Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) ☆ 👁

Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja

(George Lucas)

amerikai akciófilm, dráma, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,8
★★★★☆
1302 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A filmet több országban forgatták: Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Kínában, Thaiföldön, Svájcban, Tunéziában, Olaszországban valamint stúdiókban.

Hayden Christensen 15 cm-rel alacsonyabb és jóval vékonyabb, mint David Prowse, mégis kiharcolta, hogy eljátszhassa Darth Vadert, ezért magasított cipőt és kitömött jelmezt adtak rá, valamint a kamerabeállításnál is csaltak.

Ewan McGregor és Hayden Christensen több, mint két hónapig edzett a film 12 perces nagyjelentére. Eközben kb. ezer mozdulatot kellett elsajátítaniuk, amit jóval nehezebb volt megtanulniuk, mint a szöveget.

Vader hollandul apát jelent.

Hayden Christensen 11 kg-t hízott, hogy minél inkább megközelítse David Prowse testalkatát. A siker érdekében naponta 6 alkalommal étkezett.

Obi-Wan fénykardja ugyanaz a készülék, mint amit Alec Guiness használt az Egy új reményben.

A film készítői között magyar származású közreműködőket is találhatunk. Greg Hajdu a díszletek felügyeletével foglalkozott, Michael Balog pedig az ILM-nél dirigálta a technikai lebonyolítás egyes fázisait.

George Lucas a DVD kommentársávján elárulta, hogy a párhuzamos jelenet, melyben Anakin lemészárolja a szakadár vezetőket és Palpatine kancellár kikiáltja a Galaktikus Birodalmat, hommage A Keresztapa keresztelő-mészárlás szekvenciájára.

A filmet a mozik 2005. május 19-én mutatták be, és pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól a két előző filmmel szemben. Már az első hét alatt számos rekordot döntött meg. Ez az epizód a Csillagok háborúja sorozat második legnagyobb bevételt elért része.

YODA:Yodeah héberül annyit tesz: aki tud. Yoda a jedi lovagok legnagyobbika, a Jedi Tanács vezetője, majd Luke Skywalker mestere.
OBI-WAN KENOBI: A jedi mester neve egy angol szójáték: can = képes valamire, obey = engedelmes, szófogadó. Kenobi = can obey = aki képes az engedelmességre. Obi-Wan pedig mindvégig engedelmesen követi a Jedi Tanács útmutatásait.
MACE WINDU: A "to wind" kifejezés az angolban szagot kapni, megszimatolni jelentést hordoz. A jedi mester mindvégig gyanakodva, rosszat sejtve tekint úgy Palpatine-ra, mint Anakinra. A Sith-ek bosszújában (III.) már épp halálra sújtaná Palpatine-t, amikor Anakin közbelép. Amúgy a mace szó angolul buzogányt jelent, amivel remekül lehet lesújtani.
QUI-GON JINN: Neve szintén szójáték: quiet = csöndes, halk, nyugodt; gone = elment, eltávozott, meghalt. Qui-Gon a Baljós árnyak (I.) végén meghal.
BEN HUR: A Baljós árnyak (I.) kocsiversenye a Ben Hurt idézi. Nem csak témájánál fogva, de Lucas a rajt jelenetsoránál azonos beállításokat, képkivágásokat, szemszögeket használ.
GENETIKA: A klónsereget (a későbbi birodalmi rohamosztagosokat) egyetlen emberből klónozták. Ő Jango Fett, a fejvadász. A Csillagok háborújában (IV.), a Halálcsillagon egy rohamosztagos lefejel egy lecsukódó ajtót. A korábban játszódó Klónok támadásában (II.) Jango Fett - a genetikai minta - szintén lefejel egy lecsukódó ajtót (amikor Obi-Wan elől menekülve felugrik űrhajója rámpájára). Ha még azt is hozzávesszük, hogy fia, Boba Fett - aki a Birodalom visszavágban (V.) ejti foglyul Han Solót - sisakján is van néhány horpadás, megállapíthatjuk, hogy a klónozás tökéletesre sikeredett.

Coruscant, a galaktikus szenátus székhelye, a galaxis fővárosa (fő bolygója). A latin coruscare jelentése: csillogó, ragyogó. Épületei között több amerikai felhőkarcoló is felismerhető.

Nem biztos, hogy szándékos, de a nyitójelenetben szereplő, Obi-Wan űrhajóját megtámadó bontórobotok külsejükben és funkciójukban is nagyon hasonlóak a Mátrixban látott, Morpheus hajóját megtámadó őrszemekhez.

A jedik hatalomvágyó ellenlábasai a Sith-ek. Mindig ketten vannak: egy mester - egy tanítvány. A sithek az erő sötét oldalán állnak. Erősebbek mindenkinél, hiszen a szenvedély, a düh, a gyűlölet és a félelem - melyekből hatalmukat merítik - felülmúlja a jedik szeretetét, önzetlenségét és hűségét. A sith kifejezés talán az angol sithe szóból ered, amely kaszabolást jelent. E szakágban pedig az érintettek mindegyike jól teljesít.

Darth Sidious neve az angol insidious szóból ered, jelentése: ármányos, alattomos. Ugyan ő Palpatine, aki szenátorként kezd, később kancellár, majd császár. A palatine/palatinus latin jelentése: aki elfoglal.

Darth Vader neve a Dark Father (sötét apa) szójátékból ered. Ráadásul hollandul a 'vader' apát jelent. Darth Vader eredeti neve Anakin Skywalker. Anakin (an akin) Skywalker jelentése: egy hasonló / egy korábbi Skywalker.

A trükkmesterek a rendező tudta nélkül rendszeresen belecsempésznek képi poénokat a filmekbe. A nyolcvanas években filmenként még csak 1-2 ilyen húsvéti tojásnak nevezett poént találhattunk, de ez mára iparszerűvé vált. A repülő tornacipők, krumplik és pattogatott kukoricák után a Sith-ek bosszújában (III.) egy hétköznapi dézsa is röpköd az űrben.

Musztafa egy arab eredetű férfinév, mely választottat, kiválasztottat jelent. Eredetileg Mohamed próféta, muszlim isten kiválaszottja, egyik jelzője volt. Musztafa Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmében Szuleiman fia, akit meggyilkoltak.
Anakin, a kiválasztott ebben a részben a Mustafar bolygón "hal meg".

Ron Fricke, a Baraka és a Samsara alkotója, operatőre is részt vett a film munkálataiban, ő fényképezte a szicíliai és a thai képeket (amikből lett ugye a Kashyyyk és a Naboo).

Amikor a kezdőcsata és landolás után a film a Jedi Templomról mutat totált (ahol majd Padmé várja Anakint), a jobb alsó sarokban látszik a jól ismert Millenium Falcon Y-1300-as modellje.