyen simán felül az utóbbi.
2) De ez most mindegy is, a lényeg hogy Te logikád szerint a "pusztítás" akarata kerekedett felül, ami viszont ellentmondást visz a kihallgatószobás jelenetbe. Az őr panaszkodik, hogy a Shimmer mindent "elpusztít", mire Portman annak a védelmére kelve megjegyzi, hogy nem "pusztít el" semmit, csupán "átalakít", és "újat hoz létre belőle". Tehát az egyik pillanatban kinyírja, rögtön utána meg védi és szánja azt. Most akkor mi a pélót akar ez a szerencsétlen Alien???:)

Elnézést, ha ez kukacoskodónak hathat, csak tényleg próbálom megérteni, mert ha ezek a dolgok helyrekerülnek, nálam valszeg egy osztályzatot fog felugrani a film. Közben próbálom még a másik oldalról megközelíteni a dolgot, hogy a végén, aki kijutott, az nem az igazi Portman, hanem a klón, amely azt jelenti, hogy minden, amit a fináléban láthattunk, csupán csak fabrikáció a klón szájából, és valójában nem így történtek a dolgok. De akkor hogy történtek?:)

előzmény: 1985x (#45)

2018-03-17 09:10:05 1985x (5) #45

A kérdéseidre a válaszaim (saját meglátásom szerint):
"A Shimmer elpusztulása, mármint annak oka és mikéntje, nálam batár nagy kérdőjel. Az odáig fú de okos idegen életforma gyakorlatilag öngyilkosságot követett el azzal, hogy átvette Portmantől a bombát, majd befutott vele a "fészekbe", hogy minden felgyulladhasson. MIÉRT??? "
Egyrészt többször elhangzik, nem biztos, hogy tudatosan az, ami ebben a térségben zajlik. Másrészt szerintem mivel lemásolta Portman karakterét, a gondolataival, érzéseivel együtt, így Portman akarata érvényesült azzal, hogy elpusztította ez a zónát.
"2) Az alaptézis az, hogy az egész idegen létforma "egyként" létezik, tehát ha az egyik replika meghal, megy vele az EGÉSZ rendszer. Így is történt, de akkor hogy élhette túl a férfi klónja, illetve Portman zölden csillogó "Shimmer szemei"?"
Ezt nem tudom honnan vetted, mert erre még utalás sem történt + láthattad, hogy lelőtték a krokodilt vagy a medvét, és nem történt semmi.

előzmény: Dió (#43)

2018-03-17 06:34:10 Trashman (5) #44

Ez egy tök jó film és még bélyeget sem kell nyalogatni közben.

2018-03-17 00:36:21 Dió (4) #43

Kétszer kellett megnéznem, hogy el tudjam dönteni, most akkor mit gondoljak róla. Mert nagyrészt tényleg nagyon jó, sőt, az utolsó kétharmadig szerintem is egy sci-fi műremek, megannyi csinos utalással (a Stalker, Dolog, Alien filmek mellé egészen simán betenném a Testrablók támadása trilógiát és a Kapcsolatot is). A vége felé viszont szerintem sajnos kicsit szétesik.

A hangulat, a zene, természetesen a látvány: mind-mind topon. Tényleg azt lehet végre érezni, hogy egy másik világba csöppenünk, amely olyan lebilincselőre és magába szippantóra sikeredett, hogy egy percre sem tudja levenni róla a szemét a néző. Mondjuk Garlandtól az Ex Machina után nem is vártam mást. Kedvencek valószínűleg az úszómedencés és az "emberi fák" jelenetek voltak. Az első dolog, ami viszont nagyon nem tetszett, az Gina Rodriguez karaktere volt. Nem illik a csapatba, és az első pillanattól fogva lehetett látni, hogy csak azért van ott, hogy sablont sablonra halmozva a szart keverje, teljesen feleslegesen. És nálam a kedvenc medvés jelenetetek ezért sem ütött akkorát, mert a felvezetés az ő karaktere miatt béna és mű, arról nem is beszélve, hogy az egész horrorszcéna egy az egyben egy Dolog koppintás.

A másik pedig, ami nekem nem igazán jön be, az az utolsó felvonás: a Lighthouse. Az ilyenekre szokták valószínűleg mondani, hogy vászonra vihetetlen, mert az ott már szinte emészthetetlen volt (főleg látványilag, de nem csak). Rövidebbre és kevésbé "tenyérbe mászóra" kellett volna vágni, és többet bízni a néző fantáziájára. És ott a nehezen megmagyarázható végkifejlet is, amiről nagyon érdekelne egy-két vélemény:
1) A Shimmer elpusztulása, mármint annak oka és mikéntje, nálam batár nagy kérdőjel. Az odáig fú de okos idegen életforma gyakorlatilag öngyilkosságot követett el azzal, hogy átvette Portmantől a bombát, majd befutott vele a "fészekbe", hogy minden felgyulladhasson. MIÉRT???
2) Az alaptézis az, hogy az egész idegen létforma "egyként" létezik, tehát ha az egyik replika meghal, megy vele az EGÉSZ rendszer. Így is történt, de akkor hogy élhette túl a férfi klónja, illetve Portman zölden csillogó "Shimmer szemei"?

Az egyetlen magyarázat, amit el tudok képzelni, az talán az, hogy az idegen létforma csak a burkot és az abba eső világot pusztítja el DIREKT, hogy elhitesse az emberekkel, hogy győztek, miközben kint a két klónban boldogan él majd tovább, és párosodással továbbviszi az alien DNS-t, ugyanúgy megfertőzve az egész bolygót. Ebben a változatban ugye akkor van egy plusz csavar, hogy az utolsó snittben látott Portman a férfihez hasonlóan szintén klón. Ami simán elképzelhető, hiszen az egész sztorit annak a mesélőnek a nézőpontjából látja és hallja a néző, aki a végén kijutott - aki ezek szerint a klón volt, aki a történteket direkt megmásítva akarta átejteni az emberiséget. Ebben az esetben viszont a kérdésem: ennek a húzásnak MI ÉRTELME van, ha egyszer úgyis nyert volna az idegen létforma? Megállíthatatlanul ment előre a Shimmer, semmi sem állt neki akadályt, tehát nem volt semmi szükség trükközésre.


Szóval ilyenkor az a kérdés, hogy erre Garlandnak van -e valami magyarázata, vagy a manapság oly divatos "írjunk neki egy finálét, de mindegy milyet" cél vezette. Belőle ennél többet nézek ki, úgyhogy kíváncsian várnám a négyesre/ötösre osztályzók véleményét, mert biztos van a fentebbinél épkézlábabb magyarázat, és csak én spilázom túl feleslegesen. Addig is a fentebbiek miatt nálam egyelőre messze marad a sci-fi klasszikusoktól (bár akkor már inkább ez, mint az Arrival féle vackok), összességében ugyanakkor így is erős cucc az Annihilation. Garland nagyot nem tud hibázni.

2018-03-17 00:25:53 lizardking (5) #42

Ritkán, sőt, talán még soha nem láttam olyat, hogy egy adaptáció szinte tökéletesen átültesse a forrásmű szellemiségét, miközben majdnem teljesen más cselekménnyel operál. Mi több, a látvánnyal és a zenével perfektté csiszolja a hangulatot. A regény katartikus vegkifejletét (?) mondjuk, nem sikerült hoznia, de így is egy tartalomban gazdag, fontos kérdéseket boncolgató darabot rakták le a készítők az asztalra. Arra, hogy Lena miért lett végül olyan, mint a férje másolata, a válasz nagyon egyszerű; mert az X-térség már megváltoztatta a génjeit. Ettől függetlenül a befejezés tényleg holivadi, de van benne logika.

2018-03-16 18:28:12 kaamir (2) #41

Nem szerettem a könyvet, de most elkezdtem értékelni ezután a műanyag, cukrozott, kilúgozott film-verzió után. Azt kevés eredetiséget is, amit a könyv felmutatott, sikerült tucatmegoldásokra cserélni. Így lett a nagybetűs Felfoghatatlannal való transzcendens találkozásból néhány parasztvakító CGI szörny, a személyiség totális felbomlásából ostoba ufós, testrablós b-kategória.

Csak a képi világ, a zene és Portman miatt nem karó.

2018-03-16 16:23:25 St4nt0N (3) #40

Ez az effekt nekünk, nézőknek szólt, nehogy elfelejtsük, hogy Lena is „félien” lett.

előzmény: TheDriver (#39)

2018-03-16 16:07:14 TheDriver (4) #39


Azt elmagyarázná valaki, hogy a végén Portman kisasszony szeme miért változott át?? Vagy az mégis mi a fene volt? A klónja ugye felrobbant, szóval azt nem tudom ő mire fel változhatott át....

2018-03-16 10:53:43 Rorschach (2) #38

Most azon kevés alkalmak egyike jön el, amikor én leszek az "én olvastam a könyvet, szóval jól megmondom" guy :)

Amúgy viccet félretéve az sem szentírás, de jobban élveztem. A film inkább egy amolyan nagyon-nagyon loose adaptation.

előzmény: ChrisAdam (#36)

2018-03-16 10:24:35 qanic (3) #37

Ezt láttam már valahol érzés. Tét nélküliség. Érdektelen karakterek. Kiszámíthatóság. Talán az ember formájú franciakert tartozékok és keletkezésük ami emlékezetes.

2018-03-16 01:01:00 ChrisAdam (4) #36

Közeleg egy hosszú Rorschach elemzés, beteszem a popcornt a mikróba, pillanat. :)))

előzmény: Rorschach (#35)

2018-03-16 00:41:49 Rorschach (2) #35

Közhely fog következni: a könyv jobb volt. Annak is van egy enyhe blöff-szaga, de a film már egyenesen bűzlik tőle (ahogy az írott folytatások is). Bővebben később.

2018-03-15 18:02:22 magichorze (4) #34

Stílusos film, néhány erős jelenettel. Ugyanakkor nehezen indul be, az eleje szerintem egyenesen unalmas, bár a végére emelkedik a színvonal és a feszültség. A főszereplőn kívül a csapattagok nekem totál feleslegesnek tűntek, nem tudtunk meg róluk szinte semmit.

2018-03-15 13:52:34 miraculum (5) #33

Én a zenéjét mindenképpen díjaznám, nagyszerűen teremti meg az atmoszférát, amikor meg az az idegen szingularitás kifordul magából az üreg mélyén, hát a hanghatásoktól majdnem leestem a székről, annyira megfogtak.

2018-03-15 13:04:59 ChrisAdam (4) #32

Az élmény erős, tulajdonképpen örülhetünk, hogy kerülnek még ilyen filmek moziba kisképernyőre, de azért messze nem estem hanyatt. A finálét követő első pillanatokban igen, akkor tényleg oda és vissza voltam, de aztán lecsillapodva kicsit keserűen konstatáltam magamban, hogy valami hiányzik és ez már napok óta bennem van: habár nagyon ügyesen úgy van tálalva, hogy egyedien hasson, nagyon nem az.

Kérdezhetjük persze, hogy baj ez. Miért lenne probléma egy Stalker, Solaris, 2001, Alien, A dolog őskövületi klasszikusok után egy hasonló történetbe nem újat mondani, mutatni, hanem a bevált régit újragyúrni. Tulajdonképpen nem probléma. Viszont csalódás ért, mert valami hatalmas bummra számítottam. Persze 2018-at írunk, kemény dió ez. Az pedig, hogy pozitív értelemben hangoztatjuk e fenti filmeket az Annihilation kapcsán, az jó dolog és süvegelendő, mert Garland filmjében tényleg minden megvan, amiért oda lehetünk érte. De azért a zseniálist nem éri el - és pont a fenti filmek miatt (habár a Stalker és Solaris még került elém).

Mindennek ellenére persze nagyon szépen, jól össze van gyúrva a film, nagyon is kell ez nekünk manapság, bárhonnét is folyjon be a film, moziból, tévéből, torrentből, kell ez. Csak azért a hála után ott van az a fránya kritikusi szájíz, ami nem kegyelmez, ha valami hiányzik az összképből, akkor nincs mese, nem lesz felhőtlen élmény. Tulajdonképpen hangulatában nagyon erős az Annihilation - Garland már az Ex Machinánál is nagyon értett ehhez. Az atmoszféra fojtogat, a látványvilág is jó, bár nekem kicsit túl sok volt, az anamorfikus lencsék tükröződéseit kihasználták rendesen, bár ez mind-mind hozzáadott a bőr alá kúszó, kissé kellemetlen atmoszférához - amikor ősszel Afrika után szedtem a maláriagyógyszert, akkor voltak ilyen furcsa színes látomásaim. :D

Natalie Portman is nagyon rendben van, az elvártat bőven hozza, Jennifer Jason Leigh is tök jó, a karakterek viszont kicsit sablonosak és a drámához se nagyon ért a forgatókönyv. Úgy gondolja, abból a pár boldog, enyhén szólva sablonos flashbackből megismerjük a drámát kiváltó okot, de valahogy ez korántsem sikerül, ebbe messze nem sikerült belemerészkedni. A horror szál zseniális, a medvés jelenet egyenesen csillagos ötös, szenzációs - és most hagyjuk azt, hogy mit és honnan szedte. :) A finálé ugyancsak szenzációs. Nem feledném el a zenét se, még napokkal később is vissza-visszahallgatva elkap ez a bekebelező hangulat, ami a filmben megvan.

Összességében erős film az Annihilation, a mai generáció egy meghatározó kultsci-fijévé fog válni, ebben biztos vagyok. Pont azért, mert egyre kelletlenebbül nyúlnak vissza az ősökhöz a mai fiatalok, Tarkovszkij nekik taszító régiség, mint ódát érő filmklasszikus. Viszont az Annihilation összehozza a modern filmköltészetet és a valamirevaló sci-fit, de a filmtekercsek kilométereit megjárt rajongó szemnek ez már nem túl eredeti: lehetett volna sokkal-sokkal merészebb, ennek a lehetőségnek az íves kihagyása azért bosszankodásra ad okot. De az viszont még mindig öröm, hogy a filmművészet csak nem küldhető a gyehennára és vannak újra és újra olyan alkotások, amiért mozi a mozi Netflix... ehh.

70%

2018-03-15 12:54:10 Ragemarci (4) #31

Túl sok eredetiség nem szorult bele, de van néhány olyan kép benne, amit konkrétan bármikor kiraknék a falra

2018-03-15 12:38:49 St4nt0N (3) #30

Na jó, lepontoztam 3-asra, kicsit az itteni hype-olás miatt is. Annyira nem okos sci-fi ez, hogy hanyatt essünk tőle (Sztalkerrel, Solarisszal, 2001-gyel messze nincs egy szinten), a karakterek kidolgozottsága sem éppen lehengerlő, a látvány sem kiált IMAX-ért, és horrorként sem eredeti (lásd A dolog, Alien stb).
Nálunk (és számos más országban) az internetes hozzáférhetőség miatt nem jutott el a mozikba, szóval nyugalom, nem a moziba járók intellektusában rendült meg a forgalmazók bizalma…

2018-03-15 08:48:47 Gameface (4) #29

A minden idők legfélelmetesebb horrorjeleneteit tartalmazó listát nyugodtan lehet frissíteni:

help me bear...

2018-03-15 08:48:36 bambula (4) #28

Gratula a Paramountnak!Valaki nagyon megérett ott a vezetőségben egy jó nagy pi..án rúgásra,ha inkább az agysejt pusztító Transformereket akarják sorozatban gyártani és mozikba küldeni az ilyen értelmesebb sci-fik helyett.
Szerintem ez simán megsokszorozta volna világszerte a költségvetését,ha bíznának egy kicsit is a mozibajáró közönségben.

2018-03-14 22:09:49 dikalosz (5) #27

Ugyan az osztályzatomhoz hozzájárul, hogy elég kritikus vagyok a kortárs hollywoodi cuccokkal szemben (melynek köszönhetően ritkán látok minőségit a tengerentúlról), ez egy kifejezetten erős film, erős alakításokkal. Ami az Avatarnak nem sikerült látvány terén, azt ez a film kimaxolja. Arról nem is beszélve, hogy igencsak fontos kérdésekről szól.
Le a kalappal!

2018-03-14 21:58:15 Gameface (4) #26

Portman Portman Portman Portman Portman
F*cked Your Brain and Your Soul Just for Sport, Man

2018-03-14 21:46:49 hhgygy (5) #25

Ennek is sokkal elvontabb volt a könyvváltozata, filmen lehetetlenség minden gondolatot kifejteni. (Pl. a toronyban az "élő írás" teljesen kimaradt.)
A befejezés is tök más, azt nagyon hollywoodira vették a könyvhöz képest, de nekem így is megért egy gyenge 5-öst ez a film.

előzmény: MicaHiro (#24)

2018-03-13 23:29:48 MicaHiro (5) #24

Kicsit off, de nekem a Solaris film változata kifejezetten kevesebbet mondott, mint a Solaris könyv változata. És számomra működött ez, én úgy érzem ebben több konkrét gondolat van, ami mentén el lehet indulni. Szóval szerintem a Solaristól függetlenül működik.

előzmény: miraculum (#22)

2018-03-13 23:27:57 MicaHiro (5) #23

Szerintem ez azért nem működik. A Szárnyas fejvadásznak, a 2001:űrodüsszeiának, a Vissza a jövőbe trilógiának is bőven voltak előzményei, mégis klasszikusok lettek.

Még mielőtt: nem akarom azt mondani, hogy az Annihilation felér ezekkel, de ha nem lesz klasszikus (szerintem az lesz :) ) az nem ezen okból lesz.

előzmény: St4nt0N (#21)

2018-03-13 13:29:18 miraculum (5) #22

Egyébként én a Solarisos párhuzamot érzem nagyon találónak. Kíváncsi lennék, hogy ha az a film nem ivódik annyira a tudatomba, akkor mondana-e valamit ez. Így egy picit tágítja azt a narratívát de érdekes kérdés hogy önállóan mennyire működőképes.

2018-03-13 11:51:46 St4nt0N (3) #21

A film azért nem lehet sci-fi mérföldkő, mert ahogy már többen is megjegyezték, elég sokat merít korábbi klasszikusokból (Sztalker, Solaris, A dolog, A gömb, egy csipetnyi Alien).
A VanderMeer-könyv(ek)et nem ismerem.

2018-03-13 11:00:21 miraculum (5) #20

Én valahol értem, hogy ez miért nem megy moziban. Jobb is így. Így egy olyan réteg fogja először látni, akinek nagyobb valószínűséggel tetszeni fog, nem pedig egy válogatás nélküli tömeg, akik lehúzzák a földig, mert fogalmuk sincs hogy mit is láttak, vagy min kellene töprengeni. Kultklasszikus lehet belőle, az utolsó húsz perc az pedig felemeli az Űrodüsszeia szintjére. Olyan jelenleg nagy sci-fiknek számító dolgokat, mint például az Érkezés, szerintem simán átlép.

2018-03-12 15:59:13 McCl@ne (3) #19

Netflixen.

előzmény: tomside (#18)

2018-03-12 15:35:59 tomside (?) #18

Hol nézhető?

előzmény: MicaHiro (#17)

2018-03-12 13:19:59 MicaHiro (5) #17

Az Ex Machinát nem annyira szerettem de most én is emelem kalapom Garland előtt. Nagy szavakkal dobálózni mindig kár, mégis annyit mondanék óvatoskán, hogy az Annihilation/Expedíció sci-fi klasszikussá érhet majd idővel.

Nekem már maga az alaphelyzet is kifejezetten érdekes: létrejön valahol egy furcsa zóna (angolul a "shimmer" kifejzést használják rá), ahol úgy néz ki, más természeti törvények uralkodnak, mint amiket mi ismerünk. Ezen zóna felderítésére indul a Portman által kiválóan játszott Lena, egy öt fős csapat biológus tagjaként. Innen aztán egy kiváló sci-fi is kikerekedhet (és ez meg is történik), de ami az igazi nagyságát adja, hogy nem "csak" sci-fi-ként, de drámaként és helyenként thrillerként (horrorként?) is jól működik.

Az egész történetet egy flashback-es szerkezet segítségével bontják ki a készítők, és az ebben rejlő lehetőségeket ki is tudják használni, kifejezetten jó ütemben vannak az idősíkváltások, egymás drámai hatását erősítik.

Külön kiemelendő, hogy nem csak Lena karakterének drámája érdekes és átélhető. Jennifer Jason Leigh az expedíciót vezető, zárkózott pszichológusként kellőképpen kiismerhetetlen, így sorsa és motiváció végig izgalmasak tudnak lenni. Tessa Thompson pedig (kisebb meglepetésre) a Thor:Ragnarok badass valkűrje után remekül játszik egy befelé forduló, furcsa, de zseniális fizikust. És ők csak (Portman mellett)a legemlékezetesebbek, de a színészgárda többi tagja is tisztességgel teszi a dolgát.

A látvány végig szép és egyedi, tényleg átélhető, hogy az expedícióval együtt egy másik világba hatolunk be a saját világunkon belül. Személy szerint én az Avatar óta várok ilyen érzésre, mert ott is ezt akartam kapni, de sajnos ott nem éreztem azt, hogy tényleg sikerült a földi élettől elrugaszkodni. Ha pusztán a lények és a környezet megalkotásához használt ötleteke nézzük, ez egyértelműen itt sem sikerült, viszont ez a film olyan hangulatot tud teremteni, hogy ennek köszönhetően tényleg úgy érezd, hogy valami nagyon idegen helyen jár az expedíció.

Ha röviden össze kéne foglalni, akkor azt mondanám leginkább a Stalker-re emlékeztet, de kicsivel több konkrétummal és számomra több (vagy csak értelmezhetőbb) mondanivalóval.

Amely mondanivalót most el sem kezdeném boncolgatni, spoilermentességem megőrzésének érdekében. reményeim szerint ki fognak még itt alakulni úgyis jó hosszú beszélgetések az életről, a világmindenségről meg mindenről. Mert erről a filmről lehet is, érdemes is, sőt azt hiszem kell is beszélni.

2018-03-07 08:20:36 bambula (4) #16

Ahogy látom a belgáknál már mától terjed az interneten a film.
Akkor lehet,hogy estétől már nézhető lesz a torrentkönyvtárban is?

2018-02-25 08:32:47 TylerDurden (4) #15

Nem igazan szoktam velemenyt irni filmekrol, de ez a film olyan kulonos elmeny, ami miatt raszantam magam.

Nagyon vartam mar ezt a filmet, meg annak ellenere is, hogy trailerek alapjan egy hatalmas klise-orgianak tunt. Viszont most teljesen osszezavarodva tantorogtam ki a mozibol, es egyszeruen nem tudom eldonteni, hogy jo vagy rossz ertelemben. Mindenkeppen aludni kell ra egyet (vagy tobbet), es legalabb meg egyszer megnezni. Teljesen meg tudom erteni, ha zaporozni fognak az 5-os, de 1-es/2-es ertekelesek is! Nem konnyen emesztheto.

Egyebkent nem olvastam a konyve(ke)t (lehet ez elony?).

Bar a legtobb kritika a teljesen egyertelmu Carpenter: A dolog hommage-t emeli ki, valamint a Stalker narrativat, nekem sokkal inkabb Solaris-benyomasom volt a film nezese kozben. Inkabb a hatborzongato kivancsisag es a kiszolgaltatottsag erzese az, ami vegig dominal, mintsem a carpenteri paranoia vagy a stalkeres cel- vagy lelek-kereses. Na persze Solaris alatt nem a Clooney-s feldolgozast ertem, hanem a regi Tarkovszkijt, vagy meg inkabb az eredeti Lem novellat. Nagyjabol ugyanazt az ivet futja be a film mint a Lem novella, csak itt a karakterek szajaba adott hosszu dialogusok helyett a nezonek kell osszeraknia a puzzle-t, es megerotetnie magat, hogy a mogottes filozofian elgondolkodjon (mar ha van -- lehet csak en gondolom bele).

2018-02-24 22:51:54 Gameface (4) #14

fellas, van új Natalie Rap! nem vagyunk méltók!

https://www.youtube.com/watch?v=B8K9jAJ3Ong

2018-02-22 11:04:49 nightrace (?) #13

Amerikán kívül sehol se mutatják be a mozikban.
A Paramountot szidd.

előzmény: TheDriver (#12)

2018-02-22 10:15:03 TheDriver (4) #12

Na most elmehetnek a fenébe azok akik miatt nem mutatják be itthon ezt a zseniális filmet...mindenhol remek kritikákat kapott (rotten: 91%, meta: 86%), imádják az emberek, de idehaza persze nem kerül mozikba...pedig mennyire vártam...csesszék meg!! bezzeg az a B-kategóriás Bosszúvágy remake meg lesz moziban...

2018-02-10 11:01:24 Ragemarci (4) #11

"A producerek nehezen egyeztek meg a film végső változatát illetően a nyári, rosszul sikerült tesztvetítések után. David Ellison attól tartott, hogy a film túl intellektuális és túl komplikált, ám Scott Rudinnak (Nem vénnek való vidék, Ex Machina, Lady Bird) sikerült egy olyan vágás összehoznia, amely Ellisonnak is, és a rendezőnek is megfelelt." Ez azért nem hangzik jól :-(

2018-01-02 19:13:30 BalaKovesi (?) #10

Amikor olvastam, én is pont ezt gondoltam magamban. :D Sőt, elvileg a vége hasonló a 2001: Űrodüsszeiáéhoz, szóval úgy tűnik lesz min törni a fejünket.

előzmény: tomside (#9)

2018-01-02 16:38:00 tomside (?) #9

“túl bonyolult”???
Egyre jobban várom.

előzmény: BalaKovesi (#8)

2018-01-02 15:57:32 BalaKovesi (?) #8

Már egy ideje ment a hercehurca. A két producer összeveszett, mert a tesztközönségnek túl bonyolult volt a film, ezért az egyik producer meg akarta változtattatni a film végét (plusz a főhősnő karakterét szimpatikusabbá akarta tenni), de elméletileg nem lett megváltoztatva. Cserébe a stúdió beijedt, bevonták a Netflixet, és csak 3 országban fogják vetíteni a mozik, minden más országban a Netflixnél lesz elérhető... :(

előzmény: ChrisAdam (#5)

2018-01-02 14:56:00 flake (5) #7

Mikor van az indulás? :)

előzmény: tomside (#6)

2018-01-02 14:12:35 tomside (?) #6

Átugrunk Bécsbe megnézni? Persze eredeti nyelven - semmilyen filmet nem tudnék hitelesnek venni a témában német nyelven. :D

előzmény: ChrisAdam (#5)

2018-01-02 13:21:07 ChrisAdam (4) #5

Teljesen érthetetlen, híres színészek, híres könyv, kábé minden adott, hogy sikeres film legyen itthon...

előzmény: BalaKovesi (#4)

2018-01-02 10:55:35 BalaKovesi (?) #4

Sajnos mégsem lesz bemutatva itthon. :( Pedig számomra az év egyik legvártabb filmje volt, egyértelműen moziban nézősnek tűnt.

2017-10-08 00:22:37 ipartelep (4) #3

Nem. A "nem tetszett" nálam azt jelenti, hogy nem tetszett. Már az első sem tetszett, de az rövid volt. A második hosszú, unalmas, pocsék. A harmadik csak egy kicsivel jobb. Azért olvastam el, őket, mert kíváncsi voltam a megfejtésre. De a második, és főleg a harmadik könyvet már gyorsítva olvastam, egy egy oldalba csak belelapozva, pár mondatot innen-onnan, kiszűrve a lényeges, vagy érdekes részeket - amik alig voltak. Vandermeer nagyon rossz író, biztos, hogy soha többé rá sem nézek egy könyvére sem.

A film csak jobb lehet, mint a könyv. Azért, mert egy filmen szinte lehetetlen visszaadni a könyv unalmasságát, fárasztó mellébeszélését, lelkizéseit, teljesen érdektelen, hosszadalmas leírásait. A film sokkal akciódúsabb lesz, és a rejtélyre fog koncentrálni. Persze így is legfeljebb csak egy közepes sci-fi lesz, fényévekre attól, mint amit a Geekz írt, hogy majd 2018 legjobb sci-fi-je lesz.

előzmény: ZoLeEe (#2)

2017-10-06 21:50:16 ZoLeEe (?) #2

elolvastad az első könyvet és nem tetszett- ez eddig érthető. Majd elolvastad a második részt és az sem tetszett-ez már így enyhén furcsa. És utána pedig nekikezdtél és végigolvastad a harmadikat? :D

Valami mazochista hajlam miatt vagy csak valahogy tudat-alatt tetszett a könyv? :D

előzmény: ipartelep (#1)

2017-10-06 20:43:32 ipartelep (4) #1

Sajnos elolvastam a 3 könyvet. Nem kellett volna. Ill. hát a tapasztalás sose árt ugye. De ezek a könyvek... Ez katasztrófa. Egy dolgot lehet tudni: a film biztosan jobb lesz, mint a fárasztóan, agyzsibbasztóan lelkizős, és mellébeszélő könyv (mind a 3 könyv olyan, de most ugye, csak az elsőt filmesítik meg). Egyszerűen nem lehet olyan rossz filmet csinálni, mint amilyen rossz a könyv. Az alapötlet amúgy érdekes, sőt izgalmas lenne egy idegen hatalmas, és erős valami jön a földre de a könyvek nem ezzel foglalkoznak, hanem a szereplők lelki nyavalyáival, meg családi életével. De rendkívül kimerítően, és fárasztóan. Én, az amúgy sci-fi buzi, aki a Galaktika sorozatot is az elejétől olvastam, soha többé nem veszek a kezembe Jeff Vandermeer könyvet, ez biztos.