Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) ☆ 👁

Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja

(George Lucas)

amerikai akciófilm, dráma, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,8
★★★★☆
1324 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
2022-03-09 21:54:47 Doc (2) #186

Értem. Szóval a könyv jó, csak a film nem az...
Tök szokatlan :)

előzmény: ChrisAdam (#185)

2022-03-05 23:47:18 ChrisAdam (5) #185

Teljesen érthetők a felvetéseid, főleg úgy, hogy mondjuk távolról figyeled és nézed a sorozatot.
Kezdve ott, hogy pl. Anakin "pálfordulása" a könyv és az eredeti forgatókönyv szerint nagyon is szépen meg van ágyazva. Tényleg, akinek van ideje és kedve, olvassa el a könyvet, elképesztően izgalmas párbeszédek zajlanak le Anakin és a kancellár közt. (Én először olvastam, aztán láttam a filmet, így ebből a szemszögből nem tudok erről nyilatkozni.)

A klónokról: bár ez sincsen eléggé kifejtve a filmben, sőt, gyorsan átgondolva teljesen homályos (éppen ezért jogosak a kérdéseid), de ugye Syfo-Dyas Jedi mester rendeli meg a Köztársaságnak a klónokat a kaminóiaktól. Az ő neve elhangzik a második részben, illetve Kamino bolygója is megjelenik a klóngyárral együtt. Syfo-Dyas látomást kapott egy jövőbeli háborúról, ezért a Jedi Tanács terjesztette a javaslatát, hogy egy hadsereget toborozzanak. Mikor a Tanács ezt elutasította - sőt, kitette Syfo-Dyas szűrét -, titokban megrendelte a kaminóiaktól a klónhadsereget, ez a yavini csata előtti 32. évben történt, nagyjából a naboo-i ostrom környékén. Ezután nem sokkal tudomást szerzett az akkor már Sith erők által befolyásolt Dokuu, aki aztán megölette Syfo-Dyast és átvette a projektet új mesterével, Sidious-szal, aki természetesen a kaminóiaktól már úgy kérte a projektet, hogy a 66-os parancs beléjük legyen programozva, emberibb nyelven szólva, hipnotizálva. A sztori azért is érdekes, mert pontosan ugyanazt az eleve elrendelést hordozza magában, mint Anakin jövőbe látásánál. Azaz a Jedi mester éppen úgy teljesítette be vízióját, hogy teret engedett félelmének és aggódásának.

Persze ez csak a sztori része, de innen túl is van egy elég érdekes árnyalata annak, hogy vajon miért nem tudhatott a Jedi Tanács arról, hogy egy több százezres klónhadsereg készül a Külső Peremvidék egyik eldugott - és később természetesen szándékosan törölt - bolygóján. Illetve az is felmerül, hogy ha már Obi-Wan rátalál "véletlenül" egy ekkora haderőre, akkor annak eredetét és körülményeit miért nem vizsgálja ki a Tanács vagy egyáltalán a Szenátus? Megörülnek, vállat vonnak, aztán megerednek a szeparatisták elleni háborúba. Felelőtlen és szürreális, de mégis éppen azt mutatja meg, ami a könyvekből még inkább kiderül és több dimenzióban megmutatkozik, hogy a Jedik elképesztően önelégültek voltak, biztonságban érezték magukat. Tulajdonképpen egy romlott rendszerben haldokolt a Rend, amiben inkább volt politika és bürokrácia, mint az Erő tiszta ismerete és az a spiritualitás, amire mondjuk Luke Skywalker rátalált a nyolcadik epizódra. A Jedik vakok voltak, évszázadok óta benne ragadtak - élen Yodával - a saját maguk által kialakított kényelmükbe, példabeszédeikbe, a dogmákat puffogtató és olykor realitást nem találó kiskátéjukba, beleolvadtak a Köztársaság vezetésébe, álszenten tulajdonképpen a birtoklást elvető "papok" mindent birtokoltak. Lucas nem titkoltan szerette volna bemutatni így a Rendet, akik annyira biztosak a saját maguk kimozdíthatatlan helyében, hogy még azt sem veszik észre, amikor a Sith Nagyúr az orruk előtt van. Bagatellnek mondható eszköz egy filmben, de nekem mindig is tetszett ez a vonal, mert bár szomorú, ahogy a Jedi Rend egyik napról a másikra véget ér, de mégis szükségszerű és elkerülhetetlen, még ha egy despota hatalom kerül is a helyére, végső soron ez kell ahhoz, hogy beköszöntsön az áldott, jó béke - a hatodik rész végén.

előzmény: Doc (#184)

2022-03-05 21:52:23 Doc (2) #184

És ki trenírozta beléjük? És mikor? És arról miért nem tudnak a jedik?
Ráadásul a jedik ugye azért olyan gyorsak, mert egy kicsit folyamatosan a jövőbe látnak - ez benne volt a -3-as részben. Akkor tökmindegy hogy a klónok tudják-e.

Mindegy, igazából nyilván nem konkrétan ezen az egy hülyeségen áll vagy bukik a dolog, sok ilyen van.
Inkább az a baj, hogy egyáltalán nem hiszem el az egész történetet - mint a székely bácsi :)
A kezdete adott volt, a vége adott volt, és a kettő közé nem sikerült egy értelmes ívet húzni.

előzmény: BonnyJohnny (#183)

2022-02-27 09:20:32 BonnyJohnny (5) #183

A jedik azért nem érzik meg a klónokban, mert maguk a klónok sem tudnak róla. Ez olyan beléjük trenírozott dolog, mont a Mandzsúriai jelöltben.
Aztán lesből, hátulról, vagy körből támadnak rájuk, ami a jól képzett, tapasztalt klónoknak már elég a jedi gyilkoláshoz. Igazából Obi-Wan is csak azért élte túl, mert nem találták telibe. Yoda, meg a többi túlélő jedi azért úszta meg, mert a klónok lehetőséget adtak arra, hogy előre megérezzék. Úgy meg már érvényesül a jedi erőfölénye.

előzmény: Doc (#182)

2022-02-27 05:40:53 Doc (2) #182

A klonok hogy megolik a Jediket szo nelkul:
Az elozo reszben volt rola szo, hogy szo nelkul teljesitenek barmilyen parancsot. Valahogy belepiszkalnak az agyukba, vagy kimossak mar gyerekkoruk ota, valami ilyesmi.


Oké, az agymosott katonák teljesítik a parancsot, ez rendben lenne.
De az már jóval kevésbé, hogy a parancs előre be van nekik adva, csak egy kódot kell megkapniuk.
Ez azt feltételezné, hogy klónok előkészítésének része egy "66-as kód: öljétek meg a jediket" bevésése.
Azért az ilyesmit nem könnyű titokban tartani, ráadásul a jedik felügyelik ezt az egész klónsereget.
Az hogy erről a jedik nem szereznek tudomást, az talán nagyobb gáz, mint hogy nem képesek legyőzni a klónokat. Basszus, elvileg a jövőbe látnak!

előzmény: Kuz (#181)

2022-02-22 02:15:05 Kuz (2) #181

>Anakin annyira félti a szerelmét hogy megy és (spoiler)

Ez de mennyire idegesito, te jo eg. KB 2-3 szor beszelgetett Palpatine-al es atment egy vivodo, de alapvetoen joindulatu fiatal ferfibol, egy teljesen erzeketlen vadallatba..

A klonok hogy megolik a Jediket szo nelkul: Az elozo reszben volt rola szo, hogy szo nelkul teljesitenek barmilyen parancsot. Valahogy belepiszkalnak az agyukba, vagy kimossak mar gyerekkoruk ota, valami ilyesmi.

A senatus tapsol a csaszarsagnak.. Hat igen, ez egy kicsit rohejes volt szamomra is. Meg ha feltetelezzuk is, hogy megzsarolta, lefizette a nagyreszuket vagy valami hasonlo, akkor is minimum bena jelenet volt, csak azert hogy Padme elmondhassa a nagyon csattanos beszolasat.

Az a duhito, hogy maga az egesz prequel tortenet nem is lenne olyan rossz! A nagyon tehetseges Anakin (over 20000 midichlorian!!! (LOL)), akit elkezdenek Jedinek nevelni, pedig mar tul idos, meg amugy is tul kotodik az anyjahoz stb, es hogy ezek hogyan vezetik el a sotet oldalra, ez tok erdekes lehetett volna!!!

Sajnos azonban:
1. kellett volna egy szinesz aki ezt hitelesen adni tudja...
2. sokkal (de nagyon sokkal) tobb idot kellett volna szentelni a karaktervaltozas kibontasara, megha jobb is a szinesz..

előzmény: Doc (#180)

2021-11-08 01:06:56 Doc (2) #180

Most először - megnéztem a mínusz egyedik epizódot. Vagy nulladik inkább? Az első előtt végülis a 0-adik jön... vagy az lehet a Zsivány Egyes is... mindegy.
Nem olyan rossz mint az új (Disney) folytatások többsége, és valamennyire az ismert végeredmény is megkötötte az alkotók kezét. Ezzel együtt ez harmatos volt. A Zsivány Egyes alkotói is eléggé adott keretekkel dolgoztak, de mégis sikerült valami nézhetőt összekalapálni.
A főszereplők különösen gyengék voltak.
Anakin annyira félti a szerelmét hogy megy és lemészárol egy csomó gyereket?
Már azt se értettem, hogy a Dookut miért ölte meg.
Amúgyis az egész fickó inkább nevetséges volt, mint szánalomra méltó vagy vívódó vagy akár ellenszenves.
Padma meg jószerével nem csinált semmi érdemit - csak a haját váltogatta percenként másra, meg izgalmas hálóingekben ápolgatta Anakin pici lelkét. Az előző két részben ez a csaj sokkal tökösebb volt.
Obi-van se villantott nagyot. Talán még Palpatine a legmeggyőzőbb - leszámítva azt ahogy leleplezi magát.
Grievous nagyon kellett ebbe a filmbe - mint a halnak a bicikli...
Az egyéb marhaságok:
A klónoknak azt mondják, hogy öljék meg a korábbi parancsnokaikat - méghozzá jóelőre, kódolt parancs formájában - ők meg simán megteszik? - nem kicsit baromság
A jövőbe látó jediket úgy mészárolja le egy csapat klón mint a birkákat - ne már!
A lélekbe látó jedik sem azt nem ismerik fel hogy Palpatine erő-használó, sem azt hogy Anakin gonosszá kezd válni - adják vissza a diplomájukat...
Palpatine: Legyünk inkább császárság!
Szenátus: Szupi!
Palpatine: Öljük meg a jediket!
Szenátus: Gyerünk, hajrá!
- aha, persze

Ez egyszerűen gyér. Mondhatni ez bullsith - bocs...

A "lézer"kardért pedig legszívesebben még két jegyet levonnék.

2017-12-12 14:34:04 ChrisAdam (5) #179

Tegnap ezt is újranéztem és bizony, ennek élményét is lehet növelni. Akkorát ütött, hogy még ma is sajog. Elképzelni nem tudom, hogy az a George Lucas, aki az előző két rész gyermekded párbeszédeit, jeleneteit, hullámzó történetvezetését, ritmustalan rendezését lábunk elé hajította, hogy tudta ennyire összekapni magát a harmadik epizódra. Merthogy újra és újra meg kell lepődnöm, hogy mennyire jó A Sith-ek bosszúja, tele van jobbnál-jobb jelenettel, idézhető mondattal. Az első 20 perc úgy, ahogy van fékezhetetlen zúzda, de a legjobb fajtából. Utána Anakin és Padmé rövid jelenetei se gázak végre, de a kancellár és Skywalker közös részei a legjobbak, McDiarmid a zseniális, de Hayden is szerintem remek. Eddig valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy milyen zseniális Obi-Wan és Padmé közös jelenete a mészárlás után. A hideg rázott, Lucas nagyon betalált. Aztán hát persze a filmvégi párbajról és a többiről már ezeregyszer zengtem ódákat.
Nagyon-nagyon jó film ez, micsoda dolog lehetett volna ebből a trilógiából, ha Lucas...

2017-01-03 19:26:26 BalaKovesi (4) #178

Úgy értem, hogy amikor ugye Windu sarokba szorítja az uralkodót, és megjelenik Anakin, bőven lett volna ideje megölni Palpatine-t, sőt, még azzal is nagyon sok időt veszített, hogy miután eldöntötte hogy megöli, nem csak simán leszúrta, hanem még fel is is emelte szép lassan a fénykardját, ezzel lehetőséget adva, hogy Anakin még könnyebben megfékezze őt (levágja a kezeit). Persze ez már csak szimpla szőrszálhasogatás, ennek így kellett történnie, ahogy a filmben látjuk.

Egyébként pont e sorok írása közben jutott eszembe ez a videó. Mondjuk a készítőknek nem ez a legjobban sikerült animációjuk, de azért ötletes. :D

előzmény: Mizi (#175)

2017-01-03 01:40:35 Mizi (5) #177

Az utolsó mondatoddal teljes mértékben egyetértek.

előzmény: ChrisAdam (#176)

2017-01-03 01:05:30 ChrisAdam (5) #176

Be kellett várnia Anakint, ennek ellenére egy picit tényleg kifogásolható. A könyv mondjuk jól megmagyarázza ezt: Sidious olyan kardforgatótechnikát használt (a nevét hirtelen nem tudom), amit már évszázadok óta nem használtak, Windu viszont tudta, ezért tartott ki olyan sokáig, sőt, le is győzte volna. Windu egyébként is az egyik legjobb kardforgató volt a Jedi Rendben abban az időben.

A kiábrándító és idegesítő talán inkább az hogy Fistot és a többieket egy suhintással elintézi, Lucas nagyon sietett... :/

előzmény: Mizi (#175)

2017-01-03 00:51:52 Mizi (5) #175

spoileres részre: Csak hagyta magát. Ez is a terv része volt.

előzmény: BalaKovesi (#174)

2017-01-02 23:58:37 BalaKovesi (4) #174

Igen-igen.

Mindenesetre tényleg a legjobban sikerült előzményfilm kisebb-nagyobb hibái ellenére. Az pl zavart, hogy minden amit látok a filmben mű. A Zsivány egyes és az eredeti trilógia rohamosztagosai után szörnyű volt ezeket az animált klónokat nézni. Egy csomó jelenetnél olyan érzésem volt, mintha animációs filmet néznék, és bár látványosnak így is látványos a film, elég idegesítő volt. Yoda és Palpatine filmvégi harcát eléggé untam, súlytalan volt, Előbbinek pattogása, utóbbinak pedig folyamatos vihogása idegesített. (+Az, hogy Palpatine-t Windu simán meg tudta volna ölni, ha nem húzza az időt). A Mustafari harc viszont nagyon-nagyon jó, emlékezetes, itt már lehetett izgulni. (Annak ellenére, hogy már sokadjára láttam a filmet.) A zene elképesztően jó, főleg az előbb említett fénykardpárbajnál, Williams hozza a formáját. Az utalások nagyon tetszettek itt is, és a klónok támadásában is (amikor a kettőbben Jango beveri a fejét mielőtt beszáll a hajóra, nagy mosolyt csalt az arcomra. :D) Összességében igazából tetszett a film, a hibái nem akkorák hogy ne tetszen. A négyest megérdemli. (Még mindig nem értem, hogy Jar Jar mit keres a szenátusban :D)

előzmény: ChrisAdam (#173)

2017-01-02 22:21:17 ChrisAdam (5) #173

Egyszerűen csak az, hogy ha visszaszámolsz akkor a kb. 19-20 éves Jyn 5-6 éves volt (tehát a Sith-ek bosszúja idején született a kiscsaj), mikor a Birodalmiak jöttek és kérték Galent, hogy építse meg - most nem tudom pontosan, mit építsen meg: a teljes bázist vagy csak a Halálcsillag pusztító fegyverét. De ha jól emlékszem, csak az utóbbit kérték tőle. Mindkét esetben lehet magyarázat erre: A klónok támadásában csak egy terv volt a Halálcsillagra Dooku kezében, amit aztán Sidiousnak átadott, amiből mondjuk Galen elkészíthette a teljes tervet később, majd a fegyvert.
A harmadik végén pedig egyszerű időugrás van, 3-4 év múlvát látjuk, persze ez most lett behatárolva (Jyn születési évét megsaccolva), de alapból gondolni lehetett, hogy nem a Halálcsillagot megy megtekinteni Vader, miután feltették rá a sisakot, hanem eltelt pár év, mire mindezt elkezdték. (btw a sisak felrakása is több nappal a baleset után történt, ami logikus, mert nem volt a Birodalom ruhásszekrényében egy instant Vader jelmez).


Közben látom, míg írtam, hasonló válaszokat adtak itt a kollegák. :)

előzmény: BalaKovesi (#169)

2017-01-02 22:08:04 BalaKovesi (4) #172

Hmmm... Így már érthető. Köszönöm a gyors válaszokat. :D

2017-01-02 22:04:24 BonnyJohnny (5) #171

Így van. Maga a Halálcsillag terve, már a klónháború előtt megvolt, de annak kivitelezése teljesen más tészta. Ahhoz kellett Galen zsenialitása, és miután elhagyta az építkezést, évekre el is akadtak (ahogy Krennick is mondja a Rogue One elején), és mikor vissza ment is, még évek kellettek, hogy befejezzék. Amúgy a munka, ha jól tudom, sokáig azért is állt, mert nem tudtak elég kristályt beszerezni.

előzmény: Mizi (#170)

2017-01-02 21:44:32 Mizi (5) #170

Szerintem ez nem feltétlenül hiba. Ki tudja az a terv, amit Dooku átad Palpatine-nak mennyire volt még részletes, lehet csak egy skicc volt. Utána még egy csomó falba beleütközhettek a kivitelezés során. Ezért is kelhetett nekik annyira Galen.

előzmény: BalaKovesi (#169)

2017-01-02 21:18:48 BalaKovesi (4) #169

Valamit nem értek: A Zsivány egyes szerint Galen Erso Tervezte a(z első) halálcsillagot, A klónok támadásában viszont már benne vannak a tervrajzok, ennek a résznek a végén pedig már egy része meg is van építve. (Nem hinném hogy ez olyan húdenagy spoiler lenne, de a biztonság kedvéért spoilerbe rakom, hátha van még olyan földi halandó aki nem látta :DD). Valószínűleg én néztem be valamit, valaki el tudná magyarázni, hogy is van ez?

A film egyébként tetszik, magasan a prequel legjobbja.

2016-12-18 11:36:36 Tenebra (4) #168

Szerintem a hetedik rész nem vállalt sokat, de abban is megbukott. Kezdve azzal, hogy egy hisztis kölyök egyáltalán nem ijesztő, nem úgy, mint Darth Vader volt annak idején.

Ez így igaz, mármint Kylo Ren kapcsán a hisztis kölyök jelző. De míg Az ébredő Erőben Kylo Ren tudatosan egy Vader-epigonnak van ábrázolva, addig Hayden Christensen Anakinja ebben az epizódban úgy egy Vader-ripoff, hogy nem ez volt a cél, köszönhetően a keszekusza karakterábrázolásnak és az antitálentum színésznek. :D

Egyébként amit írsz a mesterré válás problémájáról, azt én is éreztem a filmben, de nem volt ez sem jól kibontva. Viszont ez még ráhúzható a karakterre, hiszen kezdettől fogva nem egyenrangú félnek kezelik a jedik (emlékezzünk az I. rész jelenetére, amikor arról hablatyol a Tanács, hogy Anakin "túlkoros" - na ne röhögtessenek), még akkor sem, amikor már bizonyított több csatában. Ez rohadt frusztráló lehet, és mondhatni, ezzel a hozzáállással a jediknek is nagy része van abban, hogy Vader megszületett. De ez megint csak nincs kellőképp kibontva a filmben. Pedig sok didaktikus jelenetet szántak ennek a trilógiában. Ezzel szemben az általad szidott Ébredő Erő pár, elsőre ripacs megnyilvánulásával frappánsan felvázolja Kylo Ren kisebbrendűségi érzését, ami a Sötét Oldalra és nagyapja majmolása felé sodorta.

ChrisAdam: ismét kösz a könyvajánlót! Meg fogom nézni ezeket most már, mert a film újranézése után egyre inkább úgy érzem, hogy ezt a sztorit abban sokkal jobban kifejtik, és nem felesleges könyv formájában is befogadni a Sithek bosszúját és "folytatását".

előzmény: Bubu (#164)

2016-12-18 02:30:51 ChrisAdam (5) #167

És hát igen, a befejező katarzis. A Sith-ek bosszúja majdnem minden alkalommal könnyet csal a szemembe és olyan érzést ad, amelyet semelyik más epizód nem. Ennek ellenére természetesen nem a legjobb, de talán még A jedi visszatért is lehagyja, bár mindkettő más és más okból zsenialitás.
Tulajdonképpen A Sith-ek bosszújában nincs sok kivetnivaló, egyetlen hibája, hogy túl sokat markol, s habár a végén nincs hiányérzetünk, elégedetlenek sem vagyunk, a vágtató tempó nem tesz minden jelenetnek jót. Ugyanakkor remekül van vezetve a történet, szépen kisakkoztak mindent, Lucas végre nem lusta rendezni, a dialógok kiválóak, Hayden Christensen pedig viszi a filmet a hátán, semmi kivetnivalót nem találtam benne.
Drámai, nagyon is az, de egy percre sem giccses, a keserű vég természetesen nem is teszi ezt lehetővé, de egy percig se próbálja felvidítani a nézőt, inkább még inkább rányomja a reménytelenség bélyegét a jelenetekre. Aztán persze kaput nyit a kettős naplementével egy új remény felé. Tökéletesen összekötötte Lucas az eredeti trilógiával.

Ami pedig a látványt illeti: az első két filmnél legtöbbször zavart, ahogy bántak az effektekkel, számítógépes elemekkel. A Sith-ek bosszúja viszont kiváló. Természetesen egy óriási CGI-bomba az egész, zöldháttérrel, de most először vettem észre azt, hogy itt már kifejezetten jól és visszafogottan használják. A visszafogottat arra értem, hogy egy-egy számítógéppel generált képet nem tolnak túl, nem lesz túl szép és túl műanyag, sőt, direkt figyeltem a háttért, az elmosást, a mélységélességet, a tárgyakat, s tisztán látszik, hogy arra törekedtek, hogy valódi filmként hasson, s inkább működik, nem lehet panaszunk a látványra. Egyrészt, ebből következik, hat év alatt, a Baljós árnyak óta micsoda sokat fejlődött a számítógépes animáció, ott szörnyen rossz volt, másrészt persze az ember felteszi a kérdést, ha már ennyit szarakodtak a számítógéppel, hogy igazinak tűnjön a dolog, miért nem építették fel díszletekkel, amit lehet.
De ez már a múlté, a jövőé pedig a holnapi Rogue One.

Íme álljon itt egy toplista az újranézést követően:
1. Egy új remény - abszolút legjobb, ezt túlszárnyalni nem is lehet.
2. A Birodalom visszavág - szorosan mögötte.
3. A Sith-ek bosszúja - hosszas morfondírozás után jobb a harmadik, mint a hatodik.
4. A jedi visszatér - hangulat, izgalom, Vader-Luke párbaj, látvány, azonban van pár apró hibája, ami miatt nem éri utol az előző részeket.
5. Az ébredő Erő - sajnos már fele olyan fényes sincs, mint az első szerelemkor, de még mindig zseniális, szórakoztató film, fele annyi eredeti ötlettel és kreativitással, mint a többi résznek van.
6. A klónok támadása - pár hibája ellenére egy élvezhető, remek sztorival rendelkező film, ami egy erős négyest érdemel.
7. Baljós árnyak - szörnyen rossz, banthafekália, kevesebb jó van benne, mint rossz, sok évig nem látom szívesen.

2016-12-17 13:38:29 Bubu (4) #166

Eddig nem igazán akartam Star Wars könyveket olvasni, de az idézetek, amiket kitettél, meggyőztek :)
Viszont a trilógia második része kapható csak antikvár példányként, az elsőt és az utolsót meg nem találtam boltban. :(
Igazából nem voltak elvárásaim a hetedik résszel kapcsolatban, úgy voltam, hogy majd meglátom. Darth Vadert azért hoztam fel, mert az ő karaktere azért egy szint, amit alulról súrolni sem sikerült. Egyszerűen nem tudom azt a gyereket komolyan venni. Ha valakinél hiányzik a motiváció, hogy sith legyen, akkor az ő. Csak egy ideggyenge kamasz, aki kb. lázadásból lesz sith, mert ezzel kiboríthatja a szüleit. Ha máshol nem, itt már bukták ezt a részt.

előzmény: ChrisAdam (#165)

2016-12-17 12:11:29 ChrisAdam (5) #165

Érdekes, amit írsz. Egyrészt mielőtt elfelejtem: nagybetűkkel írnám, hogy olvasd el a könyvet. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a legjobb Star Wars regény és még az univerzumon kívül is megállja a helyét.

Anakin és Palpatine közti "viszonyról" az átállás pillanatában érdemes egyébként elgondolkodni. Palpatine Anakin barátja volt, a könyv még vagy féltucat olyan beszélgetést vonultat fel, mint ami itt a filmben a színházas volt. De ugyanakkor még mindig azt lehet mondani, hogy természetesen Anakin és Obi-Wan egyértelműen jobb és közelebbi társa, barátja volt, a mestere, akivel vagy 15 éve minden nap együtt "lógott". És igazad van, Lucas kissé elnagyolta azt a részt, amikor Anakin az elveit eldobja, már csak a következményeket látjuk. A fókuszban csak Padmé volt, de Anakin valódi okait és indítékait, nyomós érveit nem látjuk. Nem utálta ő a Jediket, nem szimpatizált a Sith-ekkel sem titokban, nem utálta a Köztársaságot. Amit te mondasz, nekem is lejátszódott a fejemben: Anakin átáll, mit tettem, mondja és ellen akar szegülni Palpatine-nek, hiszen a 13 éve tanult türelmet, békét, Jedi-vonást sutba dobva megölte az egyik mesterét, akit habár a pokolra kívánt, mégsem tehet ilyet. Palpatine ellen kel, akár tényleg össze is csapnak fénykarddal, Anakin gyengének és összeesettnek bizonyul, Palpatine pedig bizonyítja számára, hogy nincs más választása - megölte mesterét, engedett a Sötét Oldalnak, már nem lehet többé Jedi és persze csak így mentheti meg Padmét. Ez így sokkal árnyaltabb és talán jobban is üt, a folyamatot - mely már anyja halálánál elkezdődött - nem befolyásolja.
Egyébként a Sötét Nagyúr című könyv, A Sith-ek bosszúja után közvetlen játszódó történet Darth Vader vívódásait jeleníti meg, amint az rájött, hogy az Uralkodó csapdájába esett, de nem tehet mást, együtt kell élnie vele, hiszen tőle függ. A könyv egészen onnan indul, hogy felteszik a maszkot és Vader megtudja, hogy Padmé halott. És ott azt írja le, hogy Palpatine élteti, tartja benne a szuflát, pedig legszívesebben megölné, s ezt a gyűlöletet érzi az Uralkodó, de örül neki természetesen.


Aki pedig tökéletesen látni akarja Anakin átállásának folyamatát, az olvassa el A gonosz útvesztője, A Sith-ek bosszúja és a Sötét Nagyúr könyveket, ebben a sorrendben, zseniális regények, mindhárom.

Bubu: Kezdve azzal, hogy egy hisztis kölyök egyáltalán nem ijesztő, nem úgy, mint Darth Vader volt annak idején.

Ha ijesztő Vadert vártál, akkor elhiszem, hogy nem tetszett. De a filmkészítők nem Vadert ígértek, szerintem. Kylo Ren pontosan az a gyenge, labilis Sötét Jedi (volt), akinek mutatta magát a hetedik részben.

A harmadik részről írtakkal egyetértek. :)

előzmény: Tenebra (#163)

2016-12-17 12:06:50 Bubu (4) #164

Szerintem a hetedik rész nem vállalt sokat, de abban is megbukott. Kezdve azzal, hogy egy hisztis kölyök egyáltalán nem ijesztő, nem úgy, mint Darth Vader volt annak idején. Ez inkább volt nevetséges. A kilépett rohamosztagos ötlete nagyon tetszett, többet mutathattak volna ebből, a főszereplő lány meg simán érdektelen volt.
Én Anakin átállását nem láttam olyan egyszerűnek, mint hogy a csaját akarja megmenteni. Pár lépés valóban mintha kimaradt volna, de a motivációja, a körülmények be lettek mutatva. Szerintem nagy része volt benne a bizalmatlanságnak, amit erősen érzékeltettek vele, azzal, hogy nem lehet Jedi mester. Nem azt hangsúlyozták, hogy még nem, vagy hogy pontosabban mit várnak tőle, hogy gond nélkül mester lehessen. Helyette rábíznak egy feladatot, ami nem egy padawannak való. Férkőzzön annak a bizalmába, akiről sejtik, hogy sith, miközben tudják, hogy Anakin álmai, kétségei bizonytalanná teszik őt. Ezek után Anakin közel kerül valakihez, aki (látszólag) bízik benne és a képességeiben, aki bíztatja, nem pedig korholja, és még azt is megígéri, többet nem kell elvesztenie senkit, akit szeret. Ez egy folyamat így, és jól írta ChrisAdam korábban, már korábban eldőlt ez a meccs, csak Anakin nem ébredt rá előbb. Windu megölése után meg már tudja jól, hogy nincs visszaút, és neki már késő, így végleg átáll, hogy Palpatine beváltsa neki az ígéretét, és legyőzhesse a halált. Mellette ott van Obi-Wan felelőssége is, aki elméletben a legközelebb állt Anakinhoz, mégsem figyelt rá, mi megy végbe benne. És ő sem dícsérte, ha érdemes volt rá, viszont folyton a hibáit hangsúlyozta. Ezért tudott olyan könnyen a bizalmába férkőzni Palpatine.
A filmnek annyit rónék fel, hogy korábban kellett volna elkezdeni a folyamat bemutatását, és többet mutatni belőle. Mondjuk ahelyett, ahogy Anakin a homokról (!?) beszél...

előzmény: Tenebra (#163)

2016-12-17 11:47:27 Tenebra (4) #163

Mivel nincs kedvem az ócskább Star Wars-részekkel (I-II) terhelni magam, így az újranézést most kivételesen ezzel kezdtem. :D A Sötét Oldalra áttéréssel továbbra sem vagyok kibékülve, az nagyon összecsapott jelenet, és ez az, ami miatt Az ébredő Erőt már mindig jobbnak fogom tartani ennél, mert az ilyen drámai momentumokat, karakterfejlődést a Sithek bosszújában elnagyolják. Izé, ezzel nem azt akarom mondani, hogy a VII. rész olyan "deep" lenne, sőt. De az legalább nem kérkedik ilyenekkel. :D Hanem a IV. rész ripoffjaként folytatja / újrakezdi a mítoszépítést, és nem vállal sokat, de azt teljesíti. A III. rész viszont nagyon sokat vállal, annyira sokat, hogy ezt szerintem minimum 2 filmre kellett volna lebontani, hogy jól kidolgozzák. Sőt, ha a II. részben nem fecsérel el Lucas annyi időt a bárgyú szerelmi jelenetekre, hanem inkább a sötét oldalra felé sodródásra koncentrál (ami eredetileg is a cél lett volna... komolyan nem értem, miért kellett gejl melodrámát csinálni A klónok támadásából), akkor már kidolgozottabb lehetett volna a III. rész. Na, meg ugye egy jobb színésszel lehet, minden jobban működött volna. Így túl éles a váltás: Anakin egyik pillanatban még jedi, utána meg már Darth Vader. Na ne bassz.

Na, meg a Sötét Oldal ábrázolása is eléggé necces. Áttérünk - gonoszak leszünk. Ez nem így megy, még a mesékben sem. Az egésznek egy folyamatnak, nem fordulatnak kellett volna lennie. Az persze amúgy erős hogy Anakin nyírja ki Mace Windut, akivel korábban is voltak konfliktusai már, tehát mintegy egyéb motivációja is volt, hogy eltegye láb alól a mestert, de az "áttérés" és eközé még be kellett volna ékelni valamilyen jelenetet. Mondjuk megint visszamegyünk oda, hogy nincs jól kidolgozva Anakin motivációja. Igazából nem érthető, miért fordul a jedik ellen, főleg, hogy Obi-Wan a legjobb barátja elvileg (elvileg - ez sincs megmutatva jól, csak a Clone Wars című rajzfilmben), egyszerűen semmi oka rá pár hülyeségen kívül, amit egy egyszerű, "kávé" melletti beszélgetéssel ne lehetett volna lerendezni. :D Nem kétlem, hogy esetleg a könyvben ezt jobban kifejtik, ideje lenne már elolvasnom. De, hogy a filmből nem jön át, az is biztos.

Szóval ez egy folyamatnak lett volna jó: Anakin fél, hogy elveszti a csaját. De amúgy jedinek vallja magát. Ráismer, hogy jedi erőkkel nem lehet megmenteni, bár nincs bizonyítéka rá. Tudja, hogy van egy sith a háttérben, aki kavarja a szart. Majd ő maga jelenti fel Palpatine-t. Megcsinálja a maga hülyeségét a csúcsjelenetben. És utána viszont még biztosan kellett volna vívódnia, vagy legalább úgy Palpatine-ra támadnia, mint ahogy azt Luke tette a VI. rész végén Vader ellen, azaz őellene. Hiszen a "what have I done?" kérdésre az a válasz, hogy "what Palpatine made me done". Összecsaphattak volna ők is, és egy ilyen "jössz te még az én utcámba" elválás után kellett volna valaminek történnie Padméval, hogy ráébressze Anakint, mégsem tehet mást, mint hogy csatlakozik az uralkodóhoz. de mondjuk gyerekeket ölni csak úgy, hirtelenjében akkor sem kellett volna, hiszen a Sötét Oldal nem valami agymanipuláló átok, hanem egy világlátás, melyhez fokozatosan jut el valaki, nem pedig egyik pillanatról a másikra.

Az persze érdekes és ebből is sokat lehetett volna kihozni, hogy Anakin álomjelenete tulajdonképpen a jövő, mely nem haláljelenet feltétlenül, hanem ugye a szülés jelenete, melybe persze lehet, akkor is belehal, ha Anakin nem lesz gonosz - és akkor ha ezt felismerné, megelőzhette volna a trágédiákat. Persze akkor valami egész más Star Wars-sztori felé mentünk volna el, szóval ez csak afféle gondolatkísérlet. :D A Nicolas Roeg-féle Ne nézz vissza is tulajdonképpen erről szól.

Viszont összességében szép tragédia az egész, egy tehetséges és/vagy ambiciózus alkotó kezében ebből akár egy populárisabb görög drámát is ki lehetett volna hozni. :D

2016-12-08 18:45:49 noresz02 (5) #162

köszi az infót

előzmény: Mizi (#161)

2016-12-08 15:57:33 Mizi (5) #161

A Kaleesh fajba tartozik, és egy űrháborúban sérült meg, szinte teljesen szétroncsolódott a teste, ezért lett kiborg.

előzmény: noresz02 (#160)

2016-12-08 15:38:29 noresz02 (5) #160

Tökéletes darab, nem akarok feleslegesen ódákat zengeni róla, megtették már mások.
Csak mellékesen hardcore rajongóktól kérdezném: Grievous tábornok milyen fajba tartozik és miféle kórban szenved? Betegsége miatt visel a fémruhát?

2016-11-26 21:48:56 whiteman 01 (5) #159

A pre-trilógiából nekem is a kedvencem, meg ebből a részből minden olyan egyéb momentum, ami Palpatine-hoz köthető:)

előzmény: tomside (#156)

2016-11-26 19:25:59 Mizi (5) #158

Akkor frissíteni kéne az osztályzatod. :)

előzmény: tomside (#156)

2016-11-26 19:25:02 miraculum (5) #157

Egyetértek. Kenobi mester ordítása, hogy You were the chosen one! és mellé Anakin gyűlölettől eltorzult arca... méltó csúcspontja az egész első trilógiának. Bár egy az egyben mellétehető amikor Luke eldobja a fénykardot Vader ellen a Jedi visszatérben, legalábbis érzelmi csúcspontként. Lehet szidni ezeket a filmeket, de Lucas nagyon pontosan tudta hogy mit akar az első három résztől, az más kérdés, hogy rendezőnek és forgatókönyvírónak is gyenge teljesítményt nyújtott. Ennek ellenére itt ötpercenként libabőrös lettem, annyira tetszett hogy hopp megint hozzávarrtak egy szálat a IV-hez, hopp ez is készen áll a folytatásra... :) Öszintén szólva a VII. rész egyelőre nálam még az I. szintjét sem nagyon hozza, remélem hogy pontosan tudják ott is mit akarnak majd a IX. rész végén csinálni.

előzmény: tomside (#156)

2016-11-26 18:43:56 tomside (4) #156

Mész, sütöd a csirkét a konyhában, lazán elvagy egy sörrel, szombat este van, nyugalom, és egyszerre csak eszedbe ötlik, hogy tulajdonképpen az egész Star-Wars univerzumból az a kedvenc részed, amikor Kenobi nagymesternek le kell zúznia a saját tanítványát. És ez Ewan McGregornak még kurva jól is áll. Rohadtul drámai.

2016-08-13 03:35:11 kritikuss (2) #155

Új részek közül a leggyengusabb,de az ébredő erő című mosléktól még így is jobb.

2016-01-01 20:10:36 Rorschach (5) #154

Furcsa, én azt mondanám, hogy pont Anakin személyisége az előzmény trilógia legérdekesebb jegye. Savazhatóak a filmek (az első kettő, de ezt a darabot imádom, az összes SW közül ez a kedvencem), de Anakin jellemrajza szerintem pont váratlan telitalálat. De tovább mennék, soha nem értettem, miért kapja úgy az ívet Christensen - néha hisztikirálynőt kellett játszania, hát megtette :D

Mondhatni, a legnehezebbet ezzel sikeresen véghez vitték, és sikerül a legapróbb banánhéjakon is elcsúsznia az alkotóknak (végzetes aránytévesztések, Jar Jar és társai).

Azzal egyébként egyetértek, hogy Padméból erre a filmre kiölték a dimenziókat, és fátyolos szemű eye candy-t csináltak belőle. Bár ez engem sem zavar, utáltam az államelméleti monológjait meg az agyonsminkelt ábrázatát.

előzmény: Seymour Glass (#153)

2016-01-01 18:21:30 Seymour Glass (3) #153

Az egész előzmény trilógia igazából Anakin személyiségén bukik el. Az alkotók megoldhatatlan feladat elé kerültek azzal, hogy egy mesefilmbe a többi egybites meseszereplő mellé, akik többnyire vagy jók, vagy rosszak, be tudjanak integrálni egy összetettebb figurát, egy olyat akinek emberi érzési vannak, tud dühös lenni, vagy nagyképű, vannak félelmei, vágyai stb., aki fokozatosan, és tudatosan kerülhetne a másik oldalra. Ehelyett a megoldás végül az lett, hogy létrehoztak egy súlyosan skizofrén figurát, akiben a jó és rossz tulajdonságok nem alkotnak egy emberi egészet, hanem egymástól függetlenül léteznek, Anakin meg minden komolyabb előjel nélkül váltogatja személyiségjegyeit, ami elég bizarr hatást kelt.
Ebben a részben, amit nem értettem, hogy Padmé személyiségét a terhességi hormonok ennyire megváltoztatták, vagy mi? Az előző részben egy határozott, olykor felelőtlen, de aktív politikus volt, aki még Anakint is befolyásolni tudta, itt meg a végét leszámítva az események passzív szemlélője, papucsfeleség, nem mintha hiányoztak volna a demagóg dumái, csak fura.

2015-06-05 11:27:09 ifj. Ó. Posszum (?) #152

Az első rész teljesen kitörlődött a fejemből, a másodikból csak annyira emlékszem, hogy ugrálnak, meg Boba Fett, úgyhogy igazából most szembesülök szerencsétlen Ewannel. Tény és való, Lucas hibája, hogy a színészei fahusángok, de akkor is rossz nézni szerencsétleneket. No, egyszer végigverekedem magam az egészen, aztán meglátjuk, alakul-e a prés alatt a kis púpos Jedi.

2015-06-05 08:34:55 Tenebra (4) #151

Szerintem sem ebben a legrosszabb, sőt. Az I. részben tényleg csak egy színtelen-szagtalan, vízben sem oldódó semmi volt, egy rezsó valóban izgalmasabb és változatosabb játékot nyújtott, mint ő. De ez abból is következett, hogy a karakterek szarul voltak megírva, hiszen csak elég a többi szereplőre ránézni, és láthatjuk, ugyanaz a probléma: felolvassák a dialógusokat, és semmi érzelem nincs az arcukon. Ez Lucas hibája, nem a színészeké.
A II. részben meg a ló túlsó oldalára estek át: annyira laza, annyira vicceskedő karaktert csináltak Obi-Wanból, hogy már idegesítő volt.

A III. rész elején szintén elég idegtépő a humorizálása, de szerintem a film második felére, ahogy a karakter is kiábrándul és elkomorodik, úgy lesz egyre jobb a színészi játék is. Szóval szerintem is "korrekt", az I. részhez képest meg egyenesen zseniális Ewan McGregor Obi-Wanként. :D

2015-06-05 08:06:48 Mizi (5) #150

Szerintem ebben a részben már kifejezetten jól használta fel a Guinness féle allűröket. Nekem a korrekt szó jut eszembe leginkább az alakítása láttán, de lehet hogy én vagyok a sótlan farok...

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#148)

2015-06-05 06:51:57 ChrisAdam (5) #149

Milyen a gázrezsó? :o

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#148)

2015-06-04 22:51:59 ifj. Ó. Posszum (?) #148

Második nekifutás, 5 perccel többet bírtam. Lassan több ideje nézem, mint a Sátántangót. Ewan McRegor pedig nem gázrezsó, hanem cintányéros majom.

2015-05-19 10:05:14 Tenebra (4) #147

Ugyanez. Sajnos a premieren nem voltam ott éjjel, de utána azonnal megnéztem, emelt érettségik ide vagy oda. :D És nem csalódtam, sőt, ez messze felülmúlta az előző két részt.

előzmény: Leo_Stotch (#146)

2015-05-19 08:51:42 Leo_Stotch (5) #146

10 éve már.. Te jó ég. Pont éretségi után, közben voltunk, jó volt felüdülni kicsit a moziban. Amikor vége lett, azt hittem nem látok már több új Star Wars filmet nagyvásznon...

2015-03-07 21:41:17 ifj. Ó. Posszum (?) #145

Fuhh, ez agylohasztó, erre lelkileg fel kell készülni... Ewan McGregor úgy játszik, mint egy gázrezsó.

2014-12-08 14:44:31 Leo_Stotch (5) #144

Tudom, de Lucasszal puszi pajtások..

2014-12-08 13:45:11 BonnyJohnny (5) #143

Spielberg az aki walkietalkie-ra cserélte a shotgunt... :D

előzmény: Leo_Stotch (#142)

2014-12-08 12:59:03 Leo_Stotch (5) #142

Azóta meg örülhetünk, h nem egy walkietalkie val dobta fejbe...

2014-12-08 12:57:04 BonnyJohnny (5) #141

Anyway nekem most esett le, hogy a lézerkard az ultimate gyerek nézők szemének való fegyver, hiszen nem hagy vért, lévén ahol vág, ott rögtön el is égeti az ereket/vénákat.
Mondjuk eredetileg (amikor még Han Solo lőtt először) nem így volt. :)

előzmény: tomside (#140)

2014-12-07 22:11:47 tomside (4) #140

A trilógia újranézése után a harmadik rész fényében kicsit már elnézőbb vagyok az előző kettővel, ha figyelembe veszem, hogy ennek a drámai hangvételéhez igenis szükség volt arra, hogy az előző részek könnyebbek, vidámabbak legyenek. Ugyanis magasról lehet mélyre esni. Úgy értem, ha nem láttuk volna Anakin aranykorát, ha nem tekithetünk be felhőtlen szerelmébe, akkor a tragédia sem érvényesülhetett volna. (Mondjuk ebből nem kellene kötelezően egy csöpögős szerelemábrázolásnak következnie - ami nézés közben fájdalmat okozott az előző részben, sőt, az elején még itt is.)
Miután a film szétbeszélhető - hiszen óriási univerzuma van -, inkább csak azokat a tényezőket emelném ki, amelyek miatt nekem a harmadik epizód messzemenően a legélvezhetőbb darab.
- A film egyik legélvezetesebb aspektusa, ahogy Lucas, a Star Wars-univezum valódi ura :) értő kezekkel a 77-es epizód rajtvonalához érkezteti a cselekményt, a karaktereket, de még a díszleteket is. C3PO memóriatöröltetése például annyira szerethető kis nüansz, hogy csak na! :)
- A részek előrehaladtával egyre jobban ráül a szerep Hayden Christensenre, akinek utolsó részbeli játéka már kifejezetten élvezetes a sötét oldalon Még a haja is egyre királyabb. :)
- Ami nagyon élvezhető, az a film igazán sötét tónusa és a közelről mutatott fájdalom és szenvedés - ilyen nem volt az előző részekben.
- Talán nincs annyira előtérben, mégis engem nagyon megfogott Padmé egyéni tragédiája, aki miután szívébe zárta szerelmesét, egyszerűen meghasad, akkor, amikor kedvese a sötét oldalt választja. Halála, "hervadása" innentől törvényszerű és elkerülhetetlen.
- A két droid óriási páros, ezt, remélem, nem kell magyarázni. :) Ahogy pl. R2D2 felégeti a két harci droidot a saját olajában... Nagyon szerethető.
Anyway nekem most esett le, hogy a lézerkard az ultimate gyerek nézők szemének való fegyver, hiszen nem hagy vért, lévén ahol vág, ott rögtön el is égeti az ereket/vénákat. :) Mindig találni valami újat a Galaxisban. :)

2014-05-06 19:02:00 Tenebra (4) #139

Újranéztem. Nálam azért nem javult az osztályzat, és hát nem is vagyok elnéző. Sajnos a Sötét Oldalra áttérés fájdalmasan rossz. Annyira, hogy az amúgy egész jó, drámai hangulatot teljes mértékben besározza. Nem értem, ha már erről szól a film, sőt, mi több, az egész új trilógia, akkor miért nem lehetett ezt normálisan kidoglozni? Ok, nem egy művészfilmről van szó, hanem szórakoztató fantasy-ről, de ettől még azért elvártam volna egy kicsivel több vívódást. Összecsapott volt. Nagyon. A Yoda vs. Palpatine meg röhejes. Ahogy maga az uralkodó is. Eszméletlen, hogy a VI. rész zseniálisan diabolikus figuráját egy bohóccá züllesztette Lucas.

Ettől függetlenül az első csata már lenyűgöz, aztán az utolsó pedig felteszi a koronát az egészre. Ahogy Anakin áttérése utáni totális züllése is. Na, és amikor Vaderként felordít, hogy "Hol van Padmé"? Az is döbbenetes.

2014-05-05 16:42:16 ChrisAdam (5) #138

Megint megnéztem itt érettségi szünetben (nem, nem még nem érettségizek, még lógathatom a lábam.) és hát újra csak zseniális, habár most nem aratott akkorát, mint egy éve, ez egyrészt annak tudható be, hogy a filmrajongói énem már nem virul olyan módon, mint akkor, de arra is fogható nagyrészt, hogy nem néztem előtte az előző kettő részt, így nem vittem végig a sztorit és gondolom én, hogy kevesebb élménnyel álltam neki ennek a résznek, no meg a Star Wars fanatizmusom is már csak takarék lángon ég, ennek ellenére élveztem és mint mindig, el tudott vinni abba a messzi-messzi galaxisba, habár mint fentebb mondtam, nem olyan módon, mint ahogy azt tette egy éve.

Most ugyanakkor érdekes módon máshogy álltam neki és máshogy is álltam fel. Továbbra is monumentális film, drámai és megható és epikus és továbbra se mondom semmi másra azt, hogy jobb mint a Star Wars és nem is tudom, milyen pozitívumokat mondjak még erről az epizódról - a 125-ös kommentben leírtak nem igazán változtak most sem.
Most inkább a negatívumok jöttek elő. De mégsem nevezném így, inkább csak apró hibáknak vagy logikátlanságoknak. Vagy épp apró trükkök, észrevételek, amikre büszke vagyok, hogy észre vettem - pl. a Millenium Falcon a Jedi Templom előtt, krumplik, tornacipő, mind megláttam. Ez már azért azt jelenti, hogy láttam annyiszor, hogy el tudjak veszni a részletekben. :)
De nem erről akarok beszélni, hanem inkább arról, hogy miket cseszett el Lucas. Nem fogom mind felsorolni, mert nem akarok okot adni critixxnek, hogy lealázza még jobban a Star Warsot :D
Csak egy-kettő kisebb-nagyobb dolog - Palpatine és a négy Jedi harca. Kit Fistoval még párat suhint, de az első kettő Jedit egyből leszúrja, ami ellen valóban nem lehet semmit tenni (az elsőt még váratlanul érheti a különleges, Jedik által nem használt harcmodor), de ugyanakkor a mellette álló régentudtamanevét Jedi mester viszont végignézi, ahogy barátját leszúrja Sidious, aki ráadásul neki háttal áll. Szóval amilyen gyorsak tudnak a Jedik lenni, olyan gyorsan kétszer is lekaszabolhatta volna Sidioust. Ez a jelenet nem csak emiatt botorkál. Kit Fisto halála is elég bénára sikeredett, holott a könyv és a Klónháborús ismeretek egyértelműen Fisto mestert nagy kardforgatónak titulálja, kár, hogy nem kapott több időt és szebb halált - holott persze nem sok szerepe van a filmben. De hogy teljes legyen a kép, Windunak a halála is igen gyatra, amilyen módon felemeli kezét, hogy leöldökölje Sidioust, az kicsit nevetséges. Mintha direkt időt adna Skywalkernek, hogy na, vágd le a kezemet, tessék. :) Sokszor elképzeltem már, hogy mennyivel egyszerűbb lenne, ha csak kicsit előrébb hajolna és torkon szúrná lézerkardjával a Sötét Nagyurat, akinek kajak ott van a torkától 5.43 cm-re a szablya éle. Kicsit logikátlan. No de legalább az átállás nem lett rossz. Tudom, sokaknak gyors, de pont ezt néztem, hogy Anakin bazira át van már állva előtte is, csak nem tud róla, szóval a folyamat nagyon nagyon szépen ki van hangsúlyozva - ez már elkezdődik akkor, amikor anyjáért megy a kettőben.
Na, aztán még fura volt az is, ahogy Kenobi levágja Anakin lábait, kezét. Miért nem ugrott Anakin csak elé, a partra, miért akart egyből Kenobi háta mögé? Jó, úgyis kevesebb esélye lett volna a győzelemre, mert Kenobi kiszoríthatja a lávafolyóba, de mégis több esélye van, minthogy átugorja.
Amelyik test lángra lobban, miért nem ég el teljesen?
A Mustafarról a Coruscantra tartó úton már meg is tervezték Vader új öltözékét, vagy Palpatine már erre is készült? Amíg nem volt semmilyen maszk alatt, csak összeégve, hogyan lélegzett sokáig? (Ez azért jöhet elő, mert ugye a Jedi visszatérben pár perc alatt meghal, mondjuk ott közrejátszik az elektromosság, ami megcsapta és az akarata, miszerint meg akar halni, de akkor is. Normális viszonylatban a Mustafarról pár óra alatt el lehet jutni a Császárvárosba, habár a külső peremvidéken található, míg bekészítik a műtétet, stb - és persze mindezalatt Vader sisakja tervezése, kivitelezése megtörténik. Jó hamar. Legközelebb a birodalmiakra kell bízni a 4-es metrót is.
Aztán felmerült bennem persze az is, hogy tényleg szükséges volt-e, hogy Vadernek ilyen böhöm sisakot adjanak meg ruhát ilyen technika mellett, de persze ezt meg sem említem, hiszen ez nem lehet a film hibája, csak épp felmerült.
Aztán néhol néztem a vágást, vagy épp a kameramunkát, egy-kettő helyen a hangvágás is csúnya volt szerintem, de technikailag maximum kameramunkában gyengélkedik, de az előző kettő részhez képest zseniális :D

Na, most furcsán néztek, hogy pont én veséztem ki ezt a részt a legjobban, de nem kell félni, ugyanúgy szeretem, mint anno, nem lett kevesebb most.
Amúgy érdekes, mert a mostani megtekintés teljesen más volt, mint régen. Régebben csak a látványra fókuszáltam meg az akciókra, most meg a jó párbeszédekre és a drámára és mondanom sem kell, hogy rengeteg új dolgot vettem észre, tanultam belőle. Sok minden megjelenik ebben a részben, amit párhuzamba lehetne állítani az emberrel meg egyéb dolgokkal, most ezt nem tenném. De a lényeg, hogy zseniálisak a párbeszédek, a jelenetek (amikor Padmé a Mustafarra megy és ott beszél Anakinnal.... zseniális mindkettejük szövege - ahogy Padmé kezdi elveszíteni az utolsó reményét és Anakinba vetett hitét és ahogy Anakinnak egyre jobban felsejlik az igazi énje). Szóval ez jóval több, mint holmi csillivilli látványfilm, no de persze nem egy 2001. :)

Na, az ötös megmaradt. Tovább nem tépem az arcom.

2014-03-19 19:40:40 kobretti88 (3) #137

Ez a rész végre már jó, már alulról kaparja a Jedi Visszatér szintjét. A látvány lélegzetelállító. Anaki - Obi-Wan és Palpatine - Yoda párbaja pazar. A dialógusok is sokkal jobbak. Anakin átállása is jól lett megoldva. Ian McDiarmid remekül alakítja Palpatine-t. A filmzene továbbra is zseniális. Persze nem hibamentes a flm, de jól köti össze a régi trilógiát az újjal. A színészek is jobbak mint az előző 2 részben. Ewan McGregor itt volta legjobb Obi-Wan-ként, de Christensen is már elviselhető.

80%

2014-01-03 16:57:26 Groenendael (5) #136

Nekem ez az epizód tetszett a legjobban. Itt éreztem azt, hogy valamilyen szinten bevonnak a filmbe, ennek a résznek volt komolyabb lélektani dimenziója. A többihez képest jóval elmélyültebb, a karakterek is ebben az epizódban dolgozták ki a legigényesebben.

2013-06-30 09:44:36 Tenebra (4) #135

Lucas: "A Star Wars egy gyerekmese".
Lucas ötletei: politikai szálakkal akar teletűzdelni egy 4,5 órás filmet. :D
Ok.

Egyébként Qui-Gon feltűnése a legérdekesebb. Nem olvastam a regényt, így erről csak nagyvonalakban tudtam. De a párbeszédben erősen kioktatja Yodát. Érdekes.

előzmény: ChrisAdam (#134)

2013-06-30 00:59:34 ChrisAdam (5) #134

Ami kimaradt a harmadik részből.

Érdekes dolgok hangzanak el ebben a cikkben, érdemes elolvasni. Elmondja, hogy Lucas több mint 4 és fél órából vágta le a pluszt, így lett ez a 140 perc. De amúgy érezhető is, hogy a film kicsit... agyon van vágva, túl tömör.
Ennek ellenére zseniális.

2013-05-31 19:03:59 ChrisAdam (5) #133

Való igaz, sűrű és tömény, de talán így lett ennyire ütős, ennyire epikus. És abban is tökéletesen igazad van, hogy az Ep1 is szólhatott volna már az ifjú Anakinról, amint cívódik és harcol. Sőt, arra gondoltam, hogy a fiú megtalálása lehetett volna csak egy visszaemlékezés (20-30 perc), s inkább mesélni Anakin és Obi-Wan közös kalandjaikról, tanulmányaikról, mert igazából ez a két karakter kapcsolata kihasználatlan (a filmben). Tökéletes páros így együtt és nem is volt igazi közös kalandjuk, csak a filmekben rövidkék.

előzmény: Hannibal Lecter (#132)

2013-05-31 18:58:20 Hannibal Lecter (5) #132

Tényleg jó kis könyv. A Sith-ek bosszúja iszonyatosan tömény film - ez talán az egyetlen komolyabb hibája -, a regényverzió viszont alaposabban körüljárja az egyes karakterek motivációit, s értelemszerűen nagyobb hangsúlyt fektet a lelki folyamatok bemutatására. Egyébként kár, hogy az EP3 ennyire sűrű lett - túl messziről indította a történetet Lucas, már a Baljós árnyak is szólhatott volna akár a klónháborúk időszakáról, Anakin "megkísértéséről" és egyebekről, s akkor sokkal szebb, egyenletesebb lett volna a trilógia íve. (Így viszont kaptunk két "műanyag" és egy "esszenciális" Star Wars-t.)

előzmény: ChrisAdam (#131)

2013-05-31 17:35:33 ChrisAdam (5) #131

Néhány zseniális részlet a könyvből, érdemes elolvasni. :)

minden meghal egyszer, anakin skywalker, még a csillagok is kihunynak

Áldott a sötétség.
Első adománya, hogy valódi arcunk rejtve marad a bőrünk alatti sötétségben, igazi szívünk árnyékba burkolódzik a mélységben. Ám legnagyobb áldása nem abban rejlik, hogy óvja titkos valónkat, hanem hogy elrejti előlünk mások igaz valóját.
A sötét megóv minket attól, mit tudni nem merészelünk.
Második adománya a megnyugtató illúzió: gondtalan, gyengéd álmok az éjszaka ölében, a képzelet szülte szépség mely szertefoszlik a durva napfényben. De a legnagyobb megnyugvás az az illúzió, hogy a sötétség csak időleges: hogy minden éjszaka új napot hoz. Csakhogy a nappal az, ami csak átmenet.
A nappal az illúzió.
Harmadik adománya maga a fény: ahogy a nappalokat az őket elválasztó éjszakák határozzák meg ahogy a csillagokat az a végtelen feketeség definiálja, melyben keringenek, úgy öleli át a sötétség a fényt, s szüli meg önmaga központjából.
A fény mindegyik győzelme valójában a sötétség nyeresége.
(11. old.)

---

A csillagok is meghalnak? - kérdezte Anakin.
– Ilyen az univerzum – felelte Obi-van. – Vagy úgyis mondhatnánk, ez az Erő akarata. Minden meghal egyszer. Idővel még a csillagok is kihunynak. Ezért nem táplálnak a Jedik érzelmi köteléket: mert minden mulandó. Ragaszkodni valamihez… vagy valakihez… amikor annak lejár az ideje, az nem egyéb, mint önző vágyak támasztása az Erővel szemben. Ez egy gyötrelmes ösvény, Anakin; a Jedik nem tapodják.
Ez a fajta félelem lakozik Anakin Skywalkerben: annak a halott csillagnak a sárkánya. Egy ősi, hideg hang suttogja a szívében: egyszer mindennek vége…
Napközben nem hallja; csatában, küldetésben vagy miközben beszámol a Jedi Tanács előtt, megfeledkezik erről. De éjszaka… Éjszaka a falak, melyeket ő húzott fel, néha jegesedni kezdenek. Néha megrepedeznek.
Éjszaka a kihűlt csillag sárkánya néha belopódzik ezeken a repedéseken, felkúszik az agyába, és majszolni kezdi koponyája belsejét. A sárkány arról suttog, amit Anakin már elveszített. És arról, amit csak ezután fog elveszíteni.
A sárkány minden éjszaka emlékezteti őt, miként tartotta haldokló anyját a karjában, és hogyan emésztette fel utolsó erejét, hogy azt mondja:
tudtam, hogy eljössz értem, Anakin”…
A sárkány minden éjszaka eszébe juttatja, hogy egy napon majd elveszti Obi-vant is. Elveszti Padmét. Vagy ők veszítik el őt.
minden meghal egyszer, anakin skywalker, még a csillagok is kihunynak
És mindössze Obi-van vagy Yoda hangjának emléke válaszol ezekre a holt suttogásokra.
De néha még azok sem.
minden meghal egyszer…
Csupán erre tud gondolni. (22. old.)

---

Íme, ilyen érzés Anakin Skywalkernek lenni, most és mindörökké: Az univerzumod első hajnali fénysugara fájdalommal születik.
A fény éget téged. Mindig is égetni fog. Éned egy része örökké ott fekszik majd a fekete üveghomokon, egy tűztó mellett, miközben olthatatlan lángok marnak a húsodba.
Hallod súlyos lélegzeted hangját. Durva, nyers hang, máris végigcsikarja az idegeidet, de nem tudod megállítani. Soha többé. Még csak lelassítani sem tudod.
Hiszen semmi nem maradt a tüdődből.
Mellkasodba drótozott gépek lélegeznek helyetted. Örökké azok pumpálják véráramodba az oxigént.
Lord Vader? Lord Vader, hallasz engem?
És te nem hallod, legalábbis nem úgy, ahogy eddig hallottál. A fejedet bebörtönző acélhéj szenzorai közvetlenül a szavak jelentését szivárogtatják az agyadba.
Kinyitod megperzselt, fakó szemed; optikai szenzorok integrálják a fényeket és árnyékokat a világ förtelmes, csalóka képmásává körülötted.
Vagy talán az is lehet, hogy a képmás tökéletes, és maga a világ lett
förtelmes…?
Padmé? Itt vagy? Jól vagy? – próbálod kimondani, de egy idegen hang szólal meg helyetted a szétégett ajkaid, nyelved és torkod pótlékaként szolgáló beszélőgépből.
– Padmé? Itt vagy? Jól vagy?
Nagyon sajnálom, Lord Vader. Attól tartok ő meghalt. Úgy tűnik, féktelen haragodban elpusztítottad őt.
Ez jobban éget, mint akkor, ott a láva…
– Nem… nem, ez nem lehetséges!
Szeretted őt. Mindig is szeretni fogod. Soha nem akarhatnád a halálát.
Soha.
Azonban emlékszel…
Mindenre emlékszel. Emlékszel a sárkányra, amely világra hozta szívedben Vadert, hogy
elpusztítsa őt. Emlékszel a Vader vérében keringő jéghideg méregre. Emlékszel Vader haragjának izzó kohójára és a fekete gyűlöletre, amivel megragadtad a torkát, hogy beléfojtsd hazug szavait…
És elérkezik egy lángoló pillanat, amikor végül megérted, hogy soha nem létezett sárkány. Nem volt semmiféle Vader. Csak te voltál. Te, Anakin Skywalker.
Hogy mindez te voltál. Te vagy.
Csakis te.
Te tetted.
Te ölted meg őt.
Megölted, mert végezetül, amikor végre megmenthetted volna… amikor elmehettél volna vele… amikor gondolhattál volna rá… akkor csak önmagadra gondoltál…
Ez az a lángoló pillanat, amikor végre megérted a sötét oldal csapdáját,
a Sith-ek végső kegyetlenségét…
Mert mostantól csak ez az önmagad az, amid valaha is lesz.
És őrjöngsz, és üvöltesz, és belenyúlsz az Erőbe, hogy összezúzd az árnyat, amely elpusztított téged, ám olyan mérhetetlenül kevesebb vagy most, mint ezelőtt… Most félig gép vagy: mint egy megvakult festő, egy megsüketült zeneszerző… Emlékszel rá, hol volt benned az Erő… Ám az erő, amit megérinthetsz, emlék csupán, így aztán az egész világromboló haragoddal mindössze a körülötted lévő droidokat és műszereket teszed tönkre, és az asztalt rongálod meg, amire felszíjaztak… és végül meg sem érintheted az árnyékot.
Végül még csak nem is akarod.
Hiszen, végül nem maradt rajta kívül semmid.
Mert a sötét árny megért téged, az árnyék megbocsát neked… az árnyék magába gyűjt téged…
És kohóként izzó szívedben, a saját lángjaid között égsz. Hát ilyen érzés Anakin Skywalkernek lenni.
Örökké... (333-335. oldal)

---

A sötétség nagylelkű. Türelmes. Mindig győz…
Ám erejének szívében ott lakozik a gyengesége: egyetlen magányos gyertya elegendő, hogy elűzze őt.

A szeretet pedig több egy magányos gyertyánál.
A szeretet képes lángra lobbantani a csillagokat…

(336. oldal)

Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Ha ezek után valaki azt mondja, hogy a Star Wars csak üres agyatlanság, akkor azt felkeresem és lelézerkardozom. ;)

2013-05-30 13:35:00 ChrisAdam (5) #130

Amúgy akinek tetszett a film és abban Anakin Skywalker és Palpatine főkancellár több jelenete (színházas, stb.), annak nagyon ajánlom Matt Stover könyvét (természetesen azonos címmel), amely Lucas forgatókönyvéből készült és sokkal-sokkal bővebb az egész, a színházas jelenet is kb. tíz oldal és ezeken kívül rengeteg olyan jelenet van, amiben Anakin és Palpatine beszélgetnek és ezek során nagyon sok új dologra világít rá az egész és ezek mellett pedig Palpatine remek történeteket mesél Anakinnak. De nem is ezért annyira zseniális a könyv, hanem azért is, mert "belelát" a szereplők fejébe. Mindig külön bekezdésben van, hogy "Ilyen érzés Anakin Skywalkernek lenni épp:" és iszonyú jól ábrázolja azt, hogy éppen mit gondol ő most és zseniálisan van leírva a két egykoron testvérek végső összecsapását, valamint arra is fényt derít, hogy Anakin velejéig gonosz csak addig volt, amíg Obi-Wan meg nem csonkította, azután lassan belátta (főleg mikor felkerült rá a maszk és megtudja, hogy Padmé halott), hogy Palpatine igazából hazudott neki. És ezért gyűlöli is, persze nem ad ennek hangot. És Palpatine pontosan tudja ezt és természetesen örül neki, hisz a gyűlölet a sötét oldal kapuja.
Szóval a könyv nagyon bő, sokkal jobban kidolgozza a karaktereket, a történetet, megtudhatunk belőle sok mindent Anakin Skywalkerről, hogy miért is annyira híres a neve a galaxisban, azt, hogy miért is annyira mérges azért, mert nem lehet Jedi mester.
De ha az én ajánlóm még kevés, akkor olvassátok el itt az értékeléseket! :)

Én is újra fogom olvasni.

(És a film még így másnap is bennem van, egész nap Star Wars hangulatom volt, persze hogy a film zseniális.)

2013-05-30 00:30:06 ChrisAdam (5) #129

Nem tudom, az a rövid párbeszéd is nagyon jó. Mondjuk nincs is párbeszéd nagyon, Palpatine mondja, hogy jól tetted meg satöbbi, Anakin elmondja, hogy nem volt szabad, aztán inkább az érződik rajta, hogy már csak sodródik a történésekkel. Hogy ez mind már visszafordíthatatlan (mert a lelke legmélyén tudja, hogy rosszat követett el), így inkább teljesen átadja magát a Sötét Oldalnak és új lappal kezd. Tehát sok minden van amögött az egy-két perc mögött, ezeket főleg a színészi játékok idézik elő.
Anakin alapjában véve naiv és zavarodott, nem tudja kinek higyjen és főleg nem fogja a Sith Nagyúrt abban látni, akire felnéz és akit tisztel. Szerintem ez egy fő magyarázat. Azt szokták mondani, hogy ahol nem keresel ott nem találsz :) Anakin rohadtul nem kereste Palpatine-ben a Sith-et, ezért ugye Palpatine arra kényszerült, hogy sok konkrétumot mondjon.
Nekem tetszett az a 'lelkembe tiporsz' szöveg. Akkor már elérkezett a film és a néző egy olyan drámai ponthoz, ahol ez jól hangzik. :) Ezt is megkönnyeztem. :D

előzmény: TomPowell (#128)

2013-05-30 00:18:13 TomPowell (5) #128

Azt vágom, hogy az áttérése korábban megkezdődött, de miután
megölik Windut
az a párbeszéd közte és Palpatine között olyan, mintha ezt mondanák
- Te! Nem akarsz átjönni a sötét...
- De, már erre várok két és fél rész óta.
Erre értettem, hogy suta, túl gyors, plusz McDiarmid ebben a jelenetsorban esik túlzásokba, ami tovább rontja ennek a kulcsfontosságú momentumnak a fényét.
Arról nem is beszélve, hogy Anakin nem épp egy észlény, mert Palpatine lényegében már az operában felfedi előtte a kilétét, de ő meg mintha meg se hallaná, csak közben dúdolná, hogy "lollipopplollipopp".:)
Padmé szövege meg a végén kínos (legalábbis nekem), amikor mondja, hogy: "Szerelmem. A lelkembe taposol. Olyan útra léptél, amire nem tudlak követni" vagy valami ilyesmi. Hol van ez a Han és Leia közötti természetes és könnyed stílushoz képest? Addig meg Portmannek szinte nincs is jelenése, vagy szerepe, legalábbis Organa szenátornak nagyobb a szerepe, mint neki.
Persze ezek kukacoskodások a részemről, mert ezt a részt is imádom, de ezek már a kezdetek óta bökik a csőröm.

előzmény: ChrisAdam (#127)

2013-05-29 23:47:51 ChrisAdam (5) #127

Nem értem, hogy Anakin áttérése miért lenne suta. Lucas eszméletlenül ügyesen vázolta fel Anakin sodródását a sötét oldalra, amikor ott a coruscanti naplementét bámulja, akkor szinte eldőlt a meccs, amikor pedig elindul Palpatinehez, akkor már megvolt a Császár győzelme, tehát Anakin áttérése a lehető legrészletesebben volt kidolgozva. Mert az ő áttérése nem egy perc (és igazából senkié sem). Ez nem olyan, hogy bemész a boltba, kiló kenyérért, de az eladó ott rábeszél a zsemlére, ezért hirtelen úgy döntesz, hogy inkább mégis azt veszel. :) Anakin áttérése a Sötét Oldalra már akkor elkezdődött, mikor a buckalakókat meggyilkolta. Az volt az út eleje. És persze Hayden zseniálisan ábrázolja dühös tekintetű, elégedetlen, háborútól sújtott Anakint. Az, hogy akkor Palpatine "szívszorítóan" mondja, hogy elfogyott az ereje és hogy csak az ő erejével mentheti meg Padmét, az már csak egy apró löket volt. Mint amikor a szakadék felett állsz egy sziklaszirten, majdnem leesel, egyensúlyozol, aztán valaki épp csak megpöccinti a hátadat és te már zúgsz a szakadék mélyére.

Túlzsúfolt, ez igaz, de így lesz epikus, így lesz egyben a sztori, így üt igazán! Így tökéletes.

A Lázadók Szövetsége ez után jóval később alakul meg, itt még nyoma sincs. :) Majdnem tizenhét év telik el, míg a Lázadók elkezdik gyűjteni erőiket a Birodalom ellen.
De abban igazad van, hogy némely dolgot így is nyújthatott volna tovább, csak egy picit is.

Parkolópályára állított Portman? Szerintem nagyon is ott volt a középpontban.
Béna szövegek? Lucas megtanult dialógusokat írni, szinte mindegyik párbeszéd izzik!

előzmény: TomPowell (#126)

2013-05-29 23:29:06 TomPowell (5) #126

Noha az értékeléssel egyet értek, azért jó pár betegségtől (vagy inkább az előző részekből adódóan tünettől) szenved a film. Az egyik legfőbb erénye a hibája is: túlzsúfolt. Lucas amiket nem rakott bele az előző kettőbe, most 140 perc alatt akarja megoldani, és még így se marad mindenre ideje: például a lázadók szövetségének megalakulása csak nyomokban fedezhető fel Organa karakterén keresztül, ahogy a birodalmi tisztikar, és a Palpatine-hez hű talpnyalók is lényegében el vannak azzal idézve, hogy a végén a csillagrombolón látjuk Tarkin-t, a hirtelen oldschoolra vett környezetben.
Mivel az első rész főleg Neeson, a második Pedig McGregor, ez legfőképp McDiarmid filmje, még úgy is, hogy néha ripacsra veszi a figurát (különösen a Windu elleni meccsnél), ellenben Grievous karaktere sokkal jobb lett volna, ha legalább már az előző részben behozzák (aki még így is hatalmas kedvenc a Star Wars kánonban). Christensen lényegesen ügyesebb, mint azt megelőzően, de az áttérése a sötét oldalra így is suta lett, és azért béna szövegek még így is jutottak neki a parkolópályára állított Portmannel egyetemben.
Viszont kétségtelenül ez van a legközelebb színvonalban a szent trilógiához, a minden eddiginél sterilebb látvány, és a végén túlzásba vitt kardpárbaj ellenére is Anakin és Obi-Wan között.

előzmény: ChrisAdam (#125)

2013-05-29 23:07:28 ChrisAdam (5) #125

Nyelni-köpni nem tudok, lélegezni is csak nehezen, aztán még ennél is nehezebb megválni ettől a eszméletlenül ZSENIÁLIS 140 perctől és visszatérni a sivár valóságba. Amit ez a film nyújt, az maga a mennyország, az egy legenda tökéletes befejezése, a sztori elképesztő egymásba illesztése.
Amikor kb. pont egy éve néztem, be kell vallanom, nem volt akkora élmény, mint azt akkor vártam, viszont most, így az első kettő rész után (amik így e rész után nagyon lesüllyedtek...) láttam, hogy miből lesz a cserebogár, már beleágyazódtam ebbe a világba és így eszméletlen élmény volt. Tényleg.
Ez a film, ez zseniális minden szempontból. Gondolkozok, hogy mi a francot írjak, de nem jut eszembe semmi szó, amivel leírnám azt, amit így érzek bő két óra után. Csóváltam a fejem és nem értettem, hogy lehet, hogy Lucas, aki letette ezt az asztalra többek közt, miért nem tudott egy hasonló minőségű Star Wars részt bemutatni 1999-ben és 2002-ben.
De nem haragszom rá, pont azért, mert egy ilyen zseniális film után képtelen vagyok haragudni rá. :) És amúgy is... mennyit köszönhetünk már neki! A gyerekkorunkat, a kamaszkorunkat, a felnőttkorotokat!

Most igazán őszinte leszek - nem egyszer könnyeztem meg pár jelenetet. :) Olyan erős drámai oldallal bír, hogy az eddig csak kirakatban mutogatott szerelmi szál is valós lesz, Anakin Skywalker is egy férfi, nem egy nyikhaj gyerekecske, Padmé kész nő.
Hayden Christensen meg iszonyú jól játszik (ennyit a Málnáról). Amit kell hoznia, azt bőven túlteljesíti, de Natalie Portman is rendkívüli, de szinte mindenki az. Ian McDiarmid félelmetes, Ewan McGregor kitűnő Obi-Wan még mindig.
John Williams pedig gyönyörű zenét írt, ami mindvégig ott cseng a fülünkben, tökéletesen illeszkedik a képhez és az is igaz, hogy a hat rész közül bizony ennek a legjobb a zenéje, mondjuk ezt is hallgattam legtöbbet az elmúlt évek során, de hát nem hiába.

És tényleg szomorú voltam, amiért nem tart még legalább két óráig. ZSENIÁLIS, képtelen vagyok betelni ezzel. ZSENIÁLIS.

Te voltál a kiválasztott! Az volt a dolgod, hogy elpusztítsd a Sitheket, nem hogy közéjük állj! Hogy egyensúlyt hozz az Erőben, nem hogy sötétségbe taszítsd! A testvérem voltál, Anakin! Szerettelek!

Ezt az idézetet megtanulom, mert ez a legjobb idézet a világon.
Lucas végre írt is, nem csak a lábát lógatta.

IMÁDOM a Star Warsot! :)

2013-05-22 22:04:06 ChrisAdam (5) #124

Simijohnny... el sem tudod képzelni, micsoda öröm volt soraidat olvasni. :) Eszméletlenül örülök. :D

előzmény: simijohnny (#123)

2013-05-22 22:00:17 simijohnny (4) #123

Befejeztem ezt a trilógiát is és mint látjátok, kicsit feljebb csúszott a pontszám ennél a filmnél, pontosan hármat :D. Az "árnyak" maradt nulla, nem is pazarolnék rá több szót. A második már nézhetőbb lenne, ha nem borítana be ott is mindent a már említett szupergiccs és azt is csak egy alibifilmnek érzem, de már kicsit közelebb a Star Wars világhoz. Sokszor el is vesztettem a fonalat, valószínűleg a forgatókönyvíró sem állt a helyzet magaslatán, trilógiához pedig kevés volt a szusz. Mintha túl korán kezdenék el mesélni a történteket, nem is érdekelt hogy kivel mi történik, egészen addig amíg Anakin át nem veszi a hatalmat a "vásznon". A Sith-ek bosszúját is főleg a film második harmadától élveztem, mikor eltűnik a cukormáz, egyre sötétebb minden, mint főhősünk torzuló lelke. Szidták annak idején ezt a srácot, több málnát is kapott azt hiszem, de semmi kivetnivalót nem találtam benne, szenvedünk bizony vele együtt. Dráma. Nem tudom miért húztam le annyira anno, teljesen korrekt Star Wars, viszont a "nooooooo"-t soha nem bocsájtom meg Lucasnak. :)

2012-07-11 14:12:43 ChrisAdam (5) #122

Á, igazán köszönöm! :))

előzmény: BonnyJohnny (#121)

2012-07-10 12:49:53 BonnyJohnny (5) #121

Idealista (vagy inkább naiv) kijelentés volt. :D Mondjuk, neked előbb szavaznék bizalmat, hogy Olórin és Hannibal után elemzést írj, mint Tom Cruise-nak a Hét mesterlövész remake-éhez (hogy csak egy példát mondjak). :)

előzmény: ChrisAdam (#120)

2012-07-10 12:38:23 ChrisAdam (5) #120

:))) Lehet, hogy így gondolkodnak. Csak ha nekem járna az elemzésemért pénz, szerinted gondolkoznék? :D

előzmény: BonnyJohnny (#119)

2012-07-10 12:37:04 BonnyJohnny (5) #119

Bárcsak Hollywood is így gondolkodna a sequelelek, prequelek, remakek esetében...

előzmény: ChrisAdam (#118)

2012-07-10 12:27:59 ChrisAdam (5) #118

Most kezdtem írni róla egy elemzést, aztán gondoltam elolvasom még egyszer ezt a kettőt, Hannibalét és Olóriét és... el is ment a kedvem. :( Nem tudnék újat mondani.

2012-06-08 16:17:50 ChrisAdam (5) #117

Szerintem az első csatajelenet humora nagyon jó. Főleg R2-val. Amikor Hol van Artu? Biztos vagyok benne, hogy mindjárt itt lesz. Aztán sipítozva begurul hirtelen, mögötte egy rakás droiddal és droidikával. :)
A szerelmi jeleneteket valóban lejjebbhúzták, bár van még itt is olyan szöveg, ami nem ide illene. Aztán ez is, mint a humor elfogy, eltűnik, mintha ott se lenne. És valami különös komorság behálózza az egész filmet. A csúcspont azután jön, miután Anakinból Vader lesz. Az égő Jedi-templom, Williams szívszaggató zenéje, miközben a Jediket mészárolják. Lehet bőgni. :) Aztán jön az, amikor Anakin épp, hogy nem öli meg Padmét. Az is siratós... Nekem könny szökött a szemembe, pedig legőszintébben mondom, hogy nem szoktam sírni. Aztán ezt kitörli a pörgős duel párbaj, amit aztán megint meg lehet siratni. Te voltál a Kiválasztott! A testvérem voltál, Anakin. És közben alatta fut John Williams Immolation's Scene szomorú zenéje.
Ilyenkor, miközben Anakin testileg is átalakul Darth Vaderré, kész a Star Wars története, kerek az egész, megfordul a fejünkben: Miért nem mindenkinek a kedvence a Star Wars?

előzmény: Tenebra (#115)

2012-06-07 21:39:48 BonnyJohnny (5) #116

A nagyobb kontraszt miatt olyan az eleje.
Érdemes megfigyelni, hogy a humor fokozatosan fakul ki a történetből. Az elején még (túl) sok van, még a közepén is akad (főleg Obi-Wan körül), a végére eltűnik. Ugyanígy a romantika is, az elején még rózsaszín (de nem nyálas), majd fokozatosan bizalmatlanul el, a drámaiig.

előzmény: Tenebra (#115)

2012-06-07 21:35:07 Tenebra (4) #115

Nekem az első nagy csata csak amiatt okoz kicsit rossz szájízt, mert túl sok az erőltetett "vicceskedés" (R2-s és Palpatine-os szerencsétlenkedés...). Ezek simám mehettek volna a kukába, és akkor tényleg egy igazi sötét Star Wars lenne. Ez kicsit rondít az összképen. Viszont a Dooku-csata az ütős lett (bár ott is túl egyszerűen kinyírták a grófot). Viszont Sidious/Palpatine szarkeverése elég szépen kiugrik ott is.

Személyes kedvencem amúgy az utolsó nagy csata. "Bazdmeg" - erre csak ez volt a reakciónk annak idején haverommal. Annak olyan intenzitása van amiatt, hogy tudja az ember, ezek már (vagy: majd :'D) a New Hope-ban is összecspnak/tak... Valami ilyesmit kellett volna az I-II részbe is, és akkor azokat is lehetne szeretni önfeledten. Igazából azokban is arra kellett volna már koncentrálni telejs erővel, ahogy Palpatine egyre inkább kifejti befolyását Anakin felett. Akkor talán az olyen hülye töltelékjelenetek nem kellettek volna, mint a Gunganes szerencsétlenkedés vagy a II. részben Anakin-Padmé majálisozása.

Egyébként én már régebben sem néztem elvből Film+-on / RTL-en Star Warst. Egyszerűen az olyan számomra, mikor szétvágnak egy ilyen filmet, mintha egy ortodox templomban leköpnének/feldarabolnának egy ikont: gyalázás. Meg pusztán illúzióromboló, hogy egyik pillanatban még támadnak a klónok, és megy a nagy csata, serceg a lézerkard, aztán hirtelen: "na, akkor beszéljünk a hüvelygombáról" és társai. :D Inkább azt csináltam régen, hogy ha ez ment a tévében, benyomtam DVD-n (mert hát egy igazi SW-fannak az a minimum, hogy DVD-n meg van az összes - még akkor is, ha gyalázatos szarrágyötörte Lucas ezeket a verziókat).

előzmény: ChrisAdam (#114)

2012-06-07 20:46:57 ChrisAdam (5) #114

Hogy kiűzzem a fejemből a sok-sok alient és Prometheust, megnéztem a filmet és sikerült kicsit eltérítenem az agyamból a sok izgalmat a közelgő film iránt.
Előrebocsátom - a filmet utoljára 2010 őszén láttam. Nálam ez rendkívül hosszú idő. Azóta csak a II. epizódot láttam egy Film+ vetítésen reklámokkal félbeszabdalva, fakó képpel. Ja, meg persze az I. részt a moziban 3D-ben. Hát képzelhetitek, hogy mennyire ki voltam éhezve a Star Wars monumentalitására. Hetekig kerestem azt a sci-fit, ami végre kielégítene minden szempontból - látvány, történet, jövőábrázolás (tudom, tudom, réges-régen, de akkor is egyfajta jövőábrázolás), stb. Miután letörten nyugtáztam, hogy nincs ilyen film a világon, ami pillanatnyilag kielégítene (vagyis volt, az Ötödik elem - legalábbis pont ilyenre vágytam - de az nem volt elérhető...), hirtelen megvilágosodtam és rájöttem, hogy miért vagyok ilyen elveszett bárány - mert égen láttam a Star Warsot és már képtelen vagyok a sok film mögül kinézni és érezni újra a Csillagok háborúja tág világának határtalan érzését, mely elfog, mihelyst erre a nagy űroperára gondolok.
Hosszabb leírást majd később, egy elemzésben. Csak annyit, hogy 140 őrületes perc után azért voltam szomorú, hogy miért van vége a filmnek.
100% Az első 15 perc No.01. harcjelenet!

2011-12-27 12:46:19 ChrisAdam (5) #113

'Azt mondom, a Star Wars nélkül nem lenne teljes az életünk, kevesebb lenne a filmművészet, kevesebb lenne az emberiség. A nemes történet, az intergalaktikus háború szeretett legendája, és a mindig forradalmi, mindig meggyőző látványvilág együttesen emelik a halhatatlan mozik szférájába Lucas űrmeséjét.'
Hannibal barátunk tökéletesen megfogalmazta elemzésében.

2011-10-22 07:58:30 ChrisAdam (5) #112

Azzal én is egyetértek, hogy az első kettőt úgy cseszte el Lucas, mintha épp főzte volna a terveit és az odaégett. Túl jól akarta csinálni. A 3Ds verzióra csakis azért megyek el, mert látni akarom a Sagat moziban, ugyanis, amikor az Old Saga ment én még tervbe se voltam, amikor meg a New Saga ment, akkor meg túl kicsi voltam:/ tehát ezért is akarok elmenni a Star Wars I 3Dre, meghát oltári nagy fan vagyok, az összes könyvet olvastam, s csináltam Timothy Zahn Birodalom örököseiből egy forg.könyvet! ;) ha láttam volna őket moziban, akkor én is szívesen kihagynám, s csak max 2014tól, a III.epizódtól mennék csak moziba.

2011-10-16 23:19:02 BonnyJohnny (5) #111

Őőő... a szövegkörnyezet rossz... :)
Úgy értem, hogy a Keresztapa 3 is csak azért maradt meg, mert mégiscsak egy cég. Ugyanúgy a SW I.-II.
Nyilván, a Corleone család utolsó filmje azért még bőven jó, csak az első két részhez képest középszerű (azok előismerete nélkül, önmagában szerintem az is lenne, de ez már nem tartozik ide). Az SW I-II közepes filmek (a Baljós árnyak nálam közel kettes), a IV.-V. részhez képest kifejezetten szégyenletesek.
A kapcsolat a két (három) film között annyi, mint egy málnáskocsi meg egy lakóautó között. Mindkettőt azért tartottam meg, mert egy-egy autóhoz lehet kötni. :)

előzmény: JeszKar (#110)

2011-10-16 23:04:14 JeszKar (4) #110

A Keresztapa III a SW I-II-hez való hasonlítása, olyan bűn, amelyre most hirtelen még megfelelő büntetést sem tudok kitalálni :)

előzmény: BonnyJohnny (#109)

2011-10-16 22:59:55 BonnyJohnny (5) #109

Hannibalhoz hasonlóan érzek én is. Az első két részt megtartottam a gyűjteményemben, mert hát mégis a saga részei (a Keresztapa harmadik részét is csak azért tartottam meg), de nem tudom, újranézem-e, akármilyen Full extrás HD minőségben, 3D-ben, imax-ben, meg mittudom én.
Az eredeti trilógiát meg az idióta "javítások", bővítések miatt nem nézném meg újra kiadásban. (Mondom ezt úgy, hogy amúgy a '97-es, verziók vannak meg, az új szinkronnal.)

2011-10-16 22:46:40 JeszKar (4) #108

Majd elmegyek, ha kivágják Jar-jar-t.

2011-10-16 22:44:10 Hannibal Lecter (5) #107

Inkább kihagyom. :-) Nem igazán tud megmozgatni az ilyesmi, ráadásul az első két részt még 2D-ben sem nézném újra.

előzmény: ChrisAdam (#106)

2011-10-16 22:25:14 ChrisAdam (5) #106

Hát igen HDTV-n minden szebb és jobb! De remélem mindenki eljön majd az első epizód 3D-s bemutatójára! Sztem kötelező. 2012. február 10.

előzmény: Hannibal Lecter (#104)

2011-09-19 19:45:49 deviant (4) #105

lucas módosításai idegesítőék, de rég szórakoztam ilyen jól ezeken a filmeken. valamiért még az új részekre sem vagyok már annyira mérges. pedig főleg az új reményt és a birodalmat nézve merült fel bennem több tucat ellentmondás. :)

előzmény: Hannibal Lecter (#104)

2011-09-19 19:08:56 Hannibal Lecter (5) #104

Ma délelőtt megízleltem, milyen is ez nagy átlójú HD-TV-n, épp ebbe a részbe néztem bele. Hát tényleg kurva jó élményt nyújt. Csak először vennem kéne egy HD-TV-t, amit meg egyelőre nem hiányolok, mert jelenleg még marha jól elvagyok egy hagyományos készülékkel. Meg ezekkel a módosításokkal nem is élvezném annyira a sagát.

előzmény: deviant (#96)

2011-09-19 13:37:22 Olórin (4) #103

Azzal a zenével nem volt semmi baj.
A plusz látványelemek közül néhány rendben van (mint amit említettél), de a legtöbb gusztustalanul szar és hivalkodó (a teljes bővített képsor a megérkezésről Mos Eisleyba), Jabba szerepeltetése meg teljesen felesleges (legalább ebben az új verzióban már jobban néz ki, mint anno a '97-esben, de akkor sincs semmi értelme).

előzmény: JeszKar (#102)

2011-09-19 13:26:41 JeszKar (4) #102

Az mindenképp. De ott van még az ultra gagyi zene kicserélése a Jedi visszatér végén egy ünnepélyesebb számra. Vagy a plusz látványelemek, amik nem segítenek és nem rontanak az összképen (pl. az Új reményben az ünnepségen a papírbábuk kicserélése emberekre. De Jabba szerepeltetése az Új reményben is teljesen oké.

előzmény: Olórin (#101)

2011-09-19 13:15:28 Olórin (4) #101

"Kifejezetten jó"? Egyetlen ilyen van, McDiarmid beszúrása a Birodalomba. Az összes többi változtatásról a leghízelgőbb, amit mondani tudok, hogy van, ami nem zavar.
Amúgy többé-kevésbé elfogadtam, pontosabban, beletörődtem a változtatásokba az utóbbi években, de most, hogy az eredeti verziót néztem újra (amit vagy 15 éve nem láttam)... Nem vagyok hajlandó mást megvenni.

előzmény: JeszKar (#100)

2011-09-19 13:00:57 JeszKar (4) #100

Ugyan már, a változások nagy része nem olyan vészes, van olyan köztük, ami kifejezetten jó. (de a Greddo lő először, illetve Hayden Christensen a végén nem az).

2011-09-19 12:49:42 Olórin (4) #99

Nekem az újranézés sajnos teljesen elvette a kedvemet a vásárlástól. Majd az eredeti trilógiát megveszem, ha kiadja Lucas az eredeti, változtatások nélküli verziót. Ez ugyanazon a napon lesz, hogy a Közel-Keleten örök békét kötnek.

2011-09-19 12:46:00 deviant (4) #98

itthon vettem, külföldön sokkal olcsóbb, de ezzel talán támogatom a forgalmazót.

előzmény: JeszKar (#97)

2011-09-19 12:13:56 JeszKar (4) #97

Hol vetted meg? Itthon vagy külföldön?
Egyébként tényleg kifogyhatatlanak tűnik.

előzmény: deviant (#94)

2011-09-19 11:08:33 deviant (4) #96

pedig azt gondolnám, hogy ha valaki, akkor Te ki nem hagynád.

előzmény: Hannibal Lecter (#95)

2011-09-19 01:25:27 Hannibal Lecter (5) #95

Pedig én megtettem. :)

előzmény: deviant (#94)

2011-09-19 01:11:04 deviant (4) #94

igen. drága volt, de jól sikerült. nem lehet elmenni mellette. :)

előzmény: Hannibal Lecter (#93)

2011-09-19 00:09:28 Hannibal Lecter (5) #93

Megvásároltad a BD-kiadást? :-)

előzmény: deviant (#92)

2011-09-19 00:06:34 deviant (4) #92

ezer sebből vérzik, de annyira intenzív élményt nyújt, hogy nem lehet rá haragudni. ami a hátránya (hogy iszonyat sűrű), az egyben az előnye is (nem unalmas). ebből adódóan az időt még most sem tudja érzékeltetni. egyszerűen csak a rengeteg helyszín, a terjedelmes cselekmény és a távolságok érzékeltetik (és egy terhesség) érzékeltetik, hogy nem három nap alatt történik mindez.
és akkor végre elérkeztünk oda, hogy tökéletes minőségben láthatom azt a trilógiát, ami visszavisz a gyermekkorba!

2011-09-18 23:26:41 Hannibal Lecter (5) #91

Á, az első és a második rész történéseit be sem kellett volna venni a trilógiába. Lucas mindjárt indíthatott volna azzal, hogy Sidious nagyban sütögeti a pecsenyéjét, és készül az őrségváltásra.

előzmény: -senki- (#90)

2011-09-18 21:12:25 -senki- (5) #90

"Jó, de akkor végül is már az első rész eseményei után is megölethette volna őket, hiszen már akkor elég mélyen beavatta őket a piszkos játékaiba." Hát akkor hogy lett volna háború, amit kihasználva bedolgozta magát a hatalomba?

2011-09-18 18:27:09 Rorschach (5) #89

Lubickoló-é vagy sem, önmaga paródiájába megy át. Amúgy pedig nyugalom, hogy Christensen bármelyik tetszőleges mélázás-jelenetét kaptam volna, el, valószínűleg őt kritizálnám ;)

előzmény: gaillard (#88)

2011-09-17 20:07:20 gaillard (3) #88

A karót nyert szereplőgárdából pont a lubickoló McDiarmid-et kritizálni, jujj.

2011-09-17 19:59:24 Rorschach (5) #87

Szerintem inkább túlontúl színpadias volt, a mimikája pedig erőltetett ZS-kategória. Ha nem látom, nem hiszem el, nem véletlen a kettes.
Egyébként tényleg jól adja a kimért, "ne baszakodj velem" típusú karaktert, ezért is nem értem, hogyan rendezhette meg Lucas ilyen undorítóan a lelepleződés-jelenetet.

előzmény: Olórin (#85)

  • 1
  • 2